ВМ-НВХ - част 55

• 39 035
  • 744
  •   1
Отговори
# 435
  • SA
Вики, аз преди 5-6 месеца си бях постнала моите изследвания тук :
глюкоза - 4,9 ммол/л                             2,8 - 6,1
общ холестерол - 5,8 ммол/л                3,4 - 5,2
HDL - 1,88 ммол/л                                   >1
триглицериди - 0,83 ммол/л                  0,6 - 1,7

Общият ми холестерол е доста по-висок от твоя и сигурно личната ти лекарка отдавна да ми е препорьчала статини. Обаче аз сьм си много доволна от резултатите и не бих посьветвала никой мой близьк при подобни резултати да започва лечение. При теб триглицеридите са още по-ниски, което е чудесен показател. Явно си много стриктна в ограничаването на вьглехидратите.  Hug
Фармацевтичната индустрия има за цел да превьрне в хронични потребители на медикаменти колкото се може повече хора. Затова като чуя за ползата от статините, установена в проучване, спонсорирано от Астра-Зенека / например/, ми е ясно, че полза ще има. Преди време Меркола беше писал дори, че имало предложение да се приеме препорьчването на статини при всички хора , навьршили 50 години, защото те така или иначе били рискови за сьрдечно-сьдови инциденти. Ами какво по-хубаво за една фармацевтична компания-  милиарди потребители на лекарството й до края на живота им. 

# 436
kam-че  Heart Eyesама аз верно съм много стриктна и за това съм се разбесняла. Аз нямам медицинско образование като теб и Тони, но всичко което изчетох тук благодарение на Шоки, а и от преди това - всичко което ме накара да започна да се храня по този начин ми звучи напълно логично и правилно. И когато ми се каже че резултатите ми са в грешна посока се скъсвам от яд. Аз и друг път съм казвала имам позната тъпче сладко като за световно сутрин обед и вечер 99% въглени (но от яките, много захар, шоколад и сметани на веднъж) е няма проблеми таз жена. То не пожелавам и да има де, но не е честно спрямо хора като нас. Викам си то остана и статини да почна и егати майтапа дето ще е. Хората минават на нашия режим да си намалят холестерола, аз го повиших. Както и да е повече няма да мрънкам. Ще мина на рибка така спортно, пък дано не надвиша border line им.

# 437
Вики, холестерола ти не е висок-това са остарели схващания,,много удобни за фармацевтичната индустрия!
Не забравяй,че той се синтезира в черния дроб основно, а с храната се внасят около 20% от количеството.
Пример имам пред очите си-моя колежка-на около 60години-преди 2-3 години я подплашиха-около 10 и беше Х,с драстична диета-без яйца,мляко,пълномаслени сирена,месо,и ядене на трици,кисело мляко 0,1%,бяло пилешко месо и другите дивотии,тя отслабва с около 10 кг,сбабичоса се,косата и взе да капе с шепите,....а холестерола беше 8,5!
Статините са много повече вредни,а ползата от тях съмнителна!Като толкова те притеснява Х,хапвай по 1-2 лъжици сусамов тахан,и си вземи лецитин на капсули-хем и полза за кожата ще имаш Simple Smile!

# 438
Вики, има хора, които могат да ядат каквото и колкото искат, и да нямат никакви проблеми, всички познаваме такива, знаеш Hug Това не значи, че при хранене с много захар, брашно и т.н. такъв човек до края на живота си все ще си бъде здрав. Не, вероятно в някой момент организмът ще достигне границата си на поносимост и ще започнат да се появяват проблемчета, които ще се задълбочат, ако не се промени храненето.

Обаче огромен проблем са валидните в момента препоръки за здравословно хранене, които ги знаете какви са: пълнозърнести продукти и като цяло бавни въглехидрати - те да са основата и да дават към 60% от дневните калории. Мазнините да се избягват, да са малко като количество, а като вид да на ненаситени Rolling Eyes Белтъчините също да се ограничават, особено червеното месо, да се набляга на пилешко и риба. Млечните да са нискомаслени. Това са препоръките, които се смятат за здравословни в днешно време. И това не е случайно. От една страна има много сериозни финансови интереси (на хранителната промишленост), от друга промиването на мозъци, което е наложило страха от мазнините, е много силно, а са малко хората, които се осмеляват да мислят. Да не говорим, че на всички специалисти по храненето, както и на повечето лекари, им е втълпено точно същото. Отделно лекарите, дори и сами да не са убедени в правотата на тези препоръки, са донякъде длъжни да ги дават, защото иначе може да имат неприятности Rolling Eyes

Друг аспект, който е погрешен, са методите на изследване (стандартните тестове за холестерол) и референтните граници, които са така поставени, че колкото е възможно повече хора да станат клиенти на фармацевтичната промишленост до живот #2gunfire И тук също има застъпени много сериозни интереси, а знаете, че интересът клати феса и че money makes the world go round  Sunglasses

Да, вече има признаци за промяна, все повече данни излизат от проучвания, които говорят против високовъглехидратното и нискомазнинно хранене и все повече хора, вкл. авторитетни учени, започват да застъпват тези позиции. Така че промяна ще настъпи някога, но не се знае кога и сигурно няма да е толкова скоро Rolling Eyes

Но е важно също да се знае, че решението какво лечение да се провежда, с какви средства, дали изобщо да се приемат лекарства - това решение всеки човек го взима за себе си и никой не може да му отнеме това право. Да, специалистите дават мнение, но решението го взимат пациентите Sunglasses

# 439
  • Варна
Много сте изписали пак... едва ви догоних.  Цялата ми седмица мина на
циклично/воинска и  как още го наричаха не се сещам хранене. Почти
винаги съм била на циклично ... от скоро се опитвам да ям по обяд... и
изобщо не ми е лесно. Като пиша винаги това е почти 20 години, проблеми
с кантара не съм имала, нито ми е пречило на тренировките. И до сега
гледам веднъж седмично да имам воден ден съобразявам го с лунните фази.
Сиреч звездите ми го говорят  Crazy Обаче от спирането на цигарЕтите
вече 1 г. и 2 месеца качих 5кг. през първите 6 м. и така се паткясах...
че не е истина просто. Спрях въглехидратите и нещата взеха да се  поправят.
Сега нямам за сваляне и този режим ме устройва, чувствам се добре и лека.

Позволиха ми 3 дена отпуск от понеделник /жива да не бях/и съм се
засилила към Джипито да ми пусне едни кръвни изследвания...холестерол не съм
изследвала никога btw ще ми е любопитен резултата.

п.п.благодаря за разясненията относно лен и производни на Cioccolata и AGLIKKA

# 440
Много сте изписали пак... едва ви догоних.  Цялата ми седмица мина на
циклично/воинска и  как още го наричаха не се сещам хранене. Почти
винаги съм била на циклично ... от скоро се опитвам да ям по обяд... и
изобщо не ми е лесно. Като пиша винаги това е почти 20 години, проблеми
с кантара не съм имала, нито ми е пречило на тренировките. И до сега
гледам веднъж седмично да имам воден ден съобразявам го с лунните фази.
Сиреч звездите ми го говорят  Crazy Обаче от спирането на цигарЕтите
вече 1 г. и 2 месеца качих 5кг. през първите 6 м. и така се паткясах...
че не е истина просто. Спрях въглехидратите и нещата взеха да се  поправят.
Сега нямам за сваляне и този режим ме устройва, чувствам се добре и лека.

Позволиха ми 3 дена отпуск от понеделник /жива да не бях/и съм се
засилила към Джипито да ми пусне едни кръвни изследвания...холестерол не съм
изследвала никога btw ще ми е любопитен резултата.

п.п.благодаря за разясненията относно лен и производни на Cioccolata и AGLIKKA

Пак заповядай!

Браво на тебе за резултата! Да попитам защо всички, които отказват цигарите, често напълняват? Дали е заради навика просто да слагаш нещо в устата си и емоционалната зависимост към това, а не е просто физиологичното пристрастяване?

# 441
За цигарите съм чела, че спирането им забавяло метаболизма и било необходимо човек да си наложи известно ограничение отначало, но не знам дали това е вярно, или по-скоро хората преживяват стрес, той ги кара да се оглеждат непрекъснато какво да сложат в устата, така губят контрол (а и от самия стрес) и затова се качват килограми. Кой знае. Но пушенето е кофти навик, така че браво на всички, които са намерили силата да спрат! Hug

# 442
  • В Балкана
vici75, след като ти е вкусно свинското на закуска, обяд и вечеря, защо ще минаваш на риба?  Rolling Eyes За да угодиш на някаква лекарка и да се впишеш в някакви занижени референтни стойности!? А и като ти препоръча/изпише статини, ти да не си длъжна да си ги купуваш и да ги пиеш?
Ти си знаеш, но моят съвет е да си караш, както ти е най-добре и както се чувстваш добре.   Hug

Когато прях цигарите - отслабнах.  Flutter Е, бях минала и на 90-т дневната, и тренирах.. И после във водовъртежа на емоции, чувства, стрес, проблеми и стремеж да угодиш на всички, си ги върнах, че и горница качих.

Вчера изкарах деня на кафе с малко пр. мляко и масло. Тренировка за горна част, и с гири. После обяд - 1 яйце и крема сирене и 10 км. ма'ане на крачоли. Сл. з., то направо си беше ранна вечеря - 1 яйце, краве масло и остатъка от крема сиренето. И после лакомията рече - "Изяж си и една сметанка, с малко какао". И си я изядох.  Laughing
Като калории не ги докарах много малко - 1600к., М 88%.  Crazy
Но пък количеството храна беше малко. Мисля такова меню да вкарвам по-често (1-2-3 пъти в седмицата).
Днес съм на варени яйца и скумрия.  Laughing

# 443
Rain ами деда знам да не ми се окажат референтните стойности проблем някога за нещо newsm78. Ние уж си направихме застраховка живот с мъжо, така че за там няма да е пречка (тук едно от нещата което може да ти афектира върху месечната вноска на тази застраховка е именно холестерола, а може и отказ да получиш). Не знам какво може да излезе в бъдеще, не знам дали знаеш че детенце ни е болно, ако на него се наложи да ставам донор. Не знам не знам и това премислям. Тук на едни познати се наложило костно мозъчна трансплантация, намерили донор, той пък имал диабед без да знаел. И съответно се стига до търсене на друг. Та ей такива щуротии ми мнават през главата. Дано не се стига до там и дано холестерола не е от решаващите в такъв момент. Аз няма да мина напълно на риба, но ще разредя да речем Simple Smile.

Аги аз също не пуфтя повече от 10-15 год. Но помня такъв глад ме подгони като ги спрях Crazy, ако искаш го наречи и физиологично престрастяване. Леле немах изхранване. Докато хапнех нещо ще речеш че се изпаряваш от стомаха ми. Аз бях 45кг и стигнах 55 и си ги държа до ден днешен. И така се закотвих на тях че ни бременност им повлия ни раждане. Повече не мръднах ни нагоре ни надолу. С този режим (освен здравослония аспект)  се мъча shape-а да си променя по-скоро, отколкото да смъквам. Аз съм от слабите медузи.

# 444
  • SA
Ох, Вики... като те чета се сещам за един филм , в който ставаше вьпрос за абсурдите на американската здравна система, на Майкьл Мур - "Sicko" . Та всьщност вероятно си права, че от една завишена стойност на холестерола / според приетите норми/ може да стане голям проблем по отношение на тамошните осигуровки, здравни фондове... При вас като че ли повече от всякьде другаде медицината е тотално превьрната в бизнес с ясни правила, които се диктуват от фармацевтините гиганти. Разбирам напьлно притесненията ти  Hug, но за себе си да си знаеш, че си си добре!
Аз спрях да пуша месеци след като преминах на този режим на хранене и мога да кажа, че това изобщо не ми се отрази на теглото. Сьгласна сьм, че пушенето притьпява апетита и просто човек яде по-малко, ако пуши много. Вероятно това е причина доста хора да качват килограми след като спрат цигарите - приемат повече храна. Аз си ядях сьщите количества и изобщо не напьлнях.

# 445
О , ида да се хваля Simple Smile
Първо бягане за тази година....ура , ура , ураааа !
Обичам да бягам , само защо го разбрах на 46 години ? Трябваше ми малко разведрявка след 2 часа четене на една главоблъсканица...уж рекох да си поопресня знанията за инсулинова резистенстност.
Обаче луд умора няма , сега смятам да се отдам на " Оценка , превенция ии лечение на дефицита на вит. Д при възрастни ".
Дано има нещо конструктивно...ще кажа .
Има една задължителна ( у нас , а и мисля във всички цивилизовани страни ) страна на здравното лечение .
Нарича се информирано съгласие на пациента .
За да изпълниш педписаното лечение ( или да сприемеш хирургична интервенция или изследване...) трябва да си наясно с ползата , вредата...евентуалните алтернативи .
И , едва когато са ти обяснени , едва тогава можеш да приемеш или не...
Тялото ти е твое ,   решаваш в крайна сметка ти самият .
Опитвам се на моите пациентки да съм им полезна в това и го смятам за абсолютно задължително .
Така че Vici , мисля че в крайна сметка решаваш ти...става  дума за твоят живот .

# 446
Тони, Камелот, Лиу, много се радвам, че има лекари като вас, които се замислят и подлагат на съмнение нещата, вместо да ги повтарят папагалски! Hug  bouquet

Вики, вчера се чудех дали да пейстна една публикация, на която попаднах. Днес си мисля, че има смисъл, още повече, че е официална публикация (от 2012 г.) и може да се покаже и на лекар при необходимост Wink Виж тук: http://healthydietsandscience.blogspot.com/2013/01/low-cholester … -early-death.html Става въпрос точно за нивата на холестерола и нивото на риск.

Този сайт, от който е линкът, съдържа линкове към публикации на различни теми, като напоследък има доста за рака на дебелото черво и връзката му с фибрите. Има и за статините и диабета. Отделно за холестерола също има доста, не само от последните дни или седмици. Може да се търси по теми, така че ако ви е интересно, поразгледайте Simple Smile

Последна редакция: нд, 03 фев 2013, 19:58 от Cioccolata

# 447
Шоки   bouquet  bouquet  bouquetотново.

Кам точно този същия филм е причината кошмара от заболяването на детето да се удвои, поради факта че тук имаме най-лошата здравна система в света. Този филм е и причината да искам да стоя в някакви референтни стойности понеже не знам кога здравната система тук ще ми забие ножа в гърба. Ти си страхотна просто от половин дума разбра накъде бия  Sad Heart Eyes. Ако трябва да съм откровенна притесненията ми за холестерола са продикувани от фактите във филма изцяло. Разконспирира ме. Дано политицте в БГ в стремежа си да copy-paste-ват закони и програми от всякъде не приемат подобна непочтеннст и в БГ.

# 448
Тони, ще се радвам да прочета какво имаш да кажеш за вит. Д.
Една лекарка ми беше казвала че може и да се взима вит Д, а може и не през зимата, не било задължително. Друг лекар, който мисля че също е добър, пък е на обратното мнение - категорично е за вит Д.

# 449
Шоки   bouquet  bouquet  bouquetотново.

Кам точно този същия филм е причината кошмара от заболяването на детето да се удвои, поради факта че тук имаме най-лошата здравна система в света. Този филм е и причината да искам да стоя в някакви референтни стойности понеже не знам кога здравната система тук ще ми забие ножа в гърба. Ти си страхотна просто от половин дума разбра накъде бия  Sad Heart Eyes. Ако трябва да съм откровенна притесненията ми за холестерола са продикувани от фактите във филма изцяло. Разконспирира ме. Дано политицте в БГ в стремежа си да copy-paste-ват закони и програми от всякъде не приемат подобна непочтеннст и в БГ.

Мила Вики, дано всичко при вас се оправи! Аз имам много близки роднини, които са в Америка, в Ню Джърси, от 15 години, там им се роди и дъщерята. Здрави са, всичко е наред с тях. Но това, което ми прави впечатление от техните разкази като външен човек е, че в САЩ използват всички методи да те изсмучат като човек, да те експлоатират като ти извадят душата с памук с техните идеологии за успех и просперитет, за пари и власт. Промива ти се мозъкът, губиш себе си, здравето си, дори тялото ти не ти принадлежи. И това не го правят съседите ти или приятелите, а тези над теб: мениджъри, работодатели, доктори, политици, полицаи, журналисти. Всички те натискат да се впишеш в един перфектен идеал, за да угодиш на някакви правителствени стандарти за да бъдели всички равни и с еднакви шансове. НО равни хора няма, защото няма еднакви възможности. Някои просто го могат по-добре. Не може от тъпак да направиш професор, колкото и да се стараеш.

Лошото е, че американците изключително много натискат другите страни да им подражават. Нямаш представа какво е в България американското лоби, както и руското разбира се. Но САЩ като държава с типична имперска политика не пропуска да раздава морал за всяко нещо, което се случва тук чрез своите посланици, без никой да им иска мнението. Не престава да налага модели на поведение и вярвания, които са чужди на българската и европейската култура като цяло. Нашата идентичност, ако щете дори храната и водата ни са в беда (справка с шистовия газ) и това е само и единствено, защото едни хора от една държава там далеч и една по-близо в посока Сибир са си стиснали ръцете да опоскат малките страни по света и да ги унищожат по всякакъв начин. Това за съжаление е имперското мислене. Изсмукване на мозъци и личности, за да се поддържа империята и да се унищожат възможни бъдещи врагове.

Тези неща се правят по трудния начин с войни или по лесния начин с маркетингова стратегия, подходяща реклама, филми, музика, стоки, моди, дрехи и т.н. Включително и диети и разбира се най-новите "хитове" в медицината и всевъзможи изгъзици за лекуванв на рак и диабет, без изобщо някой да образова хората и да им каже ИСТИНАТА, че те могат да се предпазят и това е изцяло в тяхната власт и контрол. Но не! Вече всичко е просто КИНТИ, КИНТИ и пак КИНТИ!  #Cussing out #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт