НВ-ВМХ - част 57

• 47 465
  • 733
  •   1
Отговори
# 690
  • SA
mis_val
, не бях чувала за тази специфична вьглехидратна диета и сега прочетох за нея. Интересно защо са я нарекли вьглехидратна, след като вьглехидратите в нея почти не се препорьчват, с изключение на тези от плодовете и зеленчуците? Но разумно ми звучи и без сьмнение, изключвайки храните, споменати в нея, би трябвало да има ефект при стомашно-чревни заболявания.
Хайде, аз отивам да се припичам на сльнце  Sunglasses .

# 691
kameloth, наслади се на слънцето и за мен! Hug Аз уж също използвам да хвана слънце всеки ден по малко, ама засега ми се струва, че не е достатъчно Close

А тази специфична въглехидратна диета е на Наташа Камбъл-Макбрайд, нали? Във филма за холестерола ми направи много добро впечатление Peace

Ан Фернхолм пише в блога си, че са излезли резултатите от лечението на диабетици в САЩ и Швеция. И не са добри Rolling Eyes А причината, естествено, е препоръчваната високовъглехидратна и нискомазнинна диета. Ан Ф. пише, че в Швеция на практика проблемите с регулацията на кръвната захар не се взимат предвид в препоръчвания хранителен режим. Единствено се взима предвид нивото на общия холестерол и на ЛДЛ. Пренебрегват се например триглицеридите, които са доста по-сериозен рисков фактор и които се повишават от високовъглехидратно хранене. Ето как изглежда примерен храноден за диабетици в Швеция:

Овесени ядки, хляб и ябълка за закуска. Сандвич за междинна закуска. Палачинки и хляб за обяд. Кифла за следобедна закуска. Ориз плюс хляб за вечеря. #2gunfire Как да си контролират кръвната захар при такъв начин на хранене? Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 26 апр 2013, 13:27 от Cioccolata

# 692
Шоки, тук също е така, нали последните четири дни бях в Диабетна клиника за моите изследвания - само като виждах какво се дава за храна -  Shocked Чист бял хляб за закуска, за обяд ориз с пиле... Между другото, лекарите не можеха да повярват, че не ям въглехидрати и, разбира се, ми обясниха, че ако не се прекалява, е ок, но аз казвах "добре, добре" и си хрупах чушки пълнени със сирене и резенчета кашкавал Laughing

Оказа се, че от 6 април досега (това е времето, в което спазвам абсолютно стриктно НВ-ВМХ) съм свалила 2 кила и половина! Остават ми още 10 и ще съм супер Wink Но, предполагам, сега, с включването на метформин за намаляване на кр. захар и теглото ще тръгне още по-усилено надолу.

# 693
  • SA
Шоки, изпьлнено!  Hug Тук уж идва зима, а температурата е кьм 30 гр. през деня.  Simple Smile
За диетата, аз останах с впечатлението, че става вьпрос за The Specific Carbohydrate Diet - Breaking the Vicious Cycle (Elaine Gottschall), но може и да греша.
За диетата на диабетиците, която официално се препорьчва ... и аз не знам какво да мисля. Чак започвам да се чудя дали не е с цел да се продава повече инсулин, инсулинови помпи и орални медикаменти в тази насока... Парадоксално, но факт - виждала сьм диабетици от 1 тип с белези на инсулинова резистентност , в резултат от ядене на много вьглехидрати и сьответно прилагане на огромни дози инсулин.  ooooh!
mamaGabi,   bouquet, 2,5 кг за 20 дни си е много добро постижение! Сигурна сьм, че скоро и от метформин няма да имаш нужда.

Последна редакция: пт, 26 апр 2013, 14:07 от kameloth

# 694
Да, за диетата съм се объркала - Наташа е автор на The GAPS Diet, която е лечебна за различни състояния Peace

А за диабетичната диета ми се струва, че в България все пак препоръките не са чак толкова откровено високовъглехидратни, а са по-умерени. В болниците просто храната е ужасно мизерна, затова се набляга на картофи и ориз. Но в Швеция, а мисля, че и в Щатите, отиват наистина до крайност. И аргументът, поне в множеството дебати в Швеция досега, винаги е, че мозъкът се нуждае от въглехидрати - точка по въпроса Rolling Eyes И освен това бавните въглехидрати повишавали захарта бавно Rolling Eyes Друг въпрос е защо изобщо им е на диабетиците да им се повишава захарта, пък било то и бавно Twisted Evil А и при човек с ИР, както са диабетиците, дори бавните въглехидрати действат като бързи...

mamaGabi, поздравления! Simple Smile

# 695
  • Бургас
Шоки, kameloth  ти е отговорила,Илейн Готшал е  Peace

# 696
  • SA
Цитат
Друг въпрос е защо изобщо им е на диабетиците да им се повишава захарта, пък било то и бавно Twisted Evil
Laughing Много уместен вьпрос!
За диабетичната диета, аз имах предвид това, което се препорьчва при диабетици на инсулин. При такива с нормално тегло например препорьките са да приемат по 20 хлебни единици дневно, което е равно на около 250 грама вьглехидрати. Това откьдето и да се погледне, си е високовьглехидратно хранене.  

# 697
Момичета въпрос.
Снощи се позамотах и на връщане към къщи бях умряла от глад, взех един пакет пръжки или нещо като пръжки но много по кухи. Та на пакета освен мазнини присъстваше и содиум, до колкото знам това е НАтрий, демек би трябвало да е сол нали  newsm78
Та до какви стойности на 100 грама да речем е горе долу приемливо за нас. аз основно консумирам хималайска сол и няма никакво значение, ако ще и с лъжица да ям, пак не задържам вода от нея и се чувствам ок, пък и е супер икономична, с 250 грама кутия караме повече от 6 месеца вече. Но за тази в готовите храни ... не знам. Понякога се налага да се вземе нещо. Когато не си подготвен не си очаквал закъснение, или каквото и да е там, и искам да знам дали мога да ги купувам тия нещица, иначе са вкусни и мазни и засищат, само този содиум ме притеснява.
И да се похваля, като не успях да се организирам тая година да правя луканки, си намерих човек, който прави , без консерванти и осветители, точно вкуса на дядо. За съжаление сезона попривършва, но съм изяла за 2 дена две пръчки Simple Smile

# 698
joya, не знам каква е горната граница по принцип (а и май няма отделни препоръчвани стойности за НВ-ВМХ), но аз не бих се притеснявала Hug Натрият явно показва съдържание на сол. Но сол има на практика във всякакви несладки купешки продукти, не може да се избегне, ако човек купува нещо. Не го мисли Hug

# 699
Cioccolata ,
тъкмо вадя от фурната нещото с лапад   chef
Много хубавичко мирише и изглежда ....Изпълни ми формата и мисля че се получи . Изпекох го заедно с една доза мъфини ( някой добър човек беше дал рецептата и ме спасява за закуска много пъти:)
Не помня кой констатира че на нашия режим не се отича ...не се задържа вода т.е . Нямам обяснение но и при мен е така .

# 700
Много е вкусно , супер . Впрочем настъргах вътре и малко кашкавал .

# 701
  • В Балкана
Честит празник на празнуващите!
Много здраве и успехи
   bouquet

От две седмици смятам, какво ям. И виждам, че държа въглените под 30 гр. на ден.  Laughing
Изключение миналата събота и вчерашната (50-55 гр.).. Може би и днес ще са малко повече.
Така е - без ядки, без млечни.. Особено без КМ, което подхранва апетита и действа в полза на лакомията.

И аз не задържам вода, в сравнение с времето, когато се хранех смесено.
По време на ОВУ си задържам, но не подпухвам цялата и нямам дискомфорт. Усещам се по пръстите на ръцете и рядкото посещение в тоалетната.. Лятото обаче краката ми отичат.. Жегите не са ми любими ... Любими са ми само под шарена към дебела сянка, в близост до течаща вода, натопени крака и студена биричка.  Laughing

Нещото с лапад и спанак, което обичам, е на баба спаначника. Ама той се прави с кори за баница и малко ориз. Е и сирене, айца и масло има.  Laughing

# 702
Шоколата, защо не пробваш какаови зърна, аз понякога дори чисти си ги хрупам. Скъпички са, но все пак са си глезотия, та не вървят по много Simple Smile
Иначе хубаво какао на прах е La Marti... не си спомням името точно, а не съм у дома, за да го погледна, ще потърся и ще пиша ако успея да го изровя.
Или ако имаш път към магазин Бахарат, съдейки по качеството на другите им подправки, мисля, че и какаото ще е много хубаво.

# 703
иглуб, благодаря за препоръките! Hug За какаови зърна много съм се замисляла, но ме спряха 2 мисли: 1) че ще се пристрастя безвъзвратно Laughing и 2) че не съм сигурна тази опаковка, която видях (май на "Балев"), при какви условия е съхранявана, дали са пресни тези зърна, дали случайно няма някакви плесени или нещо подобно Embarassed И затова не купих. Но непременно ще отида в този магазин Бахарат. Аз не подозирах за него, а редовно минавам по "Иван Асен ІІ", така че още днес ще отида да проуча Simple Smile

Тони, много хубаво, че си сложила кашкавал, сигурно е по-луксозен вариант така вместо със саламуреното сирене Peace

# 704
Установихме че какаовите зърна са много вкусни ...като ги схрускаш в средата е най - нежният шоколад който съм опитвала...топи се в устата . Купувала съм 3 пъти , все вземам по 50 гр. че инак няма спирка . Хубава глезотия Simple Smile
Тези които купувам са цели , не счукани и килограма им е около 50 лв. Детето ги бели , аз май не....Био са и май са на Балев

Общи условия

Активация на акаунт