1.) Всички видове:
- месо
- субпродукти (дроб, воденички, сърца)
- бекон
- без колбаси
Mоже само сухи и много чисти филета, като пуешко, пилешко, свинско.
- риба
2.) Всички видове млечни (за предпочитане пълномаслени)
- мляко
- сирена
- кашкавали
- извара
- кефир
3.) Яйца
4.) Мазнини
- краве масло
- зехтин
- заквасена животинска сметана
- свинска мас
- кокосово масло
- течна животинска сметана, ако намерите качествена пълномаслена
5.) Зеленчуци - всички нисковъглхидратни - броколи, спанак, карфиол, зеле, краставици, домати, тиквички, гъби
Избягвайте картофи и други корени с много нишесте.
Употребявайте варива (боб, леща) в умерени количества и по-рядко. За предпочитане е зеленият фасул, на второ място - грах. По-високовъглехидратни са старият фасул и лещата.
6.) Разрешени плодове
Mаксимум до 2, по възможност по-кисели плода (грейпфрути и лимони са разрешени всеки ден).
Разрешени са дребните плодчета - ягоди, малини, къпини, боровинки.
Избягвайте банани, грозде, диня, праскови, кайсии.
Ако смятате, че плодовете забавят отслабването ви, ги спрете за известно време.
Плодове не се препоръчват при наличие на инсулинова резистентност.
7.) Ядки
Винаги консумирайте сурови, неопечени ядки.
Не се подвеждайте от фъстъците и кашуто - спадат към групата на бобовите, а и като полезност на фибри и омеги са на едно от последните места.
Ядките "разяждат", затова ги консумирайте умерено. Ако смятате, че забавят отслабването ги, ги ограничете или спрете.
8.) Добавки
- рибено масло - по 1-2 грама на ден от съдържащите омега-3 мастни киселини (количеството омега-3 киселини в капсула от 1 грам е по-малко от 1 грам)
- витамин D3 - укрепва имунната система, помага при ред заболявания, а е установено, че има положително действие и за подобряване на инсулиновата чувствителност. Препоръчвани дози: от 2000 до 4000 или дори 5000 IU/ден. (Например можете да ползвате Вигантол.)
За още информация - първа страница на предишната тема тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=692917.0