Екскурзиите - втора заплата?

• 21 265
  • 497
  •   1
Отговори
# 90
....... Всеки трябва да бъде наясно, че цената определя качеството и ако е толкова висока, това не означава автоматично, че тези пари отиват за учителите.

По принцип не ми харесва тази българска черта все да гледаме в канчето на другия. Учителите не са длъжни да водят децата ни на екскурзии. Аз, както и много от пишещите тук не биха го направили за 15 лв. на ден.
Абсолютно . Аз не бих го направила и за 150 лева,но това е друга тема .
Понякога трябва да мислим малко повече не само за парите ,а да се опитаме да се поставим в обувките на другите хора.

# 91
Смятам,че наистина не е редно да се слагат всички под един знаменател.
Жалко, е че заради такива учители се опорочава тази професия.
А некоректни хора има насякъде- колко лекари искат пари, или служители на КАТ, адвокати, счетоводители или сервитъорката, която закръгля сметката, или в таксито и т.н?

# 92
Пепеляши, ей богу за първи път чета подобни глупости! Кой пък принуждава децата да ходят някъде? Да не би и на учителите да не им се иска да си почиват след работно време, та са се заели с организирането на рисковите зелени училища и летни лагери, заложени в плана на РИО-то?!?
   Ако го правят, го правят с желание и обич към децата, защото знаят в каква бездуховност сме затънали. " Майчиците" им обикновено киснат по МОЛ- овете, а татковците поркат биричка пред поредния тъп мач. Децата гледат родителите си и копират невъзпитанието им. Тъй че помисли си какво правят тези хора за децата ни, пък после говори. Имало сгафили учители! Да бе, да не са те шефове на туристически  фирми?!? Пробваш веднъж, като разбереш, че не стават, спираш! А колко народ през лятото се опарва от прекрасните all inclusive на разни псевдо фирми?!? И? Те като не са учители, що се лъжат, а? Въпрос на шанс! Стига храчене по учителството! Аман от такива " загрижени" кокони с маникюр, дълги мигли, личен бодигард и един тон претенции! Нашата беше болна, като ги поведе миналата година на летен лагер, бдеше над тях като орлица, а в София на гарата я срещнахме с цветя, за да и благодарим и да и се извиним, че едното беше без джобни и жената си даде командировачните за него. Егати почивката! Пред такива хора се прекланям  и им благодаря от сърце!

# 93
  • София
Нардуца/ нардука, в тон с твоя ще ти обърна внимание, че твоето са глупости и обобщения. Хич не всички учители са тези благородни същества от твоето описание. Както става ясно от моето експозе. Чети.
И не прави обобщения. Ако обичаш. В тази тема не е прието (и правилно, в обобщенията винаги гори и качественият материал).

Приемам идеи за безпристрастно заглавие по проблема.
А проблемът е: има немалко учители, които по правило взимат пари (заедно с директорите) от туристическите агенции, за да водят повече деца по екскурзиите. Това се прави тайно от родителите.

1. Екскурзиите - рай за нечестни учители
2. Учителски хонорари за екскурзии - има ли нужда да се легализират?
3. Корпуция ли е тайното взимане на хонорар за екскурзии от някои учители?

Това са моите предложения.

# 94
  • Пловдив
Пепелаши, то на всички стана ясно, че теб те е яд на самата учителка. Ами като не ти харесва цената на екскурзията, не си изпращай детето. А дали учителката взима пари или не, не е твоя работа. Това си е уговорка между туристическата агенция и учителката. А дали получаването на хонорар от това мероприятие е декларирано, е работа на данъчните. Ти можеш до поискаш финансов документ за платените от теб пари. Пак казвам, че никой не иска разбивка на цената на сиренето в магазина, за да разбере колко пари отиват за суровини, колко за производство и колко е печалбата на продавача.
Директорите и немалко учители взимат пари от разни фирми за какво ли не - за избор на фирма, която да шие униформите, от издателствата - за избор на учебници, от някоя книжна борса или книжарница за доставка на помагала /дори и това да е под форма на безплатни екземпляри за учителите/, сигурно и от фирмите, които сменят дограмите ... ама да ти кажа честно на мен ми е все едно. За мен е важното да имам право на избор. Като не ми харесва колективно пазаруване на учебни помагала, отивам и си ги купувам сама. Като не ми харесва цената на купона за обяд в стола, си правя сандвичи на детето...

# 95
  • София
Може би не са  учителите на процент, а директорите може да имат някакви отношения с агенциите и да натискат учителите,  а те да натискат родителите чрез децата.

# 96
  • София
Дунди, това е една от разликите между мен и теб - твоето безразличие.

Може би не са  учителите на процент, а директорите може да имат някакви отношения с агенциите и да натискат учителите,  а те да натискат родителите чрез децата.
Наистина не знам откъде тръгва всичко, но не звучат насилени класните във випуска - 5 класа.

# 97
  • Ямбол
Точно така е - има екскурзия с цена. Не ти харесва цената, не ходи детето ти на екскурзия. Дали ръководителят печели или не печели от това, не е твоя работа. Свободна си да не избереш този ръководител. Няма закон, който да слага максимална или минимална цена за екскурзия, така че твоето протестиране е доста махленско-клюкарско надничане в чуждото канче.
И предвид това, че на мен не плащат за извънреден 24 часов труд при екскурзия, то приветствам този, който е успял да направи така, че да оцени и обезпечи труда на учителя.

# 98
  • София
С уважителен тон към Лиляна (заради нейната смелост и доблест като учител):

Лиляна, няма закон, който да забранява теми, които изкарват кирливи ризи на показ.
Точно така е - има тема с проблем. Не ти харесва темата, не пишеш. Дали авторката и 2/3 от гласувалите са прави, не е твоя работа. Свободна си да не избереш тази тема за писане.

Ти нали си с чиста съвест? Кого защитаваш?

# 99
Пепелаши, то на всички стана ясно, че теб те е яд на самата учителка. Ами като не ти харесва цената на екскурзията, не си изпращай детето. А дали учителката взима пари или не, не е твоя работа. Това си е уговорка между туристическата агенция и учителката. А дали получаването на хонорар от това мероприятие е декларирано, е работа на данъчните. Ти можеш до поискаш финансов документ за платените от теб пари. Пак казвам, че никой не иска разбивка на цената на сиренето в магазина, за да разбере колко пари отиват за суровини, колко за производство и колко е печалбата на продавача.
Директорите и немалко учители взимат пари от разни фирми за какво ли не - за избор на фирма, която да шие униформите, от издателствата - за избор на учебници, от някоя книжна борса или книжарница за доставка на помагала /дори и това да е под форма на безплатни екземпляри за учителите/, сигурно и от фирмите, които сменят дограмите ... ама да ти кажа честно на мен ми е все едно. За мен е важното да имам право на избор. Като не ми харесва колективно пазаруване на учебни помагала, отивам и си ги купувам сама. Като не ми харесва цената на купона за обяд в стола, си правя сандвичи на детето...

Точно това имах предвид,но не толкова многословно.
Отговарям след въпросите ти в текста на цитата:
.....
1. Екскурзиите - рай за нечестни учители-??
2. Учителски хонорари за екскурзии - има ли нужда да се легализират?-Да.
3. Корпуция ли е тайното взимане на хонорар за екскурзии от някои учители?В сегашната обстановка -и да и не.

Това са моите предложения.

# 100
  • София
Благодаря за мнението, Християния.

Моля, още някой да участва в избора на заглавие.

# 101
  • There I was on a July morning
Не гласувах в анкетата, тъй като не видях подходяща опция.
През многото години, в които децата ми са посещавали детска градина и/или училище никога не е имало натиск и агитация от страна на учители за записване на екскурзии, летни лагери или зелени училища. Имало е и случаи, когато преподавателките са препоръчвали да не записваме децата поради обективни причини.
С две думи - не мисля, че движеща сила за организиране на екскурзии е материалният интерес от страна на учителките и не бих изчислявала кой какво печели от такова мероприятие. Също така смятам, че извънредният труд и отговорност, следва да се заплаща допълнително.

# 102
  • София
...смятам, че извънредният труд и отговорност, следва да се заплаща допълнително.
Абсолютно!

# 103
Повтарям отговора си от първа страница (защото доста хора някак се опитват да изкарат авторката, че си измисля) - не ме интересува как се разпределят парите за екскурзия. Знам само, че крайната цена често не ми харесва, често истински ме затруднява и ми се иска да не си пращам детето там. Да, свободна съм да не го направя. Но натиск има, и то какъв! Върху родителите, как да е, големи сме. Недопустим е, обаче, натискът върху децата. Това са непрекъснати разговори с тях за екскурзията, колко райско ще бъде там, ЗАЩО няма ти да дойдеш, ТРЯБВА всички да отидат, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е  Shocked. И детето - ами, мамо, задължително е! И мама какво да отговори - не, не е вярно, или - добре, мамо, да изхарчим парите, с които трябва да караме до края на месеца, за това... За мен тук е точката на конфликта, а не кой колко и за какво ще вземе. Даже съвсем нормално е да е високоплатен трудът на педагога.
А не е като да не съм се обърнала към по-горните етажи, обаче резултатът е все едно не съм го направила. И в крайна сметка, когато имам възможност, пращам детето, а когато нямам, се налага да обясня доста брутално защо не може да отиде на райската екскурзия.
Докато в частната езикова школа също предлагат екскурзии, но не агитират децата, а събират родителите и на тях рисуват райската картина. И когато не можем да си пратим детето, то не се чувства зле - само е чуло, че има там някаква екскурзия, техническа информация, която е минала и заминала.

Последна редакция: нд, 24 фев 2013, 00:33 от Grizantema

# 104
Grizantema, винаги си ми била много симпатична, въпреки че не се познаваме  Simple Smile.

Хубаво е да напишете, че с авторката говорите за едно и също училище.
То работеше с агенцията, която изпрати учениците на злополучното зелено в Банско, което завърши в болницата в Разлог. Ако ви извиват ръцете за екскурзии със същата агенция, то споменаването на този факт би бил краен и достатъчен аргумент да се приключи убеждаването.

Според мен учителите изобщо не са длъжни да водят децата по екскурзии, особено през учебно време. През ваканцията или уикенда при изявена тяхна воля може би да.

Предпочитам обаче да ползваме услугите на специализирани фирми за друг тип лагери на децата. Peace

Общи условия

Активация на акаунт