Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 21

• 60 951
  • 745
  •   1
Отговори
# 600
Днес ни изписаха.Хриси е добре.Явно е била по-чувствителна, за да се подуе лимфния възел..........
    На моите деца при подути лимфни възли им помага Лимфомиозот ....
    Това го казвам информативно ...

# 601
Днес ни изписаха.Хриси е добре.Явно е била по-чувствителна, за да се подуе лимфния възел.Направиха ПКК първия ден.Два показателя бяха много над нормата.Днес всичко бе в норма. bowuu

Подуването на лимфните възли при всякакви инфекции е нещо нормално и по същество добро, защото те са като сито. В тях се събират излапаните от левкоцитите микроби и така се предотвратява по-нататъшното им разпространение из тялото. При много деца, прекараните инфекции на гърлото и ушите оставят "броенички" по шията, повечето от които изчезват с времето или се усещат само при внимателно опипване. Също така нормално е увеличаването на броя на левкоцитите и ускоряването на утайката.

Сега само трябва да засилиш Хриси с повечко естествени витамини. Казват, че сиропът от бъз и пчелното млечице били много полезни в периода на възстановяване от инфекции. Успех!   Grinning

# 602
Селма-много вероятно е детето да се противи не на ризите, а на копчетата по тях,особено,ако му е трудно да ги откопчава и закопчава.Усещането за сигурност,че ако се наложи да се отървеш от дрехата, е много важно за аутистите.

Катина- ако може на лични да ми пратите линка с американската лекторка.

Последна редакция: пт, 26 апр 2013, 17:45 от kartinka

# 603
Сега само трябва да засилиш Хриси с повечко естествени витамини. Казват, че сиропът от бъз и пчелното млечице били много полезни в периода на възстановяване от инфекции. Успех!   Grinning
констанца, благодаря!   bouquet

# 604
Селма-много вероятно е детето да се противи не на ризите, а на копчетата по тях,особено,ако му е трудно да ги откопчава и закопчава.Усещането за сигурност,че ако се наложи да се отървеш от дрехата, е много важно за аутистите.

Катринка защо бе човек!
точно мислех като имам време да го препрочета отново че ми се стори много информативно.

ще ме карате да си записвам постовете ви след като ги прочета #Crazy

# 605
  • София
Катина- ако може на лични да ми пратите линка с американската лекторка.

Това е аудиофайл и мога да го прикача към ел. поща. Имаше тук качена покана към семинара. Ето коя беше лекторката
http://zonein.ca/eletter/may2008/KathleenMorris.pdf

Взех Мишо и се оправих с господина. С добро. Било го напекла жегата вчера бла бла, а и Мишо казал еди си какво, направил еди си какво, днес също се разправял с него. Мишо се разправял с господина  Mr. Green. Както и да е - надявам се да не го напича пак жегата  Confused

# 606
  • София, Борово
Цитат
Трявба да призная обаче че наистина има много хора които разполагайки с тетрадката и картите си мислят че вече могат да прилагат ПЕКС, а не става.

Подкрепям! Аз съм попадала на човек, който просто подава картинките и според мен, ако не си запознат със системата наистина може да навредиш на детето.
n_alex76, радвам се, че Хриси е добре Hug
Връщам се да чета и ще се допълня:)
Селма, не може ли да отидете до магазина и да дадеш шапката на продавачката без той да види. После все едно я купуваш от там. Вярвам, че ще съдействат.

Последна редакция: пт, 26 апр 2013, 20:04 от Diana

# 607
  Диана , това е вариант по принцип , но Алекс вече е видял ,че шапката е взета не оттам , а и има поправка ....

Как върви при вас ? Минава ли кризата ?

Катина , това оправдание на "господина" на нищо не прилича .

Картинка , може и копчетата да са причината , макар че героят още на 3 годинки демонстрира ,че чудесно се справя с тях .

Трудно е да се описват нещата онлайн.....  Винаги има много нюанси ,които не успяват да бъдат фиксирани писмено ..

# 608
  • София
Селма, аз не съм имала точно такъв проблем с дрехите на децата си и нямам наблюдения върху подобен случай на дете и даже не мога да си представя нюансите, които се опитваш да ни опишеш  Cry трудно ми е да те разбера точно какво е положението.

Обаче съм имала друг проблем, който смятам, че има нещо общо с вашия. Моят син ядеше точно три неща години наред. Нищо, ама нищо не опитваше и имаше наркотичен глад за зрънчо и то определени марка и вкус. Мога да разбера и споделя за нещата, които съм преживяла и които разбирам. Ще ми е интересно как ще се справиш с тази ситуация. Спомням си детето на Деси от ЮАР имаше още по тежък СИД към дрехи. Но с него работеше ОТ и го преодоляха с квалифицирана помощ.

# 609
  • Пловдив
   Селма, аз съвсем случайно се запознах с управителката на голям магазин за конфекция.Един ден , докато се опитвах до убедя Васко да купим нови дрехи, тя дойде при нас и така го омагьоса, че изкупихме магазина.Сега, когато ходим тя иска да ги оставя сами и те си се оправят.Принципът ми е винаги да му давам право на избор.Показвам две блузи и директно питам, коя ще избере.Когато бързам никога не си правя експерименти, защото може и да не излезем.Старите, протрити дрехи директно хвърлям.Не ги прибирам, защото знам, че в изнервена ситуация ще се подам и ще ги извадя отново.
    Дрехи с копчета не понася.По този въпрос нищо не мога да направя.Реже дори копчетата от вътрешните копчета на дънките  и съответно ходи винаги изсулен, боксерките му се виждат, ама това да е.
    При нас проблемът е че постоянно си дъвче блузите.Направо ги перфорира.Чисто нови блузи съсипва за дни.Явно е някаква сетивност, но и по този въпрос нищо не съм измислила newsm78.

# 610
Селма, ти от кого очакваш благодарност и признателност за грижите.. за това , че се "жертаваш'?.. От съпруг? От детето в норма? От детето извън норма?  Laughing  Е, няма такъв филм. Поне от моя скромен личен опит не съм усетила. Дъщеря ми - "нервотипичната" , на 13 г.... една признателност струи от нея...  Laughing 
Това , че ти се налага непрекъснато да измисляш разни трикове за да насочиш поведението в 'правилната посока" не те ли кара да се чувстваш жива, умна , съобразителна, изобретателна и т. н. ? Аз лично го приемам като предизвикателство. Просто стискам зъби и си казвам.. на ум  Wink :' Абееее пикльооо, няма начин на 6 г. ( 7, 8,.. 10 г.) да си по-умен , по-хитър и най-вече по-голям инат от мен!" След това просто се въоръжавам с търпение( което ми е особено трудно) и знам , че няма начин да не стане .. Тази увереност и вътрешна убеденост веднага се отразява на цялостното ти излъчване и на детето му става ясно, усеща, че НЯМА да отстъпиш. И без много молби и увещавания. Просто , кратко и ясно му предоставяш две гадни за него алтернативи- в конкретния случай риза с копчета или червената лятна шапка и той избира по-малкото зло .  Wink  и не отстъпваш. Ако му позволиш да влезете в спор и ти не удържиш- край. Следващият път ще бъде още по-упорит, защото ще знае, че отстъпваш и ще се развихри.

# 611
......... Просто , кратко и ясно му предоставяш две гадни за него алтернативи- в конкретния случай риза с копчета или червената лятна шапка и той избира по-малкото зло .  Wink  и не отстъпваш. Ако му позволиш да влезете в спор и ти не удържиш- край. Следващият път ще бъде още по-упорит, защото ще знае, че отстъпваш и ще се развихри.
    Това бих искала да видя с друго дете или с друг възрастен и моето дете ....

Вече съм споменала ,ако няма достъп до желаната дреха , няма и да излезе ! Изобщо ! Не му пука !
    Ако само му поставиш условията и го оставиш сам да се справи , той си ляга ,пъха си нещо в устата и край ......

Ако си по-настоятелен ,се опълчава и той ,и се стига до писъци на заклан ,заплахи и т.н.. И пак няма свършена работа .
    Е ! Може и съвсем насила да се свършат нещата , но това вече не е човешки .....

Цитат
Дъщеря ми - "нервотипичната" , на 13 г.... една признателност струи от нея...
   Ооо..... не ми и се мисли за тази възраст ....
   Със сегашните номера на 6 години , какво ли да очаквам на 13 .....  #Crazy

# 612
  • София
......... Просто , кратко и ясно му предоставяш две гадни за него алтернативи- в конкретния случай риза с копчета или червената лятна шапка и той избира по-малкото зло .  Wink  и не отстъпваш. Ако му позволиш да влезете в спор и ти не удържиш- край. Следващият път ще бъде още по-упорит, защото ще знае, че отстъпваш и ще се развихри.
    Това бих искала да видя с друго дете или с друг възрастен и моето дете ....

Селма би могло да стане. Подчертах ти ключовата фраза за успеха. И няма да стане от един път. Няма да е веднага, но трябва да си твърда и да не показваш колебание. Няма молби, просто представяиш фактите. В никакъв случай насила обаче? Не иска да излезе казваш. Добре, обаче какво ще стане, ако ти се облечеш и тръгнеш да излизаш с другото дете и той трябва да остане сам. Може ли да остане сам, страх ли го е. Кажи му просто ще излизаме със сестра ти , ти щом не искаш да дойдеш с нас ( нали си ляга и не му пука, че ще излиза) ще ни чакаш тук. И излезте - дори и само да постоите пред вратата 5-10 мин. - излезте. Ето ти идея - съпруга ти тръгва с малката, ти оставаш пред вратата или се скрий някъде около апартамента на стълбите. Изчакай да видим какво ще стане като е сам. Ако имаш бебефон го вземи с теб за да чуваш. А нека съпруга ти заведе малката на място, което сина ти харесва и се върне с подарък от там. Например да я заведе в Макдоналдс и тя да се прибере с играчка и балон от Макдоналдс. Ти може да се прибереш междувременно - демек свърших си работата когато прецениш че не издържаш от притеснение за него. А когато сестричката дойде с армаганите от неговото любимо място - просто представяш фактите. Избора беше твой - ти отказа да излезеш.

След няколко дни пак опитай този сценарий. Може би по лесно ще склони да облече каквото прецениш.

Само импровизирам - нали разбираш. Но съм правила подобни неща с храните и е ставало. А друг възрастен не би го направил - само ти. Ти трябва да му покажеш кой е шефа и кой е възрастния и кой командва в къщи. Трябва да си извоюваш авторитет. Защото тези 13 годи. чукат на вратата  ooooh! Моята навърши 14 - още по зле. Нейни съученици вече пробваха наркотици и почнаха полов живот  Sad

# 613
  • София, Борово
  Диана , това е вариант по принцип , но Алекс вече е видял ,че шапката е взета не оттам , а и има поправка ....

Как върви при вас ? Минава ли кризата ?

Мина уж:) сега обаче работи сама с Ани Заимова, защото, като съм вътре и явно се разсейва от мен.
Селма, според мен при вас е станало стереотип и трябва да се действа лекичко.
Дари така вече 4 месеца спи с чорапи. Махам ги само при къпане и смяна. Така по 3-4 пъти на ден, но преди това пищеше и не допускаше изобщо да и ги махам. В началото освен чорапи спеше и с обувки, но тях по-лесно ги махнах. Сега новото е блузите на които има лице или животно - няма събличане, но я хванах, че ако и намокря ръкавите ги съблича без проблем. И така вкарвам я да си мие ръцете и мокря ръкави Simple Smile
На дневен ред ни е гърнето, но ще е трудна работа. Купих няколко, за да си избере по цвят. Купих и една кукла, която пикае върху гърне, но ефект няма... за сега.

# 614
Диана на каква възраст е Дари? И ние сега борим гърнето. Лошите навици май доста по трудно се махат.

Общи условия

Активация на акаунт