Екскурзиите - втора заплата?

• 21 157
  • 497
  •   1
Отговори
# 465
Така.... Получават се три оферти, три различни цени. И кой тръгва да проверява дали е читав туроператора, превозвача, хотела.... Кой и по какви критерии ще сравнява офертите - по цена, по качество, по безопасност, по какво? И като спрете учителите да взимат, ако го правят, няма да има екскурзии, вие ще си ги водите насам-натам и така - всички доволни и щастливи и  децата до полите ни....

И следващата тема: Родители -  с втора заплата

# 466
  • There I was on a July morning
На екскурзиите гледам така - има оферта и тя срува толкова пари. Ако ме устройва - пращам, ако не - не го пращам, в никакъв случай не и хрумва да се тюхкам за цената и да мисля как се разпределят парите, които се събират.
Разсъжденията ми са сходни с тези.

В училището на дъщеря ми имаше оферти от 2 фирми за екскурзия в чужбина по приблизително еднакви маршрути. Записаха се деца и по двете оферти, като се разделиха по класове. Цените не съм сравнявала, а я записах на тази, на която тя искаше, тъй като всяко дете предпочита да пътува със собствения си клас. Този пример го дадох, за да илюстрирам варианта с 3 различни предложения.

Поставям въпроса на Пепеляши: ако тя прецени, че екскурзия № 1 е по-изгодна от екскурзия № 2, но детето и иска да отиде на  втората /на която са се записали приятелите му/, тя дали би го лишила от пътуването с тях, или ще се мине на варианта с една екскурзия за целия клас, макар и не по нейния вкус?

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 18:29 от Скубиду

# 467
  • София
Както си четях темата и се замислих, че може проблема да не е само в учителката - спомних си миналата година как класната на сина ми кършеше ръце в стола по време на купуването на купони и молеше всеки родител да си купи покана за училищното тържество, защото трябвало да продаде някакъв брой покани задължително... Та се зачудих кой я беше задължил и дали това е работата на учителите  newsm78

# 468
  • София
Така.... Получават се три оферти, три различни цени. И кой тръгва да проверява дали е читав туроператора, превозвача, хотела.... Кой и по какви критерии ще сравнява офертите - по цена, по качество, по безопасност, по какво? И като спрете учителите да взимат, ако го правят, няма да има екскурзии, вие ще си ги водите насам-натам и така - всички доволни и щастливи и  децата до полите ни....

И следващата тема: Родители -  с втора заплата

Че то и сега е така сигурно.. newsm78 Одобряват се вероятно нерядко именно оферти  на агенции, в които работят родители на деца от училището или техни близки. Хем родителят завидно  се облажва, хем и учителят. Какво по-удобно от това: Госпожо Х, познаваме ви, доверяваме ви се като учител на детето ни , направете така, че да се приеме точно нашата оферта , а ние ще се отблагодарим  за жеста подобаващо. И пак стигаме до... нека има нещо регламентирано, фиксирано  в тези заплащания във вид  лева/дете/ден, тогава хитреците ще бъдат сведени до минимум и от двете страни. Peace

# 469
  • София
Гадаенето и вариантите са тема необятна.

Ръководството на нашето училище (за вашите не знам) прецени, че проблем има и че ще опита да го реши по този начин.

# 470
Не става въпрос за гадаене, а за проиграни практически ситуации. 2 класа отиват на едната екскурзия, а 2 - на другата. И за връщане в изходната позиция от темата - класът отива на екскурзия, която на теб не ти допада, но ако искаш детето да прекара приятно времето си трябва да го пуснеш с тях, или може би ще предпочетеш да е само - с другия клас.

# 471
Ако вземем за пример написаното от г-н Луканов, предлагането на няколко оферти е по-вероятно да не реши проблема. Учителката, която г-н Луканов е дал за пример, е имала възможност да избира между няколко оферти, в зависимост от сумата, която й предлагат. Това означава, че всеки учител, който участва в такава схема, преспокойно може да предлага по три оферти, а всяка от тях да включва известна сума за нея. Така хем родителите ще си мислят, че всичко е точно, хем тя ще си вземе допълнителните пари или казано иначе - пак сме на стартова позиция.
Поне натиск не мисля, че ще има повече.

# 472
Нес, и този вариант е възможен.
А схемата с 3-те оферти е класика в жанра, прилага се от години, от когато въведоха изискването за поне трима кандидати в конкурс. Нещата се уреждат така - днес си в комбина с още 2 фирми, като твоята оферта е най-добрата, а следващият път си в поддържащата роля  Crazy

# 473
От друга страна, фирмите не ги дават тия пари от добро сърце.  Crazy
Предполага се, че ги дават с идеята учителката да избере точно тяхната оферта и да им ''осигури'' повече деца и от тук и натиск върху децата. Съответно няма да имат причина да ги дават тези пари, ако учителката няма да може да гарантира, че ще бъдат избрани точно те, без ''конкурс'', а също няма да може да упражнява и натиск. Освен ако наистина не се разберат така:

Нещата се уреждат така - днес си в комбина с още 2 фирми, като твоята оферта е най-добрата, а следващият път си в поддържащата роля  Crazy

# 474
  • София
Нес, във всеки от вариантите има вратички. В плуралистичния (думата "плурализъм" я позабравихме, а защо ли?) има шансове за по-малко злоупотреби. Конкуренция. Или картелиране. В тези малки мащаби, според мен, картелирането би излязло наяве не след дълго.

Мисля, че си заслужава да опитаме.

# 475
Разбира се, все нещо трябва да се направи.
Просто разсъждаваме.  Peace

# 476
Просто ще умра от смях. Вие изобщо вярвате ли си? При предишния случай с униформите се яви една фирма с цени на дизайнерски продукти. Закупи ги всяко едно дете.
Темата си седи в архива някъде предполагам.

Вместо да избодете очи, изписахте вежди, или както там беше приказката. Ако досега някой не е ходил на екскурзия вече при три оферти отказът ще бъде приеман доста зле.

Ако темата се е изчерпала най-добре да бъде спряна.

# 477
Темата и анкетата, от самото начало са зададени тенденциозно. Внушението е, че заплащането на учителите за допълнително положения труд е неприемливо и те на всяка цена трябва да обявят каква сума ще получат /ако въобще получат нещо/.
Можеше да се озаглави:"Оказва ли се натиск върху родителите и децата при организираните екскурзии?" и да се гласува в анкета само с 3 опции - да/не/ не ми е известно. Тогава щеше да се види мащаба на явлението.
На авторката пожелавам успех в начинанието  Peace

# 478
Добре, какво предлагате? Тя сама не може да направи нищо.
Защо трябва един отказ да бъде приет зле? Не искат, не ходят. Въпрос на избор. Това, че има повече оферти, не означава, че трябва да бъдат приети задължително.

# 479
Предлагам да не се акцентира върху предполагаемото заплащане на учителите и % печалба на фирмата, а на други неща.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт