СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 30 845
  • 754
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте!
За първи път се сблъсквам с тази система, защото дъщеря ми слава Богу, понеже е на 8, се размина с това "чудо" на интелекта и изобретателността!
Съжалявам, ако съм крайна или на моменти не напълно обективна, но все още не съм разучила детайлно всички безброй нюанси и аспекти на безкрайно усложнената, объркана и трудоемка процедура за записване на дете в детска ясла и градина!
Само ще споделя, че дори и аз-човек с висше инженерно образование (по време, когато не се купуваше такова) трудно се ориентирах в системата, явяват се безброй въпроси, отговори на които трябва да търсиш в секциите с въпроси и отговори или да пишеш мейли до екипа до несвяст.
Разбирам, че идеята е да се постигне великата честност и безпристрастност, но се съмнявам, че резултатите в това отношение са впечатляващи Naughty
Въпреки добрите намерения при създаването на системата, тя не може да замаже основния и най-крещящ проблем - недостига на детски заведения и места в тях. Всъщност - ако го нямаше този проблем, нямаше да е нужна подобна система!
Ние, обикновените работещи родители едва ли не се чувстваме виновни, че сме съвсем нормално семейство, което за жалост в случая е недостатък, защото не ни носи никакви точки. От наблюденията, които направих, разбрах, че 8-те точки, които имаме ще ни стигнат само да се прехвърляме от класиране на класиране в групичката на стотиците чакащи.
Не проумявам също някои от предимствата, като например това родителите, бабата или дядото???   да работят в детско заведение!!!! Или с какво детето с неизвестен родител (каквото и да значи това) е "по-заслужило" да посещава детско заведение от детето на родители, които работят, изплащат ипотечен заем и имат и друго дете, което е достатъчно голямо, за да не носи допълнителни точки, а достатъчно малко, че по закон нямаш право да го оставяш само вкъши.
При тази нормативна база, която е извънредно социално и състрадателно насочена към страдащите, болните, бедните и роднините и при толкова малко налични свободни места, които стигат само за горепосочените, хич никой да не се учудва, че борещите се не по-малко с живота работещи хора се отказват да имат деца. НЯКОЙ да се замисли защо сме изчезваща нация, след като класираме едногодишни дечица по критерии заболявания, сираци, бедност и подобни за да посещават детско заведение.

Последна редакция: чт, 28 фев 2013, 11:32 от каткат

# 226
Какво прецакване на набор 2010 - в 2 от трите ясли в нашия квартал ситуацията е идентична и както следва:

2012 - общо 10 места....чакащи 40 деца на общата опашка с точки до 8.0 и първо желание
2011 - общо 45 места.....чакащи 72 деца на общата опашка  с точки до 8.0 и първо желание
2010 - общо 64 места....чакащи 24 деца на общата опашка  деца с точки до 8.0 и първо желание

Посочвам общите места, а реално те са много по-малко защото 40% отиват за социалната опашка.....просто нямам думи...

В какво точно е прецакването? Не разбирам

# 227
При тази нормативна база, която е извънредно социално и състрадателно насочена към страдащите, болните, бедните и роднините и при толкова малко налични свободни места, които стигат само за горепосочените, хич никой да не се учудва, че борещите се не по-малко с живота работещи хора се отказват да имат деца. НЯКОЙ да се замисли защо сме изчезваща нация, след като класираме едногодишни дечица по критерии заболявания, сираци, бедност и подобни за да посещават детско заведение.

За т.нар. от теб "страдащи" има квота 40% от местата, за да може да останат места и за "борещите се с живота" хора. Критерий бедност няма, а най-несправедливият критерий - този за баба и дядо е оспорен в съда. Има ли смисъл да се обяснява изобщо защо едно дете сирак или такова с неизвестен или нетрудоспособен родител трябва да има предимство пред дете с двама борещи се с живота родители?!?

# 228

За т.нар. от теб "страдащи" има квота 40% от местата, за да може да останат места и за "борещите се с живота" хора. Критерий бедност няма, а най-несправедливият критерий - този за баба и дядо е оспорен в съда. Има ли смисъл да се обяснява изобщо защо едно дете сирак или такова с неизвестен или нетрудоспособен родител трябва да има предимство пред дете с двама борещи се с живота родители?!?
Абсолютно, и аз това се чудя.
Станали сме много безчовечни.
Междудругото аз си направих труда да проверя за район Младост към момента съотношението между децата от социалните опашки и тези от общите и то е около 1:10.

# 229
Може и да не е съвсем по темата, но все пак:
някой може ли да ми каже колко бройки общо е бил приемът за набор 2011 миналата година?
а за набор 2010 миналата и поминалата година?

набор 2012  

родени - 6600 (от тук http://tv7.bg/news/society/9607352.html)
прием 2013 - 1694 (от тук https://kg.sofia.bg/isodz/spots/dr?dr=2012
това е под 27% осигурени места

набор 2011  

родени - 8500 (от тук http://inews.bg/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F/8500-%D0%B1%D0%B5 … .369_i.20253.html)
прием 2013 - 2677 (от тук https://kg.sofia.bg/isodz/spots/dr?dr=2011
прием 2012 - ?

набор 2010

родени - 14886 (от тук http://www.sofia.bg/display.asp?ime=demhar&)
прием 2013 - 3739 (от тук https://kg.sofia.bg/isodz/spots/dr?dr=2010)
прием 2012 - ?
прием 2011 - ?

Иска ми се да сметна колко процента от родените деца са приети (през системата).

# 230
  • София
taka, търси ей такива новини от 1-вото класиране за дадена кампания.
Обаче това няма да е пак съвсем точно, защото ЧЯ ги включиха миналата година. Т.е. от по-миналата година, когато 2010 набор беше за ясла1, ще има инфо само за местата от ОДЗ-тата, но не и от чистите ясли.

Иначе инфо колко деца са записани в ясли/градини според МОМН - виж справката на 1-ва страница. Но пък тук са само ОДЗ и ДГ, понеже яслите са към МЗ.

# 231
taka, търси ей такива новини от 1-вото класиране за дадена кампания.
Обаче това няма да е пак съвсем точно, защото ЧЯ ги включиха миналата година. Т.е. от по-миналата година, когато 2010 набор беше за ясла1, ще има инфо само за местата от ОДЗ-тата, но не и от чистите ясли.

Иначе инфо колко деца са записани в ясли/градини според МОМН - виж справката на 1-ва страница. Но пък тук са само ОДЗ и ДГ, понеже яслите са към МЗ.

Благодаря за насоките, явно трябва малко повече да се смята - ще смятам Twisted Evil
За "новини" не се бях сетил - браво на теб  Hug
А справката на МОМН се опитах да прочета още преди да питам тук, не се отваря - "Несъществуващ файл / папка".

# 232
В темата по- напред прочетох, че в тази кампания отпада предимството на преподаватели във ВУЗ по ДК4 и така го разбрах от "Критерии и точки", но в системата за обратна връзка твърдят че точката важи за основни, средни и висши училища на територията на общината. Ще се радвам, ако някой пише как е окончателно.

# 233
  • София
А справката на МОМН се опитах да прочета още преди да питам тук, не се отваря - "Несъществуващ файл / папка".
Това е последната справка от края на предната година (ноември-декември, 2012). Бях я гледала, но май не съм я сваляла на моя комп.
Може ориентир по предната справка от февруари (07.02.2012 г.) - отваря се.

# 234
В някои ОДЗ има бройки в графа текущо незаписани, тези бройки ще се прехвърлят ли към общата опашка и кога?

Ако има повече места, отколкото кандидати в социалната опашка, тези бройки кога се прехвърлят в общата, преди първото класиране ли?

Текущо незаписани има за наборите, за които все още има текущи класирания. Оставащите места от социалната опашка се прехвърлят в общата по време на първо класиране.

Конкретно за 115 ОДЗ Надежда, набор 2011 г., има 1 бр. незаписали се.

Какви текущи класирания има сега за този набор  newsm78 .

И пак за тази 1 бр., че ме интересува, в такъв случай къде се прехвърля, в социалната ли ( 8 места ), в общата ли ( 12 места )опашка и кога.

# 235
Хора, не става въпрос за човечност, а за Адекватност!
Не бъдете лицемерни!
Eстествено, че такива деца заслужават повече човешко отношение и любов, но с това трябва да се занимават други институции и организации. Цялата ни система е сбъркана.             защо като е толкова жалостива тази система, не ги приема всички тези деца без класиране, ами 40 процента. И кака определя кой е по сирак от другия сирак?  
Не ми казвайте, че голяма част от т.нар. самотни майки не са просто майки живеещи с бащата на детето си на семейни начала, без брак. Или че много деца изведнъж не се разболяват мистериозно от хронични болести. И още много примери, за които всеки от нас знае. Когато целта е да се набират точки и има толкова критерии за допълнителни такива, това е предварително заложена вратичка за манипулации.
Най-безчовечни са тия дето демонстрират и парадират.
Извинявам се, че ви оспамих темата Wink
Това беше от мен

# 236
каткат, много съм съгласна с последното ти изказване, ноооооо май нищо не можем да променим. Всички са недоволни, но всички мълчим. За мен този ум, които е измислил цялата система е за награда, по- сложно не е могло да бъде, той е достигнал върха!  ooooh!

# 237
  • София
Хора, не става въпрос за човечност, а за Адекватност!
Не бъдете лицемерни!
Eстествено, че такива деца заслужават повече човешко отношение и любов, но с това трябва да се занимават други институции и организации. Цялата ни система е сбъркана.             защо като е толкова жалостива тази система, не ги приема всички тези деца без класиране, ами 40 процента. И кака определя кой е по сирак от другия сирак?  
Не ми казвайте, че голяма част от т.нар. самотни майки не са просто майки живеещи с бащата на детето си на семейни начала, без брак. Или че много деца изведнъж не се разболяват мистериозно от хронични болести. И още много примери, за които всеки от нас знае. Когато целта е да се набират точки и има толкова критерии за допълнителни такива, това е предварително заложена вратичка за манипулации.
Най-безчовечни са тия дето демонстрират и парадират.
Извинявам се, че ви оспамих темата Wink
Това беше от мен
Самотните майки не получават точка. И 40% стигат за приема на всички по социални критерии. Въведоха процента заради недоволни нелицемери.

# 238
В темата по- напред прочетох, че в тази кампания отпада предимството на преподаватели във ВУЗ по ДК4 и така го разбрах от "Критерии и точки", но в системата за обратна връзка твърдят че точката важи за основни, средни и висши училища на територията на общината. Ще се радвам, ако някой пише как е окончателно.

Току що изпратих запитване през системата, ще пусна отговора, когато се получи.

# 239
И аз съм бясна от липсата на места!За втора поредна година се редим по опашките и какво 2011 набор-5 места, 2 социални и 3 за простосмъртни! Че то само в нашият блок има 5 деца от този набор!!!За набор 2010 -0 места.
До колкото разбрах директорите решават какви бройки да отпуснат за следващата  учебна година.Е явно  новата директорка  на 53ОДЗ  умира от страх за местенцето си и ще държи групите си на долният минимум въпреки стотиците чакащи Mr. Green
Жалко , защото мизерното и без това майчинство свърши, както и всички възможни платени и неплатени отпуски и сме на път да си загубим работата, а с това и заветната 1 точка за работещ родител.
Най- тъпото е че в Банишора няма и ЧДГ.
Не ми се мисли , какво ще става за училищата...

Общи условия

Активация на акаунт