101 заблуди за България

• 40 929
  • 1 369
  •   1
Отговори
# 30
Странно ми е, че не го видях (няма как да сме го пропуснали).
Мит е, че от българската природа по-хубава няма Simple Smile

# 31
по манталитет българите са по близки до ориента, отколкото до Европа.
Ето това за мен е мит, но трябва да поживееш някъде в арабския свят, за да го разбереш. От азиатска гледна точка сме си баш европейци.

# 32
Ивенце, ахам, да, това наистина е мит.

Но, забелязвам, че го твърдят все хора, които никъде не са ходили
извън България. И като се почне - ама нашите планини, ама море... Laughing

# 33
ама все пак националната гордост от природните дадености сигурно я има и в Афганистан
всмисъл за всички нации това е 'повод за национална гордост', аз не виждам нищо лошо Всеки човек си обича страната, смята че изгревите са най-красиви, и тн
Лошо е, когато е от единствените неща за гордост / наред с бацилус булгарикус, например Simple Smile

за манталитетът трудно ми е да го нарека ориенталски, социализмът е избил патриахралния модел до голяма степен ,  но естетиката ми се струва определено ориенталска

# 34
Според мен манталитета ни е смес от типичен южно-европейски (Италия, Испания, Гърция...) с голям процент от балканските тъмни нрави.
Ориенталски - по-скоро не.
Чалгаризацията е друга бира - по-скоро резултат от опростачване и западане на образоваността на нацията през последното десетилетие-две.

# 35
Мит е, че от българската природа по-хубава няма Simple Smile

Още се радвам като видя еленчета и диви зайци да си щъкат съвсем спокойно покрай къщите тук, мъжа ми го намира за много очарователно и беше страшно изненадан, че не бях виждала извън зоологическа градина (само като ми о*рат и разровят задния двор не им се радвам толкова).

# 36
  • в едно миланско село

feiam , никога не съм чувала такъв мит - че ни е здравословна кухнята.
Че е вкусна - да, ама здравословна май никой не твърди...

ми в италианската тема преди няколко години се ширеше такова мнение  Laughing
а и майка ми постоянно оплаква внучките си, че растат без манджичка и/ли пилешка супичка, щяла съм да им съсипя стомасите с тая паста  Rolling Eyes

Рокси, много интересни кръгове  Peace

# 37
Най-върховните митове за красотата на българката и потентността на българина - големи заблуди, заслужават първо място Sunglasses

+1! На второ място митът, че сме невероятно умни и сме изобретили всичко дето има за изобретяване  Laughing. Също е мит за мен, че сме топли, общителни и гостоприемни и че няма никъде друга като нашата пририда.

# 38
Мит е, че българите са толерантни хора.

Не мисля, че сме особено трудолюбиви. Постоянното мрънкане да се увеличи майчинството и детските не е от трудолюбие. Пък и какво имаме да покажем за трудолюбието си?

# 39
Мит е, че българската кухня е ... българска. Почти всичките "типично български" десерти и ястия са привнесени по време на турското робство и могат да бъдат открити, с пренебрежимо малки разлики, по целия балкански полуостров.

# 40
Според мен не правите разлика между основни понятия:)
Естествено, че българската кухня не е изолирана или различна от съседните ( както не са и турската и гръцката, а отразяват векове историческо развитие). Това са абсолютно нормални неща, аз по скоро се чудя как може хората да очакват изобщо от тези опростени твърдения да бъдат универсална истина.
Същото е и с трудолюбието, природата и т.н.

Иначе (почти) всяка кухня е здравословна във вида, в който се е формирала от хората, копали и пасли вечерята си, спазвали 'религиозните' правила, съответстваща на климата, при който са живели. Традиционната кухня не е тази интернационална мешавица, която познаваме в края на 20 век. Турските влияния парадоксално са от периода след Освобождението, при по богатите градски хора. Имаше интересен материал в Капитал преди време, вкл. материали от тогавашните вестници, които заклеймяват явлението

Рокси, много интересни кръгове  Peace
Нали, по много интересен и достъпен начин са показани основни характеристики и влияния.

Последна редакция: пт, 22 фев 2013, 08:35 от Рокси

# 41
Аз вчера си запазих диаграмата и разгледах кръговете и (горе долу Blush) схванах , и през цялото време си мислих че всъщност м/укултурните различия ще разбият ЕС в един момент.
Ние не сме еднакви, европейците. Европейското съзнание като понятие, което много се дъвче аз досега не мога много да го схвана за днешния ден, говоря. По време на средновековието прекрасно разбирам зараждането на европейското съзнание, като поставянето  на човека в центъра. Но това е малко като онова начало на един любим мой  филм - въпросът на една студентка към топ журналист " Защо Америка е най-великата страна в света' и неговия отговор. Сега  навсякъде из европа човека и търсенията му са в центъра А сме различни толкова, че в един момент ще се разпаднем, заради тези различия.
Та, най-големият мит е, че сме 'европейци' всичките, не само 'българите'. дано не звучи мн объркан този опит за философстване, но горе долу това мисля.

# 42
10 c's ,аз разбрах какво имаш предвид
сентенцията в последното изречение от клипа ,трябва да е лозунг сега в България  Peace

# 43
10 c's ,аз разбрах какво имаш предвид
сентенцията в последното изречение от клипа ,трябва да е лозунг сега в България  Peace

Точно това мислих преди малко! Shocked Че казаното е много много валидно за сегашната ситуация на безизходица, когато хората са объркани не знаят кое е добро и зло вече...

# 44
Ивенце, ахам, да, това наистина е мит.

Но, забелязвам, че го твърдят все хора, които никъде не са ходили
извън България. И като се почне - ама нашите планини, ама море... Laughing

Някои от тях са успели да обиколят цяла Бг с екскурзии, организирани от ТКЗС-то.

Общи условия

Активация на акаунт