Инфо за здравни осигуровки

• 44 445
  • 430
  •   1
Отговори
# 240
Като питах в НАП къде са отишли ЗО, ми казаха-за нещо друго.
Предполагам с копие от платежните трябва да подадеш молба свободен текст да ти ги пратят по предназначени.
На мен веднъж ми бяха объркали въвеждането в банката(а то може и всеки да сбърка банкови сметки и параграфи)Парите бяха отишли другаде.Оправиха го .Ставаше дума за пенсионни осиг.Защо да им ги подарявам!

# 241
От какво се притеснява да постъпи както си я посъветвала? Нека подаде декл.7, че е безработен от 01.01.2013, срокът е до 25.02.2013. Така вноските за 2013 ще са обвързани с ЕГН-то му. За 2012 не би трябвало да му излизат месеци с прекъснати права, въпреки неподадената декл.7.
Тя се притеснява ,че те ще видят от кога е безработен и тогава ще я глобят.Могат ли да я глобят за не подадена в срок д7 или тогава подлежиш на друг вид отговорност-за невярно вписани данни,за което не ми се вярва някой да я търси.

За не подадена в срок декларация - санкцията е глоба, за невярно декларирани данни - наказателна отговорност по член незнамсикой от НК. В крайна сметка решението е тяхно. Иначе - плащат си глобата и си оправят нещата или чакат да мине давност, подават декларация и внасят накуп, ако нямат други задължения освен здравните. Друг съвет не мога да дам.

# 242
Благодаря,ще и дам да изчете темата и реши.

# 243
  • София
Съвсем не е задължително да се наложи глобата. Когато се пуска декларацията, служителката вижда от кога е безработен човека. Аз ако съм на майката на мястото ще ида в НАП и ще попитам без да споменавам имена, само за информация, ще наложат ли глоба в такъв случай. Ако кажат не, попълвам като опълномощено лице и подавам.

# 244
Момичета здравейте. Имам въпрос относно болничните и изплащането на майчинството днес си провех в НАП и имам невнесени осигуровки за месец април 2012. При това положение ще ми изплащат ли майчинството?

# 245
Момичета, казвайте сега какво да правя??? Останах без работа на 11,06,2012г. и не съм си внасяла осигуровките за юли и август 2012г. Всички останали осигуровки, включително и декември 2012г. съм си ги внасяла /пазя си платежните нареждания/, но не съм подала прословутата Декларация 7, защото юни месец като писах писмо на НАП какво да правя , за да не си изгубя, правата ми изпратиха една сметка и казаха да си внасям там месечните вноски, но никой нищо не ми каза за подаване на Декларация7. После разбрах ,че сега не мога и да я подам, защото ще ми сложат глоба 500лв и да си трая, докато изтече една година давност. Е да, ама днес си проверявам здравноосигурителния статус и пише ПРЕКЪСНАТ, защото осигуровките за ноември и декември се водят неплатени. Имам платежните, но ако отида в НАП рискувам да ме глобят за неподадената декларация, а ако не отида не мога да си възстановя правата Confused Давайте идеи какво да правя???

# 246
И аз проверих и 12мис. не ми е отразен.Внесла съм ги и даже съм пращала заявл.2 ,че искам да ми се отразят за 12м.2012г.
На времето съм подавала дек.7,но после съм работила малко и нова д.7 не съм подавала.
Изненадах се ,защото нали уж от 2013г щяха да влезнат новите промени.
И сега изгоряха ли ми 16,80 newsm78

# 247
после съм работила малко и нова д.7 не съм подавала.
Трябвало е да подадеш нова декл. 7. Дъщеря ми е в подобва ситуация. Миналата година й подавах декл.7, но юни реши да ходи на морето да поработи. Задържа се при един работодател 10 дни, но нещо не се разбраха за поемането на част от квартирните. Изобщо не ми е казала, че е подписвала трудов договор, а и аз не очаквах, че ще е регистриран и не съм й подавала нова декл.7. Впоследствие /през септември/ видях, че й излиза платена ЗО за юни без да съм плащала и така разбрах.За декември прибързах и нарочно й платих здравната вноска през декември. Но сега как, как да й платя здравната вноска за януари - ако отида и сега подам декл. 7 ще я глобят. На нея хич не й дреме /20годишна е/, ама на мен ...
Rumi345, ти като подава заявлението не ти ли казаха, че е необходима нова декл.7 или го изпрати по пощата?

# 248
Пратих го пощата,и д.7 смятам да пратя по пощата.
Предполагам ,че има големи опашки в НАП,аз съм София-център по местоживеене.
Иначе в НАП-Овча купел няма хора.

# 249
Ама те са си виновни с тази каша с д.7
2010г навсякъде в медиите и по тел. на НАП обявиха ,че д.7подават трайно безработните.
А сега трябва да се подаде веднага newsm78 иначе глоба!

# 250
И аз ще я изпратя днес по пощата тази проклета  декл.7. Ще изчакам да я обработят и чак към 23-24 февруари ще внеса здравната вноска. Ако не се появи платено, вече март ще хвана щерката за ръчичка и ще ходим да се разправяме на място.

# 251
От 01,01,2013г ли ще я пишеш?Аз още се чудя какво да правя.

# 252
  • Варна
Добре де! Да речем, че изчакам давностния срок за глоба заради д7. След една година отивам да си платя месеците назад и да си върна здр. права. И там ще ми кажат-без д7 няма как да платите. Пак опирам до нейното подаване и съответно глобата. newsm78 Twisted Evil

Давностният срок при неподаване е изтекъл, но аз ще трябва да я подам и тогава -глоба. newsm78

# 253
От 01,01,2013г ли ще я пишеш?Аз още се чудя какво да правя.
Две съм написала и съм я накарала да подпише и двете. Едната от 01.01.2013, другата от когато трябва да е - 01.07.2012. И аз се чудя коя да пратя. Но трябва да изпратя днес една от двете.

# 254
Момичета, казвайте сега какво да правя??? Останах без работа на 11,06,2012г. и не съм си внасяла осигуровките за юли и август 2012г. Всички останали осигуровки, включително и декември 2012г. съм си ги внасяла /пазя си платежните нареждания/, но не съм подала прословутата Декларация 7, защото юни месец като писах писмо на НАП какво да правя , за да не си изгубя, правата ми изпратиха една сметка и казаха да си внасям там месечните вноски, но никой нищо не ми каза за подаване на Декларация7. После разбрах ,че сега не мога и да я подам, защото ще ми сложат глоба 500лв и да си трая, докато изтече една година давност. Е да, ама днес си проверявам здравноосигурителния статус и пише ПРЕКЪСНАТ, защото осигуровките за ноември и декември се водят неплатени. Имам платежните, но ако отида в НАП рискувам да ме глобят за неподадената декларация, а ако не отида не мога да си възстановя правата Confused Давайте идеи какво да правя???

Едно друго момиче тук с подобна ситуация като твоята го посъветваха да си намери
фирма на познати, където да бъде назначена за 7-10 дни и след съкращение от фирмата
да си подаде декларация 7 в НОИ. Аз въобще не съм наясно, но може да питаш някоя
позната счетоводителка дали така ще стане.

Общи условия

Активация на акаунт