Инфо за здравни осигуровки

• 44 355
  • 430
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Уф, аз имам за по 2 месеца (между гимназията и университета 2 месеца за 2006 и между бакалавър и магистър 2010 пак за 2 месеца), явно ще трябва да ги преведа сега заедно с лихвите (стотинки), за да си превеждам ЗО спокойно.
Половината от сумата може да си спестиш. Подай заявление до НАП да се приложи давностния срок за задълженията от 2006 година, вкл. лихвите върху тях.  Simple Smile
И да не забравите, който не подаде до края на 2013 година такова заявление за отпадане на задължения по давност, може да се наложи да плаща такива (и да няма може мистериозно да се появят, програмите на НАП винаги грешат в тяхна полза).
Много благодаря за идеята. Аз все се тревожа, защото имам за 2001 - 4 месеца и за 2005- 5 месеца, а по това време работех в уж сериозна фирма, с договор и всичките му там подробности. През 2005 дори в  посочените месеци съм била по майчинство. Просто не мога да си обясня защо са се получили тези дупки.
Та това заявление има ли някакъв формат и какъв е давностния срок в случая. Къде да чета?

# 61
И аз имам два месеца от 2011г., не знам как съм ги пропуснала. Но като си проверявах в НАП по ЕГН ги няма и се чудя като ги платя, да не трябва после да подавам заявления в НОИ  Rolling Eyes Понеже НАП не знаят, че ги дължа и парите с нищо няма да се вържат, а ще седят като надвнесени  ooooh!

Колкото до погасяването по давност, попитайте в данъчното, но мисля че не се погасяват  Peace

Много благодаря за идеята. Аз все се тревожа, защото имам за 2001 - 4 месеца и за 2005- 5 месеца, а по това време работех в уж сериозна фирма, с договор и всичките му там подробности. През 2005 дори в  посочените месеци съм била по майчинство. Просто не мога да си обясня защо са се получили тези дупки.
Та това заявление има ли някакъв формат и какъв е давностния срок в случая. Къде да чета?
Подава се молба свободен текст, в която описваш кое задължение и за кой период искаш да ти се погаси. Като молбата я подаваш в данъчното по постоянен адрес.
Най-вероятно са плащани по БУЛСТАТ-а на фирмата и не са прехвърлени по ЕГН, пак с молба се оправят нещата.

# 62
  • Варна
Днес минах през НАП да подам заявление точно за кой период искам да платя, защото ми излизат и някакви месеци от 2001 и 2002. За декларация7 никой не повдигна въпроса. Crazy Такава не съм подавала, защото не знаех и сега вече е пропуснат срока.
Една приятелка ходи да пита на място за нея. Казали, че срокът е пропуснат, да я подаде сега, но ще ѝ напишат акт. Не е подала.

# 63
публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща тази, през която е следвало да се плати публичното задължение
Например възникнало е задължение през 2002 година. От 01.01.2003 започва да тече 5-годишният срок.

# 64
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Момичета, преди да питате по форумите можете да проверите официалната информация. Тя не е толкова неразбираема стига да четете внимателно.
На интернет страницата на НАП е написано как се възстановяват прекъснати здравноосигурителни права - http://www.nap.bg/page?id=252 Ако не сте с прекъснати права, защо се юркате да плащате ?
Декларация образец 7 подават само лицата, които никой никъде не осигурява и не са самоосигуряващи се. Т.е. декларацията подават безработните лица и моля, не бъркайте - това че сам си внасяш здравните осигуровки не те прави самоосигуряващо се лице. Най-общо самоосигуряващи се са лицата със свободни професии - адвокати, архитекти, проектантни и журналисти на свободна практика. С декларация обр.7 просто казвате на НАП от коя дата започвате сами да си внасяте здравните осигуровки, защото никъде не работите и плащанията от борсата и те са ви приключили. Тук давам личен пример. Последните си пари от борсата получих до края на февр.2012. Т.е. от 01.03.2012 станах здравно неосигурена. За да ми се прекъснат здравно осигурителните права трябва да не съм внасяла осигуровки 4 месеца за последните 36 месеца. Така че пропуснах месеците март и април на 2012г. Прецених, че мога да си позволя 2 неосигурени месеца и да си спестя 40 лв., които хич не са ми излишни. На 08.06.2012г. в клон на Р.банк съм си внесла 16,80 лв (винаги взимат такса 2 лв.) като съм посочила че е за периода 01.05.2012-31.05.2012г. На 15.06.2012г. по пощата препоръчано с обратна разписка изпратих на НАП попълнена декларация обр.7, с която уведомявам данъчните, че поради липса на други източници на осигуряване, започвам сама да си внасям здравните считано от 01.05.2012г. До миналия месец чинно си ходя всеки месец до 10-то число до Р.банк, внасям си 16,80 лв за предходния месец, взимат си ми 2 лв. такса  и това е.

Сега ще проуча какви са измененията в нормативната уредба и ще действам. Каквото разуча ще го споделя тук. Peace

П.С. Ами, от това което прочетох:
1. Вместо до 10-число трябва да внасям здравни до 25-число.
2. Ако не искам да ме ръбят със стари задължения, все едно какви, ще трябва всеки месец преди да си внеса здравните да внасям в НАП заявление Приложение № 10 към чл. 2а от НАРЕДБА № Н-8 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2005 Г.
3.Няма да е лошо да подам заявление за погасяване по давност на задълженията ми отпреди 01.01.2008г. Мисля, че имам по ЗОДФЛ, но това няма да ми спаси двата спестени месеца здравни от миналата година.

Последна редакция: пт, 04 яну 2013, 20:07 от profesorkata_1

# 65
  • София
Много благодаря за полезните коментари. Hug

# 66
  • София
Хора, чета ви и нещо не мога да разбера, има някакви нови изисквания  към самоосигуряващите се безработни ли? За какви приложения и наредби говорите и какви са тези месечни заявления, които смятате да подавате? Аз знам за една декларация номер 7.

# 67
За какви приложения и наредби говорите и какви са тези месечни заявления, които смятате да подавате? Аз знам за една декларация номер 7.
Дянков измисли нещо много напредничаво, с други думи заби ни го по-дълбоко. В частност засяга и самоосигуряващите се безработни.
1. Под предлог, че се облекчава бизнеса (пишат, че спестяват 50 млн на работодателите или както е лозунгът им - "Всички задължения с едно платежно и по една сметка", се прие това, което внасяш към бюджета да не се отнася за конкретно нещо, а да погасява първо най-старото задължение, вкл. ДДС. С други думи отпада 5-годишната давност за задължения.
Това за всичко с едно платежно не е съвсем вярно - по-рано бяха - 4, сега стават 2, ако има СОЛ бяха 6, стават 4
2. Ако си безработен и имаш стари задължения за здравни вноски, ще погасяват първо тях, освен ако не укажеш изрично, че плащаш за изминалия месец. Това става със заявление, което се подава всеки месец.
Прочетете тук - http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=4424.0. В първия пост е добре обяснено как да се отървем от стари задължения ако попадат в давностния срок.
Така, както е замислено, много хора ще станат вечни длъжници, особено по-мургавите ни събратя, щото те едва ли следят наредбите и измененията.  Sad

# 68
  • София
Егати мръсниците, и по-конкретно Дянков. То си става цяла Топлофикация. Няма да са длъжници само мургавите, отсега се виждам и аз в тази категория.

# 69
  • Варна
profesorkata_1, доколкото разбрах нещо от многото инфо, с което днес се заринах, въпросната декларация7 трябва да се подаде до края на месеца, следващ този, през който вече сме самоосигураващи. Например ако съм напуснала работа на 5.юли, до 30 август трябва да се подаде. Кога ще се внасят после здравни осигуровки е съвсем отделен въпрос.  В темата за декларация 7 имаше случаи със закъснение от няколко дни и глоба от 500 лв заради това.  ooooh! Но забележи- само ако лично отидеш и се заинтересуваш.

ее123456, благодаря за включванията!
Ето я темата за декларация 7:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=544636.0

И още нещо профи, в банката, която обслужва твоя НАП не трябва да има такса при плащане. Що да даваш всеки път по 2 лв.

Последна редакция: сб, 05 яну 2013, 00:00 от Стейси Грей

# 70
Стейси, не трябва ама взимат гадовете. #Cussing out
Не знам как стои въпросът с части от месец. Аз гледам да ми е чисто, та и с работата се разделих в последния ден от месеца, и после регистрации в БТ и НОИ ми бяха считано от първо число. Разсъждавайки логически, ако си напуснала на 5 юли, значи от 6 юли трябва сама да си внасяш здравни осигуровки, значи, по последните изменения, до 25 август подаваш в НАП въпросната декларация обр.7. Ама ако от 6 юли имаш право на обезщетение от борсата, за времето на получаване на обезщетението те осигурява държавата, т.е. нямаш да подаваш нито декларации, нито да внасяш някакви осигуровки. А за самата декларация 7 не случайно описах как процедирах. Така си спестих хем плащане за 2 месеца, хем избегнах глобата.

# 71
  • Варна
Де да можех точно да цитирам откъде запомних ooooh!, специално за здравните осигуровки, че ако например си напуснал работа на 5. юли, целият месец си здравно осигурен.

А за декларация7, дали някой може да ми даде точен отговор на въпроса: глобата се дължи евентуално, без значение дали си я подал със закъснение или въобще не си я подал? И ако е така има ли смисъл от закъсняло подаване?

# 72
Пак казвам за частите от месеца - не знам. Ако е вярно това, което казваш, значи следва да се осигуряваш от 1 август, а тогава декларация 7 трябва да подадеш до 25 септември.
Има смисъл от закъсняло подаване. Например, ако до момента, въпросният 5 юли, за последните три години нямаш пропуснати здравни вноски, здравното ти осигуряване няма да се прекъсне ако не внасяш още 3 месеца. Т.е. би трябвало да се осигуряваш от август, съответно да подадеш декл.7 до 25 септември, но можеш да започнеш да се осигуряваш например чак от октомври, като съответно подадеш декларация до 25 ноември. Жертваш 2-3 лв и го правиш по пощата с обратна разписка. Целта е да не те виждат лично!  Wink Това по принцип е закъсняло подаване, но не съвсем, защото вместо да се осигуряваш от 1 август ти обявяваш пред НАП и започваш да се осигуряваш от 1 октомври, което чинно декларираш до 25 ноември. Предвид това, че вече сме януари, това не е много приложимо. Wink Ако обаче не подадеш декларация 7, макар и със закъснение, няма как да започнеш изобщо да си внасяш осигуровки. Последните 36 месеца преди 5 юли 2012 осигурявана ли си плътно, без прекъсвания?

# 73
  • София
Ама не е вярно, че без тази декларация не можеш да внасяш осигуровки, просто има глоба, която не се знае кога ще ти я поискат да я изплатиш. А що се отнася за банковите такси, аз последно платих цели 4 лв. в Сибанк.
ее123456 , това  което си казала за заявлението в т.2, че трябва да се подава такова всеки месец, за да не отиват парите ти за стари задължения не се отнася за здравните осигуровки по принцип, а ако имаш да даваш на НАП и други пари- ако имаш и други публични задължения, а това включват глоби, данъци и т.н.
Имам приятелка данъчна и при първа възможност ще я питам как стоят нещата със здравните осигуровки. Ще докладвам след това.

Последна редакция: сб, 05 яну 2013, 09:15 от mia1

# 74
ее123456 , това  което си казала за заявлението в т.2, че трябва да се подава такова всеки месец, за да не отиват парите ти за стари задължения не се отнася за здравните осигуровки по принцип, а ако имаш да даваш на НАП и други пари- ако имаш и други публични задължения, а това включват глоби, данъци и т.н.

Дали съм те разбрала правилно-значи със здравните ми вноски, които правя, ще ми се погасяват други стари задължения/ако имам такива към държвата/.
В нашата НАП има офис на Райфайзен банк и в него не се плаща никаква такса за превод на здр. осигуровки.
Ако отида в друг клон на Райфайзен банк, такса се плаща.

Общи условия

Активация на акаунт