Инфо за здравни осигуровки

• 44 448
  • 430
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте и от мен( навярно още една глобена)!

Не съм подавала Д7, а договорът ми е прекратен октомври 2012. За ноември не съм внасяла ЗО, но декември видях ,че вече са ми прекъснали здравните права(защото имам невнесени 2 месеца от 2011). Та мислех си аз, че отивам и си плащам и ми възстановяват права. Да, ама не! Платих и за януари вкл.  и още съм с прекъснати права и се чудя каква да я върша. Края на този месец, ще започвам работа на граждански договор и се чудя има ли смисъл от подаване на тази декларация 7???

п.с И дали в НАП Пазарджик са благосклонни???

# 271
Здравейте!

През октомври миналата година завърших магистратура. До сега не съм плащал здравни осигуровки, защото университета ми ги плащаше. Въпросът ми е трябва ли да подавам такава Декларация 7 при условие, че никога не съм работил?

Миналата седмица се сетих за тези осигуровки. Четох как се плащат на сайта на НАП, сметнах си ги с калкулатора им(имах и 3 стари задължения от 2007 в периода между гимназията и университата) и им преведох 66,33 лв с ePay. От тогава всеки ден следя сайта им, но още нямам промяна за неплатените месеци. За това днес се поразтърсих повече и чух за тази декларация 7  и за разли проблеми при плащане с ePay  и доста се притесних.

# 272
Здравейте!

През октомври миналата година завърших магистратура. До сега не съм плащал здравни осигуровки, защото университета ми ги плащаше. Въпросът ми е трябва ли да подавам такава Декларация 7 при условие, че никога не съм работил?

Миналата седмица се сетих за тези осигуровки. Четох как се плащат на сайта на НАП, сметнах си ги с калкулатора им(имах и 3 стари задължения от 2007 в периода между гимназията и университата) и им преведох 66,33 лв с ePay. От тогава всеки ден следя сайта им, но още нямам промяна за неплатените месеци. За това днес се поразтърсих повече и чух за тази декларация 7  и за разли проблеми при плащане с ePay  и доста се притесних.
Задължително трябва да подадеш Декларация 7 за да отидат парите които си превела за здравни осигуровки. В момента те стоят по сметката на НАП и веднага щом подадеш Д7 те ще отидат за здравните осигуровки.Очевидно си изпуснала срока за подаването на тази декларация, но без нея не можеш да си плащаш осигуровките т.е. парите ще си стоят в НАП неразпределени.Друг е въпросът с глобата за неподадена в срок Д7, но във всяка дирекция на НАП е различно, като в повечето не налагат глоби поради големият брой хора в твоето положение, така че подай си Д7 за да бъде всичко наред....

# 273
Привет!  Simple Smile Аз имам следния казус. Миналата година разбрах за въпросната декларация 7 няколко месеца след като бях прекратила ТД и от четене тук и там реших да не я подавам и да си внасям ЗО и да чакам да мине давност. Лятото се хванах сезонно на работа и мислих да си подам въпросната декларация този път в срок, но се случи така, че давността на предната беше под въпрос минала ли е или не е, защото прекратяването ми на ТД беше на същата дата като предната година (да не се отплесвам с това - реших пак да не подам декларацията и да си внасям осигуровките, за да не ми се прекъснат здравните права (те едни права, ама това е др. тема  ooooh! ). Обаче сега с този нов закон всичко се обърка и сега се чудя ако проверя в НАП за всичките ми задължения към тях и отида да ги внеса накуп с лихвите и т.н., но без да подавам това заявление, в което се описва за кои периоди внасям пари, дали парите ми ще се разпределят за погасяването на ЗО (че дори и на нещо друго ако излезе) или ще си останат някъде в небитието, а ЗО ще си останат неплатени? Логично е ако примерно излезе ,че имам задължения (независимо от данъци или осигуровки) за 100лв примерно и аз внеса 100лв, да ми с епогасят всички задължения. Но дали е така наистина?

# 274
Kahlan, старите задължения не са голям проблем. Проблема ти е, че нямаш подадена декл.7 и сега дори и да  внасяш редовно всеки месец здравните, дори и да нямаш стари задължения, парите ти ще стоят по сметката на НАП неразпределени, а в сайта ще ти излизат нови и нови месеци с неплатени здравни, въпреки че превеждаш парите. А в НАП Варна две-три дами скоро писаха, че глобяват за неподадена декл.7. Не знам какво да те посъветвам - ако се мернеш на гише в НАП Варна за да подадеш декл.7, е много вероятно да те глобят. Ако пък не подадеш тази декл.7, дори и да внасяш пари за здравно, в сайта на НАП, а и при справка в здравните заведения, ще излиза че лицето е неосигурено. Дано намериш скоро работа и работодателя да почне да те осигурява. Тогава хич не ти трябва да се мяркаш в НАП.

# 275
  • В голямото море...Живот
Кой плаща ЗО на студенти задочно обучение?

# 276
  • София
Студентите.

# 277
  • В голямото море...Живот

По скоро родителите  Mr. Green
Това върху минималната заплата? Или в размер по желание?

# 278
Kahlan, старите задължения не са голям проблем. Проблема ти е, че нямаш подадена декл.7 и сега дори и да  внасяш редовно всеки месец здравните, дори и да нямаш стари задължения, парите ти ще стоят по сметката на НАП неразпределени, а в сайта ще ти излизат нови и нови месеци с неплатени здравни, въпреки че превеждаш парите. А в НАП Варна две-три дами скоро писаха, че глобяват за неподадена декл.7. Не знам какво да те посъветвам - ако се мернеш на гише в НАП Варна за да подадеш декл.7, е много вероятно да те глобят. Ако пък не подадеш тази декл.7, дори и да внасяш пари за здравно, в сайта на НАП, а и при справка в здравните заведения, ще излиза че лицето е неосигурено. Дано намериш скоро работа и работодателя да почне да те осигурява. Тогава хич не ти трябва да се мяркаш в НАП.

Ох, то най-тъпото е, че ако за този месец не си внеса осигуровката ще ми станат 4 неплатени за последните 3 години и ще ми прекъснат и осигуровките. Мин месец си внесох за декември, но никъде не е отразено (вече ясно защо), а преди това имам от 2010 и 2011 по 1 осигуровка, които ги оставих да си висят (нали уж не ми пречеха) и мислих някой ден като имам излишни пари (кога ли пък ще дойде такъв ден) да ги покрия и тях, но уви. Явно ще ме глобяват и това си е  #Crazy Какво са 500лв за един безработен, нищо работа. А ако не ида скоро да ме глобят после като ми прекъснат и здравните права хоп още 500лв - да има! Тия "хора" дето ги мъдрят тия закони  #Cussing out

# 279
  • София

По скоро родителите  Mr. Green
Това върху минималната заплата? Или в размер по желание?
16.80 на месец е минималната здравна вноска, която плащат родителите, ако задочника е безработен Grinning

# 280
 Kahlan, отиди на гише в НАП да те посъветват какво да правиш. Една дама от Варна беше писала по-напред, че ако служителят не въвежда нищо в компютъра, няма как да излезе глоба, но поне ще ти каже кое е най-удачно да направиш.

# 281
lu_lu, ще се поразходя и до там, няма как. Мерси за съветите Simple Smile

# 282
Здравейте!
Гледам, че пишете за декларация 7. Тя еднократно ли се подава и кога?
Аз плащам здравни на човек работещ в чужбина. Последно ги бях платила до декември и сега трябва да платя новите. Трябва ли в такъв случай да подавам такава декларация?
Освен това нали има някакви нови кодове, дали може да ми помогнете с платежното, че ги нареждам по електронен път.
Благодаря предварително!

# 283
Ред шу, премахнати отделните кодове за различните вноски,
въведен е единен код 11 11 11. Ако има стари не внесени вноски,
независимо, че здравно-осигурителните права не са прекъснати-
се подава заявление за погасяване на вноските по давност, защото
в единната сметка не се пише период на плащането и парите,
които внесеш ще отидат за погасяване на най-старото по давност
задължение.
За декл. 7 не мога да помогна, зависи кога е започнало самоосигуряването
на човека.

# 284
Днес бях в НАП- Пловдив за прословутата декларация 7. За да избегна глобата, помолих моя приятелка счетоводителка да влезе и да попита какво да правя. Служителката на гишето й казала, че глобата тази седмица е 200лв Thinking Размера на глобата се определял от броя хора, които чакали отвън .Ако са много- висока глоба, ако са малко- ниска  ooooh!
Аз не си оставих документите, но отидохме с приятелката ми и ги пуснахме по пощата с обратна разписка. Сега ще чакам да видя какво ще стане.

Общи условия

Активация на акаунт