Инфо за здравни осигуровки

• 44 366
  • 430
  •   1
Отговори
# 75
А за декларация7, дали някой може да ми даде точен отговор на въпроса: глобата се дължи евентуално, без значение дали си я подал със закъснение или въобще не си я подал? И ако е така има ли смисъл от закъсняло подаване?

Доколкото знам, по-добре е да не я подаваш и да си внасяш редовно вноските една година - толкова е давността. Ако я подадеш със задна дата, вероятността да те глобят е много голяма.
Не знам дали става номерът да я подадеш сега, но не със стара дата, а все едно сега започваш да се осигуряваш.

За другите въпроси - прочетете мнооого внимателно това:

Прочетете тук - http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=4424.0. В първия пост е добре обяснено как да се отървем от стари задължения ако попадат в давностния срок.

# 76
Ама не е вярно, че без тази декларация не можеш да внасяш осигуровки, просто има глоба, която не се знае кога ще ти я поискат да я изплатиш. А що се отнася за банковите такси, аз последно платих цели 4 лв. в Сибанк.
ее123456 , това  което си казала за заявлението в т.2, че трябва да се подава такова всеки месец, за да не отиват парите ти за стари задължения не се отнася за здравните осигуровки по принцип, а ако имаш да даваш на НАП и други пари- ако имаш и други публични задължения, а това включват глоби, данъци и т.н.
Имам приятелка данъчна и при първа възможност ще я питам как стоят нещата със здравните осигуровки. Ще докладвам след това.

mia1 дано да е така,както казваш,защото ако трябва да се разкарвам всеки месец и за това заявление ooooh!
Моля те пиши,когато имаш някаква информация от твоята позната,да черпим от извора,мисля че ще и полезно за всички.

# 77
..а ,ако сме подали тази декларация номер 7 ,когато е трябвало , т е когато сме станали безработни и сме започнали да се самоосигуряваме здравно..Трябва ли да се подава наново?
Защото на мен преди няколко години ми се наложи да я подавам и от тогава  чинно си плащам здравните вноски.Бяха ми казали си спомням тогава,че тя се подава еднократно,но все пак да попитам да не би сега да са променили и това ,и да трябва всяка година да се подава наново?Прочетох някъде в темата мнение,че имала срок и това ме притесни.. Crazy Crazy

# 78
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Спокойно, декл.7 се подава еднократно - в началото на периода, в който започваш сам да си внасяш здравните. Под срок се има предвид срокът на подаване, а не че тя важи за определен срок.

newsm78 Аз съм в чуденка новите правила важат ли за дължимите здравни осигуровки за м.декември, които всъщност трябва да се внесат сега януари, или за тях остава старият ред - до 10 число и без заявление пред НАП?

# 79
profesorkata_1 ,  Hug Hug Hug

# 80
Вече е в сила новото платежно нареждане - в него не се указва период и за какво е. Ако нямате стари задължения не е нужно подаване на заявление. Тези пари ще отидат точно за здравното осигуряване.

# 81
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
ее123456 , благодаря! Питането ми беше по-скоро за датата, защото днес четох в интернет все примери дадени за дължимите осигуровки за януари и съответните срокове през февруари, но не намерих нищо за "преходния" декември. Обяснението с новото платежно ми "освети"  Laughing ситуацията, мерси!   bouquet А заявление ще си подам задължително, защото имам стари задължения (две здравни вноски поне), които мисля да си гонят давността. Peace

# 82
Добре де къде мога да питам дали пък случайно нямам някакви задължения  newsm78, че то вече страх лозе пази ... в тая объркана държава  Sick

# 83
Ако си извадиш персонален код в НАП,може да ги видиш и в интернет.

# 84
Ако си извадиш персонален код в НАП,може да ги видиш и в интернет.

Мерси Simple Smile, А той като кода от НОИ ли се взема...т.е. на място с декларация?

# 85
Да,подава се молба на място и мисля,че веднага го дават.

# 86
Днес звънях в НАП. Казаха ми, че за декември ЗО следва да платя до 25 число на месеца (януари). Двете ми вноски за ЗО от 2006 г. да не ги смятам, имало давностен срок 36 месеца и те изобщо не се търсят, въпреки че излизат в системата и не е нужно да подавам молба или каквото и да е. Трябва да си преведа за 2010 г. с лихвите и след това започвам на чисто  Peace

Последна редакция: вт, 08 яну 2013, 11:39 от treisy

# 87
И аз да допълня с малко информация.
Срокът за здравните е удължен ДО 25 число на следвашия месец ,а не както беше до сега до 10 то .
http://www.nap.bg/news?id=1662

# 88
Аз останах с убеждението, че сега с единната сметка като си
внеса здравната осигуровка, парите ще "отидат" за погасяване на
по-старото неплатено задължение например за данък сграда за миналата
година. Днес обаче една служителка на ЦКБ ме увери, че нямало такова
нещо, местните данъци и такси се внасял по друга сметка,не по тази 111111.
Така ли е?

# 89
Аз останах с убеждението, че сега с единната сметка като си
внеса здравната осигуровка, парите ще "отидат" за погасяване на
по-старото неплатено задължение например за данък сграда за миналата
година. Днес обаче една служителка на ЦКБ ме увери, че нямало такова
нещо, местните данъци и такси се внасял по друга сметка,не по тази 111111.
Така ли е?

И аз мисля, че е така. Осигуровките са към НАП, а тези данъци и такси са местни и отиват на съвсем друго място, по друга сметка  Peace  Нямат нищо общо.

Общи условия

Активация на акаунт