Инфо за здравни осигуровки

• 44 365
  • 430
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
Сега като са единни сметките, някой може ли да ми каже банковата сметка на ТД на НАП София, за да мога да платя? Това е голяма глупост с тези заявления, дори не зная дали се подават по постоянен или настоящ адрес, кашата ще стане голяма. Четох също, че вече няма да се ползва платежно към бюджета....

http://www.nap.bg/page?id=20

За София-град е СИБАНК,но за всеки офис е различна сметката. Изтеглете си файла "Списък на банковите сметки на НАП" и ще го уточните!

Благодаря.

# 31
  • ул. "Мечтание"
Аз се интересувам за безработните как ще е,но в Заявлението,което Lu_lu е посочила по - горе се спрягат и самоосигуряващите се,така че предполагам същото се отнася и за тях,но не съм абсолютно сигурна.

И аз се интересувам за същото.  Rolling Eyes

# 32
Аз се интересувам за безработните как ще е,но в Заявлението,което Lu_lu е посочила по - горе се спрягат и самоосигуряващите се,така че предполагам същото се отнася и за тях,но не съм абсолютно сигурна.

И аз се интересувам за същото.  Rolling Eyes
По смисъла на Закона за здравното осигуряване самоосигуряващи лица са не само ЕТ и собствениците  на търговски дружества, но и безработните, защото внасят здравна вноска за своя сметка. Така, че всеки месец с внасянето на вноската попълвате и горното заявление, за да укажете точно за кой месец искате да ви отнесат паричките, за да не отидат към минал период.

# 33
  • ул. "Мечтание"
Благодаря за разяснението! Наистина ми е тъмна индия. Confused
Аз искам да си погася миналите периоди, те са три месеца дефакто. Ще ги платя на куп. Това значи ли, че щом съм погасила миналите периоди няма нужда от тази декларация всеки месец?  Rolling Eyes

# 34

По смисъла на Закона за здравното осигуряване самоосигуряващи лица са не само ЕТ и собствениците  на търговски дружества, но и безработните, защото внасят здравна вноска за своя сметка. Така, че всеки месец с внасянето на вноската попълвате и горното заявление, за да укажете точно за кой месец искате да ви отнесат паричките, за да не отидат към минал период.
[/quote]

И от мен благодарско отново!Виждам,че материята ти е позната,може ли да ми кажеш тази Декларация 7,която ме притеснява в момента има ли срок на давност?

# 35
Нощни очи, ако си сигурна че задължението ти към НАП е само тези три вноски, след като ги внесеш , няма нужда да подаваш всеки месец заявление, но ако си подала декл.7 че сама  си внасяш  здравните осигуровки. Но за да си сигурна, отиди в гише на НАП и поискай справка за задълженията си - може нещо да си забравила.
може ли да ми кажеш тази Декларация 7,която ме притеснява в момента има ли срок на давност?
Да ти кажа и аз не знам - една или две години е. Според мен е една година. Ето го точния член от Закона за административните нарушения
Чл. 34. (1)   Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Закона за пазарите на финансови инструменти, Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, част втора, част втора "а" и част трета от Кодекса за социално осигуряване, Кодекса за застраховането и на нормативните актове по прилагането им и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.
Ами една година е според мен, защото декл. 7 касае здравноосигурителни засължения, а не данъчни. Ама това може да се провери на инф. телефон на НАП, просто питаш без да се представяш.

# 36
# 37
  • ул. "Мечтание"
lu_lu, златна си! Благодаря!  Hug  bouquet

# 38
Майка ми е в чужбина от 3 месеца,като до средата на ноември се водеше на работа.Сега,когато я няма аз мога да й плащам осигуровките,но тази декларация за която говорите ме притеснява.Как да я попълни?Да я взема от НОИ и да я изпращам и да ми я връща,за да я подам ли?

# 39
bonbolina, декл. 7 я попълваш с данните на мама,  в дата на възникване на задължението да си внася сама здравноосигурителната вноска пишеш 01.12.2012г., в данни за упълномощеното лице пишеш твоите данни, и завърташ там някакъв подпис на мама. Бланките ги има в офисите на НАП и там я подаваш. Но срокът за подаването й е до края на месеца, следващ месеца през който осигуряването е възникнало, т.е. за да няма глоба трябва да я подадеш до 31.01.2013г. Като отидеш в НАП на гишето да подаваш декл. 7 ги помоли и да ти направят и справка за задълженията на мама /това може и да ти откажат щото не си упълномощена/ да не би да има някакво старо задължение и паричките, които внасяш за здраве на мама да отидат за минал период или погасяване на стари данъчни задължения.

# 40
bonbolina, декл. 7 я попълваш с данните на мама,  в дата на възникване на задължението да си внася сама здравноосигурителната вноска пишеш 01.12.2012г., в данни за упълномощеното лице пишеш твоите данни, и завърташ там някакъв подпис на мама. Бланките ги има в офисите на НАП и там я подаваш. Но срокът за подаването й е до края на месеца, следващ месеца през който осигуряването е възникнало, т.е. за да няма глоба трябва да я подадеш до 31.01.2013г. Като отидеш в НАП на гишето да подаваш декл. 7 ги помоли и да ти направят и справка за задълженията на мама /това може и да ти откажат щото не си упълномощена/ да не би да има някакво старо задължение и паричките, които внасяш за здраве на мама да отидат за минал период или погасяване на стари данъчни задължения.
Благодаря за експресния отговор.Обаче ме притеснява ,че не съм упълномощено лице

# 41
В самата бланка на декл. 7 е предвидена възможност да се подава от друго лице  и затова в нея на гърба й има данни за упълномощеното лице - там пишеш своите данни, все едно че мама те е упълномощила да подадеш декл.7 Не се изисква нотариално заверено пълномощно. А на първата страница на бланката пишеш данните на мама.

# 42
Благодаря lu-lu.Златна си   bouquet

# 43
Само малко информация от мен. Връщам се от Инвестбанк в Пловдив.Исках да си внеса здравната осигуровка за януари, но ми казаха че не приемат платежни, защото не знаели колко ще е сумата,да не бързаме. Крайния срок вече е до 25 число. Има промяна в банковата сметка и кода.

# 44
Да не товаря форума излишно, ще си задам въпроса тук, вместо да отварям нова тема, надявам се да успеете да ми помогнете, защото Дамата, която отговаря на телефона за Здравните не беше май особено убедителна...
Така...
По принцип съм изключена от здравното осигуряване, тъй като съм трайно напуснала страната, тоест нито ми се начисляват осигуровки, нито имам задължения. Сега обаче искам да си възстановя правата, поне за докато съм в България. Посочиха ми два варианта:
1. Да платя 12 вноски по 33 лева = 400 лева.
2. Да си подам заявление, че влизам в страната и след 6 месеца щели да ми подновят правата.

Правилно ли разбирам, че при втория вариант, и през следващите 6 месеца ще стоя без осигуровки? И това няма как да се случи със задна дата?  newsm78
Ако е така, на практика след 6 месеца най-вероятно вече няма да съм в България...което обезмисля втория вариант. Първият също, защото нямам спешна нужда от здравна помощ, към момента, Слава Богу!
Не доумявам защо така биха отказали едни пари, колкото и да са, пари са... Thinking Както и - хипотетично - решавам да се прибера за дълго време в България, трябва да дойда шест месеца по-рано, за да подам това заявление ли!? Sick

Общи условия

Активация на акаунт