НВ-ВМХ - част 57

• 47 762
  • 733
  •   1
Отговори
# 585
Да, процентите се гледат спрямо общото количество храна, не самосиндикално всяка по отделно.  .

Ъъъ, ако орното е вярно, то след прекаляване с въглени може да хапнем 100 грама масло и ще се оправят нещата?  newsm78 Защото съотношението въглени/мазнини ще се е  възстановило? Laughing Важни са грамовете според мен - до 70 гр. въглени на ден Peace

# 586
Абе не баш-защото ако сме прекалили с въглени и вкараш 100гр масло (още 700кал примерно) дневния ти прием от калории доста ще скочи. За колко въглени на ден казах вече, че всеки трябва да си намери най-подходящия прием на храна с експериментиране. Аз надмина ли 5-10% и ще сваля на куков ден  Heart Eyes, но пък ето че има хора и на 100гр въглени свалят. Всичко е строго индивидуално Peace.

# 587
Наистина е индивидуално Peace Първите 20 кг съм ги свалила със сигурност с над 100 грама въглехидрати на ден (но ми отне 2 години). Тогава още не бях и много запозната, просто се стараех да ограничавам най-общо въглехидратите, но все още хапвах по-големи количества от сега, вкл. от тестено, сладко, картофи, ориз, плодове.

Естествено, съветът ми сега е да се намалят въглехидратите под 100 грама, а дори и под 80, като според мен е по-важно откъде идват, отколкото точното количество. Така че смятам, че ако се консумират зеленчуци в нормални количества (без ограничения, но и без прекаляване) като допълнение към месо/риба/яйца, тогава нещата се подреждат. Млечните може да са повече или по-малко, и това е индивидуално. За плодовете важи същото. За ядките - също.

Да уточня обаче, че аз бях 78 кг на ръст 1,58 м Wink Така че съвсем обективно си имах доста за сваляне. Ако обаче сте високи 1,70 и тежите 60 кг, от които искате да смъкнете 5, защото не се харесвате, тогава със сигурност ще бъде по-трудно.

И още едно уточнение: винаги подчертавам, че според мен е правилно месото, рибата и яйцата да са основата на храненето, а не млечните, защото внасят повече полезни вещества. Млечните не са толкова добър източник на белтъчини и мазнини, нито на микронутриенти. Така че от гледна точка на полезност, поне според мен, е правилно млечните да не съставляват чак основата на храненията. Но всеки трябва все пак да види какво работи при него.

Последна редакция: сб, 20 апр 2013, 09:10 от Cioccolata

# 588
 Hug на всички
Ако може да ми разясните тия проценти се гледат спрямо общото количество поета храна или спрямо енергийната стойност ? Защото май повечето калкулатори смятат спрямо калорийната стойност, а вече разбрах, че това не е правилно.  Май по-правилно е да се гледат количествените данни в грамове.

Дани, калкулаторите смятат правилно, но трябва и да установиш твоите грамове въглехидрати, според целите. Като се говори за примерно 60%М 25%Б 15%В, при НВВМХ, се има предвид точно това, което смятат калкулаторите. Аз дадох пример с маскарпонето как се изчислява само при една храна. Който държи да прави изчисления, нека използва калкулаторите по различните сайтове или да си направи в ексел собствен, в който да вижда и грамовете В,Б,М.

# 589
Да, процентите се гледат спрямо общото количество храна, не самосиндикално всяка по отделно.  .

Ъъъ, ако орното е вярно, то след прекаляване с въглени може да хапнем 100 грама масло и ще се оправят нещата?  newsm78 Защото съотношението въглени/мазнини ще се е  възстановило? Laughing Важни са грамовете според мен - до 70 гр. въглени на ден Peace

Норе, за тези, които държат да смятат и двете са важни.  Hug
Процентите ще ги нагласиш, но ще вдигнеш и количеството на храната като цяло (или ще приемеш прекалено много калории). Не трябва да се прекалява с нищо, независимо колко е полезно или колко точно са сметнати процентите.

# 590
Норе, за тези, които държат да смятат и двете са важни.  Hug
Процентите ще ги нагласиш, но ще вдигнеш и количеството на храната като цяло (или ще приемеш прекалено много калории). Не трябва да се прекалява с нищо, независимо колко е полезно или колко точно са сметнати процентите.
Именно!  Hug

# 591
Привет.
Писах писах и накрая по погрешка презаредих страницата  ooooh!
Та писах за белтъчините - аз имам проблеми със бъбреците. Преди 5 години ми откриха камъни и песъчинки и в двата бъбрека. До колкото знам (пак зависи и от вида на камъните), се препоръчва намаляне на приема на белтъчини. Ми аз сега съм на 15%, някой ден ги надвишавам, а ако ги сваля до 10% излиза че трябва да ям само масло със сланина например Laughing Та някой ако има някакви наблюдения или информация, моля да сподели.   Hug

# 592
  • София
За отношението смятам, че е важно в началото да установите грамажите, които са ок за сваляне и после да се придържате към тях. В началото със сметки, а после и на око, получава се от само себе си Simple Smile
При мен например, за да отслабна, проработи формулата: 30 г. въглехидрати, 70-80 г. протеин, минимум млечни и мазнини до засищане.

И да се оплача, странен глад ме  е налегнал тия дни. Слава богу поне е режимен. Вече пробвах охлюви, момици, снощи и мозък, а за днес искам сърца. Хохо, звуча като канибал сигурно  Twisted Evil Искам да се опитам да не наддавам първият триместър, но при тоя ми апетит просто не знам как ще ми се получи.

# 593
Assos, хапвай си спокойно месца, мазнини, зеленчуци, плодове Hug Недей да ограничаваш количествата точно сега. Смятам, че ако се придържаш към досегашната си схема на хранене, ще доставяш всичко необходимо на организма си и на този на детето Peace А специално момиците, сърцата и т.н. вътрешности са много богати на полезни вещества, така че си ги хапвай смело.

# 594
Асос, не мисля, че си налетяла на нещо невероятно, че чак така да се пазиш .. хапвай си и бъди спокойна. Не знам дали е уместно да си поставяш цели с не-качване на кг за бременността, защото така може би излишно ще мислиш за това и накрая ще стане обратното. Във всеки случай - карай си здрава и хубава бременност  Hug
Кам, Шоки - мерси за съветите около (бъдещето) хранене на брат ми   bouquet Малко ми е трудно да му давал акъл, ние имаме голяма разлика в годините и едва сега почнахме малко от малко да се сближаваме. Но ще пробвам дето викате да го "зарибя". С предавания на Милко едва ли ще стане, щото детето вече е на бая килограми и  мисля, че само ще се фрустрира от крайните позиции на Милко и въобще от мускулестите мъже. Целта ми е да му покажа, че малко по малко тялото му преминава в неговите ръце и той може да си постави цели. Както навремето се случи с мен самата, защото и аз бях пухкава, имам недотам добри гени по отношение на фигурата и метаболизма си и по детски мислех, че съм "обречена" да си раста и дебелея пропорционално  Crazy И през ум не ми беше минавало каква мацка мога да стана и че няма нищо общо с гени, а с правилно хранене външния ни вид  Party

# 595
Хайде и аз да дръпна нагоре темата Laughing

Еленце, със сигурност не сте обречени нито ти, нито брат ти Peace И аз се имах за обречена едно време Rolling Eyes Защото аз само на бебешките снимки съм с нормално тегло. После още на най-ранните, на които съм примерно на 3 години, максимум 4, съм вече с доста наднормени килограми Embarassed И само до преди няколко години мислех, че такава ми е съдбата и това не може да се промени, каквото и да правя. Бях опитвала малко да диетствам (Байкова #2gunfire), разделно хранене също бях опитвала, но от една страна ми беше много неприятно и потискащо, чувствах се лишена. От друга страна ми се струваше крайно несправедливо другите да могат да ядат всичко и да нямат проблеми с килограмите, а аз да трябва да ям малко и от определени храни, и хем да съм гладна, хем да не мога да смъкна почти нищо, а с времето бавно, но славно да си качвам килограми Cry Така че бях вдигнала ръце. Лошо е, че и от основния си здравословен проблем бях вдигнала ръце с години, нищо не правех, а не трябва така... Но както и да е. През 2009 г. получих просветление в резултат на четене известно време по форумите Peace И така започнах постепенно, с бебешки стъпчици, да правя промени в посока към намаляване на въглехидратите. И ето, че резултатите сега са буквално невероятни Simple Smile

Така че за обреченост в никакъв случай не трябва да се мисли Hug Ако изобщо може да се говори за обреченост, това е фамилната обремененост Rolling Eyes Тя наистина има роля, от гените си човек не може да избяга, т.е. вероятно е да е наследил предразположеността. Но това не означава, че всичко наследено ще се прояви Peace От начина ни на живот - и на първо място храненето - зависи какво ще се прояви Peace Аз имам диабетици в рода по линия и на двамата ми родители. Те двамата също са с метаболитен синдром, баща ми е с доказана инсулинова резистентност (на последния преглед са му писали "захарен диабет" в амбулаторния лист), майка ми не се е изследвала, но има всички признаци за метаболитен синдром и ИР. Нейният брат е диабетик. Дядо ми (бащата на баща ми) също беше диабетик. Така че диабетните гени си ги имам Wink Оттук нататък от мен зависи да се храня и изобщо да живея така, че да не стигна и аз до диабет Peace

# 596
  • София
Шок , страшно интересно ми беше да прочета повече за теб, благодаря  Hug
А сега колко кг си? Имаш ли мазнинки по себе си (имам предвид "лоши" мазнинки, като паласки, коремче ...)?

# 597
Шоки,  Hug Hug Сигурна съм, че не сме обречени, това е ясно  Wink Аз сега се мъча с едни последни 6-7-8 кг от голямото ми напълняване миналата година, но преди това няколко години успявах да стоя в границите 46-50 кг (158 съм висока), затова съм се убедила, че работата става, хич не е до гени.
Скрит текст:
Има една приказка за гените - не знам как да го преведа като хората, затуй ще го напиша отчасти на английски:
Един дебел човек се почувствал длъжен да се обясни защо той и всичките му роднини са дебели и казал:
- It just runs in my gens!
Пък другият му отговорил:
- Nobody seems to run in your family! Laughing
Друг е въпросът, че тогава стигах до тия кг с доста лишения в храната, също съветвана от недобри източници и понякога просто не издържах на "трябва да съм гладна, за да съм слаба". Сега стигна ли 50 кг, ще знам как с кеф и ядене да си ги задържа  Mr. Green

И още нещо - по повод "несправедливостта", за която говориш. И аз съм си мислела така - всеки път като се ограничавам - уф, защо не съм като Х или У, дето си ядат каквото искат и са слаби, какъв е смисъла аз да се мъча .... ами сега двама мои приятели на смешно малко години са изкарали такъв холестерол по изследвания, че лекарите спешно ги сложили на точно такава диета като нашата - чисти меса, риби, салати, натурални млечни, плодове, и айде малко черен хляб. Та сега и онези кльощавите, и те са на диета, тъй че няма как да измамиш тялото независимо дали си слаб или дебел - има правилен и грешен начин да го храниш  Peace

# 598
^Angel^ ,
песъчинките от преди 2 години може изобщо да ги няма...Кристализацията зависи от актуалното съдържание на урината и рН . Ако се изследва камъка има значение основно кристализационното ядро  , Не е сигурно че камъните са уратни ( т.е с белтъчна генеза) , може да са фосфатни , но винаги има и калций . По тази логика ( нали не знаем какви са ) трябва да спреш всичко зелено , всякакво месо и мляко...
Освен това наличието на песъчинки не значи инсуфициентна бъбречна функция . За нея си има конкретни изследвания - най - простото е изследване на креатинин и йонограма . И едва  ако има увеличен креатинин , висок калий се мисли за намаляване на белтъчния внос .
По време на моята бременност изядох един камион лапад , зелена салата...и направих бъбречна колика....Песъчинката беше оксалатна естествено . След това никога не ми се е случвали да имам песъчинки...Но пък сега имам висок креатинин...може би като за първа ст. бъбр недостатъчност . И затова съм тук ...мазнинното хранене ме пази прекаляване с белтък .

# 599
Еленце, права си за това, че има правилен и погрешен начин на хранене Peace Но всеки път хората изтъкват аргумента, че имало много слаби хора, които си ядели всичко и нищо не им се лепяло. Значи отговорът не бил в това какво ядеш, а опирало до ген Rolling Eyes И все се изтъква, че българите традиционно били яли много хляб, картофи и ориз, а живеели по 100 години Rolling Eyes Може и да е така, не знам. Само знам, че аз не съм от онези българи преди 200 - 300 години. А и хората, които сега са слаби и ядат всичко, и нямат проблеми нито с теглото, нито с нищо, след години обикновено започват да проявяват разни болежки Twisted Evil

Интересно, че за повишен холестерол твоите познати са ги сложили на такава диета. Всъщност от една страна зависи какво са имали предвид под повишен холестерол. Но у нас препоръките са да не се яде кашкавал Laughing

Нещо интересно пише Андреас Енфелт днес по повод на това, че сиропът от агаве се смята за "добра захар":

"Различни видове захар

Скорбялата (напр. под формата на хляб, макаронени изделия, ориз) се състои от дълги вериги от 100% глюкоза.
    Обикновената захар съдържа 50% фруктоза (плодова захар) и 50% глюкоза.
    Медът съдържа приблизително същото съотношение като обикновената захар.
    Високофруктозният царевичен сироп от царевица, който се използва напр. в американските безалкохолни напитки и сладки храни, съдържа прибл. 55% фруктоза и 45% глюкоза.
    Сиропът от агаве съдържа до 90% фруктоза, а остатъкът е глюкоза.

Колкото по-висок дял фруктоза, толкова по-малко количество е достатъчно да консумирате, за да развиете затлъстяване и диабет."

С други думи погрешно е да се смята, че фруктозата е полезна или по-малко вредна. Тази заблуда идва от факта, че тя не повишава значително кръвната захар. За сметка на това обаче тя се третира от организма като токсин (= отрова) - отива направо в черния дроб и там трябва да се неутрализира по сходен начин с алкохола. И в много по-висока степен от глюкозата натоварва черния дроб, в по-висока степен се преобразува в мазнини, в по-висока степен предизвиква гликиране на протеини в организма. И със сигурност е по-вредна за диабетици Rolling Eyes Така че фруктозата или пък сиропът от агаве не са "добра" захар, а точно обратното - вариантът обикновена захар или чиста глюкоза са по-добри от фруктозата и агавето Wink

Разбира се, ако се хапва някой плод на ден, количеството фруктоза не е високо. Става високо, когато се консумират повечко храни и напитки със захар, царевичен сироп и/или фруктоза Peace

Последна редакция: нд, 21 апр 2013, 13:21 от Cioccolata

Общи условия

Активация на акаунт