Идеи за стартиране и развитие на бизнес 20

• 139 220
  • 748
  •   1
Отговори
# 510
И аз като babaadi смятам ,че трябва първо много добре да обмислиш нещата. От поста ти ми се струва че нямаш никакъв опит в търговията, ако е вярно , добре е преди да тръгнеш да правиш нещо свое да поработиш за друг в същата сфера. Има неща които само от опит се научават. На морето зимата няма какво да правиш. То и за и за лятото не е много сигурно дали ще има де, това в кръга на шегата но не съвсем Simple Smile Ако искаш обект за лятото отиваш предното края на юли или началото на август и гледаш оборотно ли е мястото, каква е клиентелата, вървят ли околните магазинчета, колко е силна конкуренцията , как са наемите. Имай на предвид че първата година най-вероятно ще ти поискат наема за сезона предварително на куп. Ако си чувал басните че на сезон се вадят по 30, 40 хил и за едно лято се става милионер за съжаление не е така. По-вероятния сценарий ако не знаш какво правиш е само да пръснеш и готовите пари които си събрал, да си скъсаш нервите и нищо да не изкараш. При дюнера печалбата е малка, вади се повече от палачинките чисто . Затова е добре да се комбинират, това според мнението на познат който се занимава с това. Трябва си опит за да се приготвят добре и обектите са често посещавани от различните служби, АХ, НАП„ потребители и тн.Ако мястото не е оборотно, не става, дюнера има малка годност, сместа за палачинките и тестата за пиците също и си на загуба от брак. Разходите за газ и ток също са големи, сачовете и дюнера се подгряват има, няма клиенти. Конкуренцията е жестока, понякога и в буквалния смисъл на думата. Не възприемай написаното като опит да те откажа, просто сядаш и добре планираш нещата и се подготвяш за много труд и нерви в началото. С времето нещата стават по-лесни донякъде.

# 511
За да не пиша два поста ще отговоря и на двете ви в един пост. И така да караме поред... първо към babaadi... Не мога да се конкретизирам повече просто дадох идеите върху, които се колебая... това с морето явно ще отпадне, защото мисля, че няма да имам толкова много пари да отделя за да преживея евентуално до следващия сезон. Това с павилиончетата и аз си мисля, че вече е доста изтъркано, но все пак затова е този форум... за да се пита и да си помагаме Simple Smile. Относно това към какви клиенти мисля да се насочвам хм........ мисля, че към ученици и служители би било по-добре и естествено случайните минувачи / тях винаги ги има Grinning /. За конкретно място все още не съм  мислил, но има време и до там ще стигнем. А иначе ако се ориентирам към тези закуски от сорта на баници, пици и т.н. а защо не добавим и палачинки към тях? ... та мисълта ми е , че имам едно приятелче, което е от доста години в този бизнес. Не се оплаква /е и мястото си му е добро /, а и продуктите, които ги взима са добри и на добра цена.

към Polaana ... наистина не съм много запознат с тези неща... студент съм .. уча туризъм, но личен опит в тази сфера нямам. Добре си казала преди да тръгна напред да се хвърлям да понатрупам опит като поработя за някой друг хмм.... да наистина добре звучи, но работа трудно се намира. Повярвай всякаква работа съм гледал и не се намира лесно особено като стане въпрос за точно такава работа със закуски, дюнери, пици и т.н. там винаги искат опит. Иначе наистина с разходите не съм запознат ама въобще ... газ, ток и там другите неща които ти изреди са ми тъмна индия Simple Smile.

И все пак, ако някой има някакви по - добри идеи да казва... всеки бих изслушал. В крайна сметка аз и затова пиша Simple Smile. Между другото някой да има опит с тези кафе машинки по улиците ? Днеска случайно се сетих за тях и ми се стори интересно какво ще кажете за тях. Идеята ми е таква, че както се сетих за тях и ми мина през главата дали пък да не почна с нещо по-малко преди да се хвърлям отгоре надолу веднага ???

# 512
Имам познат, който от години работи с свтомати за кафе. Наскоро ми каза, че ако имаш по-малко от 10 бр., не си заслужава. И там разходите са твърде големи - ток, наем на място, консумативи ежедневно, застраховка. Не са малко случаите на разбити или откраднати такива автомати. Значи мястото трябва да е на закрито, но там или наемът ще е висок или няма да има клиенти денонощно.  Не гледай, че само си стърчат и гълтат пари  Grinning. Въпросният познат даже мисли да взема автомати и за десертчета и за чорапи, та да закърпва.
Не искам да те отчайвам или отказвам, но за да стартираш бизнес, трябва да имаш солидна сума, добре обмислена идея и достатъчно силно желание и вяра в това, което ще правиш. В България е трудно да си наемен работник, но още по-трудно е да имаш дребен или среден бизнес. Успех!  Peace

# 513
До училището на сина ми, за миналата учебна година, в едно помещение на идеално за търговска дейност място, се изредиха дюнери, фурна със закуски и хляб, после хот-дог и хамбургери, после пак дюнери и последния затвори без да дочака края на учебната година. От наблюденията ми , мога да споделя,че всички в началото се представяха добре- добре направени дюнери,не само с пълнеж от картофи, прословутите принцеси/ тук се наричат "странджанки"/, закуските и те бяха добре. Но след седмица вече беше само печелбарство- намален грамаж, лошо качество, липса на салати за хамбургерите, дюнер с 2-3 стърготини от пилешкото, сбръчкани картофи н-то качество, долнопробна лютеница за хот-дога и принцесите, ниска хигиена....
   Зщо си мислят,ч е като са деца, дай сега да ги излъжем...
   Ами не разбраха,че 2-3 дена може,ама после никой няма да се нареди да си купи нещо от тях/ както и стана/...
   Така,че много трябва да се мисли преди да се започне нещо такова. И да не се разчита на бърза печалба, добрите търговци градят репутацията си с години.

И накрая, вие това море за нищо го нямате, сякаш тук е Елдорадо- идвате в сезона,копаете златото и зимата се свивате по родните си места, ами не става така...

# 514
Mystery woman,
 примерът ти е доста поучителен и всички сме се нагледали на пишман търговци, но не мисля, че трябва да нападаме момчето. Похвално е, че има желание да направи нещо градивно. Нормално е в началото да не е съвсем наясно с нищо и прави добре като се е втурнал да пита насам-натам. В някакъв момент той ще реши какво да прави, а ако има усет, умения, търпение и постоянство, желание, нещата ще се получат. Той сам, в предния си пост казва, че вече идеята за морето не му се струва така осъществима, така че вече е една крачка напред към изясняване на собствената си позиция.  Peace

# 515
Навремето едни познати отвориха заведение за бърза закуска до ПУ-то. Мястото беше добро, голям поток от студенти (е, естествено само през учебната година). Не знам дали издържаха и година. Още когато го отваряха ми изглеждаше странно, че се опитват да предлагат голям асортимент от салати към сандвичите, защото не виждах как ще го поддържат. Заведения с голям асортимент винаги са ми изглеждали подозрителни, просто няма как да предлагаш 100 неща и всички да са пресни.
Аз бих си задала първо въпроса: Какво мога да правя най-добре? Пици? Баници/закуски?  Дюнер? С какво моят продукт е по-различен и по-добър? (има едно магазинче за закуски на Гладстон - има 7-8 вида закуски, но са винаги пресни с истинско масло и сирене и качествени продукти - е, няма как да не купуват от там Wink) После да се избере мястото - къде липсва това, което аз мога да предложа?
Ако няма нещо което можеш да правиш най - добре - започваш от избора на място (т.е. какво липсва там?) Дори потока от клиенти, според мен не е толкова важен. Ако предложиш нещо, което е по-различно, интересно и най-вече качествено - клиентите ще дойдат.
Огледай успешните примери и помисли защо са успешни. Защо в две еднакви магазинчета едното е винаги пълно, а в другото не влиза никой? Защо супа бара на Гладстон примерно е винаги пълен? Защо заведенията със здраводловни храни са толкова търсени? Успех!

# 516
Бизнеса с земеделие и отглеждане на животно добър ли е? Вадят ли се парички от там  Embarassed И какви биха могли да са възможностите за развитие newsm78

# 517
Бизнеса с земеделие и отглеждане на животно добър ли е? Вадят ли се парички от там  Embarassed И какви биха могли да са възможностите за развитие newsm78

Това риторичен въпрос ли е?
Едвам вързват края тези хора, при този внос и ниско субсидиране от страната на държавата.
Има значение какво точно разбираш под земеделие и животновъдство- жито, зеленчуци, животни за месо, животни за мляко, за разплод?
Като цяло много бачкане, а на среща нищо.

# 518
 author=Red_Hot
[/quote]

Има значение какво точно разбираш под земеделие и животновъдство
[/quote]
Имам предвид да речем - ферма за животни, да си имаш крави и теленца, да ги отглеждаш, за да продаваш млякото им и от време на време за продажба. А също така обработваеми земи с разни култури - слънчоглед, ечемик и т.н.

# 519

Има значение какво точно разбираш под земеделие и животновъдство
[/quote]
Имам предвид да речем - ферма за животни, да си имаш крави и теленца, да ги отглеждаш, за да продаваш млякото им и от време на време за продажба. А също така обработваеми земи с разни култури - слънчоглед, ечемик и т.н.
[/quote]

Млякото от крави не е рентабилно. Изкупува се по 20- 30 ст, а себестойността за изхранване на една крава е няколко пъти по-голяма. Субсидиите, които държавата изплаща през европейските фондове стига, колкото да си покриеш разходите. До колкото знам все още се изплащат на обработваеми площи, а не на глава говедо.
По-рентабилно е козето мляко, но там условията за отглеждане на кози са по-особени от кравите.
За да отглеждаш зърнени култури, трябва да имаш големи площи. За житото знам, че се вадят пари, но там.... яко мафия.
Има специализирани сайтове в интернет, добре е да се запознаеш по-подробно от там, а най-добре ако имаш връзка със селото, някой да ти обясни, защото е широка тема.

# 520
By The Way има право,че дори и с един продукт може да имаш достатъчно клиенти стига да е качествено предложен.
 Преди години ми препоръчаха една шивачка, виртуоз в занаята , но отказва да приема поръчки за друго освен за дамски поли. Жената ми каза,че умее да шие и други неща, но с годините си е преценила,че е по-добре да работи само по дамските поли, защото майсторлъка  си личи в това да можеш да ушиеш добре изглеждаща пола както  за дама /49кг/, така и за дама /139кг/ , или дама с нестандартна фигура. Факт ,но клиентки не и липсваха.

Не нападам момчето, но нека наистина сам си прецени в какво е добър, да си направи малко сметки за бъдешите разходи, малко смелост  и ... ще чакаме резултати  bouquet

# 521
Моите наблюдения по морето тази година са, че навсякъде липсва адекватно предлагане на "fast food". Отвратително качество, нереални цени и всякаква липса на търговски усет. В обедни и вечерни часове се предлагат кифли и мекици; на всеки ъгъл дюнер, пици или катми. Седя си, гледам как след третия ден хората ги отминават с отегчение и се чудя защо търговците не направят нещо повече. Но след като виждам как се събират идеи и се правят проучвания, нищо не ме учудва.

И накрая, вие това море за нищо го нямате, сякаш тук е Елдорадо- идвате в сезона,копаете златото и зимата се свивате по родните си места, ами не става така...

Всички други отговори са простотия.

# 522
Първо се позаинтересувайте как се намира хубаво място за търговска цел по морето и колко струва, че от там нататъка мислете  Tired

Нали се сещаш, че ние от морето не чакаме да дойде някой от Пловдив да започне да върти бизнес  Tired

# 523
  • Бургас
Има ли тук някой запознат с бизнеса с хранителни добавки. Имам една идея и за сега правя проучване дали ще си струва изобщо.

# 524
Има ли тук някой запознат с бизнеса с хранителни добавки. Имам една идея и за сега правя проучване дали ще си струва изобщо.

Имам познат от Бургас, който се занимава с този бизнес. Ако споделиш мога да поразпитам. Ако искаш и ЛС.

Общи условия

Активация на акаунт