Електронни здравни досиета?

• 7 611
  • 93
  •   1
Отговори
# 45
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
След като не е предвидено пациентът да подписва документ, с който лекарят да докаже прегледа/процедурата, смисъл от това да го следим няма.
В 99% от случаите в които сме били на преглед, аз или децата, ни дават за подпис лист с номер, дата, номер на практиката на лекаря извършил прегледа и всички данни на пациента(мисля, че беше Амбулаторен лист) с диагноза, направените манипулации и назначено лечение.

И при моята ЛЛ се подписва Амбулаторен лист за прегледа, диагнозата и назначеното лечение  Peace Няма начин без такъв лист лекарите да докажат, че са извършили преглед Simple Smile Иначе щом си спестяват това - все едно не са работили ... Може в края на работния ден да издават тези листове, но много ми е чудно как се слагат подписите след това  newsm78 Най-вероятно или лекаря, или сестрата се разписват вместо пациента ..., което си е фалшификация на документ  ooooh!

# 46
la vida loca , Преди години дежурен лекар отказа да прегледа детето ми, защото "за една кашлица не се ходи на преглед събота и неделя". След заведена жалба се оказа, че според здравната каса детето ми е прегледано и има издаден лист, който естествено аз не съм подписала. От здравната каса не проявиха интерес и ми казаха да се обърна към Етичната комисия към Лекарския съюз или към Прокурор. Според тях детето си било прегледано и всичко си е наред независимо от факта, че подписа под документа е фалшифициран. Не санкционираха лекарката. Та ако някой  намери Арменския поп да пише на лични, че аз такава борба водих срещу здравната система, че ми е ясно, че с тях на глава не може да се излезе.
Последния ми пример е малкото ми дете, което 11 дни беше лекувано от пневмония (в болница) докато умираше от спукания си апендисит. Добре, че я преместих в Пирогов, та историята завърши със щастлив край. Резултатът от всичките ми жалби е мнението на шефката на Медицински одит, че  Ми вярна, тъй като изследванията на детето са правени в странни часове като снимка на бял дроб в 12 през нощта или кръвни изследвания в 2 през нощта, но пък нищо не може да се докаже, тъй като медицинската им документация е изрядна. Успяха да им съставят само акт за административни нарушения, че някакви неща не са правилно описани в медицинското досие, но надали акт от 2-3 хиляди лева ще уплаши някой... За този случай ми бе оказан достъп до медицинското досие от Здравната каса, е сама да видя какво пише в него... Отзасът естествено не е писмен. Просто ме изпращаха от институция кум друга, че да загубя търпение. И навсякъде ми казваха как нямало да стане. Който вярва, че с този достъп нещо ще се промени да не му троша хатъра, но аз лично не вярвам в чудеса.

# 47
  • Пловдив
Явно няма някой, който е ходил да иска този код за достъп, но от това, което чета......май и аз вече не го искам  Mr. Green По-добре да не знам какво ми има хехехе

Дано следващото правителство, което и да е то, да се заеме най-накрая с тази Здравна реформа. Как не могат да разберат, че и те са хора и все някога ще им дойде до главата някоя болест и сблъсък със системата. Или май те са си я направили удобна за тях, да си лъжат и мажат с диагнози, болести и източване на пари.

Аз в последните години ходих на доста прегледи на частно и само на един с направление, защото "улучих" удобен момент при личната да ми даде. Или няма до края на месеца, или до края на тримесечието...или нищо ми няма, за какво да ми дава направление...или има "по-спешни случаи" и да не хаби направление за мен.... Чудя се къде отиват парите, които давам за здравни вноски  newsm78

# 48
Разгледах си досието. Няма нещо, което да не знам. Описани са всички прегледи, диагнози, изследвания, направления, физиотерапии /ако имате такива/.....Липсват само предписани лекарства, но от тук нататък ще се вписват явно. Доста са си поиграли лекарите , за да го попълнят със задна дата. Но мисля, че при хора със сериозни и хронични заболявания е добре направено.

# 49
Аз влизам с ел.подпис от март 2011г. Преди се виждаха хоспитализации, имунизации и някои други неща, сега са изчезнали  Thinking . Има и много неотразени неща. Имах операция през 2009 година, виждаше се престоят в болница, сега е изчезнал. Дъщеря ми е отдавна пълнолетна, но виждам и нейното досие, тъй като аз съм и избирала личния лекар. Ако го смени, няма да мога да го виждам. Бях забелязала някакви несъответствия, обаждах се, но ми казаха да подам жалба да правят разследване. Не беше нещо сериозно, затова не съм се и занимавала, но си смених личния лекар. А, разбрах и че ми е правена имунизация без да съм ходила, но сега информацията изчезна. Иска ми се тази система да работи, всичко да се отразява коректно и ако има нередности да се търси отговорност за това. Сега ми се вижда невъзможно  Tired.

Като писах несъответствия, бях ходила на профилактичен преглед, написани ми бяха някакви килограми, обиколка на талията, оплаквания, които никога не съм имала. Информацията в досието се появяваше след повече от месец. Реално аз нямаше как да докажа, че не съм казала нещо на личния лекар, затова и го смених.
Питам се, ако някакви некоректни данни са попълнени за несъществуващи оплаквания, дали след време това няма да попречи на някого, примерно за застраховка живот или за започване на работа  Thinking

Последна редакция: ср, 17 апр 2013, 08:59 от ГАЛИ_ГЕ

# 50
  • Дива Индия
Ей сега и аз ще си извадя код.

# 51
За София-град от къде да си взема подпис? От РЗОК на ул. Енос ли?

# 52
  • Дива Индия
РЗОК - СОФИЯ–ГРАД
1408 София
ул. “Енос” 12-14
тел.: 02/ 965 67 46

# 53
Да, благодаря, и аз го видях. Супер неудобно, но ще се ходи да видя какво се случва с досието ми.

# 54
  • Дива Индия
Трябва да се отиде лично, няма как. Но става много бързо, само носете л.к.
Информацията, която излиза, е от 2009г. насам и е за дейност, за която здравната каса е платила.

Последна редакция: ср, 17 апр 2013, 10:46 от Инди

# 55
Успях да вляза с електронен подпис. Според досието наскоро съм ходила при ЛЛ за "J20/Остър бронхит", преди месец за "N30/Цистит", а по нова година "D50/Желязонедоимъчна анемия".  А аз не съм стъпвала на лекар от миналото лято. newsm78 Като натискам бутоните "прегледай" за амбулаторен лист, нищо не се отваря.
На дъщеря ми не са въведени прегледите от октомври месец насам, а сме ходили няколко пъти включително и за годишен преглед тази година. Данните са до 2009 вкл., но тя 2010 лежа в болница за бъбречна инфекция, за което няма нито дума. Чудна работа.

# 56
Сега , ако се появи и информацията за стоматологичните интервенции (по здравна каса) ще сме сигурно още повече учудени.  Wink
Аз съм озадачена къде изчезна част от информацията  Thinking

# 57
Успях да отворя амбулаторните листове. Имало блокирани изскачащи прозорци. Що изследвания съм правила покрай анемията и цистита, а аз да не знам.  Crossing Arms Оплакванията ми като съм ходила за цистит са били "болки в дясната тазобедрена става".  Joy

# 58
  • Дива Индия
Стоматологичните дйности по здравна каса се виждат.

# 59
Успях да отворя амбулаторните листове. Имало блокирани изскачащи прозорци. Що изследвания съм правила покрай анемията и цистита, а аз да не знам.  Crossing Arms Оплакванията ми като съм ходила за цистит са били "болки в дясната тазобедрена става".  Joy

Shocked Знаех си, че ще лъснат тези злоупотреби. Искам сега да накарат всички да върнат парите в касата. Също така искам да си имаме индивидуални здравни сметки. Някакъв малък% от вноската да отива за солидарното здравеопазване, другото да си е за лично ползване. С такъв контрол, доста пари от здраве ще спестим ми се струва. Стига с тая солидарна с-ма, щото е солидарна само към крадците.

Общи условия

Активация на акаунт