101 заблуди за България

• 40 955
  • 1 369
  •   1
Отговори
# 1 350
Малко ми е досадно непрекъснато да се дърпа чергата към някакви лични оценки за лични избори. Което, естествено, си е мой проблем.
Но тъй като все пак се коментира моя пост си позволявам да повторя, че не съм писала за битието на потребителя Х, а за принципни разлики, като например системите на образование, здравеопазване, социално осигуряване, трудово законодателство и т.н.
Та с две думи на аргумента, че в Европа трудовата седмица е максимум 40 часа по закон, а често и по малко, моля не ми отговаряйте с ' и аз работя толкова' или ' аз съм сдиплил парите за колеж на децата, онези със заемите не ме интересуват'.

# 1 351
  • Под сянката на разлистените кактуси
Да, Фея, има и такива хора! И то не са едни, познавам няколко такива случая! Как пък на такива им се пада зелена карта от лотарията...Да умреш от яд!

Така че, за мен е пълна заблуда митът за трудолюбието на българина. В смисъл, като национална черта. Иначе познавам много трудолюбиви българи.

# 1 352
Чак пък национална черта.

Последна редакция: чт, 28 мар 2013, 19:07 от Katrine

# 1 353
  • The QC to be!!!
Фея   bouquet

От мойте наблюдения, в Бг. повечето хора поработват, но не работят така както се работи в щатите... говоря като количество. А за качествтото - изобщо няма база за сравнение. Съвсем елементарен пример - Старбъкс кафе закупено в София, до НДК, отнема поне 10мин чакане (засичала съм го  Mr. Green ), в щатите където и да съм била, повече от 5 мин не се сещам да съм чакала. В обслужващата сфера примери бол мога да дам за съжаление.

# 1 354
колко работиш не е задължително свързано с висока производителност
а високата производителност не е свързана пък с някакъв супер просперирет.
ако погледнете статистика на еуростат за производителността италия дори леко води германия.
Митът за производителните германци-роботи и мързеливите южняици. Гърция също не е драстично невидима в скалата.
само че нещата не са толкова прости явно,  и тук сме в пъти по-бедни.
за бг да не говорим, те са на дъното на производителността. което не значи че не работят. напротив, по лични наблюдения се работи много и много и извънредно.

# 1 355
  • Варна
Но пък само в сервизно помощение на тази верига можеш да видиш това

# 1 356
Тук във всички обществени тоалетни има разлепени обяснения как да си измиеш ръцете Crazy
В началото ми беше смешно, това е елементарно, но децата от малки ги учат стъпка по стъпка как да го правят. Grinning

# 1 357
  • The QC to be!!!
Тази снимка от Бг. ли е с табелата за миене на ръце?  newsm78

Такива табели са нещо редовно в щатите. Тук в ЕС мн. по на рядко съм ги виждала.

# 1 358
От Канада е Peace

# 1 359
  • Под сянката на разлистените кактуси
Не е само в тази верига, в много съм виждала. И в болниците има. Сигурно има някаква наредба по този въпрос.

# 1 360
И в детските клубове може да я видиш - снимков материал точно как се мият ръцете в няколко стъпки. Wink

# 1 361
Процентът хора които не си мият ръцете след тоалетна е шокиращо висок. На някои места сигурно повече отколкото на други, но по принцип хората са мръсни същества  Laughing (потвърдено със скрити камери). Затова и масовата кампания на табелите в тоалетните. Самото присъствие на такава табела увеличава процентът на хора които си мият ръцете. Гузен негонен ръце мие  hahaha

# 1 362
В Сайнфелд имаше епизод посветен на миенето на рьце. Главния готвач на един Италиански ресторант не си изми рьцете и Джери го засече в тоалетната. След това изобщо не искаше да опита хранара, вьпреки увещаннията на приятелката му, която лично се познаваше с готвача и твьрдеше че храната в ресторанта била невероятна. Мисля че в края на епизода бяха затворили ресторанта поради лоша хигиена.

# 1 363
инфраструктурата и благата са достъпни за всички без значение от приноса им.

Да, но благата не са нищо особено. Примерно едни 35 лева детски, но се дават на много хора. Същото е и с други блага, дори и да не са в кеш.

Да, така е. Аз под работа разбирам не само да се трепеш дълго и монотонно, но да търсиш ефективност и постоянно да подорбяваш процесите на производство. Също и да изпипваш нещата докато станат перфектни; да не толерираш половинчато свършени неща.

# 1 364
инфраструктурата и благата са достъпни за всички без значение от приноса им.

Да, но благата не са нищо особено. Примерно едни 35 лева детски, но се дават на много хора. Същото е и с други блага, дори и да не са в кеш.

Да, така е. Аз под работа разбирам не само да се трепеш дълго и монотонно, но да търсиш ефективност и постоянно да подорбяваш процесите на производство. Също и да изпипваш нещата докато станат перфектни; да не толерираш половинчато свършени неща.

Hear сегашната ми работа е пример за това че ефективност и перфектност не вьрвят рька за рька. Работя с един менджьр, който е абсолютен микроменджьр и е вманиячен на тема детайли и сьответни нещата трябва да се променят защото не отговарят на неговата представа за перфектна работа. В резултат на което голяма част от времето се прекарва в non value added activities, които се толерират, дори насьрчават, защото е дьржавна организация.

Общи условия

Активация на акаунт