Счетоводител в нужда се познава 4

• 39 360
  • 734
  •   1
Отговори
# 585
Благодаря Ала-Бала!

# 586
Здравейте!
Удобно ли е да ми помогнете с образец на Декларация за поверителност.

# 587
  • Varna
Моля помагайте-ще продавам стока на швейцарска фирма.Аз съм регистрирана по ДДС,стоката я карам до пристанището,но купувача ми е швейцарска фирма.
Не е освободена доставка защото не са в ЕС.
каква фактура би следвало да издам?

# 588
  • Русе
Моля помагайте-ще продавам стока на швейцарска фирма.Аз съм регистрирана по ДДС,стоката я карам до пристанището,но купувача ми е швейцарска фирма.
Виж "Глава трета от ЗДДС - ОБЛАГАЕМИ ДОСТАВКИ С НУЛЕВА СТАВКА НА ДАНЪКА - Доставка на стоки, изпращани или превозвани извън територията на Европейския съюз
Чл. 28. Облагаема доставка с нулева ставка е:
1. доставката на стоки, които се изпращат или превозват от място на територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на доставчика;"

Според мен трябва да издадеш фактура с нулево ДДС, и задължително да опишеш в нея основание за нулева ставка на ДДС: чл.28, ал. 1 от ЗДДС

Последна редакция: чт, 11 юли 2013, 16:19 от dilyana_M

# 589
  • Varna
Виж "Глава трета от ЗДДС - ОБЛАГАЕМИ ДОСТАВКИ С НУЛЕВА СТАВКА НА ДАНЪКА - Доставка на стоки, изпращани или превозвани извън територията на Европейския съюз
Чл. 28. Облагаема доставка с нулева ставка е:
1. доставката на стоки, които се изпращат или превозват от място на територията на страната до трета страна или територия от или за сметка на доставчика;"

Според мен трябва да издадеш фактура с нулево ДДС, и задължително да опишеш в нея основание за нулева ставка на ДДС: чл.28, ал. от ЗДДС

Благодаря за отговора.
Аз я карам до пристанище в България.Там я разтоварвам и те си я качват на кораб и заминава.
В такъв случай би трябвало да е сделка на територията на страната с ДДС и всичко друго или без значение къде я карам ,след като контрагента ми е лице от страна извън ЕС си следвам процедурата от чл.28?

# 590
клиентът ти е'трета страна' - Швейцария т. е трбва да имаш митническа д-я. Какъв е транспорта не е важно, само трябва към м.д да се приложи  и товритлницата! След това, на база на статистическата стойност  издаваш бг фактура с основание на неначисляване на ДДС - ккто са посочилиДиляна и Беки.
В дневника за продажби избираш вид на сделката "освободна по глава III от ЗДДС' - това е!

# 591
  • София
Как да си преместя базата данни за Декларация 1 на нов компютър? Само чрез копиране ли? Ползвам програмата на НАП. Благодаря ви предварително   bouquet

То бая време е минало от питането, но мисля че базата данни е в един файл Bulnok (би трябвало да е в папка DATA). Копираш от стария и пействаш на мястото на другия файл. Не съм пробвала, само четох че е така. Имах проблем с едно обновление, та възстановявах предишен restore point. Това ми беше резервния вариант, но се оправих и без него. Дано да е успешно!

# 592
Някой получавал ли е услуга - транспорт от ЕС? Имам инвойс за транспорт от рег. доставчик - услугата с протокол, както доставката на стоката ли да я оформям? Със същите членове ли?

# 593
  • София-Младост
Някой получавал ли е услуга - транспорт от ЕС? Имам инвойс за транспорт от рег. доставчик - услугата с протокол, както доставката на стоката ли да я оформям? Със същите членове ли?
В моите протоколи пиша само, че се идава на основание чл.117  ЗДДС. 

# 594

Аз отбелязвам основание чл.117, във връзка с чл.82, ал.2, т.3 ЗДДС. В дневник продажби - в к.14.

# 595
  • Русе

Аз отбелязвам основание чл.117, във връзка с чл.82, ал.2, т.3 ЗДДС. В дневник продажби - в к.14.

В дн.за продажби и в к.15 ДДС-то ли? А в дневника за покупките в кои клетки и с какво основание посочвате фактурата?

# 596
В моите протоколи пиша само, че се идава на основание чл.117  ЗДДС.  

В дн.за продажби и в к.15 ДДС-то ли? А в дневника за покупките в кои клетки и с какво основание посочвате фактурата?

ДДС-то в кл.15. В дневник покупки, ако е с право на дан.кредит, в к.10 и к.11, вид документ - 09.

# 597
  • Русе
Бела-дона, Благодаря   bouquet
А основанието и в двата дневника "Самоначисление по чл.82, ал.2" ли е? Или в дневника за покупки трябва да се пише "покупка" ?

# 598
  • София-Младост

В дневниците тази фактура няма място, само протокола вкл. в двата дневника. За основание пиша, това което ми е по- фактура, било транспорт, било авточасти или някакъв ремонт примерно. Но каквото и да пишеш не е от значние мисля.
За колоните...при мен други цифри пише, но в самата декларация са клетки 12 и 22, и се добяват към 31 и 41, защото са с право на данъчен кредит.

# 599
Как да си преместя базата данни за Декларация 1 на нов компютър? Само чрез копиране ли? Ползвам програмата на НАП. Благодаря ви предварително   bouquet

То бая време е минало от питането, но мисля че базата данни е в един файл Bulnok (би трябвало да е в папка DATA). Копираш от стария и пействаш на мястото на другия файл. Не съм пробвала, само четох че е така. Имах проблем с едно обновление, та възстановявах предишен restore point. Това ми беше резервния вариант, но се оправих и без него. Дано да е успешно!

bouquet Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт