Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 585
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
  • Sofia
Отговори много и различни за верандата можеш да получиш. На мен това не ми харесва:
...но архитектката държи да е под-бетон и горе покрив-това да е верандата и да е пред входната врата за изглед на къщата...

На теб харесва ли ти без тази веранда? Ако да, ще се наложи арх да се съобрази с твоето желание все пак. Нашият например ми беше направил 3 балкона и балкончета, махнахме ги всичките  Mr. Green и той се възмути, че сме я направили къщата като блок. Много сигурно ще се съгласят с него, обаче на мен не ми липсват и така ми харесва Веранда нямаме, имаме голяма площадка пред вратите на дневната към двора и там ни е градинската мебел. Ясно е, че подобно място е нужно, дали да е с плътен покрив или не, е въпрос на преценка и вкус (външен вид, изложение - ако е юг или запад и много препича и т.н.)
Гретел  Joy страхотни са ти коментарите винаги. И ММ е такъв майстор, но въпреки това и ние сме с един северен склад, пълен с какво ли не Wink

# 496
Да ви питам имате ли веранда и използвате ли я, защото нашата архитектка много държи на веранда, а аз не виждам смисъл да е залепена за къщата  Thinking
хм, ако ще плащате РЗП за това няма смисъл.  Иначе ясно, че идеята на къщата е да се живее на двора възможно най-дълго време. Под каква форма, всеки си преценява.

Аз се ужасявам като ви чета за комините, как с лекота премахнах този в кухнята  Laughing  Ще видим като дойде време кой ще ми/си скубе косите Simple Smile))

П.П. с mds сме писали заедно  Laughing

# 497
Здравейте на всички  Hug
Вече почвам да лудвам , но истинската лудост тепърва предстои така, че по добре да си изяснявам нещата и да преминавам към следващата фаза на лудостта Simple Smile Направихме няколко срещи със строители, дала съм им каквото им трябва и сега остава да чакам офертите. Интересно ми е, че едните ми казват, че (условно разбира се) къщата може да се построи за 3-4 месеца, други стигат до 9-10 месеца и това за груб строеж, вкл. покрив и дограма. Предполагам истината ще е някъде по средата. Кажете ми къде да прочета задължително ли е фирмата да е регистрирана в строителния регистър за да получим Разрешение за ползване накрая? За 5 категория става въпрос. При откриване на строителна площадка трябва ли да присъства човек от Общината? Аз мисля, че да, а днес строителя, ми казва, че няма такова нещо- протокола се оформял между инвеститора, строителя и надзора. Фирмата по надзор ли се занимава с документацията или да си търся независим технически, нищо, че фирмите си имат такъв newsm78

# 498

За архитект цените вървят 10-15 Е кв..м. Като на нас за 120 кв.м. искат 3600лв без геодезия, като самата къща няма чупки и т.н., т.е. най-елементарната.
за грубия строеж цени и аз само проучвам Simple Smile  за сега. Не знам на стройко има ли строителни фирми?

Тези 10-15 Е кв. м включват ли външните проекти? (ВиК, ЕЛ, Озеленяване и т.н.) или за тях отделна тарифа има?  Thinking

Рени, верандата не влиза в РЗП мисля, но може и да греша.  Peace

# 499
 БебОле, според мен е въпрос на договаряне.  При нас беше 13 евро, като всичко ми е включено.
Занесох само скица и нот. акт, дори виза не съм вадила.  Имах оферти, в които например геодезия, доклади, 3D, озеленяване бяха допълнително, а цената е падала и под 10 евро, стигала е и до 25 евро. Аз избрах и по външно излъчване Simple Smile Някак си не можах да си се представя да обяснявам на мъж в каква къща искам да живея.
Относно цените за строеж разбрах, че имало  строителен справочник, който излиза  4 пъти в година с актуални цени, но още не съм го намерила, само в нета го видях.
Ето тук  намерих доста инфо:
http://theplan.net23.net/index_files/page0005.html

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 10:28 от lariva

# 500
  • Варна
http://happy-at-home.com/%e2%80%9e%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0% … %b0-%d0%b2%d1%81/

В тази статия има много добри съвети. Аз  когато я намерих вече бяхме допуснали някои грешки за съжаление. Най вече по отношение на строителите. Трябва много да се внимава при подписване на договора с тях. Четете договора буква по буква и добре го обмислете.

# 501
  • Банкя
...Някак си не можах да си се представя да обяснявам на мъж в каква къща искам да живея.

Веднъж и мъжете да се почувстват дискриминирани. Mr. Green

Иначе за сроковете (както и за цените) всичко зависи от конкретния проект и конкретния парцел.
При нас грубият строеж без зидарията, но с доста сложно мазе продължи почти 4 месеца, но в този срок имаше и няколко седмици, в които не се работеше и в последствие няколко дни, в които се декофрираше.
Зидането го прави друга бригада малко по-късно за по-малко от месец, за дограмата пак толкова от взимане на мерки и завършен монтаж.
Отделно не забравяйте метеорологичните условия, които може да ви забавят, както и всякакви непредвидени обстоятелства. Peace

Някой питаше за цените груб строеж... И те естествено зависят от проекта и парцела. При нас парцелът е с голяма денивелация - около 15см на 1м, основата се оказа в една част под къщата не достатъчно здрава... наложи се да правим мазе, което заради денивелацията и терена зад къщата, трябваше да е корав куб, тоест с доста повече армировка и бетон. В крайна сметка грубият строеж ни излезе около 155 евро кв.м. Не искам и да си помислям колко ни скочи процентът непридвидени заради това мазе и одисеята с общината и съгласуването на промени по чл.154. Rolling Eyes

Пожелавам на всички строящи или скоро започващи по-малко проблеми и по-малко непредвидени разходи. Hug

# 502
  • Русе
Лелеее, направо не мога да ви насмогна няколко дни да ви прочета, нещо много сте се активизирали, което е супер.

По въпроса за верандите и преди съм писала, че архитектите ги искат с бетон и покрив защото влизат в площта и после си плащаме за нея. Иначе ние си имаме настилка около къщата на 1,5-2 м. Сега ще покажа и снимка какво сме направили, че така и не съм. Не, че е кой знае какво, но на нас ни харесва.

http://klas1995.snimka.bg/properties/dvor.703681.30010278.big

Последните 10-ина снимки сега ги качих.
Вляво където не е плътен покрива ще си сложа маса за кафе и нещо от сорта. Не ниска обаче, не ги харесвам с 2 стола. Там присядаме като излизаме навън и мъжът ми пуши. Навсякъде където е тип пергола ще има асми, насяхме 5-6 да видим какво ще стане. За лека сянка. Отделно ще правим голям навес с лятна кухня, маса за хранене и нещо като кът с диванче, но тя ще бъде по оградата тук http://klas1995.snimka.bg/properties/dvor.703681.28694952 и нещо като продължение на този по-големия навес.

Определено си мисля, че откритите части е хубаво да се правят след като се поживее там, вижда се откъде и как пече, по кое време се излиза навън, правят се естествените пътеки и т.н.

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 11:38 от Meggysan

# 503
  • Перник
...Някак си не можах да си се представя да обяснявам на мъж в каква къща искам да живея.

Че защо пък?  Mr. Green Нашият архитект е мъж и чудесно се разбираме. Мъжът ми нещо мрънка от време на време, но той за всичко мрънка "профилактично"...  Всъщност, аз май с мъже работя по-добре  newsm78

# 504
  • Русе
Винаги се работи по-добре с мъже. Макар че нашата беше жена, не сме имали проблеми. Но ако беше почнала да обяснява много на нея как й харесва, сигурно щяхме да спорим  Laughing.

# 505
Meggy, аз отвън как се е оформило и фасадата май не съм ги виждала....Много, много кипро! Отсега си личи колко уютен ще се стане и къта навън, и двора като цяло, когато привършите!
Аз мислех да сложа ниска/ратанова мебел на верандата, ама се отказах- само да ги мия и тях..Иначе щеше да е красиво...
lariva, задължително е присъствието на строителен техник/или друга там длъжност/ от общината при откриване на строителна площадка. Относително е дали въпросният ще дойде физически. Laughing И не би трябвало да е задължително фирмата/бригадата/ да е регистрирана в строителния регистър...Няма логика..Ти може и сам да си строиш - "тухличка по тухличка, тухличка по тухличка, а накрая коминчее" - цитирам дъщеря си Laughing Laughing
Горното е следствие на разсъждения и обща култура. Провери си от компетентните органи по място. 'Щото историята говори, че по нашите ширини  закона е равен на моментния кеф на чиновника.

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 18:41 от Гретел

# 506
  • София
Меги , страшно ми хареса пергола и двора ..  Heart Eyes Моментално се навих и аз на такова решение , когато /ако стигнем до там и ако архитектурата на къщата позволява.

Акси, вие сте строили с бригада, което означава ,че ако бяхте избрали фирма строежът щеше да се оскъпи с 15 % ? Каква надценка взимат фирмите всъщност?  Thinking А, на какви тухли и покрив се спряхте?
Тези цени , които цитирате , вдъхват малко надежда, в крайната цена- аз съм смятала къщата по 450 Е заедно с довършителни (190 Е груб ) изпълнена с качествени материали (без мрамор и гранит разбира се).

Някой пита за Строителната седмица.За мен лично - имаше малка полза.Поговорих си с представител на фирма за пречиствателна станция, хидроизолация на плосък покрив и термопомпа въдух -вода 9поради липса на други, по принцип не ми е вариант).Останалото - беше извън моя фокус. Имаше много гръцки и турски фирми - камъни, мрамор, тухли, керемиди (  включително и ПВЦ) .Сериозно присъствие на настилки- паркет, дюшеме (от 80 лв/кв.м нагоре), ламинат (от 25 лв. кв/м) ,теракота, винилови подове; дограма;изолация...
Следващата година , ще пропусна.  Peace
На Стройко пак смятам да отида.

# 507
  • Русе
Гретел, не си го виждала, сега качвам снимки след изолацията и мазилката и отпред, където паркираме колите. Има обаче още мноооогоооо работа. Нямаме цокъл, в момента е мазилка, само, че друг цвят. Ще я правим с настилката на този грозен бетон около къщата, но ... като съберем пари.
Кураж, според мен почти винаги къщата позволява да се донаправи, ако все пак е мислено и затова. Имахме идея кое къде ще бъде, но определено ти се доизясняват доста неща, след като поживееш там. Това се отнася и до вътрешното разположение и мебели (за щастие там засега не си намирам сериозни критики Wink).
Засега съм повече от доволна от нашата скромна къщичка, не може да се мери с голяма част от тук показаните, но на нас много си ни харесва.

# 508
Едва ви прочетох... много готино, че се е раздвижила темата.

Ние веранда не сме планирали, на нас всъщност кота нула ни е доста високо - май над 1 м.  newsm78
Та излизането от първия етаж, ще е от малка тераска със стълби покрай къщата. Иначе сме планирали навес в дъното на двора до лятната къща  Wink

Ние тъй като ще съжителстваме, предпочитаме купона да не е под прозорците. По принцип и да не съжителствахме, някак не ми се иска да се съобразявам, че може да сме под шумни и какво говорим под прозореца на децата Simple Smile

Ние все така бавно се движим... Имаме си вече плочки навсякъде, стените и таваните са готови, банята.... Остава да се фугират плочките в кухнята и трапезарията и в коридора и хола (бъдеща механа след като оправим нагоре Simple Smile. После латекс и накрая ламината... Нашата сага няма да приключи скоро, ноооо не се предаваме Simple Smile Много лошо стечения на обстоятелствата около нас и все по-трудно става Sad

Успех на всички строители  Hug

# 509
Кажете ми къде да прочета задължително ли е фирмата да е регистрирана в строителния регистър за да получим Разрешение за ползване накрая? За 5 категория става въпрос. При откриване на строителна площадка трябва ли да присъства човек от Общината? Аз мисля, че да, а днес строителя, ми казва, че няма такова нещо- протокола се оформял между инвеститора, строителя и надзора. Фирмата по надзор ли се занимава с документацията или да си търся независим технически, нищо, че фирмите си имат такъв newsm78
ЗАКОН ЗА КАМАРАТА НА СТРОИТЕЛИТЕ - Чл. 14.(2) Строежи на жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, на вилни сгради и строежи по чл. 137, ал. 1, т. 5, букви "в" и "г" от Закона за устройство на територията могат да се изпълняват и от строители, които не са вписани в регистъра.
ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА - Чл. 157.(2) Откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво се извършва при влязло в сила разрешение за строеж и в присъствието на служители по чл. 223, ал. 2 от лицето, упражняващо строителен надзор за обекта или от техническия ръководител за строежите от пета категория ......
Служители по чл. 223, ал. 2 са служители от общинската администрация
Успех  Hug

Общи условия

Активация на акаунт