Екскурзиите - втора заплата?

• 21 161
  • 497
  •   1
Отговори
# 480
Проблемът не е в парите, които получават. Напротив.
Проблемът е, че срещу тези пари фирмите очакват нещо - да бъде приета тяхната оферта, без конкурс и да им бъдат осигурени повече деца ( това само по себе си е нередно). Което от своя страна кара тези учители да бъдат прекалено настоятелни и да стигат до някои много неприятни ''механизми'' за успех. Т.е. това, за което получават парите не е отговорността, която носят. На фирмите не им пука за натовареността на учителите. Получават ги за друго или поне аз така разбрах темата...  Peace

А, че отговорността и усилията, които полагат, за да мине всичко добре и да приберат живи и здрави деца, са огромни - огромни са. Да трепериш с качването в автобуса, до прибирането и предаването на всяко едно дете на родител...  Peace

# 481
Оказва ли се натиск върху родителите и децата при организираните екскурзии?"
Натиска върху родителите все ще го преживеем някак.По-ме тревижи това дето тормозят децата.
Също ми се вижда адски нередно фирмата да плаща за евентуално затваряне на очите пред по-малки порции или орязани атракции вместо аз да си платя и да знам ,че срещу парите си получавам лоялност към детето си а не към фирмата.
Така мисля аз .Нека кажат и други.

# 482
  • There I was on a July morning
Проблемът не е в парите, които получават. Напротив.
Проблемът е, че срещу тези пари фирмите очакват нещо - да бъде приета тяхната оферта, без конкурс и да им бъдат осигурени повече деца ( това само по себе си е нередно). Което от своя страна кара тези учители да бъдат прекалено настоятелни и да стигат до някои много неприятни ''механизми'' за успех. Т.е. това, за което получават парите не е отговорността, която носят. На фирмите не им пука за натовареността на учителите. Получават ги за друго или поне аз така разбрах темата...  Peace

А, че отговорността и усилията, които полагат, за да мине всичко добре и да приберат живи и здрави деца, са огромни - огромни са. Да трепериш с качването в автобуса, до прибирането и предаването на всяко едно дете на родител...  Peace

Хм, аз останах с друго впечатление от темата  Thinking
 А парите, които /евентуално/ ще получат не бих окачествила като комисионна, а като заплащане за труд и отговорност. Но най-вече опираме до възпитание и морал на учителя, защото не всеки би постъпил по такъв начин. Peace

mamamari, ако резервирам почивка в Хотел Х  ****, чрез туроператор Y и  не ми допаднат предоставените услуги и храната, считам че вината е на хотела.
Спирам, с дискусиите по темата. За протокола - НЕ работя в туристическия бизнес или в системата на образованието, пиша от позицията на родител и клиент.

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 22:21 от Скубиду

# 483
Аз по - назад също писах, че е тенденциозна, но все пак от толкова време я бистрим, че няма как да не стане ясно каква е идеята. На това не обръщам внимание вече. Тенденциозни теми в бгмама - бол.

Парите, които се дават при такава схема, се дават от фирмите (които не се интересуват от това, че учителите го заслужават, няма да си отделят от печалбата заради това). Те очакват нещо в замяна, което пък провокира натиск над децата.
Ако се регламентира, ще се получават тези пари наистина заради отговорността, която се полага, защото заслужават.  Peace

# 484
Нес, има хора (знам за директор на едно място и учител на друго), които прибират пълната комисионна на дете (30 или повече лева) и изобщо не пътуват с групата.

Проблемът няма да бъде решен в темата, надявам се всеки с интерес по въпроса да е получил необходима информация.

# 485
Нес, има хора (знам за директор на едно място и учител на друго), които прибират пълната комисионна на дете (30 или повече лева) и изобщо не пътуват с групата.

Най-вероятно е така. За директори със сигурност. Имаше и пример по-назад в темата.

# 486
Ама вие какво си мислите - че учителите, ако взимат пари, директора и замовете му не взимат? Програмите се носят на директора, не се дават на учителя. Възможно е само за еднодневните екскурзии и то при малките деца някой учител да каже, че е намерил добра фирма с добри отзиви и екскурзията да се осъществи. Но при по-продължителните, при тези в чужбина, при зелените училища - изобщо не ми се вярва избора на фирма да е на един учител.

# 487
От друга страна, фирмите не ги дават тия пари от добро сърце.  Crazy
Предполага се, че ги дават с идеята учителката да избере точно тяхната оферта и да им ''осигури'' повече деца и от тук и натиск върху децата. Съответно няма да имат причина да ги дават тези пари, ако учителката няма да може да гарантира, че ще бъдат избрани точно те, без ''конкурс'', а също няма да може да упражнява и натиск.

Тези т.нар. командировъчни фирмата ти ги дава, след като екскурзията е организирана и отидеш да я заплатиш. Извинявайте, но мислите ли , че в днешно време 15 лв. могат да стимулират нещо?
Мисля, че темата вече се поизчерпа.

Ама вие какво си мислите - че учителите, ако взимат пари, директора и замовете му не взимат? Програмите се носят на директора, не се дават на учителя. Възможно е само за еднодневните екскурзии и то при малките деца някой учител да каже, че е намерил добра фирма с добри отзиви и екскурзията да се осъществи. Но при по-продължителните, при тези в чужбина, при зелените училища - изобщо не ми се вярва избора на фирма да е на един учител.

newsm10

# 488
  • София
Довечера имаме родителска среща. Мисля, че е свикана специално по въпроса.
Моля, модераторът да изчака със заключването на темата.
Възможно е да има развитие...

Благодаря   bouquet

# 489
Предлагам да не се акцентира върху предполагаемото заплащане на учителите и % печалба на фирмата, а на други неща.  Peace
PeaceСамо по себе си няма нищо лошо в заплащането, естествено срещу извършен вид труд/услуга PeaceАкцентът в темата трябваше да бъде за натиска, който оказват учителите над децата.

# 490
Просто ще умра от смях. Вие изобщо вярвате ли си? При предишния случай с униформите се яви една фирма с цени на дизайнерски продукти. Закупи ги всяко едно дете.
Във връзка с тази тема освен за театрите ще се сетим и за застраховките, и за помагалата, и за календарите.  Но темата не е за тях.

И за униформите, и за още какво ли не.......

# 491
Предлагам да не се акцентира върху предполагаемото заплащане на учителите и % печалба на фирмата, а на други неща.  Peace
PeaceСамо по себе си няма нищо лошо в заплащането, естествено срещу извършен вид труд/услуга PeaceАкцентът в темата трябваше да бъде за натиска, който оказват учителите над децата.

Напълно съм съгласна с това, но някак си типично по-български темата “завистливо“ се насочи към парите, които евентуално учителите взимат. За мен е по-важно да не се унижават родителите на детето като бедни, които не могат да си позволят такъв разход, без значение дали точно това е причината или друга, или “извиването на ръце“ на родителите чрез евентуалната заплаха да бъдещи последствия относно детето. Но, както не малко пъти беше споменато - ние умираме да гледаме в канчето на другия. Каквито и решения да се взимат на локално ниво, т.е. в дадено училище, нещата според мен няма да се променят - просто няма да има повод, т.е. екскурзии. Без документирано доказателство, че пари се взимат и то не само от учител, а и от друг ръководен състав, само ще бъде отчетено мероприятие на добра воля от страна на училището, обсъждайки този въпрос.

# 492
Не винаги парите са мотив за отказ, аз имам други съобръжения.
Това съвсем не означава, че сумата, която трюбва да заплати родителското тяло е маловажна Peace

# 493
Не винаги парите са мотив за отказ, аз имам други съобръжения.
Това съвсем не означава, че сумата, която трюбва да заплати родителското тяло е маловажна Peace

Да, и аз това имах впредвид, че причината може да е друга, но не е хубаво да се казва на детето пред целия клас, “толкова ли родителите ти не могат да платят тези 30-40 лв.“ Защото това вече е натиск и аз по никакъв начин не бих толерилала. А що се отнася до самата екскурзия, интересуват ме други по-важни за мен неща отколкото дали и колко пари взима даден учител или който и да е.

# 494
От друга страна, фирмите не ги дават тия пари от добро сърце.  Crazy
Предполага се, че ги дават с идеята учителката да избере точно тяхната оферта и да им ''осигури'' повече деца и от тук и натиск върху децата. Съответно няма да имат причина да ги дават тези пари, ако учителката няма да може да гарантира, че ще бъдат избрани точно те, без ''конкурс'', а също няма да може да упражнява и натиск.

Тези т.нар. командировъчни фирмата ти ги дава, след като екскурзията е организирана и отидеш да я заплатиш. Извинявайте, но мислите ли , че в днешно време 15 лв. могат да стимулират нещо?
Мисля, че темата вече се поизчерпа.

В коментара си нямах предвид тези 15 лв. командировъчни.
Писала съм по-назад, че учителите, които се заемат с екскурзии, заслужават повече за труда си.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт