НВ-ВМХ - част 57

• 47 745
  • 733
  •   1
Отговори
# 660
mamaGabi, не се притеснявай за холестерола! Hug Темата е много дълга, има голямо изобилие от информация, вкл. в моя блог Wink Но ето накратко защо да не се притесняваш:

1. От една страна стойността на общия холестерол е напълно без значение, дори вече има кардиолози, които препоръчват да не се гледа тя, защото може да бъде подвеждаща.
2. Изследванията, които се използват масово в момента (и по-специално у нас), не са най-съвременните и не дават точна и използваема информация. Стойностите, които показват, нямат особено практическо значение, поне не и в светлината на най-новите данни. Така че могат да служат единствено за изчисляване на съотношения, но сами по себе си, като отделни стойности, нямат особен смисъл.
3. Референтните граници за ЛДЛ и общия холестерол са поставени неестествено ниско. Това е от една страна поради недобро разбиране на ролята на холестерола, от друга страна облагодетелства фармацевтичните компании #2gunfire
4. От друга страна границата за триглицеридите ми се струва прекалено високо поставена в момента Rolling Eyes
5. У нас не се прави изследване за размера на ЛДЛ-частиците, а това е всъщност най-съществената информация. Освен това не във всички лаборатории се изследва Апо-квотата. Така че всъщност съвременната и важна информация не се получава.

Прочети в блога Hug Там пише и за съотношенията. Накратко:
1) важно е ХДЛ да ти е висок - колкото може повече. И също да е колкото може по-висок процент от общия хол-л.
2) триглицеридите е важно да са колкото може по-ниски, най-добре под 1.
3) ето едно полезно съотношение:
Триглицериди:ХДЛ < 0,873 - ако твоето е такова, значи всичко е наред Hug

Сетих се да уточня, че напоследък като цяло се променя схващането за ролята и функцията на холестерола в човешкия организъм. Вече много изследвания пряко или косвено сочат, че холестеролът не е такъв злодей, какъвто го изкарват Wink Знаем, че ХДЛ има защитна функция. Това също е прекалено опростена информация, но във всички случаи е добре ХДЛ да е висок. От друга страна се твърди, че ЛДЛ е лош, но това в никакъв случай не е така - не и в толкова опростен вид Rolling Eyes

Има вече доста данни, че по-високите стойности специално на общия холестерол се свързват с понижен (не повишен) риск за доста заболявания, напр. някои онкологични. Освен това холестеролът варира през различните периоди - през зимата е по-висок, през лятото по-нисък. В момента е възможно стойностите да излизат по-високи, отколкото биха били през август. А варира и според това дали има възпалителни процеси в организма, дали сме подложени на стрес (напр. има проучване, което е показало, че студентите в сесия "вдигат холестерола"). Така че нещата с холестерола са доста по-сложни и различни от това, което лекарите към момента масово знаят, за съжаление Rolling Eyes

И също вече е известно, че холестеролът, който се приема с храната, не се натрупва пряко и буквално по артериите Rolling Eyes Голяма част от него просто се изхвърля, защото е във вид, който не може да се усвои. А от друга страна 70-80% от холестерола в кръвта е произведен от самия организъм в отговор на неговите нужди.

И още нещо: когато се започне хранене по ВМ-НВХ, препоръчват изследванията на липидите да се правят чак след стабилизиране на теглото, т.е. след като са свалени всички килограми, които са били за сваляне и теглото се е задържало 2-3 месеца стабилно. Но дори и да не се чака толкова дълго, поне да минат няколко месеца от началото на режима Peace

Поздравления за намаляването на захарта! Simple Smile

А защо е трябвало да влизаш в болница? За изследвания ли? Embarassed

Последна редакция: ср, 24 апр 2013, 17:40 от Cioccolata

# 661
Момичета,да ви се похваля след точно 10 дена кантара закова -2кг,нито по-малко нито повече.Много съм щастлива от този факт,защото отдавна не ми се беше случвало.Продължавам в същия дух,та дори съм се стегнала и за фитнес  newsm39 Успех и търпение на всички  Hug

# 662
Браво, Cloudy^!  Simple Smile

# 663
Assos , избягвай джинджифил и всякакви загряващи подправки
както и коприва - тя се консумира само последната седмица за лесно раждане
аз я пасях като невидяла и може би това е едната причина синчето да дойде по-рано с цял месец

Hug

# 664
Здравейте, да попиша преди да сме затворили темата Simple Smile
Та следя ви, но последните две седмици се храня доста мазнинно и ниско белтъчно. тоест въобще без месо, но с риба и много млечни. Съответно и няколко прегрешения с въглехидрати. Този път обаче не се извинявам, имах нужда от това, да поспра месото и да осъзная колко много го обичам. Та пак съм си нормална, след поредното ми лично доказателство че на Нвд-Вм се чувствам най-добре. Но от време на време ще правя разтоварвания без месо, хареса ми, за кратко е добре, ако човек успее да овладее карбс.
Та тия дни започвам едно голямо предизвикателство за мен, включих се в отбора на фирмата ни, и трябва в рамктие на един месец, 6 пъти седмично да правим по 2 часа упражнения, един ден се почива. Сега ходя три пъти по един час на танци, но сега ще включа и бягане, ако намеря време и плуване. Уикенда колело и ролери. И след тоз месец ако не мръднат пустите кила, вече ще ходя да на липо-каквото и да е там  #2gunfire
И в заключение, аз съм с гастрит, колит и камък в жлъчката. Ако с ехраня Нвд няма проблем, не зависимо дали ям зеле, пържено (в масло) или суров лук с сланина да речем. В момента в който вдигна зърнените и съм до там. Например от булгур умирам. Сега слагам малко киноа и амарант в салатите, но е една шепа в сварено състояние и не ми действа зле. Но ако ям ориз със свинско, определено цяла нощ ще страдам. Жлъчката ми е  много добре от мазнина и много зле от захар и зърно.

# 665
Привет и от мен Simple Smile Аз набързо искам само да попитам,тъй като днес гледах рецептите за диетата,а утре ще ходя на пазар,та си харесах едни кремчета и режимни сладкорийки и ми се вижда много странна тази работа със черния шоколад,какаото и кокосовото брашно newsm78 Не ми звучи никак диетично за разлика от това че ми звучи вкусно и ме е страх,ако направя нещо от това да не объркам нещата с диетата? И незнам каква течна сметана (става въпрос за течна)да си взема,има ли значение?

П.П Ако знаете как ми се е калила волята само Grinning Днес се възпрях да не изям един Туикс,чипс,банан и преди лягаме не си взех нищо Stop Наистина незнам какво става с мен  Rolling Eyes Whistling

# 666
  • В Балкана
Моят съвет е, да не бързаш да си правиш режимни десерти.  Peace

Ако искаш нещо по-десертно, за разнообразие - заквасена сметана с какао и натрошени ядки или КМ, по-добре цедено, пак с какао (ванилия, ядки, лъжица сусамов тахан).

===

И си позволявам да копирам, нещо от днешната статия на Инес.

Под палео, разбирайте режимни НВ-ВМХ-десерти.

Цитат
  Инес,

Тъй като виждам, че храненето ти наподобява палео диетата, бих искала да знам какво е мнението ти за различните палео мъфини и торти. Мислиш ли, че е „безопасно” да се ядат?

Интересен въпрос. Мнението ми е, че палео мъфините и палео тортите, са си мъфини и торти. Аз самата в раздела с рецепти имам доста предложение за „палео бонбони”(ТУК), здравословни плачаинки и т.н. Но идеята им не е да бъдат в основата на храненето. Единствената причина да фигурират в блога ми е, че доста хора не могат да се откажат завинаги от десертите и други подобни изкушения. Затова при положение, че така или иначе ще ядат сладко, смятам, че е по-добре да си го приготвят сами и десертите им да съдържат само истински, качествени продукти.

Палео мъфините не биха могли да заместят едно качествено хранене състоящо се от свинска пържола и броколи да речен.

Каквото и да си говорим, истината е, че палео десерти и т.н. са един вид извинение и успокоение за хората водещи по-здравословен начин на живот. И няма никакъв проблем да си ги приготвяте и да ги хапвате от време на време, но не се само- заблуждавайте, че само защото са „палео” или „здравословни” можете да ги ядете в неограничени количества.

Последна редакция: чт, 25 апр 2013, 07:18 от Rain*

# 667
Ами аз на това карам за сега.Днес си сложих в сметана 2-3 ягодки,1 с.л стърготини и 5-6 бадема и  стана убиец десерт  Peace За другото ще почакам  да не се развали ефекта  Praynig

# 668
Рейнче, супер е, че си цитирала Инес Peace И аз го прочетох същото преди малко. Много добре от нейна страна да го напише това, защото, да си призная, малко ми се струваше странно, че има толкова рецепти на блога й за сурови сладкиши и подобни неща, които са си доста захарни, няма смисъл да се лъжем... Rolling Eyes Преди няколко дни се появи някаква торта с ананас... Тя ги нарича "здравословни десерти" сигурно защото не съдържат брашно, така че все пак наистина са по-здравословни от класическите, но при толкова много захар, дори и да е под формата на плодове и мед, все пак не може да се говори за голяма здравословност Rolling Eyes Особено за хора с наднормено тегло и/или проблеми с кръвната захар и инсулина. А когато такива хора започнат да четат блога й, привлечени от идеята за НВ-ВМХ, и попаднат на тези десерти, веднага налитат на тях, все едно това са равноправни ястия наред с комбинациите от месо, яйца и зеленчуци, които редовно показва. А не е точно така Embarassed

Така че сега Инес поставя нещата в правилния контекст Peace Да, абсолютно съм съгласна, че всякакви десерти, вкл. чист плод, трябва да се консумират 1-2 пъти седмично, не повече, ако човек се стреми да отслабне, а още повече ако се стреми да се пребори с глада за сладко. И също помага да извадим мисленето си от рамката, че 1) непременно ни е необходим десерт, особено през уикенда, и 2) десертът непременно трябва да бъде сладък Rolling Eyes Като десерт спокойно може да мине "бърканица" от заквасена сметана и ядки например, с натурално (несладко) какао или кокос, или защо пък да не е просто шепа ядки, или просто сметана, или кисело мляко, или нещо подобно несладко? Във всички случаи става вкусно Peace И знаем, че сме си позволили малко лукс. Истината е, че дори да са напълно режимни, десертите често спъват отслабването и със сигурност подклаждат глада за сладко.

Да, ясно ми е, че всички минават отначало през този етап - търсят как да заместят храните, с които са свикнали (хляба и десертите най-вече), за да им е по-леко и в същото време да отслабват. Но в много случаи просто не се получава Wink Така че най-правилното е да се набляга на другите храни и да се търсят комбинации с тях. Peace

(сега виждам, че си писала точно същия съвет Hug)

И всъщност продължавам да бъда подозрително настроена към палеото по тази причина - че наблягат много на високовъглехидратни храни като сладките картофи и плодовете Rolling Eyes Със сигурност за здрав и трениращ много човек няма проблеми, дори са необходими повече въглехидрати за тежки тренировки от рода на кросфит, каквито много палео привърженици също правят. Но има много хора с проблеми с теглото и конкретно със захарта и инсулина, за които не е подходящо да се нахвърлят неограничено върху тези храни. А палеото мисля, че не поставя някакви ориентировъчни рамки по отношение на тях - да бъдат малък процент. Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 25 апр 2013, 08:56 от Cioccolata

# 669
Аз пък съм запозната,че в палеото въглехидратите идват от зеленчуците. И от плодове,да,но ,специално бобови,картофи,житни,ориз-не се консумират.
И палеото може да се нагоди към Нв. Млечни се позволяват в осъвременения вариант на режима.

# 670
  • Бургас
Аз съм имала един вид колит (синдром на раздразнителното дебело черво май го водят, много е модерен напоследък Laughing) и години наред спазвах подобни ограничения Peace Т.е. спазвах само една част, защото всичко ми беше трудно да спазвам, но пък си плащах за това Laughing
точно това е и моя проблем,ще се радвам ако споделиш малко личен опит,може и на лични   bouquet

# 671
В палеото са полудели по сладките картофи - те у нас са скъпи и не се предлагат навсякъде, защото са само вносни, но в САЩ се отглеждат и се ползват масово. Смята се, че са по-малко вредни от обикновените картофи. Но всъщност и те са доста въглехидратни.

Оризът също е допустим в палеото. Не са допустими другите зърнени - пшеница и подобни. Бобовите също се изключват. Но оризът се смята за приемлив.

И използват доста агаве, кленов сироп, кокосова захар Rolling Eyes И също бадемово, кокосово и подобни брашна Rolling Eyes

mis_val, това беше преди доста години Embarassed Всъщност аз от бебе съм имала колитни проблеми, водили са ме при някакъв професор, който ми предписал някакви прахчета Crazy Но явно в един момент съм се стабилизирала и нямах оплаквания. Но на 18 изкарах грип и той отключи лактозна непоносимост - не можех да пия прясно мляко. С другите млечни нямах проблеми, но прясно мляко не можех да близна 5 години. И въпреки че наистина бях много сериозна, макар че ми беше много трудно, и за тези 5 години наистина не пих мляко, въпреки това непрекъснато бях с разстройство, което до голяма степен се провокираше от богати на фибри храни, а се успокояваше от бисквити, кисело мляко, банани, препечен хляб, картофи, ориз, пилешко бяло месо - класическите храни. Да, но аз не исках да ям само това, не исках да се ограничавам толкова много. А и понякога просто не изглеждаше да има видима връзка с храната, не можех да му хвана края... Така че реших да си ям общо взето всичко без прясно мляко Rolling Eyes Само внимавах със зеленчуците и особено преди пътувания минавах на "диета" от банани, бисквити, хляб, ориз, картофи, за да не търча да търся тоалетни по летища, самолети и подобни. Не че няма, но често не е особено удобно Embarassed Обаче, както писах, 5 години бях почти непрекъснато с разстройство, но се бях примирила с това. Бях свалила няколко килограма в резултат на това, не знам точно колко, но не много.

И изведнъж сбърках да си сипя прясно мляко в кафето, защото всички наоколо си сипаха (в едно студентско кафене в Швеция) и аз забравих, че не пия мляко Embarassed Като си го видях в чашата, се сетих ooooh! Но реших да го изпия. Очаквах разстройство, но се оказа, че нищо не се случи Peace И оттогава започнах пак да пия мляко без проблеми. А не бях взела никакви мерки, просто ми мина от само себе си след 5 години. И постепенно си върнах свалените килограми и продължих да качвам, защото вече нямах постоянно разстройство. Това е.

Последна редакция: чт, 25 апр 2013, 09:50 от Cioccolata

# 672
Явно са го модифицирали....Нали има и някакъв модерен вариант,докато палео-режима си е доста строг в оригинал

# 673
ioanna82, права си, има много версии на палеото Peace В първоначалната не се допускат изобщо мазни меса или наситени мазнини, млечните също се изключват напълно, но пък се допускат сладките картофи и плодовете. После се нароиха различни версии - палео с млечни, нисковъглехидратно палео. Освен това самият Лорън Кордейн вече приема наситените мазнини, защото новите проучвания показват, че не са вредни.

# 674
Здравейте дами !
Макар че нямам никакво време да чета и пиша ( и да тренирам  Embarassed) не съм променяла режима ( няма как всъщност ) . У дома се готви НВ ВМ и това си е .
Искам да си похваля последната "мусака" . Заявката беше за  мусака без картофи . Дотук добре , но и без  тиквички и патладжани . Направих я с гъби , предварително задущени в МВ с черен пипер и масло , малко зеленчуци от микс - броколи , малко грах , моркови , зелен боб и повечко лук . Разбърках с каймата и доматен сок ( от нашите био домати , тази година пак Simple Smile.Заливката беш от кисело мляко , яйца и малко сода . Много хубавичко се получи и без картофи .
Добре дошли на новите и целувки за по - отдавнашните .

Общи условия

Активация на акаунт