- да си търпелив - да дадеш време на детето само да си направи изводи за това кое е нормално и кое не в поведението на родител, като основната задача на подкрепящия родител е да дава пример нагледно какво значи истинска и безусловна загриженост
- да не настройваш в никакъв случай срещу другия родител, никакви епитети или осъждане на действията му. Вместо това да помагаш и учиш детето само да анализира кое в поведението му го дразни и защо. Зависи ли от него да го промени и какво може да направи, за да се чувства по-добре. В един момент (когато изучат основните емоции и ги приемат като нещо нормално) те почват да описват същите неща като нас нищо, че са деца. Примерно: "Много ми е тъжно като ми крещи за нещо дребно, за което преди не ми е крещял; постоянно ми е сърдит без да знам за какво и това ме изнервя; кара ме да се чувствам виновен или глупав" и т.н.
- да учиш детето да си отстоява границите на търпимост и лично пространство и как да се справя в моменти на афект или гняв. Примерно при ситуация на скандал детето казва:" Сега съм разстроен, ако обичаш остави ме на спокойствие, докато ми мине.В момента не ми се говори, нито ми се слуша."
- да го учиш колко е важно доверието и да го предразполагаш да споделя ( да знае, че винаги може да ти звънне за съвет или просто да сподели, когато е с него и е в трудна емоционална ситуация)
Всяко дете си е индивидуално, но това са основни /според мен/ неща.