Признаха вегетарианството за психично заболяване

• 81 361
  • 2 544
  •   1
Отговори
# 2 520
Абе хора толкова ли е трудно да разберете за какво говоря??? Не говоря за хора, които отиват в друга държава да се лекуват или да си правят операции плащайки за това, а за хора от други държави които умишлено ходят в Англия (примерно болни от HIV) за да се лекуват там без да плащат! на края на престоя си в болницата им се дава бележка в която се казва колко трябва да платят, но тези хора напускат страната без да си платят! Имам приятелка българка, чиято майка живее в БГ, но от време на време и идва на гости и използва момента да си прави какви ли не изследвания ( жената има доста здравословни проблеми) и да се лекува, като за нито едно от тези неща не плаща защото лъже, че живее постояно в Англия!
Дадох статия, вземете я прочетете и разберете за какво говоря!
Въпроса ми беше дали в БГ би могло да има такъв туризъм и въпроса ми беше повече от риторичен, тъй като всички знаем, че  не си ли осигурен и нямаш ли пари просто никой не те поглежда!

Е, това точно не е добра здравна система, а недомислена. А поведението на "чуждестранните пациенти" се категоризира в повечето законодателства като измама.
Аз пък познавам много хора, българи, живеещи в чужбина и чужденци, които идват да се лекуват в България, защото качеството на лечение на някои заболявания е на световно ниво, но пък се заплащат жълти стотинки в сравнение с таксите в чужбинските болници. Примерно смяна на става и някои други операции в областта на травматологията. Всичките ми познати, макар и добре осигурени в чужбините, като си дойдат в България за ваканция, се юрват по зъболекари и лекари. Вярно, плащат за частен прием, но очевидно им излиза по-евтино и имат по-голямо доверие на български специалисти.

# 2 521
  • София
защото все още нашата система е много рехава и можеш да стигнеш до всяко ниво сравнително лесно - кеф ти да си пуснеш сам каквито изследвания решиш, кеф ти да се срещнеш с професор, кеф ти да обиколиш десет специалисти - стига да си готов да си платиш масрафа. В чужбина за всяко нещо трябва листче с назначение, няма волна програма да реша аз, че ми е важно да си пусна ПКК, микробиология и др. без да ме питат в лабораторията къде ми е рецептата/направлението от лекаар.

# 2 522
Абе хора толкова ли е трудно да разберете за какво говоря??? Не говоря за хора, които отиват в друга държава да се лекуват или да си правят операции плащайки за това, а за хора от други държави които умишлено ходят в Англия (примерно болни от HIV) за да се лекуват там без да плащат! на края на престоя си в болницата им се дава бележка в която се казва колко трябва да платят, но тези хора напускат страната без да си платят! Имам приятелка българка, чиято майка живее в БГ, но от време на време и идва на гости и използва момента да си прави какви ли не изследвания ( жената има доста здравословни проблеми) и да се лекува, като за нито едно от тези неща не плаща защото лъже, че живее постояно в Англия!
Дадох статия, вземете я прочетете и разберете за какво говоря!
Въпроса ми беше дали в БГ би могло да има такъв туризъм и въпроса ми беше повече от риторичен, тъй като всички знаем, че  не си ли осигурен и нямаш ли пари просто никой не те поглежда!

Е, това точно не е добра здравна система, а недомислена. А поведението на "чуждестранните пациенти" се категоризира в повечето законодателства като измама.
Аз пък познавам много хора, българи, живеещи в чужбина и чужденци, които идват да се лекуват в България, защото качеството на лечение на някои заболявания е на световно ниво, но пък се заплащат жълти стотинки в сравнение с таксите в чужбинските болници. Примерно смяна на става и някои други операции в областта на травматологията. Всичките ми познати, макар и добре осигурени в чужбините, като си дойдат в България за ваканция, се юрват по зъболекари и лекари. Вярно, плащат за частен прием, но очевидно им излиза по-евтино и имат по-голямо доверие на български специалисти.

Основната причина за това е, че или нямат застраховка и в България им е по-евтино, или в държавата, в която живеят има "безплатно" здравеопазване, което води до дълго чакане за някои интервенции, които не се водят спешни. В някои държави, като Канада няма частна практика и понякога нямаш избор на специалист - при когото се паднеш. Ако искаш избор или отиваш в Щатите и се надяваш да ти признаят разходите, или в България. Това не прави системата "лоша", но няма идеална система също.

# 2 523
защото все още нашата система е много рехава и можеш да стигнеш до всяко ниво сравнително лесно - кеф ти да си пуснеш сам каквито изследвания решиш, кеф ти да се срещнеш с професор, кеф ти да обиколиш десет специалисти - стига да си готов да си платиш масрафа. В чужбина за всяко нещо трябва листче с назначение, няма волна програма да реша аз, че ми е важно да си пусна ПКК, микробиология и др. без да ме питат в лабораторията къде ми е рецептата/направлението от лекаар.

Абсолютно.

# 2 524

Не знам дали е рехава, но определено всеки може да реши да си изследва не знам си какво и да си плати. Таксите за изследвания и преглед на частно са символични на фона на дохода на хора, работещи на добре платени позиции в чужбина. Една микробиология и цито намазка /не съм сигурна, че така точно се пише/ в частен кабинет + ехография на гърди е 40 лв. Аз лично също не ползвам направление за тези профилактични прегледи. По-бързо и по-лесно ми е да си платя.

# 2 525
  • София
кой е този лекар, дето взема само 40 лева за трите неща, че да отида при него? Особено ако е добър.

# 2 526
Е, добре де, може и 50 да са! Не съм ходила от 6 месеца. Но е най-добрият /все пак съм се натикала в докторско семейство и докторска компания!/.
Но дори и да са сто левовете, дали ще им държи сметка някой, който е с доход от над 100 000 долара годишно? А просто се обажда, запазва си час за след два дни и е готов. Не виси нито пред кабинет на ЛЛ, нито след това се съобразява с някакви срокове в необозримото бъдеще. Както казва Ути Бъчваров "бързо, лесно, вкусно".
Въпросът беше дали в Бг има "медицински" туризъм. Има. При това не е криминален.

# 2 527
кой е този лекар, дето взема само 40 лева за трите неща, че да отида при него? Особено ако е добър.

На мен преди няколко дни ми взеха 70 лв за уши, нос и гърло. Преглед и изследване. Но пък съм доволна от лекарката.

# 2 528
Мен ми се вижда много множко 70лв. за едни уши Wink, но вероятно съм единственият човек с доход под 100 000 долара във форума... Cry Cry Simple Smile

# 2 529

Oтделно, че можеш да кажеш на доктора как и с какво искаш да те лекува и как да си върши работата Simple Smile
Съжалявам ама аз на това не му казвам рехава система  Laughing и предпочитам системи, където всеки си знае мястото и прави само това, което умее  Peace

# 2 530
Мен ми се вижда много множко 70лв. за едни уши Wink, но вероятно съм единственият човек с доход под 100 000 долара във форума... Cry Cry Simple Smile

За хроничен синузит с над 15 годишна история Simple Smile. Прегледът и изследванията отнеха около час и половина. Досега колко пъти съм давала по 20 лв за преглед за по 10 минути и... нищо. Сумарно ще да са в пъти повече от тези 70 лв. А и се чувствам по-добре.

# 2 531
 Simple Smile Все добре да си, Девора! Hug  Майната им на парите, шегувам се! Wink

# 2 532
  • София
и дори да отидеш при ЛЛ, той все няма направления! Явно наистина си се набутаала в лекарско семейство, защото стотарката е минимумът, ако трябва да се направи ехография и цитонамазка (а то не се прави само цитонамазка, а и микробиология). За петдесет са ти направили яка отстъпка, като за "наш човек".

# 2 533
Основната причина за това е, че или нямат застраховка и в България им е по-евтино, или в държавата, в която живеят има "безплатно" здравеопазване, което води до дълго чакане за някои интервенции, които не се водят спешни.

В държавата,която живея всичко се плаща-първата им работа е да те питат за здравната карта и ако си частно застрахован отношението е едно,ако си държавно-друго-понеже съм ползвала и двата платени варианта и мога да сравнявам.
И чакането е наистина месеци.Един единствен път реших да си правя изследвания,понеже мисля,че имах причина, и  тогава почна голямото разтакавaне-ще ви направим всичко,но ще си го платите,ако не искате да плащате-идете на еди кой си лекар.Следващия ми казва-да-това ще ви го направим,но другото ако искате без пари-идете на еди кой си.Е,не съм фен на боденето,теглих им една на ум и се отказах.Като ще си плащам-ще си направя всичко в БГ-бързо и без чакане.
И другото което е-колкото по-дълго живея тук,толкова повече се убеждавам,че човек трябва да си търси  специалисти нетуземци  независимо дали става дума за медицината или нещо друго.Има нещо дълбоко сбъркано в обучението на тези хора.

# 2 534

За хроничен синузит с над 15 годишна история Simple Smile.

Да върна темата по ...темата.    Laughing
Моят мъж е с хроничен синузит от ...дете, значи с повече от 35-40 годишна история.Лечения, пункции, абе...пълна програма.
Есента спря да яде сирене и тази зима синузитът му изобщо не се събуди.   Grinning
Да не говорим, че диша нормално, с пълния капацитет и на носа , и на гърдите, спи като бебе, не хърка.......  изобщо, за първа зима, откакто сме заедно, забрави какво е това капки за нос, запушен нос, болки в синусите, носни кърпи по всички джобове и тем подобни "екстри".

А вчера в предаването "Духът на здравето",  по тема за атеросклерозата, водещата попита тримата си гости-ангиолог, невролог и кардиолог какви са стойностите им на холестерола и кога за последно са си правили изследвания....един вид, да дадат пример на хората, как човек трябва да следи здравното си състояние.   Laughing
Неврологът -в рамките на нормалните стойности, но ...със статини.
Кардиологът-правил изследвания преди 3-4 години, бил с висок холестерол, разбирай взима лекарства.
Ангиологът-не си прави такива изследвания.На   учудения погледа на водещата и на въпроса "Защо?", отговорът му:"Знам как живея, как се храня , как се чувствам и подобни изследвания не са ми необходими."
Признавам си, никога не съм предполагала, че ще чуя нещо подобно от устата на професор, светило в медицината.

Общи условия

Активация на акаунт