НВ-ВМХ - част 57

• 47 747
  • 733
  •   1
Отговори
# 645
Да, ако проблемът ти е някакъв вид колит, храните с много фибри могат да бъдат проблемни. Трябва например да се белят доматите (или направо да се консумират на пюре), чушките се пекат и белят, не се яде зеле (или се яде само готвено), внимава се с броколи и карфиол, не се ядат сурови моркови, а само готвени - такъв поне е моят опит. Ако пък непоносимостта ти е към прясно мляко, трябва да го спреш напълно. Зависи какви са ти отключващите фактори, но обикновено помага да се консумират колкото е възможно по-малко храни с фибри.

Просто не знам какво да ти препоръчам Embarassed Но ти пожелавам все повече напредък! Hug

# 646
Нещо интересно пише Андреас Енфелт днес по повод на това, че сиропът от агаве се смята за "добра захар":

"Различни видове захар

Скорбялата (напр. под формата на хляб, макаронени изделия, ориз) се състои от дълги вериги от 100% глюкоза.
    Обикновената захар съдържа 50% фруктоза (плодова захар) и 50% глюкоза.
    Медът съдържа приблизително същото съотношение като обикновената захар.
    Високофруктозният царевичен сироп от царевица, който се използва напр. в американските безалкохолни напитки и сладки храни, съдържа прибл. 55% фруктоза и 45% глюкоза.
    Сиропът от агаве съдържа до 90% фруктоза, а остатъкът е глюкоза.

Колкото по-висок дял фруктоза, толкова по-малко количество е достатъчно да консумирате, за да развиете затлъстяване и диабет."

С други думи погрешно е да се смята, че фруктозата е полезна или по-малко вредна. Тази заблуда идва от факта, че тя не повишава значително кръвната захар. За сметка на това обаче тя се третира от организма като токсин (= отрова) - отива направо в черния дроб и там трябва да се неутрализира по сходен начин с алкохола. И в много по-висока степен от глюкозата натоварва черния дроб, в по-висока степен се преобразува в мазнини, в по-висока степен предизвиква гликиране на протеини в организма. И със сигурност е по-вредна за диабетици Rolling Eyes Така че фруктозата или пък сиропът от агаве не са "добра" захар, а точно обратното - вариантът обикновена захар или чиста глюкоза са по-добри от фруктозата и агавето Wink

Разбира се, ако се хапва някой плод на ден, количеството фруктоза не е високо. Става високо, когато се консумират повечко храни и напитки със захар, царевичен сироп и/или фруктоза Peace

шоки, много интересна информация, дали може да сложиш линк към нея на първа страница? Peace

# 647
Ще може, когато се направи новата тема, сега вече е късно Embarassed

# 648
  • Бургас
Да, ако проблемът ти е някакъв вид колит, храните с много фибри могат да бъдат проблемни.
може да се каже,че е така
доматите ги беля,повечето зеленчуци само варени както и ти спомена за морковите,млечни засега само домашно приготвено кисело мляко заквасено задължително 12 часа и цедено мляко от него,броколи и зеле засега -не
т.е. исках с моя пост да потвърдя твоите наблюдения  Hug
и да добавя,че поне засега маслото добре ми се вписва като добавка,защото може и да си въобразявам,но подобрението ми дойде откакто го употребявам
и за слабите също си права,аз години наред си хапвам добре и си седя едни и същи килограми,но годинките минават и разни здравословни проблеми взеха да излизах наяве

# 649
Аз съм имала един вид колит (синдром на раздразнителното дебело черво май го водят, много е модерен напоследък Laughing) и години наред спазвах подобни ограничения Peace Т.е. спазвах само една част, защото всичко ми беше трудно да спазвам, но пък си плащах за това Laughing След няколко години изведнъж от само себе си се оправих, не разбрах какво стана. Слава богу, не се е обострил отново, макар че склонността сигурно си остава. Дано да не се върна пак на онова дередже, че е доста ограничаващо и неприятно ooooh!

# 650
Аз също се каня от многоооооо време да тръгна на фитнес,ама май все си намирам прична и не отивам,а знам че ефекта на диетата ще се засили,но уви Sunglasses

За днес съм планувала да сготвя пилешки дробчета с много лук и малко гъби(пържени в масло)
и ще си направя една салатка.Това ще е за обяд и вечеря.Закуската беше една чаша кафе с една лъжичка масло,но нещо не ми хареса,така че ще продължавам да го пие с малко прясно мляко  Grinning

Как ви се струват менютата ми?Ако нещо не е както трябва моля да ме коригирате Simple Smile Лек ден на всички от мен или по-скоро лека вечер  Hug

# 651
Cioccolata Peace

# 652
И тъъъъй, стегнах багажа за голямата екскурзия  Whistling С удоволствие констатирах, че се чувствам по-добре в някои от по-летните си дрешки  Wink Надявам се искрено да успея да се храна що годе режимно, няма да си кривя душата, че ще се изкуша с испанско вино и може би някой десерт
Каквото и да правя, после бързо-бързо се връщам към това по-чисто хранене, защото резултатите са в пъти по-бързи от омагьосания кръг на твърде много режимни и калорични храни и лакомия. Препоръчвам горещо на всички новички момичета, или тези в застой, да изкарат едни ударни 10-на дена на месо, яйца, риба, мазнини, немного зеленчуци и минимум млечни. Резултата си заслужава и много мотивира  Hug

# 653
Еленце, в Испания има много приятни шунчици и прочее мезенца Sunglasses И паеля си хапни, нищо, че е с ориз Wink И тортиля може да пробваш (това са яйца с картофи). Десертите им според мен едва ли ще бъдат по-привлекателни от другаде, но ти ще си прецениш. Да си прекараш хубаво! Hug Обожавам Испания! Simple Smile

# 654
  • София
Еленце, размечта ме Simple Smile За Каталуния ли става въпрос? Ако да - там месото е на почит и каквото и да поръчаш няма да сбъркаш: риба, стекчета, телешко, наденички. А хамона .. ах, хамона ...

Аз направих грешката да почета, кои храни са забранени при бременност и се оказа че трябва да задраскам почти всичко. И накрая задрасках забраните ... Simple Smile Но за съжаление (или по-скоро за щастие) липсата на гадене си върви ръка за ръка с повишен апетит. Затова се върнах към любимия ми фитдей и май овладях положението.

За последните два дни средно ми се събират:
~ 1500-1550 kCal,
Fat  (61%)      
Carbs  (12%) - 40 г.
Protein  (27%)      
Alcohol  (0%) - това тук беше неочаквано лесно Simple Smile

Всъщност причината за всичко това е, че всички бременни около мен стартираха следбременния си период с едни 20 излишни килограма, което предпочитам да спестя от здравословна гледна точка както на мен, така и на наследника.

# 655
Assos, добре са ти процентите Peace А кои са забранените храни? Embarassed Аз знам само за сините сирена. Отделно има разминаващи се мнения за кафето и алкохола.

# 656
  • София
Ето, Шоки. Събрано от няколко източника, като за повечето няма обяснение, просто "Защото така".
Опитала съм се да ги разделя на режимни и не.

Скрит текст:
Режимни
Черен дроб, пастет, другите субпродукти;
Сурови или недобре опечени меса и риби (луканки, суджуци, пастърми, стекове, суши);
Мазните видове меса, животинската мас;
Мазни, дълбоководни и хищни риби;
Морски дарове;
Сурови или рохки яйца;
Непастьоаризирани млека и сирена;
Консерви;
Туршии;
Кълнове;

Алергени: фъстъци, портокали, яйца, риба, ягоди, репички и мъхести плодове.

Нережимни
Ананас, грозде, цитрусови плодове
Фрешове (интересното е, че се препоръчват като много здравословни, но не и за бременни);
Захар, захарен сироп, както и изкуствените подсладители;
Бонбони, шоколад и шоколадови изделия;
Сладки напитки като кока кола и подсладени плодови сокове;
Бисквити, сладкиши, торти, както и желета и мармалади;
Консервирани плодове със сироп;
Подсладено мюсли;
Сладолед;
Относно калорийните отношения се препоръчват:
30% мазнини
15% протеини
55% въглехидрати
Предполагам, че процентите съвпадат с масовия начин на хранене.

Алкохолът в малки количества не е проблем. Дори е желателно да се пият 2 чаши червено вино седмично.

# 657
  • Пловдив
Assos, ето отговор на въпроса защо някои храни не се препоръчват за бременни (основно за суровите меса, някои сирена, непастьоризираното мляко, консерви от определени видове, недобре обработена риба):
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=vi … 773&Itemid=37
За суровите яйца е ясно.
За някои риби - също защото са с много живак, който се смята, че може да увреди плода. Но това вероятно става, ако редовно и в големи количества се консумират от тези риби.
Нережимните храни така или иначе не носят нищо полезно, така че нямат нужда от коментар.  Mr. Green

# 658
Т.е. това са храните, които по начало се имат за вредни - наситените мазнини и тлъстите меса например Laughing Непастьоризирано мляко по начало също не се препоръчва да се консумира - не само от бременни. Сурови яйца и меса (и консерви от месо и риба, и пушени меса и риби) също. За живака в рибите - да, но човек не може вече в нищо да бъде сигурен...

Но ако се храниш с готвено свинско, пилешко, телешко, риба, яйца и консумираш пастьоризирани млечни (без определените видове сирена), няма да имаш проблеми Hug

Процентите, които си посочила, наистина са препоръчваните за всички Peace Препоръката тръгва от САЩ и е възприета по целия свят. Естествено, свързана е с разбирането за вредността на мазнините и полезността на пълнозърнестите и бавните въглехидрати Wink

По отношение на сладоледа аз наскоро открих, че просто сметана от хладилника с добавено малко какао ми замества напълно сладоледа Sunglasses Ще експериментирам да замразя смес от сметана, маскарпоне и прясно мляко (или направо без прясното мляко), евентуално с какао или разтопен шоколад, за да видя как ще се получи. Но готовите сладоледи в магазините са само Е-та, захар и подсладители, от тях просто няма смисъл да се купува Rolling Eyes

# 659
Момичета, режимът наистина действа за намаляване на кр. захар - както вече ви се похвалих, при мен има много добър резултат и днес даже, както бях записана за хоспитализиране, не ме оставиха в болницата, защото изследванията са много добри, дори гликираният хемоглобин е съвсем в норма. Остава сутрешната захар на гладно да преборя да слезе до 6, но за това ще се наложи да пия хапчета явно.
Разбира се, като им казах, че не ям въглехидрати ме гледаха като кротка луда Wink
Това, което малко ме притеснява обаче е, че холестеролът ми е малко висок, та се чудя дали мазнинките и яйчицата имат влияние върху него и какво бих могла да направя? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт