Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 25

• 45 736
  • 743
  •   1
Отговори
# 405
  • Банкя
Здравейте строителки и строители! Hug

Аз намерих малко време да драсна няколко реда. Надявам се скоро да намеря повече, за да пусна няколко снимки от нашия строеж и докъде сме стигнали. В момента не се случва нищо, само се борим с общината... Rolling Eyes

alegra Както са ти писали и другите, ако все пак решите да вземете започнат строеж, най-важното е да поискате цялата документация. Ако строежът е с покрив и външна зидария, тоест готов до Акт 14, най-добре предишните собственици да си придвижат документацията и да ви продадат сградата с този документ. Всякаква друга продажба ще е на парцел с тежест (строително разрешение) и нищо повече. А за кварталите, които си споменала, за да са така изравнени цените, сигурно има някаква уловка. Живея в Карпузица и много си харесвам квартала, но не открихме нищо по нашия джоб и строим къщата на друго място. Успех в търсенето! Grinning

Chuby Смятам, че пречиствателната станция е добро решение, но мисля че за узаконяването искат конкретно решение за отвеждането на пречистените води - към река, дере или в резервоар. Проверете как е точно, преди да поръчате съоръжението. Peace

Гретел Май всички сме започнали с такива скици. Те определено са най-важни и така на архитекта му става ясно, на какво разпределение държите - с формите и квадратурите май винаги може да се направи някакъв компромис. Предполагам, че банята в кабинета остава неизползвана. Wink

SvetlaK Поздравления за готовия проект! Успех в строежа! Simple Smile
Провери за отсичането на ореха - изисква се специално разрешение от общината - идват, снимат, разрешават... Може да отнеме и няколко седмици време, според общината. Laughing
А за разпределението ви, единствено ме притеснява преходната спалня - представям си двама трима на дивана пред телевизора, а обитателят по хавлия се връща от банята до стаята си. Rolling Eyes На мен не би ми било приятно. Надявам се за вас да не е проблем. Wink

А иначе ако е хубаво времето може и аз да отскоча до Стройко, че ми е по-близо и ще ми е по-удобно с малката.

Слънчев ден! Hug

# 406
Ако се купува стара къща и ще се прави голям ремонт, мисля че е важно да се запознаете със съседите преди това и да споделите плановете си. За някои строителни дейности и подобрения се иска съгласие на съседите. Имала съм разправии от този тип. Мисля че това важи само когато имотите са на някакво минимално отстояние един от друг, но при всяко положение е добре човек да е наясно кои са съседите му и да няма поводи за караници в бъдеще.

Последна редакция: вт, 19 мар 2013, 11:02 от Q-balance

# 407
Много съм несериозна, но напоследък времето ми е абсолютно недостатъчно и само се записвам, за да поизчета кой до къде е докарал от момента, в който пишех по-активно.
Разбира се, 80% от заетостта ми е с последните етаппи на обзавеждане и всичко останало по довършването на историческия вече обект, но така е като пътуваме постоянно, за дълго и на далече  Sunglasses Къщата си иска своето и сама не може да се завърши  Mr. Green
 Mr. Green
Courage - купихте ли място? Може и вече да сте построили докато се губя по света  Wink
Акси, Гретел, SvetlaK, Любознателна и всички останали -  Hug Hug Hug Hug

Междувременно за разнообразие сменихме почти изцяло детската стая на Ясен в апартамента, за да видим как работи фирмата, която ще обзавежда абсолютно всичко на къщата.

# 408
Гретел ..... Предполагам, че банята в кабинета остава неизползвана. Wink
Mr. Green Естествено. Макар че ми е от най-полезните стаи, никой не се задържа там...Лаптопите са на кухненския плот. Grinning Пък баща ми искаше хладилник да си слагам там - "Щото, тате, лятото като си седнеш горе, няма за една студена бира до долу да слизаш, я..."
Междувременно за разнообразие сменихме почти изцяло детската стая на Ясен в апартамента, за да видим как работи фирмата, която ще обзавежда абсолютно всичко на къщата.
Laughing И аз така направих - първо кухнята и хола в апартамента от тях...После абс. цялата къща.
Айде, че мнооого ми се гледат снимки. Никой не показва вече. Simple Smile

# 409
  • Sofia
Лаптопите са на кухненския плот. Grinning

Ужасен навик, но и у дома е същото  Rolling Eyes Познайте къде седя и аз в момента  Sunglasses

С мебелите съм късметлийка, в две фирми поръчвам и при двете бих повторила/потретила... Сега съм измислила място за още един гардероб в пералното, за куфари и всякакви други подобни.

# 410
  • Вила Великула

Ужасен навик, но и у дома е същото  Rolling Eyes Познайте къде седя и аз в момента  Sunglasses

С мебелите съм късметлийка, в две фирми поръчвам и при двете бих повторила/потретила... Сега съм измислила място за още един гардероб в пералното, за куфари и всякакви други подобни.

Сподели кой са тези фирми-мисля, че ще е полезно за всички ни

# 411
  • София
Courage - купихте ли място? Може и вече да сте построили докато се губя по света  Wink

Ей, пътешественичке, радвам се ,че се появи!  Hug Хвърлям от време на време поглед в твоите албуми и въздишам Simple Smile.

Нищо не си изпуснала. Не сме купили парцел,в момента даже тече оживена дискусия в семейството : парцел и собствена къща или готова. Като готовата е от типа- къща в комплекс, тип близнак с мнооого скромно дворче .  ConfusedТози вариант въобще не ми на сърце, но има един голям плюс- контрол върху средствата.
Парцела е на кантар, защото в района, в който търсим 99 % от парцелите са без регулация, с ток и вода "до парцела", "до новата къща" , с път , който съществува само в кадастралният план, на живо е обрасла пътека , без канал...останалият 1 % не можем да си го позволим. Но пък гледката е ...  Heart Eyes

Та така, сега ще ходя по изложенията, да събирам инфо. За да проверя дали сметките ми са верни , да търся и проучвам строителни фирми за София. Надявам се в най-скоро време да вземем решение.

# 412
Ужасен навик, но и у дома е същото  Rolling Eyes Познайте къде седя и аз в момента  Sunglasses
Mr. GreenНищо си му няма на навика - и двамата сме пушачи, а не искаме да пушим из къщата. Та сме строени с кафе, или питие/зависи от часа/ от двете страни на аспиратора. Добре, че е мощен и кухненския плот е голям.. Mr. Green
Courage, не ми е седял този проблем. Обаче, като чета тука момичетата, не ми се струва чак толкова голям компромиса с къща в комплекс с все условности уредени.Но не съм ги гледала тия комплекси. Просто по дефиниция не е зле, като се имат предвид всички неуредици с другите варианти, които можете да си позволите. Ако къщата не е просто мезонет, разбира се. И ако удовлетворява всичките ви изисквания.

Последна редакция: вт, 19 мар 2013, 22:23 от Гретел

# 413
Привет и от мен на всички Hug
В общи линии само ви чета защото сте доста напред и все още не мога да се включвам с опит Simple Smile
Ние напредваме бавно, но славно Simple Smile Имаме си вече окончателни картинки на къщата и както каза архитектката" Сега е най трудното, да я направим като на картинката". Всички папки са ни готови, имаме и доклад от надзорна фирма и живот и здраве другата седмица подаваме в общината. Трябваше миналата да подадем, но независимо, че парцела ни е на гола поляна и дефакто няма асфалтиран път трябваше да си подадем в КАТ , че ще организираме временна безопасност и движение по време на строежа иначе общината не искат да ми приемат документите. Да видим после там дали ще измислят нещо друго, че за един друг парцел, който преобразуваме ни връщаха три пъти Simple Smile Дала съм си папките на първата фирма строител и очакваме оферта. Много добро впечатление ни направи собственика, най вече затова, че е постоянно на строежа. Понеже ние искаме сами да си доставяме материалите някои фирми директно казват, че не работят така и няма смисъл да им искам оферта newsm78
SvetlaK честито и от мен Hug
За мебелните фирми и аз да помоля да споделите от кои сте доволни.

# 414
  • Варна
Здравейте, и мен ме интересуват мебелните фирми, които хвалите, защото съм на етап обзавеждане. Имам само една стая, с която съм приключила. Обикаляме като луди и нищо не ми харесва . Това, което си представям и ми се иска , все го няма или ако намеря нещо подобно не пасва като размери.......абе голяма неволя.

Колкото до постройка на парцела, според мен не е за предпочитане, защото почти винаги има нещо, за което трябва да се прави цяло разследване за да го откриеш. Чудо ще е да се продава по причини, които са обясними. То оттам и трябва да се тръгне - причината за продаване. Най-добре е да се купи   парцел и да се започне от нулата по собствен проект. Мисля, че ако се сметне- като се включат поправките, които винаги ще се наложат, парите са същите. Ние когато търсихме преди време и аз се заглеждах по парцели с постройка. Искаше ми се да има нещо, където да се подслоним докато трае строежа, но тогава не бях наясно с доста неща. Laughing

Chuby , ние вече 2 години имаме пречиствателна станция и сме много доволни. Аз бях малко с резерви в началото относно това до колко водата, която излиза от нея е безопасна и не мирише. Оказа се, че са добро изобретение. Не съм усетила никаква миризма до момента.

lariva , най-добре се строи с фирма и договор от........ до, който включва и гаранции. Добре е да си купувате Вие материалите, но мисля, че едва ли ще Ви излезе по-евтино. А фирмата е длъжна да се съобрази с това, което искате. В договора трябва да пише всичко, за което се сетите за да сте сигурни, че работата ще върви. И най-важното е да не се съгласявате на голямо предплащане. Успех!!!

# 415
  • Sofia
С контакти на фирмите за обзавеждане мога да съм полезна за Сф. Като имена не са нещо известно. Мисля и двете нямат сайтове в интернет, аз съм ги ползвала и двете с препоръки от близки. Телефони и снимки на мебелите с удоволствие бих дала на лични.

# 416
  • Sofia
Момичета, много, много благодаря за съветите!!! Истината е че нямаме никакъв опит и всичко което казахте ми е много полезно!

Ще започнем търсенето и ще пиша, ако открием нещо интересно.

Акси моля, кажи къде се намира, Карпузица

# 417
  • Банкя
alegra Някои го смятат като част от Княжево, но си е отделно кварталче между бул."Цар Борис III", Околовръстното и Горна баня. На imot.bg си е означено на картата. В общи линии е най-близо до Витоша, но е на южен склон, за разлика от Бояна, Драгалевци, Симеоново и други в полите на планината. Тук има много малко блокове, доста кооперации, но основно са къщи. Много си го харесвам, защото е закътано, но все пак близо до основните пътни артерии и градския транспорт. За съжаление офертите за парцели са малко и тези с добра локация държат цена. Затова и строим другаде, както сигурно повечето тук си спомнят - в Банкя (отново на южен склон). Peace

# 418
  • Вила Великула
С контакти на фирмите за обзавеждане мога да съм полезна за Сф. Като имена не са нещо известно. Мисля и двете нямат сайтове в интернет, аз съм ги ползвала и двете с препоръки от близки. Телефони и снимки на мебелите с удоволствие бих дала на лични.
Ще ти бъда благодарна да споделиш-въпреки, че съм доста далеч от обзавеждане, но все пак искам предварително да си направя някакви разчети. Надявам се септември или октомври да започна с обзавеждането.

# 419
  • Вила Великула
Привет и от мен на всички Hug
В общи линии само ви чета защото сте доста напред и все още не мога да се включвам с опит Simple Smile
Ние напредваме бавно, но славно Simple Smile Имаме си вече окончателни картинки на къщата и както каза архитектката" Сега е най трудното, да я направим като на картинката". Всички папки са ни готови, имаме и доклад от надзорна фирма и живот и здраве другата седмица подаваме в общината. Трябваше миналата да подадем, но независимо, че парцела ни е на гола поляна и дефакто няма асфалтиран път трябваше да си подадем в КАТ , че ще организираме временна безопасност и движение по време на строежа иначе общината не искат да ми приемат документите. Да видим после там дали ще измислят нещо друго, че за един друг парцел, който преобразуваме ни връщаха три пъти Simple Smile Дала съм си папките на първата фирма строител и очакваме оферта. Много добро впечатление ни направи собственика, най вече затова, че е постоянно на строежа. Понеже ние искаме сами да си доставяме материалите някои фирми директно казват, че не работят така и няма смисъл да им искам оферта newsm78
SvetlaK честито и от мен Hug
За мебелните фирми и аз да помоля да споделите от кои сте доволни.
Моля те кажи за какъв Кат става въпрос-това за първи път го чувам и се надявам да не ни върнат и нас за това.

Общи условия

Активация на акаунт