ЕВРОВИЗИЯ - Malmö 2013 (тема 13)

• 26 339
  • 578
  •   1
Отговори
# 285

Аз пак си задавам въпроса - какво се цели с песен с ислямско заглавие? Какво ще покажем на света?

Думата "кисмет" е с персийско-арабски произход, поради дългогодишните влияния върху нашия език е навлязла в него и в диалектите ни, а в официалния език е кодифицирана като кЪсмет, което е същото. Е, вероятно е по-престижно да се използват английски думи, те все пак са "християнски".

# 286
  • Norge
Цитат
.....БНТ сами си избират и изпълнителите, и песните......
БНТ = ВВС  Joy Само дето последните поне не изискват СМС-и. Единствена разлика. Sunglasses

Вижте сега, името си е много подходящо. Сбъркана песен, сбъркано име, идеално си прилягат.
Ако съм допускала, че ще вляза в саркастичния модус...А всъщност дори не гледам никаква телевизия.   ooooh!

# 287
  • España
Цитат
.....БНТ сами си избират и изпълнителите, и песните......
БНТ = ВВС  Joy Само дето последните поне не изискват СМС-и. Единствена разлика. Sunglasses

Поправете ме ,ако греша,но НАЛИ КОНКУРСЪТ ЗА ПЕСЕН НА ЕВРОВИЗИЯ се организира ое Европейския Съюз за Радио и Телевизия ,а от българска страна в него членува БНТ
......безсмислено е да се пеним на тема кой да ни избира правилата за участие и т.н.т. Това не е "Биг Брадър" все пак! Wink И да,щом има такива полемики всяка година,аз съм на мнение,че Телевизията майка може да направи 2 разумни неща:
1. или се отказва от участие
2. или сама си определя песните и изпълнителите -без конкурси ,смс-и и т.н.т.

Голяма истерия стана вече с този конкурс  Peace

# 288
Много неща в момента не е подходящо да се казват. Ситуацията е достатъчно напрегната, за всичко има време и място. Никога не са оставали неразкрити отговори на хорските питания и сега няма да бъде по-различно.

И защо да не е подходящо ? Напротив - с резултатите ще запушите устите на недоволните. Ако са реални, разбира се.

# 289
Вижте сега, името си е много подходящо. Сбъркана песен, сбъркано име, идеално си прилягат
Точно  Peace  Какво повече да й коментираме на нашата песен! И все пак да се надяваме на добро сценично представяне!

Е добре де, ......Виждате какво искат чужденците ..... Въпроса с резултатите....
Общи резултати за нашата песен има в средата на страницата   http://www.eurovision.tv/page/news?id=elitsa_and_stoyan_to_sing_kismet_in_malmoe

Швеция  за трета поредна година е поканила за финала си чуждестранно жури от Европа + Израел. Не са си зарили главата в пясъка, че са велики, а определено продължават да се интересуват от преценката и на другите народи от различни географски райони. Журито е от:
- Исландия, Великобритания
- Франция, Германия
- Испания, Италия, Малта
- Хърватия, Украйна, Кипър
- Израел

# 290
  • tardis

Общи резултати за нашата песен има в средата на страницата   http://www.eurovision.tv/page/news?id=elitsa_and_stoyan_to_sing_kismet_in_malmoe

.... Ако някой си направи труда да прочете коментарите... И не само тук - просто да следи коментарите. Истинските творци (а аз все пак смятам Елица и Стоян именно за такива) търпят на критика, те дори искат критика и си служат с получената критика, когато видят, че могат да подобрят нещо. Ако не са съгласни - просто си карат, както си знаят, но поне се вслушват, когато има нещо конструктивно - това е напълно нормално. И това би трябвало да е естествената реакция. Така стават хубавите неща и в това отношение наистина няма място за драма и "истерии", или наранено его.

Да,"Вода" се хареса - но ако се заслушате без предубеждения - точно там има баланс при вплитането на фолклорни мотиви. Там са успели да го направят.

В крайна сметка ... не ми остава друго, освен да пожелая оптимално представяне в Малмьо ...

(И много моля никой да не окачествява изказванията ми като хейтърски  Crossing Arms)

# 291

Аз пак си задавам въпроса - какво се цели с песен с ислямско заглавие? Какво ще покажем на света?

Думата "кисмет" е с персийско-арабски произход, поради дългогодишните влияния върху нашия език е навлязла в него и в диалектите ни, а в официалния език е кодифицирана като кЪсмет, което е същото. Е, вероятно е по-престижно да се използват английски думи, те все пак са "християнски".

То да беше само това! В България е престижно всичко НЕбългарско. Колкото по-чуждоземско и фалшиво, толкова по-добре!   Sick

Елица и Стоян са невероятни музиканти и автори и са много по-добри от 80% от композиторите и изпълнителите на конкурса тази година. Ако не сте забелязали, песните сега са изключително слаби като цяло, има 2-3 отличаващи се, но и те са посредствени.

България изпраща тотално различна песен, българска песен, в тотално различен стил от всичко останало. Както беше и през 2007г. Нашият дует са много големи професионалисти и организирани хора, не си позволиха нито веднъж да рекламират конкретно някоя от песните си, както правеше Миро преди. Не си позволиха да мрънкат и да чупят ръце, че световната конспирация им е попречила да спечелят преди. Просто, това е шоубизнес и най-подготвените печелят или отиват в топ 10.

Що се отнася до песента има едно нещо, което е й голямо предимство: тя може да бъде коригирана и развивана. Шампионите и Дзупай - не! Те постиганха своя пълен потенциал и нямаше накъде повече да се пипат. Просто не им стига за повече. Докато Кисмет може да бъде напълно преобразена (и това ще бъде направено), а също и за нея доколкото разбрах, екипът е мислил най-много за сценичната подготовка, в най-големи детайли.

Песента спечели, защото е интересна, рискована, прилича на Вода, мистична е и предизвиква противоречиви мнения. Масовият зрител (т.е. невлизащият по форуми и незанимаващ се с глупости) я харесва много повече. Шампиони е плоска и комерсиална песен, която бързо ще се изчерпи. Тя дори и сега не успя да стане хит, както се случи със Софи мин. година. Но Кисмет има огромен потенциал, който може да се използва. А това, че в началото момичетата врещят е най-лесното нещо да се премахне. Маха се и толкоз! Остава повече време за развитие на песента.

Най-хубавото нещо в песента е именно мелодията, гайдата и бийта. А щом това е наред, а то е най-важното, значи корекциите са най-лесната работа.  Wink

Когато си говорих с всичките приятели, гледали конкурса, ми казаха, че Кисмет е била най-интересната, най-много им е харесала (поради горните 3 причини), а Шампионите е била просто тъпа и изкуствена. Гласували са за Кисмет като най-добра. Семейството ми също хареса най-много Кисмет, за разлика от мен - аз бях за Шампионите, защото са най-лесно смилаеми, но реално най-добрите песни са Дзупай и Кисмет. Няма какво да се лъжем!

Относно тазгодишния регламент - БНТ направи правилното решение, защото във времена на криза инвестирането в разточителни национални финали с по 20 участника, седмици подготовка, наеми на НДК (което е ужасно скъпо), гости, построяване на сцена и техническа подготовка (ужасно скъпо, особено в голяма зала) е напълно неразумно. А и се оказва и неефективно, защото се вижда чрез нац. финали каква е успеваемостта - в България 1/8 участия е успешно. Извод: неефективност и излишни разходи. Всички тези спестени пари могат да се пренасочат в подготовка на песента, клип, сцена и ако се наложи турнета, но най-вече да се наблегне на реклама в соц. мрежи, защото това е най-ефективно и евтино.

На този принцип работят Гърция, Турция, Македония, Франция, Великобритания, Италия (канят изпълнител от Сан Ремо, нямат конкретен ЕВ конкурс за представител), Испания и т.н. държави. Там, където няма голям интерес към конкурса от страна на изпълнители или не е развит шоубизнеса (БГ), вътрешната селекция е най-добрият избор. В момента в БГ музиката е в криза и трябват поне 3-4 години да се върнат нещата в руслото им. Това започна миналата година, но все още бизнесът не е стабилизиран и трябва да се види доколко БГ музиканите ще се справят с правенето на хитове сами, а не да ги подбутва някой и да им поръчва музика. Трябва да има самоинициатива.

Сега към БГ Евровизия няма такава. Малко изпълнители искат да участват, а просто чакат да ги покани БНТ, да ги гали с перце,  да им сервира всичко на тепсия, а те да не правят нищо. Еми, няма да стане! Трябва работа и труд! Затова са избрани Елица и Стунджи, защото те са работливи и са доказани професионалисти, готови да дадат наистина всичко, а не просто да маркират присъствие и да обвиняват световната конспирация.  Grinning

# 292
Преработеният вариант повече ми харесва - "Само шампиони". Чужденците просто ги грабват интрото, динамиката, заигравката с барабаните.

И на мен новият вариант ми допада повече. Предлагам БНТ, Елица и Стунджи да не се вкарват повече във филми и да заложат на тази песен. Какъв е смисълът да тепърва да се правят преработки на "Кисмет", като вече имат добра песен, предлагаща добро шоу. Само си създават грижи и носят негативи.  Peace

# 293

На този принцип работят Гърция, Турция, Македония, Франция, Великобритания, Италия (канят изпълнител от Сан Ремо, нямат конкретен ЕВ конкурс за представител), Испания и т.н. държави. Там, където няма голям интерес към конкурса от страна на изпълнители или не е развит шоубизнеса (БГ), вътрешната селекция е най-добрият избор.

Малко да те коригирам с цитираните държави. Тази година Турция не участва, като не са обявени финансови мотиви, а възражение срещу участието на големите 5 направо на финала. Гърция имаше минифинал с 4 песни с различни изпълнители, Испания - също като нас избираха между 3 песни. Италия не ги броя като вътрешна селекция, тъй като Сан Ремо е престижен конкурс с телевот. Тази година изцяло вътрешен избор имат Франция, Великобритания, Сан Марино, Русия, Кипър, Холандия, Македония, Грузия и струва ми се Черна Гора/тяхната песен не е представена/. Като модела  2013 на българската селекция имат Белгия, Армения и Испания. Е може и да съм пропуснала някоя държава.

# 294
  • Русе
   Аз харесвам и подкрепям Елица и Стоян Peace Очаквам да чуя подобрената версия на Кисмет и най-вече се надявам да има друго начало на песента. А къде останаха Бистришките баби, които щяха да пеят на финалното представяне???
   Моята забележка към БНТ е, че тази година много късно обявиха правилата и участника. Чак ми стана интересно кога са го съобщили на изпълнителите, защото по медиите вървеше новината, че Елица и Стунджи трябва да представят 5 песни пред комисия и хоп - след една седмица видяхме избраните три композиции. Сега това, че отлитат ценни мигове и нямало време не е по наша вина!
   Следя най-подробно шведския Мелодифестивален и мога само да съжалявам, че сме на светлинни години назад във всяко едно отношение !!! (Между другото - кой ще спечели там според вас? Аз се колебая между Антон Евалд и  Давид Линдгрен.)

# 295
Харесвам Елица и Стоян,но песните сякаш са правени в последната минута. Трети еднакви,никоя не е запомняща се. Ритъм има "Само шампиони",но като чета грубите и клиширани коментари на представителя на Евровизия във форума няма да се направи нищо по въпроса. И сега ще ми променят песента и пак бърза работа, и не изпипана. А готовият вариант на песента "КИсмет"  Rolling Eyes щели да  обявят на 18 март,когато вече е твърде късно за каквато и да е промяна.  По-добре да не пращаме никого честно казано. Ще си спестим и парите, и унижението.

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 19:31 от Bukторuя

# 296
......Следя най-подробно шведския Мелодифестивален..... Между другото - кой ще спечели там според вас? Аз се колебая между Антон Евалд и  Давид Линдгрен.)
Такова шоу правят шведите, че настроението се повишава от раз! Дори с  Copacabanana  и пенсионерския състав. Голямо забавление!  Grinning     Моите фаворити са: David Lindgren,  Ralf Gyllenhammar (ще го изкритикувам, че прекалява с огньовете – накрая самият той ще се подпали) и  YOHIO  (песента му е супер, а и екстравагантността му е поносима!)

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 22:11 от Isis

# 297
Мнение от страницата "Народът каза: "Само шампиони" на Евровизия 2013", изпратено на имайла на БНТ. Помолиха ме да го публикувам тук.

Здравейте!
Пиша ви от името на около 480 души, събрали се за две денонощия в групата: Народът каза: "Само шампиони" на Евровизия 2013 и от името на над 100 души в онлайн петицията ни. Тези бройки буквално се увеличават със всяка минута.
Първо искам да ви поздравя за решението да изпратите Елица и Стоян на тазгодишното издание на Евровизия!
Основната цел на нашата група е да съберем всички хора, които смятат, че най-подходящата песен, която трябва да изпратим в Малмьо е песента "Само Шампиони". След като представихте песните, започнаха много и различни коментари. В процеса на представяне песента "Само шампиони" се утвърди като лидер измежду трите песни и започна да се харесва изключително от чужденците. Песента е невероятно ритмична, енергична, лесно запеваема от чужденците, носеща заряд и с възможност за невероятно сценично присъствие на сцената, което е голям фактор за този конкурс. Тя до такава степен водеше във всички онлайн класации и коментари, че може би хората бяха твърдо убедени, че тя ще спечели, понеже е без аналог. Затова и гласуването ни изненада. Но за първи път след 2007 г. ние виждаме песен, която не просто може да спечели симпатиите на Европа, но и да направи нещо голямо! Тук не става въпрос, че "Кисмет" е лоша песен. Тя е хубава, но не и за този конкурс. Докато за някои българи "Кисмет" е прилична песен, то за масата от хора, която реално избира песента победител, тя не се харесва и даже ги разочарова. Чужденците не разбират наистина строго фолклорната и основа. Само журито би могло в някаква степен да хареса песента, но както видяхме дори и нашето жури хареса повече "Само шампиони", което е предпоставка да решим, че и чуждото би го направило. Тоест дори и специалистите ще определят песента "Само шампиони" за по-добра. На прикачен файл ви изпращам малка част от коментари на чужденци в различни форуми и сайтове, ако все още не сте ги прочели и отказвате да приемете истината.
"Само шампиони" е наистина шампионска песен, можеща да направи нещо голямо. Дано проявите съобразителност и се огледате в обстановката, защото доброто ни представяне е над всичко!
Според нас трябва да предоставите следната информация: Точни цифри на гласувалите на финала на 3 март 2013 г. - колко са точния брой гласували за всяка песен. Също така и вотът на журито - колко от тях са определили "Само шампиони" за първа песен и "Кисмет" за втора и въобще как е взето решението - единодушно или индивидуално и после се е сумирало и средна оценка.
Нещо важно е, че в "Само шампиони", Елица и Стунджи включват уникалния барабан, който е единствен в света! Апелираме БНТ с добри чувства да ни представят реалния резултат, защото сме сигурни, че този вот не е обективен. Следейки мненията на български и чуждестранни фенове, смятаме че Българската Национална Телевизия трябва да чуе недоволството на хората.
Цялата организация на групата тръгна спонтанно - просто видяхме, че наистина имаме песен победител. Хора, имаме такава! При други песни надали щяхме да реагираме така, но не може да виждаш, че имаш потенциален победител и да го оставиш настрана - това направо е престъпление. Даже вие самите трябва да се замислите как да я смените, а не да трябва ние изобщо да правим групи и т.н. Ако го направите, сигурно ще има малко неодобрение от някой, но позитивните мнения ще надделеят, а и едно класиране на финал ще промени всичко и тези негативи, дори и малки ще отминат. Ако това е вашия страх, кое е по-добре - поредния провал ли? Дори и да не се провали "Кисмет", "Само шампиони" има в пъти по-голям шанс!
Имаме два избора:
1) Песен харесвана и от публика и от жури и от изпълнителите!
2) Песен не харесвана от публика, не фаворит на жури и не фаворит на изпълнителите!
Вие избирате!
По-здрави и успех!
Младен Стефанов
https://www.facebook.com/pages/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1 … 3/616091035083416
http://www.peticiq.com/signatures/samoshampioni/

# 298
Междувременно, докато трае всичко това, графикът с промо дейности преди конкурса вече започва да се пълни.
Елица & Стоян ще участват на най-голямото промоционално събитие преди Евровизия - Eurovision in concert в Амстердам.
Разбира се, това е само началото Simple Smile

# 299
Аз им пожелавам успех и смятам ,че ще ни представят достойно, независимо с коя песен.

Общи условия

Активация на акаунт