Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 82 776
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 1 095
Сетих се да споделя по повод на вегетарианството, че доста от моите приятели , които станаха такива, го направиха след като спазиха постите. Просто повече не им се дояде месо. Други - след системни занимания с йога. Никой не си каза просто ей така: от днес ми е жал за животните, няма да ги ям. Тук не включвам тези, които не ядат месо заради заболяване.

# 1 096
  • Варна
Аз се отказах след един такъв филм. Peace

Последна редакция: ср, 27 мар 2013, 13:03 от Приятно ми е - Богиня!

# 1 097
така си е! Но пък, е много трудно да се възприеме, защото никой не обича да се появи трето лице, което да постави под съмнение вярата му за определени неща. Дори доказателствата не помагат, защото вярата е способна да игнорира дори най-силните откъм обективност доказателства. В този смисъл, ако някой вярва, че отстранявайки месото от менюто си, се спасява от нещо, то той така или иначе ще продължи да го вярва, независимо от доказателствата. Може би до момента, в който бъде поставен в ситуация, в която да избира дали да спази принципите си или да оцелее.
Аз много обичам трето лице да постави под сьмнение вярата ми,че да ми отвори и очите.Изключително благодарен сьм на тези хора  bouquet

Аз нямам дилема дали да ям месо или да не ям. Като ми се яде  - ям. Като не ми се яде - не ям. Достатъчно страхове се създават и внушават у съвременния човек, а тези моди по вегетариансство, ню-ейдж и прочие са присъщи за съвременния човек, който не е гледувал през живота си. Ако половината вегетарианци, вегани и пр. бяха поставени в среда и времена, когато месото е мираж, хич нямаше да разсъждават по въпроса, а щяха да удат, та да им пукат ушите! Обществата с недостиг на протеини нямат дилеми "да ям или да не ям". Дори още "по-лошо" - за един селянин наличието на всяка глава добитък увеличава благосъстоянието му и вероятността да отгледа здраво поколение. Разглезеният западняк се чуди, защото е роден и израсъл в относително благополучие, включително и ние в БГ, макар да се смятаме за бедни. Та, точно въпрос на вяра е, не до доказателства.
Разглеждаш консумацията на месо от гледна точка на обществени норми,култура и вяра,но не и от биологична гледна точка.

# 1 098
  • София
Какво от биологична! От биологична вече писах - има редки изключения на хора, чиито оргаизми не могат да усвояват животински протеин и други вещества, та те щат-нещат трябва да се съобразяват, ако искат да са живи и здрави! както се казва по простонародно му "зависи как се е обърнал генът".
Колкоото до вярата, аз не поставям под въпрос ничия вяра. Но забелязвам, че точно вярващите са много докачливи и дори параноични на моменти, мислейки си, че всеки гледа да им разклати вярата. Ефектът от това е само засилване на вярата у вярващия (има класически примери по въпроса), така че до известна степен вярващите се нуждаят от това някой да подлага на съмнение вярата им. Вярата не се нуждае от доказателства, но е много ревнива дружка.

# 1 099
  • гр. София
Ако се опасяваш, че някой може да ти разклати вярата, значи осъзнаваш, че е слаба. Значи не си истински вярващ.
Не всичко е до вяра. Много неща са свързани с познание/познаване, включително на самия себе си като жив организъм. А познанието и вярата са две различни неща.

# 1 100
  • София
Ами, не, точно обратното е! Колкото повече една вяра бива подлагана на изпитания, толкова повече вярващият се вкопчва във вярата си! Има клласически пример с вярващи в края на света - колкото повече аргументи има "отвън", че краят на света все ще дойде, а така и не идва, толкова по-вярващи стават вярващите и се сплотяват. И когато са подготвени за края на света, пък той не идва, това не разклаща вярата им (защото събитието не е настъпило), а един от тях "чува глас", който му казва, че този път са пощадени, и тутакси останалите се хващат, напълно игнорирайки (не)случилото се събитие.
Познанието казва, че хората като вид сме всеядни. Обаче достатъчно много хора вярват, че точно те не понасят месо, а всъщност познават доста добре вкуса му, че и са го консумирали.

# 1 101
Какво от биологична! От биологична вече писах - има редки изключения на хора, чиито оргаизми не могат да усвояват животински протеин и други вещества, та те щат-нещат трябва да се съобразяват, ако искат да са живи и здрави! както се казва по простонародно му "зависи как се е обърнал генът".
Колкоото до вярата, аз не поставям под въпрос ничия вяра. Но забелязвам, че точно вярващите са много докачливи и дори параноични на моменти, мислейки си, че всеки гледа да им разклати вярата. Ефектът от това е само засилване на вярата у вярващия (има класически примери по въпроса), така че до известна степен вярващите се нуждаят от това някой да подлага на съмнение вярата им. Вярата не се нуждае от доказателства, но е много ревнива дружка.
Ти вярваш ли,че от биологична гледна точка трябва да ядем месо или знаеш защо и че е така?

# 1 102
От биологична гледна точка човек е биологично гъвкав да консумира и месо.Тя и кравата яде разни дребни животинки докато пасе трева,инак я водят тревопасно.
А в истинските плодове се въдят червейчета-източник на протеин.

Това с вярата-съвсем се отплесна темата...
Всички са вярващи в една или друга степен-въпроса е,човек сам да е достигнал до някои изводи,благодарение на опита и знанията си,а не друг да му насажда отвън в какво да вярва.

Последна редакция: ср, 27 мар 2013, 13:40 от ОМ

# 1 103
  • София
Кристияне, откъде го измисли това с "трябва"? Къде съм писала нещо за трябване? писах, че биологично човек е еволюирал във всеяден примат, включително е способен да усвоява животински протеини. Дари трябва или не трябва е въпрос на вяра, освен ако конкретният човек физиологично или анатомично не е способен да усвоява тези протеини.

# 1 104
Кристияне, откъде го измисли това с "трябва"? Къде съм писала нещо за трябване? писах, че биологично човек е еволюирал във всеяден примат, включително е способен да усвоява животински протеини. Дари трябва или не трябва е въпрос на вяра, освен ако конкретният човек физиологично или анатомично не е способен да усвоява тези протеини.
Ако месото е нужен,есенциален източник на нещо (все едно какво се твьрди) то би трябвало да трябва да го консумираме защото без него не може.
Как разбра,че човек е биологично еволюирал и започнал да яде месо?
Вярваш в тези хипотези или ги знаеш точно как са се родили в книжките по история?
И дали трябвая или не сьщо не е вьпрос на вяра.
Антилопата не яде трева защото вярва,че львове не се ядат.

# 1 105
От биологична гледна точка човек е биологично гъвкав да консумира и месо.Тя и кравата яде разни дребни животинки докато пасе трева,инак я водят тревопасно.
А в истинските плодове се въдят червейчета-източник на протеин.

Това с вярата-съвсем се отплесна темата...
Всички са вярващи в една или друга степен-въпроса е,човек сам да е достигнал до някои изводи,благодарение на опита и знанията си,а не друг да му насажда отвън в какво да вярва.
Човек понася гьвкаво много неща.Няма да изброявам.

# 1 106
  • София
Ако месото е нужен,есенциален източник на нещо (все едно какво се твьрди) то би трябвало да трябва да го консумираме защото без него не може.
Как разбра,че човек е биологично еволюирал и започнал да яде месо?
Вярваш в тези хипотези или ги знаеш точно как са се родили в книжките по история?
И дали трябвая или не сьщо не е вьпрос на вяра.
Антилопата не яде трева защото вярва,че львове не се ядат.

Човекът винаги е ядял месо, по-скоро животински протеини. Лабораторно се изолират ензими и се проследяват по химичен път процесите. Това хич не е вяра, а съвсем материални доказателства. Някои общества ядат бозайници, други ядат повече риба, мешести и пр., трети ядат и скакалци и подобни протеини на насекоми. Да не говорим, че дрождите също са протеин, ама си ги хапваш с киселото мляко и бирата, нали така! В човешкия организъм се внасят животински протеини дори без той да знае.

Антилопата също поглъща животински протеини, нищо че се води тревопасна, защото с тревата поглъща насекоми и други дребни животински организми.

# 1 107
Ако човек консумира червиви ябълки всеки ден,защото да речем според някои вярвания плода е естествената храна,така както природата е предвидила,то заедно с нея ежедневно се поглъща и нужния протеин-т.е. червейчета-напълно пресни и пълноценни животински протеини,пълни с енергия.

# 1 108
Ако някой иска да се информира повече относно протеините, може да гледа този филм: http://www.dokumentalni.com/?p=2079

Филмчето е манипулативно.

# 1 109
Оттървала си се от една химия, но компенсираш с друга химия. Пестицидите и всякакви химии са основният начин за вдигане на добивите. Да не говорим за това, че соята отдавна не е "натурална", а е ГМО, че и доматите и какво ли не. Може тук да не се садят, ама се внасят. Вярвай си, че си се спасила!
Добре, де, Анди, ти домати и краставици не ядеш ли?    Grinning
Най-вероятно ядеш.И също хапваш пестицидите и отровите, с които са гледани.
Месо ядеш ли?
Най-вероятно ядеш.И хапваш и хормоните, и антибиотиците, и пестицидите, които животните са поели, хранейки се те самите.
Та, аз ям отровите в зеленчуците.
Ти ядеш отровите в зеленчуците и отровите в месото.
Кой се трови повече?    Laughing

Общи условия

Активация на акаунт