175 Немски трола пекат коледни сладки

• 41 375
  • 730
  •   1
Отговори
# 510
Бибс, това добре, обаче както тук, така и в Бг трудът има категории.Един човек с 2000 евро заплата, взима най-много 700 евро. А тук 700 евро отговарят на 300 лв в Бг, т.е. 700Е са нищо. С една малка подробност, че масово в Бг пенсионерите имат апартаменти и/или къщи в провинцията. Нещо,което тук го няма. Дори и да ти плащат жилището, пак го пресмятат така че да не ти остават кой знае колко средства. Всичко е изчислено. Така че, не смятам че има каквато и да е база за сравнение. Освен това,сегашните пенсионери са били с много по-различни договори от тези в момента и тези които работят са наясно, че пенсиите им няма изобщо да се доближават до пенсиите на сегашните пенсионери, просто защото условията на труд са различни, договорите, също. А защо не се говори за жените на по 70-75 години които все още работят по магазините за да си подпомогнат бюджета, нещата никога не са едностранни.
Единственото предимство донякъде  са здравните услуги,тук.

Peace
Ето точно това имах предвид и аз .

# 511
А как стои въпроса с домакините , тоест ако решиш че цял живот че се отдаваш на "къщата" и "децата ".Как и на какво оснавание биха се пенсионирали и изобщо води ли им се като стаж и имат ли такива жени пенсии ?

# 512
Имат пенсии,да. Социални, не знам на каква сума възлизат, вероятно не повече от 600 евро на месец.

# 513
Германците започват да живеят, тогава, когато българите започват да мрат. На пенсионера с минимална пенсия му е осигурен достоен живот, плащат му наема, парното, повечето се освобождават още в началото на годината и получават безплатни лекарства, физиотерапии, масажи, санаториуми, човек който да се грижи за домакинството им, ако не са в състояние. Нищо чудно, че живеят над 90години. Е, не всеки може да си позволи старчески дом или частна домашна болногледачка на 24ч, но никой не мизерства, както в България.
Собственото жилище е рентабилно, само за хора със средни, до високи пенсии, но дори и тогава е по- евтино да дава под наем и да се живее на хотел в Турция.
Бетриибната е по- добре от ристъра, но има и по- добри инвестиции.
Пенсията се определя от съотношението на заплатата към средната заплата т.н. персонален индекс, годините, вноските, както и съотношението на работещи към пенсионери.

# 514
Рила,те не живият по 90 год. защото имат добри пенсии, а защото се хранят по-умерено, не пият така юнашки, рядко пушат, спортуват,не си дават толкова зор в работата, изобщо животът им коренно се различава от българския вариант.

Изобщо тези дискусии, като ви чете човек, ще си помисли че живеете в др. държава, различна от тази която я обитаваме всички ние. Добрите пожелания са едно, реалността нещо коренно различно.

# 515
Стандарта на живот е важен. Човек трябва да му е кеф да живее. Българина като се пенсионира отива да блъска на нивата, да напълни тенджерата и буркана на внучето и детито, тъпче се с хляб и долнокачествени храни, защото не може да си позволи балансирана храна, не може да си позволи лекарства и терапии и вечно е подложен на стрес и унижение, а падне ли на легло рядко се връща на крака. Хората отиват на лекар, само ако е на зор, з превенция никога няма направления. Възрастните над 75г и не искат да живеят, хиляди от тях си спират медикаментите, защото не могат да си ги позволят или са прекалено уморени да продължат напред. Някои нямат късмета да умрат.

# 516
Жените тук получават и вдовишка пенсия. нещо, което в България го няма.
Има и бетрийбсренте, която се плаща от фирмата, в която е работил и тя няма нищо общо с основната пенсия, а идва отгоре.
Така, че недейте да сравнявате ябълки с портокали.
Нещата с пенсиите тук са далеч по-различни от тези в България.
А това, ние колко пенсия ще вземаме и колко ще можем да и се радваме предвид годините за пенсиониране са друга бира.

# 517
В този ред на мисли, да взема да се проявя като нахален новак и да попитам нещо обсъждано и преди....  Embarassed
Предстои ми да си прехвърля годините осигурителен стаж и следване от БГ тук. Как ставаше врътката, някой има ли под ръка линк или нещо запаметено, знам че има подредени дами тука... Аз не го намирам нещо, явно не търся както трябва.

# 518
В този ред на мисли, да взема да се проявя като нахален новак и да попитам нещо обсъждано и преди....  Embarassed
Предстои ми да си прехвърля годините осигурителен стаж и следване от БГ тук. Как ставаше врътката, някой има ли под ръка линк или нещо запаметено, знам че има подредени дами тука... Аз не го намирам нещо, явно не търся както трябва.

Сбъдваща мечти,
за нещо толкова важно не бих се осланяла единствено на инфо от форума.Препоръчвам ти да се обадиш на Deutsche Rentenversicherung  където живееш, да си направиш един термин и да попиташ за тези неща.
Аз бях два пъти вече и съм просто възхитена от отношението им.Още на Емпфанга -любезност, осигурени места за паркиране-безплатни.Sachbearbeiterite -много компетентни.Просто трябва да намериш време.На мен ми отне 1 час.Термин дават по телефона.

# 519
liana_2 , благодаря за съвета. Разбира се, че форума няма да ми е единствения източник на информация и ще посетя службата за пенсиониране като му дойде времето, но малко предварителни съвети на минали през този път няма да ми навредят. Пък и съм сигурна, че това се обсъждаше преди няколко месеца. Инфото дреме някъде, само трябва да се открие...

# 520
  • в сърцето на един мъж...
Сбъдваща, по спомени карам - някъде бяхме обсъждали, че се преснимат документите, които имаш, превеждат се и някакъв формуляр се искаше, обаче не се сещам какъв. Някъде и аз бях запазила нещата, довечера като се прибере мъжа ми, ще питам и него, че говорихме да си прехвърлим и ние стаж.

# 521
  • Germany
Стандарта на живот е важен. Човек трябва да му е кеф да живее. Българина като се пенсионира отива да блъска на нивата, да напълни тенджерата и буркана на внучето и детито, тъпче се с хляб и долнокачествени храни, защото не може да си позволи балансирана храна, не може да си позволи лекарства и терапии и вечно е подложен на стрес и унижение, а падне ли на легло рядко се връща на крака. Хората отиват на лекар, само ако е на зор, з превенция никога няма направления. Възрастните над 75г и не искат да живеят, хиляди от тях си спират медикаментите, защото не могат да си ги позволят или са прекалено уморени да продължат напред. Някои нямат късмета да умрат.

това много отдавна не е така в Бг. Говориш за изолирани случаи или явно от твоя опит. Хората в Бг отдавна не са това, което описваш, да не говорим, че там ако решиш да се храниш с качествена храна можеш да го направиш, а тук храната е под всякаква критика, пълна с всякакви боклуци, и ми отнема все повече време в търсене на що годе качествена храна.

# 522
Веч, недей да пишеш така, без да си наясно...естествено че и в БГ има вдовишки пенсии. Няма какво да го обсъждаме този факт, че е срамота.

Сбъдваща мечти, отиваш в пенсионното което ти се води по район тук в ДЕ и оттам ти дават една камара с непопълнени листа на която трябва да отговориш, като приготвиш твоите документи от БГ, за учене и работа. След това те ги приравняват към тукашните ти ангажименти и ти пускат инфо каква пенсия ти се полага. Трябват ти дипломите от средно, висше образование и трудовите книжки за работата на която си ходила, ако нямат тр. книжка те изпращат документите до София, за да проучат къде си регистрирана като работник. Това е, нищо сложно.

Последна редакция: чт, 10 яну 2013, 11:56 от Biskara

# 523
Аз само допълвам, че нищо не съм превеждала, направиха си копия на оригиналите от дипломи и тр. книжка и си ги преведоха сами. Другото е попълване на камарата листа и в моя случай още около година си водихме кореспонденция за уточняване на някои по-заплетени периоди и въпроси от сорта колко минути ми е бил пътя от къщи до училище Simple Smile

# 524
да, и на мен не ми искаха преводи, само оригиналните документи, всичко останало си правят те. Според мен ги изпращат до институциите в Бг за потвърждение.

Общи условия

Активация на акаунт