С колко пари живеете на месец

• 38 727
  • 519
  •   1
Отговори
# 315
Моите деца на 4 години, в 10 часа отдавна спяха.
Насън няма как да ядат.

Цитат
Проблемът е в прекалено ниската финансова култура на хората (съжалявам, че го повтарям във всяка втора тема, но е факт!), както и в бедняшкото мислене "И аз съм човек!", и "Парите са си мои, ще си ги харча както си искам", което докарва хората до извращения от сорта - два дни на пържоли и после 28 дни на хляб и маргарин...

Абсолютно!     Peace

# 316
Няма как хора, които разполагат с много пари да разберат защо не всеки може да дава по 50-100лв. на ден за храна и защо това не е оправдано.
Ако аз вземам Х-сума и съм свикнала на обяд и вечеря да ям в ресторант и да оставям минимум Х-сума...то за мен това ще е най-нормалното нещо.
И няма как да разбера защо хората си планират парите за пазаруване, какво да сготвят, как да го приготвят за да не се хвърля и т.н.
Вероятно само тези, на които им е коствало наистина много труд, усилия да постигнат нещо и да са на такъв етап в живота си, в който да не мислят как да свързват двата края е по-възможно да си планират разходите.
Доста често виждам хора, които просто са помилвани от съдбата да имат заможни родители, да им се осигурява всичко на тепсия от ранна детска възраст и да нямат грам финансова култура.

# 317
  • София
Като каже детето в 10 вечерта, мамо яде ми се плодово кисело мляко, какво правите? Или, мамо дай ми от пастърмата?

Grinning

В 10 часа вечерта храна на детето не давам.
И моето толкова късно не яде.Яде се рано.Ако не иска да яде ,ляга гладна.ПО късно яде само ябълка.А и обикновено в 10 часа е в леглото

# 318
Насън няма как да ядат.
Аха, да бе, ще спи в 10 часа, след като през деня е било на градина, където е спало 2-3 часа на обяд, не са ги извеждали, и на всичкото отгоре е гладно защото храната на градината е малко и постна ...
В интерес на истината събота и неделя заспива около 9-10 часа, но тогава го занимаваме цял ден и вечер не е гладно. През седмицата заспива чак към 11-11.30.

# 319
От градината се взимаха към 17-17.30 ч.
До 20.00 ч има предостатъчно време и да се наяде, и да се налудува.
За дете на 4-5 години 7-8 часа нощен сън е недостатъчен.

# 320
Това е въпроса. Колко Ви е общия доход на сем. и стига ли ви за да живеете нормално? ...
И да и не.
Стига, за да живеем нормално, но не стига за да забързаме строежа на къщата, колкото би ни се искало.
Храната ни е безумно перо. Не знам какво правя, но вкъщи или навън не падаме под 50 лева дневно. За двама.
А за бебешките разходи ме изненадахте приятно Simple Smile Други цифри си имах аз наум, а то какво излезе .
Двама ,с 50 лв. на ден и ние, четирима с 50 лв. на ден !
Нека да разгледаме нещата мащабно, а не до единичния случай.
Не съм съгласна с липса на "финансова култура" и "бедняшко мислене",
но ще навлезем в една друга сфера.

# 321
  • София
Насън няма как да ядат.
Аха, да бе, ще спи в 10 часа, след като през деня е било на градина, където е спало 2-3 часа на обяд, не са ги извеждали, и на всичкото отгоре е гладно защото храната на градината е малко и постна ...
В интерес на истината събота и неделя заспива около 9-10 часа, но тогава го занимаваме цял ден и вечер не е гладно. През седмицата заспива чак към 11-11.30.

В градината се спи 1,5 часа. От 13 до 14.30, максимум до 15. След това ги вдигат за закуска. Освен това не виждам повод за гордост във факта, че детето ти на 4 години си ляга в 23.30 ч. Това е твоя грешка и тя изобщо не е полезна за детето ти.

# 322
Била съм и от двете страни.
Когато се разполагаше с големи суми, всеки ден поне веднъж навън едно хранене, отделно готвех и хвърлях вкъщи, защото само аз си го ядях. Пазар през ден за 50 и отгоре лв.- фиксове, сосове. Наем ток, цигари, дете, малък кредит- 4000 лв. Да отбележа, че не аз бях инициатор.
Елате ме вижте сега- без едната нула, тогава осъзнаваш за какви безумия си харчил.
Не помня откога не съм пазарувала, седмица, освен сок и барнита. Имам си всичко необходимо в хладилника, купено преди седмица, облагодетелствана съм със село, та и фризера е пълен. Не съм лишена. Но започваш да си правиш вече сметката, защото знаеш че няма.
Та с две думи, вярна е приказката за бабата.

# 323
Насън няма как да ядат.

Дъщеря ми в 17.00 часа е взета вече от градина, като се прибере, хапва филийка, кекс, баница (каквото има) щото е много гладна. Към 19.30 вечеряме. Трябва да се е нахранила. Ако не е яла, си е нейн проблем, ще спи гладна, да се научи другият път.
Ляга в 22.00, обаче сутрин с много зор става в 7.00 часа.

На четири като беше всичко разбираше и на три  разбираше, че и на две. Децата всичко разбират, не подценявай детето си.

Ох с тази тема ме амбицирахте, да взема да напиша следващият месец ден по ден за какво се харчат пари и как се готви...Само дето не знам до къде ще ми издържат нервите.... Mr. Green

# 324
  • София
Абе стойността на една вечеря е относително нещо.
Аз, например, докато си чакам поръчката от Виктория, бих могла да заработя достатъчно, за да платя на доставчика. Тоест би ми излязло по-евтино, отколкото да варя боб един час.
Прости сметки.

# 325
Насън няма как да ядат.

В градината се спи 1,5 часа. От 13 до 14.30, максимум до 15. След това ги вдигат за закуска. Освен това не виждам повод за гордост във факта, че детето ти на 4 години си ляга в 23.30 ч. Това е твоя грешка и тя изобщо не е полезна за детето ти.

Баси, аз не си позволявам да си лягам в 23:30, да не говорим за децата. Спали или не спали.
През седмицата смъртоносната граница е 20:00, през уикендите 21:00 часа. Относно спането съм желязна.
Последно хранене в 18:00-18:30.
Няма хък мък.

# 326
Така е, баба знае и две и двеста,лошото е ,ако се тръгне от двеста към две.
Асос , Peace

# 327
От градината се взимаха към 17-17.30 ч.
До 20.00 ч има предостатъчно време и да се наяде, и да се налудува.
За дете на 4-5 години 7-8 часа нощен сън е недостатъчен.
Съгласна съм напълно с това.
Нашите са на близо 5 и си лягат в 18 и 30 най-късно,като са на предучилищна от 9-16;30 часа, и се изморяват доста като в 17;30 им се затварят очите вече и чакат с нетърпение приказката си,топлата вана и заспиват веднага до 7 сутринта . Навиците се създават сега ,а за нас дете под тийн възрастта да е будно след 21 часа си е престъпление . Peace
Децата колкото повече растат ,толкова повече и разходите. Не искам да правя разбивки, защото не сме в БГ и няма да са полезни на никого, но само занималнята след 15 часа , обедите в училище, плуването, тениса веднъж седмично ,униформите, език и т.н. за близначки е сума равна на добра средна заплата за месеца.А когато се преместим и в частното училище ще е още по-скъпо,но оправдано вместо да се купува всеки ден готова храна и безсмислени тонове  играчки за по лев-че,два или купища  дрехи да имат по-добро училище и спорт. Това е  за нас, не ми скачайте сега.

# 328
Хич не сте за жалене , щом хвърляте храна и щом давате храна на децата по нощите . Sunglasses
Ясно е , че не можете да си направите сметка колко ви е нужно и че нямате ред  .

У нас троха не се хвърля .

# 329
  • Пловдив
Като каже детето в 10 вечерта, мамо яде ми се плодово кисело мляко, какво правите? Или, мамо дай ми от пастърмата?
Grinning
В 10 часа вечерта храна на детето не давам.
А ако ти поиска, какво правиш?
Казваш му, да чака до сутринта ли?
Говоря за моето, на 4г., ако е по-голямо ще разбере.
Казвам му, че няма. Точка. Не може винаги всичко да има. И аз искам Порше, ама карам Рено. Просто не може да има всичко което поиска тук, сега и веднага. Даже и за храна. Да не говорим, че не харесвам да яде плодови млека по принцип, това е съвсем отделно.

Общи условия

Активация на акаунт