Веганството - да споделим опит - 11

  • 45 026
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 1 267
Аз купувам тези Мериам или Мириам, 5лв. е кг.
Обвивката има нещо като захарна течност,
която се събира в найлона в който са опаковани.
След като ги накисна и водата се оцветява.
Може и от фурмата да е.
Но за допълнителната сладка  обработка, знам от един диетолог.
На пазара има и фурми по 20лв. кг,
сигурно има разлика от тези за 20 и тези за 5, освен биото.

# 181
  • София
  • Мнения: 5 246
Кестени сме правили печени във фурна. Цепваме ги преди да ги сложим да се пекат. Варените ги готвя предимно за приготвянето на крем. Иначе печените са ми далеч по-вкусни и с наситен вкус. Кестеново брашно купувах за добавка към някои манджи- като овкусяване и сгъстяване.
На пазара в Младост има щанд с продукция на манастир. Някой пазарувал ли е от там? Ще трябва да проуча от кой манастир са зеленчуците и плодовете им.
Като готви човек наистина трябва да е с добри мисли и спокойствие. Не да е напрегнат, изморен, обиден или да води спорове за нещо и гледа телевизия. Оказва се, че истински да се посветиш на нещо си е трудно.

# 182
  • София
  • Мнения: 5 349
Гледай филмчето Simple Smile

# 183
  • Мнения: 1 267
Ечемикът е един от най-добрите естествени консерванти при хлебните производства, макар никой да не го използва в днешно време...

http://www.bakedmedia.eu/bg/intervlju/531-otglezhdane-na-limec-s … -mestna-tradicija

И това много ме радва, отново лидерски позиции при производството на лавандула:

http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/01/09/1980549_kak_bulgariia_st … ara_na_lavandula/

Една прекрасна лавандулова галерия за по-добро настроение и не тъжни мисли Simple Smile Снимките са страхотни от цяла БГ.

http://www.bagarski-planini.vlez.bg/?showpage=13909



# 184
  • Мнения: 1 732
..........

И това много ме радва, отново лидерски позиции при производството на лавандула:

http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/01/09/1980549_kak_bulgariia_st … ara_na_lavandula/

Една прекрасна лавандулова галерия за по-добро настроение и не тъжни мисли Simple Smile Снимките са страхотни от цяла БГ.

http://www.bagarski-planini.vlez.bg/?showpage=13909




Страхотно! Великолепно! Благодаря Hug
Сега напълно си представих на кремчето от Алтея органикс /много ми харесва/   с българско лавандулово масло от къде са суровините. Heart Eyes

# 185
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 355
ох...........Ане,
тази история е много разстърсваща. Сърцето ми се пръска като мисля за бг- село, за положението в България. Какво спомени имам от детството си- от китните добруджански села.  Heart Eyes

Не знам какво да направим. Имам усещането , че е някакъв зловещ процес на пагубна трансформация. Какво става с тази страна? Вече сме под 6 милиона, селата ни са масово обезлюдени или заселени с цигани. Четох някаква статистика, че се очаква всеки 5-ти жител в БГ да е от ромски произход. Животът не е развитие, а опит за оцеляване....Плашеща престъпност и агресия, страшна неграмотност и опростачване... Ох, не мога да го проумея. Раздирам се от мъка.
Имам чувството, че малко се говори, малко се прави за спасяването на България.  Как може да сме в ЕС, а за децата да няма детски добавки към заплатата на работещите родители? Защо е допустимо това?  - в другите ЕС страни има и то съвсем прилична сума, а в БГ- не?? Пълен геноцид.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5429691.
Чувствам с е виновна и неудобно като  споделям тук за  рецепти, а има толкова семейства, за които едната прясна супичка е лукс.
Извинете ме, моля, за тъжния пост. Peace
Картината е потресаваща! А и данните в статията са много тъжни! Ситуацията е горе долу такава навсякъде. Само дето ние я виждаме различна, заради разстоянията. И тук кризата изпразва малките градчета, всички искат да заминават в Америка, или в Рим newsm78 От Африка непрекъснато пристигат лодки с емигранти! Как се решават на такова пътуване! Все едно да скочиш в бездна, и да се надяваш, че ще стигмеш до бряг! Иде ми на ум Великото преселение на  народите!? Ама какъв е смисъсълът да се смени мястото, ако не променим мисленето!!!!??
Исках да ви споделя моят на4ин да обеля сурови тиквени семки. Измивам ги и ги оставам накиснати във вода за около два дни. За да не замирише, сменям водата или ги оставям в хладилника. После отцеждам и слагам върху хартия да се отцеди всичката вода. С нож,или  с ножица отрязвам отстани исемката и изваждам. Защо ще речете толкова зор!? Ами защото тук няма тиквено семе белено, а само печено и то май е вносно. Същото правя и със слънчогледово семе, но там е по-лесно обелването. После или ги ям така, прибавени към покълнали соеви или житни семена, или правя крекс.

# 186
  • Мнения: 13
Запис и да питам специалистите - преди време бях цяла година веган, но чисто физически не ми понесе. Цикълът ми постепенно намаля и изчезна, бях обзета от апатия...не ми понесе и реших да се придържам към нещо по-средно като вариант. Моята ясна...но за детето не знам. Сега е на 2 и малко, обича всичко да похапва (умерено). Дали е удачно да го ограничавам от нещо (не говоря за шоколади и пр.) ?

# 187
  • Мнения: 175
Да не е лошо да избягваш да даваш на детето си от купешкото месо (да не кажа всякакво месо) и  всичко пакетирано!Препоръчвам книгата "Код вегетарианец",мисля,че би ти била много от полза,ако имаш нагласа .А относно теб си мисля,че не си си набавяла достатъчно протеини... пак съвет -да пробваш да похапваш повечко киноа,елада,сурови ядки,бобови...

# 188
  • София
  • Мнения: 5 349
Данилу,  ние в София се снабдихме от Харнкооп с био тиквета сорт хокайдо. Омитам семките на една такава тиква (много е мъничка)  сурови, на следващия ден, малко за позасъхне лигавото, БЕЛЯ ГИ С ПОМОЩТА НА НОЖ или с голи ръце Simple Smile но е много лесно. Препоръчвам ти този сорт заради семките Simple Smile

Ти защо ги киснеш и то два дни?  няма ли за започнат да се разтварят сами, ако ги изчакаш още ден-два?

Последна редакция: вт, 15 яну 2013, 11:15 от ЗаСлон

# 189
  • Мнения: 1 732
Много полезно това за тиквени семки.   bouquet
Винаги съм се чудила как да ги беля когато са сурови.
ЗаСлон разкажи, моля,  по- подробно за семките от хокайдо. Аз почти само такива тикви купувам и винаги им хвърлям семките, понеже не знам как да ги подготвя за директна консумация. Така, както си го написала, ми звучи , че ги ядеш на другия ден /след като са позасъхнали-разстилаш ли ги върху нещо?/ , ама с люспите.  Rolling EyesА плакнеш ли предварително, отделяш ли ги от онази, влакнестата част от сърцевината?

# 190
  • София
  • Мнения: 5 349
Усмивка, семките на хокайдо не ги плакна, почиствам само ръчно лигавите оранжеви неща и като засъхнат стават само малко лепкави, а не лигави. Много медитативно и вкусно състояние. Беля ги с малко помощ на нож и комбинирам само с ръце. Втори вариант със зъби да се люпят , но аз го избягвам за да не имитират децата.
Но трябва да се "хване момента", ако станат по-сухи вече не може да се ядат така лесно и ги захвърляме. Ако тиквата не е хокайдо всичко е много по-връткаво и трудно.

Има ли някой от вас, който е правил лечебно или профилактично(но сериозно) прочистване от паразити?  Много информация в интернет, има и книги.. но се чувствам като пред океан, който трябва да преплувам и ми се скършва желанието да почна отнякъде.

# 191
  • Мнения: 1 732
благодаря, ЗаСлон , за подробните разяснения за тиквените семки   bouquet
с прочистване от паразити нямам опит.  Simple Smile

# 192
# 193
  • Мнения: 0
Здравейте, мами! Първо да се представя, а после ще ви запитам какво ли не Simple Smile

Аз съм Ани, на 30, преди 8 месеца се роди дъщеря ми Нели, а със семейството ми от близо 5 години живеем в Англия, радвам се че ви открих, защото ми се струва че ще имам нужда от много подкрепа. Накратко - аз съм веган, мъж ми не, но има шансове скоро да остави поне месото, проявавя интерес по малко.
Детенце искам да се храни като мен и засега успявам, но тя и от скоро яде храна, а не само кърма. Мисля да се срещна с диетолог, за да съм по-уверена, но все още не съм го направила. Опитвам се да й приготвям различни, питателни храни, но все още не яде по много от тях. Едно от нещата, които исках да попитам например е за алтернативните млека, бих искала да й правя кремчета, примерно със соево или овесено, вие какво ползвате за готвене за толкова малки бебки? Благодаря предварително на отзовалите се Simple Smile

# 194
  • София
  • Мнения: 5 245
Здравей, Ани! Аз пък искам да те попитам дали и по време на бременността беше веган, защото всички около мен са ме нападнали, колко вредно би било да съм веган като забременея.  Tired

Общи условия

Активация на акаунт