Електронни здравни досиета?

• 7 619
  • 93
  •   1
Отговори
# 75
  • Майничка
По принцип, за всеки преглед би трябвало да има амбулаторен лист, подписан от преглежданото лице или родител/настойник. Хайде, за обикновен преглед, без последствия (като изпращане при специалист, назначаване на изследвания, профилактика при бебе, ваксинация, издаване на болничен лист, направление за хоспитализация и подобни), ЛЛ може и да пропусне да издаде такъв, защото му е все едно дали ще го отчете по каса. В случаите, когато има нереален такъв, с последващо посещение при специалист или изследвания, най-често става дума за "покриване" на друго, неосигурено лице.

# 76
и във моето досие има пускани направления, без да съм ходила, но на мъжа ми  #Crazy направо се хванах за главата/а той не е стъпвал от три години при ЛЛ/
А според сестрата съм забравила , че съм идвала на преглед  #2gunfire

# 77
  • България-Швейцария
Не съм стъпвала при личния си лекар повече от 10 г. и това, което пишете направо ми звучи на китайски.
Не мога да замисля какво ще си открия в досието, като си взема кода.

Също така искам да си имаме индивидуални здравни сметки. Някакъв малък% от вноската да отива за солидарното здравеопазване, другото да си е за лично ползване. С такъв контрол, доста пари от здраве ще спестим ми се струва. Стига с тая солидарна с-ма, щото е солидарна само към крадците.
Точно за същото опявам от доста време, но на никого не изнася да го направи.
В Швейцария доста народ пищи срещу здравните застраховки, но е факт, че най-високата месечна покрива дори пластични операции.

# 78
  • София
Остава сега и да се закълнете, че никога, ама никога няма да опирате до просешка тояга, защото сте млади, силни, умни, предприемчиви и такива работи като безработица и бедност вас не ви лови и освен до пластични операции на гърдите и липосукция, няма как да опрете до друго!

# 79
  • България-Швейцария
Здравната застраховка, Andariel, е много по-висока като месечна вноска от осигуровката (една от най-ниските в кантон Женева е над 300 франка), но ако е персонална, това ми гарантира, че в случай на нещастие е сигурно, че ще мога да се възползвам от нея, докато при тукашното осигуряване 'на калпак' със сигурност ще ми се наложи да си разпродавам имуществото или да се моля за съчувствие по форумите, ако искам да остана жива.

Същото се отнася и за пенсионните партиди.

# 80
  • София
а ако тамм останеш без здравна застраховка, тогава какво ще правиш? Пак ли ще твърдиш, че от солидарния принцип няма нужда, а трябва да е на индивидуални партиди и всекиму според сметката? Човек много лесно ги прави сметките кое е нужно и кое не, когато джобът му е пълен, а в аптечката в банята има само аспирин и противозачатъчни. Ако утре останеш без работа колко ще те грее здравната застраховка от времето, когато си работила, доколкото зная, си длъжна всеки месец да плащаш вноска И по нея, за да важи, и просрочиш ли, издухваш супата! ПоправИ ме, ако греша в принципа на здравното застраховане и солидарния принцип при общественото такова.

# 81
Andariel що се прайш на интересна? На мен ми омръзна от всякъде да ме крадат. Отивам преди 2 години в спешното, карах приятелка със спонтанен аборт и не можем да се доредим от цигани с деца, с обикновена вирусна инфекция. Масово ги приемат в болницата, за да ползват безплатни антибиотици с фалшиви диагнози. Чрез циганите най-лесно се краде, защото те нито виждат какво им пише в листа и какви процедури са "им правени", нито пък ги интересува. Най-важното им е да е безплатно. Научили са се и се възползват най-нагло и от това. За мен все НЯМА направления, за детето ми също ( слава Богу, че рядко опираме до доктори ). Съгласна съм да внасям по 100лв. на месец, но да знам, че са си за мен и за семейството ми. Кое не е ясно? В Испания се прехвърлят пари от сметки на роднини и приятели, когато става дума за сериозно заболяване. Тук на какво мога да разчитам, когато парите ми са заминали в нечий докторски джоб?

# 82
  • София
Ти нещо смесваш принципа на действие на една система с контрола върху тази система и всеки неин компонент. Солидарната система е доста добра като идея и принципи, а кражбите са въпрос на (не)контрол, който няма нищо общо със солидарността. Ако решат да те крадат, и индивидуалната пардита ще дръпнат, ти пак нямаш контрол, защото си пациент, а паричните и административните отношения са между болницата и касата. Ти като пациент само трябва да слушкаш и да папкаш, и да не се бъркаш в играта на големите батковци и каки.  Peace

# 83
Освен в сградата на РЗОК-София на ул. „Енос“ № 12-14, в столицата кодът за достъп се издава и в общинските офиси на Столичната РЗОК в “Люлин” – ул. “Кореняк” 17, “Младост” – ул. “Свето преображение” 20, “Красно село” – ул. “Генерал Тошев” 15-17, “Подуяне” – ул. “Ем. Васкидович” 51, и “Надежда” – ул. “Хр. Силянов” 77.

Ако има и по другите общини възможност е чудесно това... Доколкото разбирам, не се чака, а отиваш и веднага ти го издават този  "уникалният код за достъп", така ли е?  newsm78

# 84
  • България-Швейцария
Ако решат да те крадат, и индивидуалната партида ще дръпнат...
И как точно ще стане това, ако касата е частна, работеща на принципа на застрахователните дружества?
Що не пробва Дянков да 'дръпне партиди' от Дженерали например, а се заигра с резерва на НЗОК?

# 85
  • Майничка
...И как точно ще стане това, ако касата е частна, работеща на принципа на застрахователните дружества?
Що не пробва Дянков да 'дръпне партиди' от Дженерали например, а се заигра с резерва на НЗОК?

СиТрамелче, от частните също лесно се дърпа - назначат ти изследвания, без които спокойно можеш да минеш, пишат ти две-три консултации от "светило" със съответните разценки на "реални" цени, пък светилото я ти погледнало изследванията, я не и така. Имам близък, който се занимава точно с тази част на финансирането в голяма болница в САЩ, там по същия начин влачат от здравните застраховки, за да си финансират невъзстановимите разходи за лечение на неплатежоспообни пациенти.

# 86
  • В две мънички очи...
Ами то и тук ако не си здравноосигурен и не си мургавелко никой няма да ти обърне внимание ако не си платиш. Аз също съм за индивидуални сметки, като бях да раждам здравнонеосигурените мургави родилки си плащаха за самостоятелни стаи.

# 87
Здравейте. Днес си извадих персонален код, но постоянно ми изписва, че въвеждам невалидни идентификационни данни. Има ли някакво техническо време, което трябва да мине преди да мога да вляза в досието си?

# 88
  • В две мънички очи...
Не, няма технологично време.

# 89
На моя мъж му стои личния лекар от 2000 г. (в Бургас) newsm78 А той 2004/5 го смени (в Пловдив) ... и си го ползва редовно съответно. Защо така не е отразено там  Thinking
Не съм си взела номер за мен да гледам (него с ел. подпис го разгледах).
А за децата как може да се види?

Общи условия

Активация на акаунт