Лондон - 4

• 76 327
  • 742
  •   1
Отговори
# 345
  • ул. "Мечтание"
Здравейте!

Предстои ми пътуване до Лондон идната седмица по работа. За моя радост ще имам един свободен ден да се поразходя из града. Ще съм в района на King Cross Station. Дали бихте могли да ми препоръчате забележителности в района или лесни за достигане? Поради ограниченото време вероятно няма да мога да видя много...

Извинете, ако отговорите ги има нейде из темите тепърва започвам да чета наред, но не знам дали ще успея да изчета всичко.
Благодаря предварително!  Heart Eyes

# 346
Имам един лаишки въпрос... От сега се извинявам, но нещо не мога да си отговоря и колкото повече чета, по не разбирам... Става въпрос за oyster card и travelcard. Ще сме в Лондон за 6 дни. Четох, гледах, разглеждах и до колкото разбрах οyster card са т. нар. top-up карти. Слагаш им парички вътре и като свършат зареждаш пак. Моя позната, която живее в Лондон тотално ме обърка днес. Казва ми да си вземам oyster за една седмица. Аз обаче не видях да има oyster за период от време, а само за peak и off-peak часове... Тъй като мъжете в компанията искат да отидем до Уембли (който е в 4-та зона), тя ми предложи да си зареда oyster еднократно за 4-та зона, което вече ме хвърли в размисъл и вече реших, че моето IQ не ми позволява да разбера приницпа на тези карти. Моля някой да ме светне на простичък езика, подходящ за големи бели птици като мен, за 6 дни каква карта да си вземем и каква е разликата между oyster и travelcard.... Praynig

# 347
В Oyster картата могат да ти заредят еднодневна, седмична, месечна карта, както и да имаш налични пари за пътуване. Например може да си купиш седемдневна карта за зоните, в които ще ходите и да кажеш, че искаш да внесеш още 5-10 лири за пътуването на Уембли.
Не съм ползвала Travelcard, но цените, които са на сайта за нея са същите цени, които плащаш, за да ти заредят Oyster.
Мисля, че има хартиена Travelcard, но ако не искаш да ползваш офертите 2for1 по-добре си вземи Oyster. Много по-лесно е.

# 348
 @steraki, в първия пост и някъде по-назад в темата имаше подробни описания на картите.
Аз мога да споделя моя опит. Бяхме за 5 дни и си взехме Ойстер карти. Дават се 5 лири депозит при издаването им (връща се като върнеш картата) и си зареждаш колкото прецениш пари (ние заредихме по 20 на карта). При всяко пътуване ти взема пари за съответното пътуване - 1.40 за автобус, 2.10 на пътуването в метрото оф-пик и 2.80 за метрото в час пик (това за метрото за зона 1-2), за зона 1-4 цената е съответно 2,70/3,80 и за зона 1-6 съответно 3/5 лири. Таксуваш се с картата при всяко пътуване. В метрото се таксуваш на влизане и излизане и пари ти дърпа при излизането в зависимост от зоните през които си пътувал. В автобуса се маркираш при качване и си вземат 1.40.  Когато достигнеш стойността на дневната карта за съответната зона спира да ти взема пари за следващите пътувания през деня. Така реално ако пътуваш с Ойстер като стигнеш лимита на дневната Тревъл карта спира да ти начислява допълнително, но ако пътуваш по-малко за деня реално спестяваш от това че си с Ойстер, а не с дневна тревъл карта. Така за 4 дни ние изхарчихме от Ойстерите по 17 лири на човек. Единия ден, когато ходихме до Уиндзор бяхме с дневна тревъл карта за зона 1-6 на цена 8.90 лири. Купихме я от гара, а не от станция на метрото и така успяхме с нея да използваме и офертите 2 в 1.
Преди да се качим на автобуса за летището влязохме в намиращата се наблизо метро станция и върнахме ойстер картите. Върнаха ни депозита от 5 лири и останалата неизползвана сума във всяка карта.
Ние избрахме този вариант, тъй като тук прочетох че така е най-изгодно. Беше лесно и удобно. Не сме пътували между всеки две забележителности. Подреждахме маршрута като отидем до някъде с транспорт да разгледаме близките обекти на пеша разстояния. Така имахме по 2-3 пътувания с транспорта на ден. Първият ден повече - тогава си достигнахме сумата на дневната карта за зона 1-2.

# 349
Момичета, много благодаря за отговорите.  Hug Като гледам и за нас май oyster ще е най-подходяща. А щом и връщат остатъка, още по-добре!

# 350
  • UK
Здравейте Момичета,
има ли някой, който живее в Хамптон. Аз от скоро съм тук и гледам изгубено кутре...срамота за моята възраст...ще се нуждая от вашата помощ мили Дами...

# 351
Здравейте Момичета,
има ли някой, който живее в Хамптон. Аз от скоро съм тук и гледам изгубено кутре...срамота за моята възраст...ще се нуждая от вашата помощ мили Дами...

Тук пишат повече тези, които отиват на екскурзия в Лондон.
Ето темата на живеещите във Великобритания:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=711164.0

# 352
  • ул. "Мечтание"
Успях да изчета предната и тази тема и ми се изясниха нещата.
А като направих прости сметки с гугъл мапс се оказа, че около моето местенце има доооооста забележителности.

Благодаря на всички за споделената информация! Пооринтирах се.  Hug

# 353
Кое мислите, че е най-подходящото време /от денонощието/ да се качим на Окото? Имам предвид, кога снимките ни ще станат най-хубави? Зная, че вечерните са много ефектни, но за тях трябва да си доста добър. Лично аз ще заложа на дневна светлина, но се чудя дали сутрин, по пладне или следобяд , при слънчево време, можем да разчитаме на най-подходяща осветеност на по-важните обекти.

# 354
Ли, и ние това обсъждахме онзи ден! Май ще заложим все пак на залез слънце, особено ако денят е слънчев.... На залез дори и с по-обикновен апарат стават невероятни снимки.
Може би към 7:30 - 8:00 ч. вечерта е най-добре. Поне според мен, но някой, който се е качвал може да ни ориентира по-добре  Peace

# 355
Здравейте!
Предстои ми пътуване съвсем скоро до Лондон.Ще кацам на Лутън и искам по-на-бързия начин да стигна до Гетуик летище, защото там имам среща за посрещане.Знам, че е по-лесно да летя до Гетуик, но самолетните билети са доста по-скъпи, отколкото до Лутън!Въпроса ми е, ако някой знае как да си организирам превоза до Гетуик от Лутон- кои автобуси пътуват по този маршрут, от къде се хващат на летище Лутон, в какви интервали минават и евентуално мога ли от тук да си резервирам автобусен билет или на място също няма проблем?
Много благодаря преварително!
Не зная дали това е правилната тема и моля да ме извините, ако не е ....но спешно имам нужда от информация, защото ще пътувам сама и не съм запозната в детайли!

# 356
  • Sf
тирамису,
Тук можеш да си букнеш билет направо, пътят е 2 часа, което ми се видя много бързо като се вземе предвид разстоянието http://www.nationalexpress.com/home.aspx

# 357
  • София

Join the historic celebration of the Thames at Hampton Court Palace this Sunday for 2013’s Tudor Pull. http://www.hrp.org.uk/HamptonCourtPalace/WhatsOn/thetudorpull?StartTrail=true

# 358
тирамису,
Тук можеш да си букнеш билет направо, пътят е 2 часа, което ми се видя много бързо като се вземе предвид разстоянието http://www.nationalexpress.com/home.aspx
може ли по-подробно да ми обясните за въпросите, които съм задала, защото не знам дали предварително ще купувам билети или на място?благодаря...

# 359
  • Sf
тирамису,
С автобус пътят е 2ч и 20 мин, цената в момента е 23,30 GBP. Можеш да хванеш влак, пътят е 1 ч и 30 мин някъде, цената е 27-28 GBP. В Лондон по принцип е трудно да се загубиш. Предварително закупените билети по правило са по-евтини от тези купени на място.  Какъв ти беше въпросът всъщност?

Общи условия

Активация на акаунт