Инфо за здравни осигуровки

• 44 351
  • 430
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Само малко информация от мен. Връщам се от Инвестбанк в Пловдив.Исках да си внеса здравната осигуровка за януари, но ми казаха че не приемат платежни, защото не знаели колко ще е сумата,да не бързаме. Крайния срок вече е до 25 число. Има промяна в банковата сметка и кода.
Ще се прикача тук с въпрос. До 25-то число за кой месец, защото за януари вече се води авансово плащане, нали? До сега се плащаше до 10-то число за предходния месец. Сега има ли промяна в сроковете? Аз вече избързах и вчера внесох за декември, но без да знам за заявлението по чл.2а.

# 46
И моите осигуровки са внесени за декември. Аз нещо не разбрах
това заявление по чл. 2 а всички безработни ли ще го подаваме или само тези
с прекъснати права и стари вноски.
Скрит текст:
Чл. 2а. (Нов - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Самоосигуряващите се лица по чл. 40, ал. 1, т. 2, ал. 5 и чл. 40а, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване могат да заявят кои задължения за здравноосигурителни вноски погасяват, като подадат заявление съгласно приложение № 10.
Тези пък от Инвестбанк в Пловдив сега ме зачудиха, как може още
да нямат указания за размера на вноската  Thinking.

# 47
До 25-ти за предходния месец,т.е. до 25-ти януари трябва да се плати за декември 2012-та.

# 48
Точно така. Вече срока няма да бъде 10-то, а 25-то число.

# 49
ААХ, сега проверих в калкулатора за здравни вноски, за януари 2013 г пак
ги дава 16,80 лв, те нали и казаха, че "отвързват" здравната осигуровка от
МРЗ.
Вноската се запазва 16.80 лв, не защото е "отвързана" от МРЗ, а защото по закон е вързана с 1/2 от осигурителния доход за СОЛ (ако не ме лъже паметта).  Laughing

# 50
Съгласна съм. Но днес отказаха да ми вземат парите, под предлог че не знаели колко ще бъде сумата.

# 51
Здравейте и аз ще се включа при вас т.к. разбрах че трябва да подавам декларация 7 ...обаче се забавих с два месеца т.е. за месец 11 и месец 12 трябвало да плащам... хайде за 12 ще го направя, но ще има ли проблеми че не съм подала декларацията си миналия месец!?

Честно казано тази ситуация с плащането на Здравини Осигуровки от безработни граничи с безочието ... Като онзи виц на който края му е" В България получават 500 лв. за живот им трябват 1000 лв. от къде вземат останалите, никой не се интересува" ...
След време може да ни съдят откъде, аджеба, тези дето не получават от никъде доходи са си платили осигуровките и от къде са ги взели (крали са явно) newsm78 и отново ще влезем в света на абсурдите ... не, че сме излязли от него и сега де...

Е`гати овцете сме ... включвам и себе си в тази категория  #Cussing out #Cussing out #Cussing out

# 52
Да се включа и аз с едно питане -
Декларация №7 съм подала през м. 06 .2010 г. Внасям по 16.80 на месец като самоосигуряваща се.Доколкото знам нямам неплатени здр. осигуровки.
Трябва ли да подавам някакви декларации допълнително?
Между другото, къде мога по електр. път да си проверя дали имам месеци ,за които не съм платила? Благодаря предварително    bouquet

# 53
  • ул. "Мечтание"
Между другото, къде мога по електр. път да си проверя дали имам месеци ,за които не съм платила? Благодаря предварително    bouquet

Тук: https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.html#/selectService:6,2,rep.HealthStatus.home

# 54

Тук: https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.html#/selectService:6,2,rep.HealthStatus.home

Благодаря ти, веднага проверих, нямам задължения.

# 55
Уф, аз имам за по 2 месеца (между гимназията и университета 2 месеца за 2006 и между бакалавър и магистър 2010 пак за 2 месеца), явно ще трябва да ги преведа сега заедно с лихвите (стотинки), за да си превеждам ЗО спокойно.

# 56
Трейси, и аз имам един месец от 2009 г. и се чудя сега дали трябва да
го плащам и да подавам въпросното заявление по чл.2 а.

# 57
Уф, аз имам за по 2 месеца (между гимназията и университета 2 месеца за 2006 и между бакалавър и магистър 2010 пак за 2 месеца), явно ще трябва да ги преведа сега заедно с лихвите (стотинки), за да си превеждам ЗО спокойно.
Половината от сумата може да си спестиш. Подай заявление до НАП да се приложи давностния срок за задълженията от 2006 година, вкл. лихвите върху тях.  Simple Smile
И да не забравите, който не подаде до края на 2013 година такова заявление за отпадане на задължения по давност, може да се наложи да плаща такива (и да няма може мистериозно да се появят, програмите на НАП винаги грешат в тяхна полза).

# 58
Трейси, и аз имам един месец от 2009 г. и се чудя сега дали трябва да
го плащам и да подавам въпросното заявление по чл.2 а.

Аз предпочитам да ги платя (с лихвите важно е да се преведат и те), а не всеки месец да подавам заявление. Да не говорим, че на мен НАП ми е на 25 км. в едната посока  Crazy Не ми е рентабилно включително и от към време, та ще ги платя, какво да правя.

пп - виж за заявление не се бях сетила, другата седмица може и да отида да видя за какво иде реч. Мерси за напомнянето!

# 59
  • ул. "Мечтание"
Ще се възползвам от темата и за още един въпрос. Как стоят нещата с европейската здравна карта (нали така се казваше?). През април ще пътувам до UK и искам да си извадя, но идея си нямам как точно се случват нещата, колко време е нужно да се чака за картата и колко се плаща за нея. Четох нещо на страницата на НЗОК, но не ми се изясни нищо, само се обърках още повече. Sad

Общи условия

Активация на акаунт