Каква кръвна група сте?

• 22 712
  • 237
  •   1
Отговори
# 120
Ще добавя нещо за кръстосването, ако на някой му е интересно.
Всеки ген се състои от два алела, които за резус ф-р се отбелязват с + и -. + е доминантен, а - рецесивен. Комбинациите ++ и +- са все положителен фактор, а отрицателния е само --, при оплождане се взима по един алел от двамата родители и се получава новата комбинация.
На теория е така, но на практика....не е. Аз съм +, мъжът ми е - и въпреки, че според всички таблици има 75% вероятност детето да е взело моята кръвна група, е кръвната група на баща си и е -

# 121
Забавна и познавателна тема, научих нови неща. Simple Smile
Аз съм АВ+. Мъжът ми и синът ми са В+.
Досега знаех само, че съм универсалният приемник, приемам от всички кръвни групи, но не знаех, че сме рядко разпостранена група, като гледам форума има доста хора от същата група. Здравей, Лапландия! Не обичам студа обаче... Crazy

# 122
  • Sofia
Има ли проблем ако жената е с  положителен резус фактор, а мъжа с отрицателен?

# 123
не
Проблемът е ако жената е с отрицателен, а мъжа с положителен, при това само ако детето се роди с + като бащата. Ние бяхме така, но всичко се решава с една ваксина анти Д гамаглобулин, която все пак се полага по ЗК  Mr. Green

# 124
0 отрицателна сме и четиримата Simple Smile

# 125
А относно кръвните групи на татковците, чувала съм, че тези които са им определяни в казармата, често са били объркани. След време се оказвало, че не са тези групи, които са мислели.

Ами сигурно е така . Crossing Arms
Защото иначе нямам обяснение как така детето е група В+ , по таблицата излиза , че е невъзможно . Shocked
На него кръв не са му вземали , той каза , че е А+ , но дали е така ?! Thinking
Може Peace
Ако е А0 (нулата не се пише), детенцето меже да е взело 0 и + от него, B и - от теб и се получава B0+-, което си е B+ Peace

Благодаря ти за разяснението !  bouquet

# 126
  • Sofia
не
Проблемът е ако жената е с отрицателен, а мъжа с положителен, при това само ако детето се роди с + като бащата. Ние бяхме така, но всичко се решава с една ваксина анти Д гамаглобулин, която все пак се полага по ЗК  Mr. Green

Благодаря за разясненията. Освен това да попитам според вас такива бременности също ли се водят рискови имам предвид с майка положителна и баща отрицателна кръвна група, т.е бременността по-тежко ли протича според вас?

# 127
не

Благодаря за разясненията. Освен това да попитам според вас такива бременности също ли се водят рискови имам предвид с майка положителна и баща отрицателна кръвна група, т.е бременността по-тежко ли протича според вас?
Не е рискова. Ама ти много държиш на майка положителна и баща отрицателна.
Обратното е майката - отрицателна, а баща положителна.

# 128
Така като се гледам, Вафличке, само по растящия корем и липсващия цикъл се сещам, че съм бременна.
Нито съм повръщала, нито нещо ме е боляло повече от друг път, нито имам някакви дискомфорти, въобще - много лесно било, пък аз по зор си го представях  Simple Smile Дано и така си продължи. Не са ми казвали да съм рискова бременност, даже не са питали какъв е неговият резус фактор (- е), като видяха, че моят е положителен. Peace

# 129
Ще добавя нещо за кръстосването, ако на някой му е интересно.
Всеки ген се състои от два алела, които за резус ф-р се отбелязват с + и -. + е доминантен, а - рецесивен. Комбинациите ++ и +- са все положителен фактор, а отрицателния е само --, при оплождане се взима по един алел от двамата родители и се получава новата комбинация.
На теория е така, но на практика....не е. Аз съм +, мъжът ми е - и въпреки, че според всички таблици има 75% вероятност детето да е взело моята кръвна група, е кръвната група на баща си и е -
newsm78
Къде виждаш разминаването между теорията и практиката? И сто деца да имаш може да са с отрицателен резус фактор във вашия случай и пак няма да има разминаване с теорията  Peace
Става въпрос за процент вероятност, а не за процент родени деца.
Колкото до това дали е нула или буквата О - нула е, както е обяснила Ирето - нулата означава отсъствие на съответните белтъци (означавани за удобство с буквите А и В). Това че англоговорящите за удобство и/или поради незнание наричат "кръгчето" оу, не мисля, че трябва да се коментира  Laughing

П.С.
Цитат
Всеки ген се състои от два алела
е неточно. Всеки ген присъства (в организма) с две (еднакви или различни) алелни форми, но много гени се състоят от няколко (повече от логичните 2) алелни форми. Типичен пример са алелите на гена за цвят на очите.

Едит: Няма НИКАКЪВ проблем ако жената е с положителен резус фактор.
Ако тя е с отрицателен, а бащата с положителен - кофти е, но контролируемо  Peace

# 130
Става въпрос за истинска кръвна група, а не метафорично казано  Simple Smile
Какво е метафоричното значение? Не бях чувала и ми стана интересно.

Едва ли не знаеш, но ще поясня - човек с който сте от една кръвна група, най-общо казано допадате си като светоусещане.
Мерси  Hug Наистина не го бях чувала. Знам само от една порода, на една и съща честота. Сега вече знам и за кръвната група  Grinning

# 131
Комбинациите ++ и +- са все положителен фактор
newsm78
Къде виждаш разминаването между теорията и практиката?
Ето тук виждам разминаване м/у теория и това, което е на практика. При нас комбинацията +- е дала -.

# 132
Комбинациите ++ и +- са все положителен фактор
newsm78
Къде виждаш разминаването между теорията и практиката?
Ето тук виждам разминаване м/у теория и това, което е на практика. При нас комбинацията +- е дала -.
Значи ти си +-(което се означава +), таткото --, детенцето взима един минус от теб и един от баща си и се получава -- Peace

# 133
Ирето, сега разбрах. Благодаря ти  bouquet

# 134
Аз - 0+, половинът - А+, дечко - А+  Peace

Общи условия

Активация на акаунт