Инфо за здравни осигуровки

• 44 351
  • 430
  •   1
Отговори
# 390
Да,и аз там гледам,ама не ми излиза нищо

# 391

Имаш ли ПИК https://inetdec.nra.bg/pikservices.html или електронен подпис?

# 392

Имаш ли ПИК https://inetdec.nra.bg/pikservices.html или електронен подпис?
О,благодаря,да,имам,довечера след работа ще проверя  Hug

# 393
  • В голямото море...Живот
profi_1, ГАЛ-- , благодаря  Hug

# 394
Здравейте! Имам прекъсване на ЗО от Септември 2013 до момента. Изпуснала съм  попълването на Декларация 7. Спешно ми е да си ги платя по скоро, защото ще подавам документи за детска градина. Ако г внеса в банката без да съм подала декларацията ще отидат ли по предназначение? Преди това съм с редовни осигуровки. И още един въпрос- за колко време след плащането излиза, че си с възстановени  права?

# 395
  • Варна
Задължително е да се подаде декл.7. Иначе  вноските ще са висящи и ще си стоят неплатени.

До няколко дни се обновява информацията след заплащане. Но винаги може да се изиска документ, че ЗО са платени, който да се представи където е нужно.

# 396
  • В един копнеж!
Здравейте! Имам прекъсване на ЗО от Септември 2013 до момента. Изпуснала съм  попълването на Декларация 7. Спешно ми е да си ги платя по скоро, защото ще подавам документи за детска градина. Ако г внеса в банката без да съм подала декларацията ще отидат ли по предназначение? Преди това съм с редовни осигуровки. И още един въпрос- за колко време след плащането излиза, че си с възстановени  права?

От началото на март има 4 нови сметки, всяка с предназначението си. Тоест ти ще потърсиш тази за НЗОК/сайта на НАП, полето в дясно, примигва, за да се набива на очи  Laughing/. Там са й новите сметки за отнасящата се за теб НАП.
 От септември имаш ли някаква промяна в работата, че искаш Д7?
 Ако си същия статус- на СОЛ или безработна, не виждам защо трябва да подаваш  нова декларация. При теб промяна няма. Ако си имала гр. договор и са ти плащани някакви осигуровки от страна на възложител, тогава да. Подай си я, след няколко дни провери дали е обработена, плати си осигуровките. Можеш и обратното, парите, декларацията. След обработка на документа, те пак ще се обвържат.
Обикновено информацията съм забелязала, че се обновява на по през 10 дни.

# 397
До Април 2013 се водех на работа в една фирма. Когато детето навърши 2 годинки ме освободиха. Бях 4 месеца на борсата, където ми плащаха и ми вървяха осигуровките След като минаха -те месеца си прекратих регистрацията, защото нямаше плащане и трябваше да си сменя адреса и да се запиша в бюрото във Варна. Аз обаче не знаех за декларацията и не съм я подала и осигуровки не съм плащала. Тези дни ЛК ще е готова и ще се регистрирам на бюрото. Трябва да изчистя и осигуровките и да подам документите за ДГ  на детето. Обаче съм много объркана с тези процедури в НАП. Затова исках да чуя съвет

# 398
След като пише "Лицето е с непрекъснати здравноосигурителни права" ,мога ли да си ползвам услуги от зъболекар да речем ?

# 399
Разбира се Peace

# 400
# 401
  • инфантилно и разглезено хлапе
Здравейте, имам следния въпрос:
 В началото на годината реших като примерен гражданин да си платя здравните за 2014 с едно платежно за 6 месеца напред, до юни месец.
 Сега гледам на сайта на НАП, че за март месец(3) ги отчитат като неплатени, независимо, че платената сума е коректна. Това най-вероятно е заради смяната на сметките, но защо НАП не са прехвърлили получените суми от старите си сметки по новите??

Въпроса ми е какво да правя сега? Парите са прибрани в джобчето на НЗОК, а така пак излиза, че не са платени и след три месеца ще бъда със спрени права.
 Ако очакват да плащам втори път заради малоумията на някои политици - това няма да стане. Заради хаоса, който сътвориха дебилите от парламента ми идва да ги  #2gunfire

# 402
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Здравейте, имам следния въпрос:
 В началото на годината реших като примерен гражданин да си платя здравните за 2014 с едно платежно за 6 месеца напред, до юни месец.
 Сега гледам на сайта на НАП, че за март месец(3) ги отчитат като неплатени, независимо, че платената сума е коректна. Това най-вероятно е заради смяната на сметките, но защо НАП не са прехвърлили получените суми от старите си сметки по новите??

Въпроса ми е какво да правя сега? Парите са прибрани в джобчето на НЗОК, а така пак излиза, че не са платени и след три месеца ще бъда със спрени права.
 Ако очакват да плащам втори път заради малоумията на някои политици - това няма да стане. Заради хаоса, който сътвориха дебилите от парламента ми идва да ги  #2gunfire

Като прочета нещо такова и се хващам за главата защото не е нормално да прехвърляме извършената собствена глупост на политиците.

BlueIce, ти най-добре си знаеш защо си решила да внасяш здравни осигуровки авансово. Законодателството в тази си част казва, че здравните осигуровки се внасят за вече изтекъл месец. Но понеже не забранява изрично да се внасят за бъдещ период някои хора правят така независимо, че не отговаря на нормативната уредба. Това е едното.
Другото - ти как реши, че като внесеш една голяма сума по общата сметка на НАП тези пари ще ти отидат точно за здравни осигуровки, а не както е (беше) за погасяване на най-старите задължения на лицето, в т.ч. данъци, осигуровки, натрупани лихви по неплатени задължения, глоби и т.н., както предвиждаха действащите към онзи момент норми? Чинно си подала в НАП заявление образец 10 (ако не ме лъже паметта) и си посочила, че искаш парите внасяни по общата сметка да отиват за здравни осигуровки на посочени от теб месеци?

Съмнявам се. Разбирам, че сигурно не си знаела какво трябва да направиш, но точно в този случай едва ли данъчните са ти виновни. С внесените от теб пари най-вероятно са прихванати други твои задължения към държавата и затова март ти "свети" неосигурен. Все пак за да разбереш какво точно се е случило се обърни към регионалния ти офис на НАП. Във всеки има звено извършващо справки по здравното осигуряване, които ще ти дадат разпечатка и ще те изпратят в счетоводството им за да направят там друга справка по какви задължения са "потънали" парите ти.  Peace

# 403
  • инфантилно и разглезено хлапе
profi_1,

1. Мъжко съм бре! Laughing Не ми отговаряй в женски род.
 2. Стари задължения нямам абсолютно никакви.
 3. Авансово плащане на вноските съм правил няколко пъти и не е имало проблеми никакви досега
 4. Тая година реших да се правя на примерен гражданин и да си издължа всички задължения към държавата още в началото на годината, един вид да ги подпомогна. Нали по медиите ни надуват главите колко било тежко положението, че нямало пари в институциите и затова не работели.  Close
 5. Относно авансовото плащане, защо тлъстите тюлени с тумбаци от парламента досега не го регламентираха законово? Така щяха да улеснят много обикновените хора и да им спестят разходи на пари и време. След като за толкова години не са го направили, това показва, че политиците в парламента наистина са некадърници и не заслужават властта, която им е дадена.

На хората вече им писна от бюрокрация, и от неефективната неработеща държавна администрация. Поради тая причина и малкото, които плащат, накрая ще спрат да плащат.
 Никой не е длъжен да се разтакава всеки месец напред-назад като муха без глава, заради кефа на държавни чиновници, които по-цял ден си клатят краката. #Cussing out

Все пак за да разбереш какво точно се е случило се обърни към регионалния ти офис на НАП. Във всеки има звено извършващо справки по здравното осигуряване, които ще ти дадат разпечатка и ще те изпратят в счетоводството им за да направят там друга справка по какви задължения са "потънали" парите ти.  Peace

От поста ти излиза, че сега отново ще трябва да се размотавам до НАП, до банки и пак да губя време и пари. Това да ми е за урок. За в бъдеще ще гледам да плащам колкото се може по-малко на тая скапана държава. Да си търсят други наивници.

Последна редакция: чт, 15 май 2014, 13:08 от BlueIce

# 404
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
 hahaha hahaha hahaha

BlueIce, първо извинявай, не знаех, че си мъжко! Laughing
- Второ логично е да не може да се плащат здравни за бъдещ период, защото днес може да ги внесеш, а утре да не си между живите. Пази боже де, ама това е презумпцията и тя е правилна! Peace
- Трето не бъди сигурен, че нямаш стари задължения! Naughty Може да си пропуснал нещо, така както си пропуснал да се информираш какво трябва да правиш преди да си внесеш здравни осигуровки.
- Четвърто така и не ми отговори дали си подал заявление 10, че да си убеден в отиването на паричките ти само и единствено за ЗО за посочените от теб конкретни месеци за напред.
- Пето обслужващата банка има гише във всеки регионален клон на НАП, така че няма да се разкарваш. Нещо повече, това са единствените клонове, в които не се събира такса за банковото обслужване.
- Шесто тази тема не е мястото за обсъждане на правиците и кривиците на администрацията. Сигурна съм, че в Клюкарника ще се намерят доста такива теми.
- Седмо отговорих ти защото аз като обикновен примерен безработен гражданин чинно си плащам задълженията независимо от липсата на приходи, но преди това също толкова чинно и прилежно съм седнала и съм си прочела действащата нормативна уредба по въпроса ЗО. Точно за да не допускам грешки, за които после да се ядосвам и да се чудя кого да обвиня за собствената си глупост. Считай, че отчасти съм споделила с теб личен успешен опит. Дали ще се възползваш от него си е твоя работа.  Успех! Peace

Общи условия

Активация на акаунт