Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 49

• 42 708
  • 743
  •   1
Отговори
# 195
  • Атлантис, Галактика Пегас
О аз хич не го взимам на вътре. Нали написах от миналия сезон още.  Mr. Green
А по повод двамката всеобщи "любимци" Ибрахим и Хюррем  много добре е превела Гавина, който му е интересно на първа страница е сложен линк.  Peace
Както и за институция Дамат. Имали или нямали зетьове право на други жени освен скъпо струващи дами от Династия.  Peace

Последна редакция: ср, 21 ное 2012, 11:30 от Kordelia

# 196
привет  Hug не знам кога ще успея да ви догоня    Grinning

понеже тук сме с разностранни интереси  Grinning Heart Eyes малко спам, а може би не  Wink

най-после излезе филма на Стилян Иванов "Дервишите - мистиците на Изтока"

Скрит текст:
   на DVD

на 17-ти декември (денят на Руми) от 19ч. ще има кинопремиера в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Благоевград

Нощен хоризонт - Руми и Дервишите -  1  ,  2  ,  3

bouquet Страхотна си, Пенда! Много ти благодаря за тези линкове.

# 197
привет в сряда  Hug

макар да не сме големи фенки на ТВ7  Mr. Green едно интересно предложение  Wink

Цитат
Спечели великолепна награда с „Великолепният век”!
По случай премиерата на втори сезон на сериала „Великолепният век” и гостуването в България на авторката на романа „Хюрем” Демет Алтънйелеклиголу, TV7 и книжен център „Гринуич” ти дават възможност да спечелиш великолепни награди.
Един от вас ще се срещне на живо с писателката,
а седем ще получат книга с автограф.

ДЕМЕТ АЛТЪНЙЕЛЕКЛИОГЛУ  е родена в Анкара. Завършва Анкарския колеж на Турската образователна асоциация, както и Факултета по политически науки към Висшето училище по печат и разпространение. Защитава магистърска степен в университета Хаджеттепе на тема Комуникации при възпитанието. От 1980 г. се занимава с продуцирането на стотици предавания по програмите на ТРТ. Била е мениджър на различни равнища. Превела е и продължава да превежда множество романи. Демет Алтънйелеклиоглу е женена, майка на едно дете и живее в Истанбул.

турската книга

късмет  Peace Grinning

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!  Hug  bouquet

# 198
привет  Hug не знам кога ще успея да ви догоня    Grinning

понеже тук сме с разностранни интереси  Grinning Heart Eyes малко спам, а може би не  Wink

най-после излезе филма на Стилян Иванов "Дервишите - мистиците на Изтока"

Скрит текст:
  на DVD

на 17-ти декември (денят на Руми) от 19ч. ще има кинопремиера в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Благоевград

Нощен хоризонт - Руми и Дервишите -  1  ,  2  ,  3

bouquet Страхотна си, Пенда! И за новия линк ти благодаря.

# 199
Ани, тя идеята витае във въздуха. Лъв- укротител- лъва хапва звероукротителя.  Mr. Green

Великолепно !!!  #2gunfire

# 200
Добро утро!
 "Без да визирам някого конкретно", искам да кажа,че забелязвам,че някои хора напоследък се вживяха в ролята си на "съдници от последна  инстанция"! То не бяха знания, история, езици,култури и т.н Мисля обаче,че по-прекален е опита да се класифицират според съвременни класификатори,  пишещите тук според различните им предпочитания,вкусове и пристрастия.
 Момичета, тук обсъждаме само ЕДИН филм и съпровождащите го исторически факти! Не е конкурс за литературна награда ,затова всеки може да се изразява както иска, разбира се спазвайки добрия тон!
Моля,не ме разбирайте погрешно, никой не искам да обидя, но хиляди пъти ми е по-приятно да чета
постове написани  с чувство за уважение към съфорумките и такива,които развеселяват душата и сърцето! Hug Hug Hug на всички и хубав ден!

Езикът и понятията, ами ние сме обречени да комуникираме с тях. Да представяме нашите мнения чрез тях, да отстояваме позициите си. Затова ние трябва да ги овладеем, ама как мислиш, дали това се осъществява с въздържане от тяхната експериментална употреба?
Но пък стига толкова, защото казвате:"Какъв ти е проблема, по спокойно. Тези литературни отклонения са скучно-сериозни". Но как тогава да говорим, ако не литературно за една иначе литературна кинотворба?
За добрия тон си права и аз съм "за". Пък и този пост не е насочен толкова към теб той е принципен, просто се хванах за думата литература, затова и го адресирах към теб(и за уважението да, има твои постове, които ми харесват). И като искаме да се развеселим,ами тогава да поговорим за Сюмбюл?Simple SmileСтрахотен е и забавен, ами давайте тогава стига с тая Хюрем, Сюмбюл е човека в сериала който може да ни поразвесели.

Приятен и успешен ден на теб

# 201
Да права си да не продължаваме спора, на мен лично да обсъждам Хюрем ми писна, ама като предложих да обсъдим други образи никой не се съгласи. Хюрем и пак Хюрем:)
Как тогава да не се преклоним пред Хюрем:)))

На мен би ми било интересно да споделиш какво мислиш за Нигяр, например.
До тук прочетох доста мнения, които уж твърдят, че е много харесван герой, но общото впечатление, което остава е друго. Ето това е интересен феномен - всички я харесваме, но се споменава само във връзка с това, че била "предала" Хюрем.  newsm78

Всъщност за Нигяр не съм мислила обстойно. В началото ми хареса, защото помагаше на Хюрем, когато тя беше докарана като робиня и аз не веднъж съм казвала, че има случаи в които съм съчувствала на Хюрем, както й съчувствах и когато султана я отпрати и остана с Фируузе. Както виждаш не съм крайна. Но моето мнение за Хюрем го знаете. Нигяр е знам ли, не е отрицателен образ,даже ми харесва. Аз въобще не бих я споменала с това че е предала Хюрем, даже за какво предателство говорим, тук със "за" Нигяр. А сцената с момиченцето й, наистина много исках да разбере, че е дъщеря й. В погледа й имаше толкова много любов, когато даваше вода на малката. А и момиченцето е толкова сладко:) Не ми хареса обаче връзката й с Ибрахим, той е женен мъж има си и дечица.

# 202
Здравейте,
Обещах си да гледам непременно ВВ заради Мерал Окай и филма Ако бях облак/Bir bulut olsam ,на който тя е сценарист и участва в него като актриса и Айтекин Атеш
Но докато при АБО полудях и всяка изгледана серия не излизаше от ума ми, тук не се получи същото
Гледам ВВ и съм стигнала до еп.65,да, харесва ми, но за себе си разбрах , че това е друг тип филм и емоциите при АБО тук няма как да ги има
Филмът не е лош, но не ме кара да връщам лентата назад, да повтарям сцени, да гледам пак и пак …
В крайна сметка трябва да е ясно, това не е исторически филм, събитията само са маркирани като време и място, но толкова
Не се прави лесно дълъг сериал при толкова малко истинска информация за века , времето и героите,а пък за техния личен живот да не говорим
Така ,че няма какво да се заблуждаваме, да търсим историческа истина, защото  никой не може да я гарантира
Просто гледаме филм, с герои, образи измислени до голяма степен,ами че това ни посреща още от надписите в началото на филма…вдъхновени от историята
Образите, които са ми най-интересни са  Нигяр и Ибрахим.

# 203
„ Даже и считам , че не винаги убиецът е убиец .“
„Важното е присъствието на любовта - ако  има любов, няма да има изневяра.“

PIPINA127, Ако не съм изтрила прекалено много от контекста, би ли пояснила допълнително позицията си убийствата и изневярата?!

# 204

харесвам Ибрахим, с изключение на случаите когато изневерява на Хатидже.

какво значи харесвам Ибрахим, с изключение на случаите когато изневерява на Хатидже. ?

На мен лично това , че изневери на Хатидже не ми направи особенно впечатление, по- скоро го очаквах и даже бих го оправдала, защото тя самата  го отблъсна от себе си.  Физическата изневяра не е най- важното.  Важното е присъствието на любовта - ако  има любов, няма да има изневяра.
Ибрахим го заболя от разочарованието ,когато  разбра ,че човекът който уж го обича , всъщност  не е това  за което се представя ..а после ще разбере и много повече ще се разочарова от  същия този човек -Хатидже.  Тя го разочарова, меко казано и той призна на Нигяр, че в този миг любовта му към Хатидже  се е изпарила. От там на сетне,  за мен нещата са приключени и непоправими. Дали ще и изневери или не ,беше въпрос на стечения на обстоятелства. Какво можеше да направи ? Да се разведе ли, преди да обикне друга  ? И той е човек, и той търси щастието си ...– всеки иска за себе си най-хубавато и търси докато го намери.  Така, че аз го оправдавам.

Ще отговоря на първата част на поста ти.
Защо мислиш, че тя  го е отблъснала от себе си? Хатидже не е човек, който се представя за някаква, тя е много истинска. Освен това много влюбена в Ибрахим. С какво го отблъсна ми кажи, с една дума? Че "тя е държавата, тя е династията". Ами това е самата истина, той знаеше за кого се жени. Не забравяй, че Хатидже беше преживяла много болка, едно помятане, смъртта на детето й и в същия този момент Ибрахим и изневеряваше, не се прибираше, не беше до нея, с държавни работи се оправдавяше, а тя разбра един път, че уж бил в двореца, пък всъщност не е бил. Думите й бяха думите на болката и страданието, мъката, че любимия човек не е до нея, тогава когато тъкмо той най-много й е нужен. И няма такова нещо, че тия неща са били  непоправими, както видяхме Ибрахим се върна при нея, още преди Валиде да го разкрие, върна се и след похода, писа и писма, свири на цигулката на похода, тя винаги е била в душата и сърцето му, не беше нужно да й изневерява, можеше просто да и вдигне скандал на момента и да й каже, че го е засегнала. Така се прави. Пък и не забравяй в палатката какво му каза султана, как е предал Хатидже и за тоя негов комплекс за робството. И като султана му напомнял тогава че е роб да предаде и него?
Друго което си мисля, много хора тук, не помня точно кои не могат да се примирят, че Хатидже стои много по високо от Хюрем в йерархията. Да не говорим, че Хатидже отвсякъде е със синя кръв- дъщеря на Валиде(Валиде не е била робиня, а дъщеря на кримския хан), дъщеря на султан. Отделно сестрите на султана стоят много по високо от Хюрем, която не се смята за част от династията(тя е дала деца на династията, но самата тя няма статут в тази династия). Естествено, че Хатидже ще има самочувствие, естествено че стои много високо в йерархията на  династията, какво лошо има в това. И пак да се върнем на изневярата-за една дума? Самата Хатидже попита Ибрахим: "Затова ли Ибрахим, затова ли?". Спомняш ли си начина по който Селма изигра тази сцена. Само този въпрос беше достатъчен да покаже, че Ибрахим не беше прав да й изневерява.

# 205
  • София
Много ми харесаха, та ги пускам: Heart Eyes

# 206
Kordelia , интересно чувство за хумор в колажите - харесват ми thumbsup и потвърждават за пореден път извода, до който мисля след няколко теми безспирни спорове повечето тук стигнахме -  че и двамата са най най-популярните и одумвани  образи в сериала, най-емоционално и драматично наситените, между ада и рая, межди бога и дявола.  Peace

Аз и преди писах че те са двете страни на един и същи медал. Женското и мъжко лице на амбициозни хора постигнали успех.

Всъщност са много много различни...
за теб може би, за мен са еднакви.  Аз си сложих моето виждане.

Разбира се, че става дума за лично мнение, никой не оспорва правото на различия във форумни дискусии. Затова и аз ти отговарям със своето.Но забелязваш ли, че между двата така наречени лагера(определението е шеговито), се отстоява така наречената бинарна рамка, особено от фенките на Хюрем(да ме извинят тия които не са съвсем крайни, надявам се да има такива).Интересно ми се струва всичко това и и като явление, обект на социалната критика- щом Хюрем е харесвана от някои, значи всички противници в сериала не бива да бъдат харесвани. Ако харесвате Хюрем, не трябва да харесвате Ибрахим. Ако искате да оправдаете Хюрем я обявяте за абсолютно еднаква с Ибрахим, защото ако той е различен за вас, спора отива в друга не така удобна посока. Тук ако се вгледаме и по внимателно става въпрос и за различието и повторението и как те се съчетават във спорове и дискусии. Противопоставянията и тук са на лице, ако Хюрем е положителна, значи Ибрахим е отрицателен герой. Ако трябва да се обвини Ибрахим се казва на неговите фенове-"той е абсолютно еднакъв с нея, само че в мъжки образ". Тук отново се стига до едно много интересно противопоставяне-мъж-жена, но това е една друга тема.
Тук разбира се се намесват и онези полюсни позиции, чрез които се описват героите във сериала. Мненията във форума ни въвличат към една добре позната посока на тази противопоставеност-умен-глупав, печелещ-губещ,с възможности- без възможности. На едната страна е Хюрем, с всичките и подлизурковци, на другата са Ибрахим и Хатидже. Така някои хора тук отиват към крайности в критиките към Ибрахим и Хатидже, като си служат с едни очевидно изключващи се понятия или по лошо, поемат другата посока-Хюрем и Ибрахим са еднакви(демеk, неговата еднаквост с нея е нейното оправдание). Така дискусиите вървят по два много стандартни и отъпкани пътища, без да се опитваме да избягваме крайностите като намерим поне някаква свобода във нашето общуване.
Що се отнася до това, че Ибрахим се бори честно и застава с лице срещу враговете си като войн, а Хюрем използва така наречените женски хитрости, манипулации, подслушвания, надничането зад ъглите на ония които я следват, ще кажете-да ама тя е жена, това са нейните оръжия. И пак стигаме до доминиращото разбиране на отношенията как постъпва един мъж, една жена, които забележете принципно са изкуствено вплетени в социално ролевите игри на някакъв поглъщащ ни и доста бетонирам порядък. Според социално конструираните ролеви игри, мъжа трябва да е силен, жената хитра. В случая, Хюрем е оправдавана за подлите си манипулации и хитрост-забележете, само защото е Жена!Подкрепям Ибрахим, защото той застава честно и смело като войн обърнат с лице към враговете си. И тъкмо там е разликата му с Хюрем.
Съжалявам, но методите на Хюрем...прекалено са ми чалга.

Интересно мнение . Намирам доста логика в него и се съгласявам.

Но да не спорим пак, това си е твоето мнеие, Меноар, нали?! Wink)

# 207
  • По света и в нас.
Нова тема и то на 14стр. ooooh!Много съм назад с материала и се връщам да чета. smile3529

# 208
Kordelia , интересно чувство за хумор в колажите - харесват ми thumbsup и потвърждават за пореден път извода, до който мисля след няколко теми безспирни спорове повечето тук стигнахме -  че и двамата са най най-популярните и одумвани  образи в сериала, най-емоционално и драматично наситените, между ада и рая, межди бога и дявола.  Peace

Аз и преди писах че те са двете страни на един и същи медал. Женското и мъжко лице на амбициозни хора постигнали успех.

Всъщност са много много различни...
за теб може би, за мен са еднакви.  Аз си сложих моето виждане.

Разбира се, че става дума за лично мнение, никой не оспорва правото на различия във форумни дискусии. Затова и аз ти отговарям със своето.Но забелязваш ли, че между двата така наречени лагера(определението е шеговито), се отстоява така наречената бинарна рамка, особено от фенките на Хюрем(да ме извинят тия които не са съвсем крайни, надявам се да има такива).Интересно ми се струва всичко това и и като явление, обект на социалната критика- щом Хюрем е харесвана от някои, значи всички противници в сериала не бива да бъдат харесвани. Ако харесвате Хюрем, не трябва да харесвате Ибрахим. Ако искате да оправдаете Хюрем я обявяте за абсолютно еднаква с Ибрахим, защото ако той е различен за вас, спора отива в друга не така удобна посока. Тук ако се вгледаме и по внимателно става въпрос и за различието и повторението и как те се съчетават във спорове и дискусии. Противопоставянията и тук са на лице, ако Хюрем е положителна, значи Ибрахим е отрицателен герой. Ако трябва да се обвини Ибрахим се казва на неговите фенове-"той е абсолютно еднакъв с нея, само че в мъжки образ". Тук отново се стига до едно много интересно противопоставяне-мъж-жена, но това е една друга тема.
Тук разбира се се намесват и онези полюсни позиции, чрез които се описват героите във сериала. Мненията във форума ни въвличат към една добре позната посока на тази противопоставеност-умен-глупав, печелещ-губещ,с възможности- без възможности. На едната страна е Хюрем, с всичките и подлизурковци, на другата са Ибрахим и Хатидже. Така някои хора тук отиват към крайности в критиките към Ибрахим и Хатидже, като си служат с едни очевидно изключващи се понятия или по лошо, поемат другата посока-Хюрем и Ибрахим са еднакви(демеk, неговата еднаквост с нея е нейното оправдание). Така дискусиите вървят по два много стандартни и отъпкани пътища, без да се опитваме да избягваме крайностите като намерим поне някаква свобода във нашето общуване.
Що се отнася до това, че Ибрахим се бори честно и застава с лице срещу враговете си като войн, а Хюрем използва така наречените женски хитрости, манипулации, подслушвания, надничането зад ъглите на ония които я следват, ще кажете-да ама тя е жена, това са нейните оръжия. И пак стигаме до доминиращото разбиране на отношенията как постъпва един мъж, една жена, които забележете принципно са изкуствено вплетени в социално ролевите игри на някакъв поглъщащ ни и доста бетонирам порядък. Според социално конструираните ролеви игри, мъжа трябва да е силен, жената хитра. В случая, Хюрем е оправдавана за подлите си манипулации и хитрост-забележете, само защото е Жена!Подкрепям Ибрахим, защото той застава честно и смело като войн обърнат с лице към враговете си. И тъкмо там е разликата му с Хюрем.
Съжалявам, но методите на Хюрем...прекалено са ми чалга.

Елена, цитирам теб  но отговарям на MANOWAR.

Разлика между Хюрем и Ибо, има разбира се.И пръстите на ръцете ни са различни, няма как и те да са еднакви.
Разликата между феновете на Хюрем и тези Ибрахим е следната- Ние, чалга клуба , който подкрепяме Хюрем - Не отричаме нейните отрицателни качества, не и приписваме добродетели.
Ние признаваме лошите и постъпки и търсим повода и причината , който са я принудили да постъпи така. Намираме тези поводи и причини и чрез тях я оправдаваме.
От друга страна  феновете на Ибрахим, не признават неговите лоши качества ,приписват му добродетели , но когато им съпоставим неговите постъпки, който са абсолютно несъвместими с приписваните му добродетели - те просто ги игнорират и продължават да пишат едно и също.

Конкретно-

Хюрем надничала зад ъглите - Ибрахим не
Сериозно ли ви е толкова кратка паметта , Ибрахим постоянно го прави - преди да стане Велик Везир дори подслушваше заседанията на дивана , много пъти се е криел зад ъглите и е подслушвал , дори и Валиде го правеше.

Изправянето лице в лице-

И тук ви е слаба паметта- най големите проблеми на Хюрем са точно заради това, че винаги заставаше  лице в лице срещу всички. Махидевран, Валиде, дори срещу Султана. Словесните им двубой с Ибрахим са от самото начало хоби и за двамата.

И причините да изкарат на повърхността лошото в тях са еднакви. Някои от нашия лагер, може да не са съгласни с мен, но аз виждам нещата така . Ибрахим и Хюрем- борбата им за власт е и борба за живота им. Ибрахим много добре знае , че ако Хюрем победи ,един от синовете и ще стане Султан ,това значи смърт за него.Ако Мустафа стане Султан - това значи смърт за децата на Хюрем и тя го знае.
Двамата разиграват еднакви козове и двамата изцапаха ръцете си с кръвта на други хора.
За двамата залога е прекалено голям за да отстъпят - живота им.
Според мен губещите в тази игра ще сме ние, защото след смъртта на Ибрахим, този прекрасен сириал няма да е същия . Хюрем никога няма да има достоен противник.
Да си начешем пръстите сега, защото,  като си отиде Ибо ще настъпи СКУКААААААА .
Фен съм на Хюрем , но образа на Ибрахим е най- яркият от началото до сега, Окан е просто най- добрия актьор в сериала.
Нека му отдадем малко внимание и признаем заслугите за това, че всеки ден ,седим пред компютрите и пишем,пишем колко е добър и колко е лош .

НА СВЕТА СЕ ПОЯВИХА ДВАМА ИБРАХИМОВЦИ
ЕДИНИЯ СРИНА ИДОЛИТЕ, А ДРУГИЯ ГИ ИЗДИГНА.

# 209

Така е, това е моето мнение и го отстоявам. Но тъкмо то показва колко далеч от крайностите съм.
Благодаря ти:)

Общи условия

Активация на акаунт