Инфо за здравни осигуровки

• 44 382
  • 430
  •   1
Отговори
# 90
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Местните данъци и такси са по друга нормативна уредба и се заплащат към съответната община по местонахождението на имота, т.е. това не са плащания към държавния бюджет. От внесените в момента пари по тази сметка 111111 обаче могат и ще се прихванат, ако имате, други стари задължения - например деклариран но не внесен данък общ доход, или някакви неплатени стари глоби. И недейте да разчитате на автоматична давност - няма такава  Naughty ! Ако не подадете искане за "заличаване" на старите ви задължения, за които е настъпил 5 годишният давностен период, парите които внасяте сега ще отидат за тях независимо от давността. Това, че тя е настъпила, не заличава задълженията ви от системата, стоят си в базата данни. Докато още работех, съм имала много клиенти, които са се оплаквали как в качеството си на наследници са платили на данъчните задължения на наследодателите си датиращи от преди 7-8 години. Като ги питаш защо са платили - ами казаха ни, че трябва да ги платим! А за 5 годишната давност нещо да сте чували? Ами не знаехме, че не сме длъжни да плащаме за по-стари периоди, пък и ТЕ НЕ НИ КАЗАХА. Случвало ми се е на ден по десетина пъти да казвам "Няма данъчен, който да откаже да ви вземе парите, все едно за какво ги давате!"

# 91
Дано наистина да е така, момичета. Аз се поуспокоих вече Grinning.
А и щом давността за заличаване е не 5 години, а 36 месеца, направо ще
се оттърва и от неплатена вноска от 2009 г. Ще се ходи до НАП, няма друг
начин.

# 92
Давността не е 36 месеца! Просто когато се гледа дали си с непрекъснати здравноосигурителни права се гледа да имаш платени поне 33 от последните 36 месеца. Това не е давност.

# 93
Аз ли нещо не разбрах,но останах с впечатление,че ако до края на 2013г не подадеш молба да ти се заличат старите задължения,после няма да има "амнистия"(така да се каже)?

# 94
Днес звънях в НАП. Казаха ми, че за декември ЗО следва да платя до 25 число на месеца (януари). Двете ми вноски за ЗО от 2006 г. да не ги смятам, имало давностен срок 36 месеца и те изобщо не се търсят, въпреки че излизат в системата и не е нужно да подавам молба или каквото и да е. Трябва да си преведа за 2010 г. с лихвите и след това започвам на чисто  Peace
И аз днес звънях до НАП за две вноски за 2005г и ми отговориха точно обратното,че парите които внеса ще отидат за тяхното погасяване,ако не подам преди това декл.обр.2а newsm78

# 95
  • Пловдив
Днес звънях в НАП. Казаха ми, че за декември ЗО следва да платя до 25 число на месеца (януари). Двете ми вноски за ЗО от 2006 г. да не ги смятам, имало давностен срок 36 месеца и те изобщо не се търсят, въпреки че излизат в системата и не е нужно да подавам молба или каквото и да е. Трябва да си преведа за 2010 г. с лихвите и след това започвам на чисто  Peace
И аз днес звънях до НАП за две вноски за 2005г и ми отговориха точно обратното,че парите които внеса ще отидат за тяхното погасяване,ако не подам преди това декл.обр.2а newsm78
Сега някой трети човек да звънне и да видим на него какво ще кажат.  Simple Smile

# 96
По-скоро - не се знае след това как ще се прави "амнистията"  Wink. Аз съм твърдо решена да не я изпускам, че изобщо не помня преди години като подавах декларации за общия доход, кои платих и кои не. Днес една служителка в НАП (явно заместваща) ме гледаше като изкопаемо, докато ровеше да търси дали имат подготвени напечатани образци на заявление прил.№10.  Joy Накрая вдигна рамене - ами да съм си я разпечатала от интернет.  hahaha Аз ще си я разпечатам, защото имам принтер, ама ако бях от онези безработни (по мое мнение около 90%), които не са с принтери ...?  ooooh!
Момичета, не забравяйте че делото по спасяване на давещите се е дело на самите давещи се. Не разчитайте на добрите намерения на някой друг. Подайте си както заявление за заличаване на задълженията с настъпила давност (поне 5 годишна), така и заявлениета прил.№10 по чл.2а, с което да укажете за кои точно периоди внасяте здравните си осигуровки. Според мен това е единствената възможност да сте сигурни, че оправяте сегашните си здравни. Peace

Последна редакция: вт, 08 яну 2013, 18:34 от profesorkata_1

# 97
Аз да ви кажа съвсем се обърках.
Когато направиш справка за ЗО пише:Няма данни за.....
Е това мое задължение ли е за внасяне?Ако е подадена декл.7-да
Но за 2005г например са били други закони.Доколкото си спомням тогава работещите осигуряваха не работещите членове на сем. и задължението не е ли на тогавашния работодател?
Тези мисли ми дойдоха от една реплика във верността на която не съм сигурна,но все пак:
"Задължение възниква след съставен акт или подадена декларация....."

П.П. Не знам дали да не питам в "Счетоводител в нужда се познава"?

# 98
  • Пловдив
П.П. Не знам дали да не питам в "Счетоводител в нужда се познава"?
Ето във въпросната тема, на тази стр. първият пост отговаря на въпроса за старите задължения
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=692782.165

# 99
t_tabakova , благодаря!   bouquet Написаното потвърждава разсъжденията ми, та значи ще действам точно както писах. Peace

# 100
Днес ще звънна на още един човек в НАП, що така дават различно инфо...?

# 101
Тук се говори все за задължение, а трябва и за приходи ... все пак има баланс Simple Smile
Ако например си внесъл повече данъци, от това което трябва, но не си си ги взел, кво правим?
не трябва ли те да покрият тези тъй наречени ЗАДЪЛЖЕНИЯ?!?
Не може едното да ти тече като задължение, а другото да си го прибират в хазната безнаказано, без да даже и да ти кажат и да го приспаднат от дължимото ти  newsm78

Взех много да се замислям, дали въобще държавата правомерно ни прибира парите, и не сме ли винаги ние губещите така или иначе  Peace newsm78

Казвам, това защото имам няколко оставени на държавата надвнесени данъци, които не съм ги поискала поради различни причини ...

# 102
Аз също имам надвнесени ЗО, но дали някой ми е покрил старите... тц.

# 103
Аз също имам надвнесени ЗО, но дали някой ми е покрил старите... тц.

точно това казвам, че държавата иска да си вземе всичко дължимо, а иначе ако трябва да даде не иска и да чуе ... Все ние сме и длъжници... Как става това, че е "късопаметна"  newsm78

# 104
Звънях на тел. на НАП и питах:
-Ако сега внеса за ЗО например 100лв,те къде ще отидат?Ще покрият едно след друго от най-старото ми задължение с съответната сума и т.н. до където стигнат,или всичките ще се трупнат на първия месец?
-Не знам,най-вероятно цялата сума ще отиде за първия месец.Отидете в НАП и подайте декл.2а за кой период погасявате.
-Ама аз не искам да ходя до НАП,като знам какви са опашки.Пък и това всеки месец ли трябва да го правя?Може ли да я пратя по пощата?
-Не знам,сигурно може.
-Колко дни или месец, след като я изпратя, тя трябва да бъде обработена,за да си внеса спокойно парите?И ако съм ги внесла преди да е обработена и са отишли в друг месец,после автоматично системата ще ги прати ли в правилния месец?
-Не знам,не мога да ВИ отговоря.
-Не знам,просто нямам думи!

Общи условия

Активация на акаунт