Инфо за здравни осигуровки

• 44 454
  • 430
  •   1
Отговори
# 225
Я тук да ви запитам, ако може някой да ми отговори. Аз съм безработна от 2006г. при влизане в сила на декл. № 7 през 2010г. не съм знаела за нея и съответно не съм я подала, плащам си здравните осигуровки сама до този момент. Дали е уместно сега да я подам и дали ще ми наложат прословутата глоба в този случай  ooooh!
От тази година няма да може да си внасяте здравни осигуровки ако не подадете декларация 7. Ако от 2006 сте безработна и нямате непогасени осигуровки назад, няма да имате глоба. Съветвам ви да отидете да си подадете декларацията, в стая 101/102 там може да ви я приемат без да се редите на опашки и да си взимате номерче.
А къде по-точно е тази стая? Мерси за инфото. И лично ли трябва да се подаде?

# 226
И аз имам въпрос. Безработна съм от юни 2010 г. Подала съм си декларация номер 7 след като останах безработна. Оттогава до ден днешен не съм работила нищо, осигурявам се сама, като обикновено вкарвам сума за три месеца. Сега, януари отидох да си платя този път за пет месеца, два назад, за които дължах, и три напред до март включително. Обикновено си попълвам бележката предварително вкъщи, и в банката направо им я давам и плащам, за да не се бавя. Този път ме накараха да попълвам наново, като вече не трябвало да вписвам периода, те щели да  разпределят парите, както намерят за добре. Притесних се малко, като не ми е вписан периода, дали действително ще ги разпределят до март включително, както се полага? Нямам задължения за минали години. При новите условия трябва ли да подавам някаква декларация отново, при положение, че преди две години съм подала декларация номер 7 и оттогава не съм работила?

# 227
Декларация 7 се подава еднократно.
Най - добре си извади персонален код,с него ще можеш да си следиш дали са ти разнесени правилно вноските,става веднага на място в НАП,макар че в твоя случай би трябвало всичко да е наред.

# 228
  • Варна
Я тук да ви запитам, ако може някой да ми отговори. Аз съм безработна от 2006г. при влизане в сила на декл. № 7 през 2010г. не съм знаела за нея и съответно не съм я подала, плащам си здравните осигуровки сама до този момент. Дали е уместно сега да я подам и дали ще ми наложат прословутата глоба в този случай  ooooh!
От тази година няма да може да си внасяте здравни осигуровки ако не подадете декларация 7. Ако от 2006 сте безработна и нямате непогасени осигуровки назад, няма да имате глоба. Съветвам ви да отидете да си подадете декларацията, в стая 101/102 там може да ви я приемат без да се редите на опашки и да си взимате номерче.
Аз я подадох тази сутрин, но си взех номерче и си чаках ред, мисля че можеше да се подаде и по пощата с обратна разписка.
А къде по-точно е тази стая? Мерси за инфото. И лично ли трябва да се подаде?

# 229
Здравейте!Работя в една фирма от септември 2009 год. и от тогава ми се плащат здравните осигуровки.През септември 2012 год. ми се възстановиха здравноосигурителните права.Все още работя в тази фирма, но се притеснявам, че сега като ми плаща работодателя осигуровките те ще отиват за стар период.Така ли е?Имам неплатени за 2008 и до септември 2009 год.Трябва ли да подавам заявления или декларации някакви?Тогава съм била безработна.

# 230
  • Варна
Има ли някой като мен- с прекъснати здравни права, заради неподадената декл.7?

Така или иначе съм го изтървала и със сигурност щяха да ме глобят с поне 500 лв. А сега, дори и след като започна работа, първо през глобата трябва да мина. Пък нямам пари сега. Rolling Eyes

Сега какво следва! Sad

# 231
Аз мисля да поизчакам  няколко месеца.Нека служителите на НАП се информират добре за да мигат да ми отговарят смислено.При всяко обаждане до ИЦ на НАП получавам различен отговор на един и същи въпрос-решение на проблема =0

# 232
Здравейте!Работя в една фирма от септември 2009 год. и от тогава ми се плащат здравните осигуровки.През септември 2012 год. ми се възстановиха здравноосигурителните права.Все още работя в тази фирма, но се притеснявам, че сега като ми плаща работодателя осигуровките те ще отиват за стар период.Така ли е?Имам неплатени за 2008 и до септември 2009 год.Трябва ли да подавам заявления или декларации някакви?Тогава съм била безработна.

Работодателят подава т.нар. декларация образец 1 всеки месец след начисляване на заплатите. С нея декларира, че си осигурена здравно (и социално) за този период. Т.е. платените от него осигуровки няма да отиват за покриване на твои лични стари задължения.

# 233
Има ли някой като мен- с прекъснати здравни права, заради неподадената декл.7?

Така или иначе съм го изтървала и със сигурност щяха да ме глобят с поне 500 лв. А сега, дори и след като започна работа, първо през глобата трябва да мина. Пък нямам пари сега. Rolling Eyes

Сега какво следва! Sad

Не е така. Работодателят подава уведомление, че си започнала работа при него, започва да ти внася осигуровките и да декларира ежемесечно това. Т.е. от момента, в който започнеш работа, в персоналния регистър ще фигурира информация, че си здравно осигурена.
А относно глобата: ако не отидеш до НАП да подадеш декларацията, няма как да те глобят. Но и няма да ти се възстановят правата за този период (предполагам става въпрос за времето след 01.01.2013 г.).
Най-добре е да се изчака да мине давността за глобата.

# 234
Дайте съвет.Синът на моя приятелка завърши 12 клас миналата учебна година.А да кандидатства,а да си намери работа и до сега нищо.Тя му е внасяла ЗО до сега.Обаче сега?Няма една година изтекла ,ако подаде Дек.7 ще го глобят примерно.Ако внася без да е подадена-ще се отразят ли в системата?
Аз предложих да подаде дек.7 от 01.01.2013,но тя се притеснява.Дайте идеи,моля!

Последна редакция: сб, 02 фев 2013, 10:16 от Rumi345

# 235

При възможност: назначаване фиктивно на работа във фирма на познати например, прекратяване на договора по взаимно съгласие след 1-2 или няколко дена, подаване на декл.7 до 25-то число на следващия месец. През месеца, в който се е водил на работа дори един ден, ще бъде здравно осигурен.

# 236
Е там е работата ,че няма такива познати.Ако не подаде д.7 да внася ли осиг. или да  не внася и изчака още няколко месеца,да мине една година?После да ги внесе на куп?

# 237
От какво се притеснява да постъпи както си я посъветвала? Нека подаде декл.7, че е безработен от 01.01.2013, срокът е до 25.02.2013. Така вноските за 2013 ще са обвързани с ЕГН-то му. За 2012 не би трябвало да му излизат месеци с прекъснати права, въпреки неподадената декл.7.

# 238
  • Варна
От тази година, ако няма подадена декларация7, дори и да се внесат ЗО, месеците си излизат като неплатени. Нали на мен заради това ми прекъснаха правата-въпреки, че платих ЗО.

Аз нещо друго да питам. Да предположим, че си платя глобата #2gunfire. Тогава ще обвържат ли ЗО с месеците, които съм посочила предварително със заявление? Или ще ме накарат пак да ги платя, щото е минало-заминало.
Като питах в НАП къде са отишли ЗО, ми казаха-за нещо друго.

# 239
От какво се притеснява да постъпи както си я посъветвала? Нека подаде декл.7, че е безработен от 01.01.2013, срокът е до 25.02.2013. Така вноските за 2013 ще са обвързани с ЕГН-то му. За 2012 не би трябвало да му излизат месеци с прекъснати права, въпреки неподадената декл.7.
Тя се притеснява ,че те ще видят от кога е безработен и тогава ще я глобят.Могат ли да я глобят за не подадена в срок д7 или тогава подлежиш на друг вид отговорност-за невярно вписани данни,за което не ми се вярва някой да я търси.

Общи условия

Активация на акаунт