Отговори
# 210
Кание, и аз много зор видях с педиатъра, но предварително говорих с жената.Каза като се роди бебка да и се обадим и ще дойде да ни види  като ни изпишат.Избрах жена, която ни препоръчаха приятелско семейство лекари и е накрая на нашата улица, а да ми е близичко.

# 211
  • Бургас
Mного благодаря за отговора на ЛЛЛ   bouquet

Честити бебенца на родилите мами, живи и здрави и всичко най-хубаво  Hug Hug Hug

Ние сме добре, но нямам баби под ръка, сами се оправяме и нямам секунда свободна... не си доспивам, не мога много да си почина, дано не се отрази на количеството кърма това...
Дано всички сте ок  Hug Simple Smile

# 212
имам въпрос към ЛЛЛ:

нещо подобно на това, което пита мон...но нека първо разкажа как стоят при нас нещата...предполагам и се надявам да няма нещо обезпокоително, но си е друго да го чуеш от някой с доста повече опит като Бу...та от раждането сме изцяло на кърма (там само два пъти през нощта са му давали изк. мляко)...гърдите ми се бяха доста напълнили, нямах търпение да се приберем вкъщи, за да започне мъката с изцеждането...казвам мъка, защото с каката имах толкова напращели гърди, а цеденето изобщо не се получаваше, тя намаше сили да суче, постоянно спеше на гърдата....с цената на кански усилия и една инквизираща обикновена помпа от 3 лв. се отпушиха каналите...в резултат на цеденето направих свръхлактация, а от един уж сутиен за кърмачки получих запушване и направих мастит...за капак имах и рагади и ме боляха зверски зърната...та имах си от всичко... Mr. Green затова сега при мисълта, че всичко това може пак да ми се случи настръхвах...за щастие явно наистина втория път е по-лесно...малкият юнак не е така мързелив като кака си и за 1 денонощие се справи с препълнените гърди (което е супер, защото нито помпи, нито топли  компреси помогнаха, само два-3 компреса със зеле)...в момента гърдите ми са нормално меки...когато наближи да се храним и по време на кърмене усещам как кърмата слиза...първият път даже е доста болезнено...имам и спонтанно потичане, даже и от тези изпъкналите точици на зърното, не знам как се казват и не знам доколко е нормално това...мишокът суче активно около 10-15 мин, след което си "дояжда" понякога спейки...имам чувтсвото, че постоянно се храним...понякога го слагаме направо в леглото и спи, понякога (струва ми се често) е буден и мрънка, май когато има зор да се облекчи...гледам да предлагам в повечето случаи гърда, но когато заспи на гърдата и то само леко сучейки все едно ползва биба, го махам от гърдата...в такива моменти и като има зор за изхождане му давам биберон и след доста време се успокоява после пак почва да мрънка и така до следващото хранене...а аз и зърната ми през това време пък да си починем...мнг често (почти след всяко хранене хълца) не знам дали защото преяжда или се нагълтва набързо... newsm78 и опитите ни да го оригнем нещо не се получават както трябва....храненията са понякога на 2 часа...и често между храненията почти не спи (освен докато се храни:) притеснява ме, че малко спи и е неспокоен...да не би да е от глад... newsm78...и сега според мен най-важното...Simple Smile)) пампитата си ги пълним редовно...почти на всяко хранене (често по време на храненето) имаме и изхождане, което не е мнг - около чаена, най-мнг супена лъжица, друг път е само нацапан памперса...но с това спане на гърдата и тези меките гърди не знам докога ще я караме така... Sad
сега въпросът - дали му е достатъчно кърмата и трябва ли нещо да предприема по отношение на храненето?
извинявам се мнг за дългия пост и предварително благодаря за вниманието... Hugвълнувам се и се притеснявам, защото този път мнг ми се иска да успеем с кърменето... Praynig

Здравей Аmen и честит ти син!   bouquet
 Чудесно е, че вече сте преодолели препълването на гърдите и че си така мотивирана да кърмиш!  Hug

От написаното разбирам, че се притесняваш дали Павел се храни добре и дали имаш достатъчно кърма.Едни от признаците, които могат да служат като ориентир за това дали бебето се храни добре са  наддаването на тегло, здрав вид и цвят на кожата (розовееща, еластична при пощипване) , пълни памперси (поне 5-6 обилно напишкани за денонощие, от които поне 2-3 добре наакани), влажни лигавици (оченца и вътрешността на устата). Тези признаци могат да са показателни само за изключително кърмените бебета, които не приемат други течности освен майчината кърма.

Доколкото разбирам, според теб количеството на нааканите памперси при Павел ти се струва малко. Как намираш другите признаци по-горе при него? Правено ли е контролно претегляне след раждането и ако да какво показва кантарът? Предлагаш ли друго освен кърма?

Новородените в първите дни и седмици след раждането могат да се нуждаят от повече време на гърда, за да заситят глада си и да изсучат нужните им количества. Макар, че се раждат със силен сукателен инстинкт, често са им необходими време и упражнения на гърдата, за да развият своите сукателни умения. С течение на времето обикновено започват да се справят все по-добре и да изпразват гърдата по-бързо. Ако в началото това би могло да отнеме 30-40 минути или повече, в които бебето да прави паузи и да се уморява, то след няколко седмици това време би могло да е значително по-кратко.  

Млякото слиза в гърдите не с постоянен приток, а на "порции". Обикновено между всяка една порция, притокът може да се забави за малко. Някои бебета може в този момент да загубят интерес да сучат и да се унесат. Това, което би могла да опиташ в такива моменти е нежно да разбудиш бебето, да приложиш техниката компресия на гърдата, описана тук и видеоклипчетук или ако е изпразнил добре първата гърда, да предложиш и втората, ако иска да суче още.

Освен задоволяване на глада, кърменето за бебетата е извор на най-голямо удоволствие, от сукането, от близостта и мириса на мама, носи им усещане за сигурност, топлина и уют. В началото бебето може да има нужда да суче много често и да прекарва повече време на гърдите и това е напълно нормално. За новороденото обичайно са нужни поне 8-12 или повече кърмения за денонощие, включително и през нощта.

Големите паузи би било добре да се избягват, като може да се допусне само една по-голяма 3-4 часова нощна пауза. Честото сукане е важно както за доброто наддаване и растеж, така и за стимулация на лактацията.

Би ли споделила колко кърмения ви се събират за денонощие, колко от тях са през нощта и как предлагаш гърдите на отделните кърмения?

Понякога даването на биберон залъгалка на новороденото, би могло да се отрази на апетита му, и от там на наддаването. Това е така, тъй като  няколко минути сукане на залъгалка, могат да подадат фалшив сигнал към мозъка на бебето, че е заситило глада си и да отложат във времето желанието му да суче.

Би могла да се опиташ да се довериш на желанието на Павел да суче и да предлагаш гърда винаги, когато той пожелае, при първи признаци на глад или неспокойствие. Първите седмици след раждането на бебето са период на взаимна адаптация и опознаване, понякога могат да преминат в много чести кърмения и контакт с бебето, то има нужда да е в непосредствена близост до мама, в този непознат нов свят. С течение на времето мама и бебе се опознават и изграждат свой собствен ритъм.

Ако бебето е обхванало добре гърдата и не усещаш някакъв дискомфорт докато кърмиш, то вероятно е засукало дълбоко зърното, така че да попадне на мекото му небце, където да е защитено от триене и нараняване. В такъв случай обичайно не би следвало да има някакво разраняване или болка при кърмене, които се получават най-често при недобро засукване.

Ето и една интересна статия, която може да е полезна както за теб, така и за другите момичета тук: Кърмене – да започнеш правилно както и едно много хубаво видеоклипче с най-важното за кърменето

Ще очаквам отговорите на въпросите ми, за да се опитам да дам по-близки за вас конкректно идеи и информация. Вярвам, че вие с Павел ще станете чудесен екип и ще се радвате на спокойно и щастливо кърмене!  Hug

# 213
Върнах се от преглед, мале това ровичкането за разкритие ми разказа играта #Crazy и на бебка хич не и допадна.Иначе сме добре, всичко ни е както трябва, във вторник ако не съм родила до тогава пак сме на преглед (07.05).Записахме и тоновете, ама като ги записваме и бебка не ще да ритка , не и допада като съм по гръб.За ототците доки каза да полежавам вече особено на лявата страна, че доста са ми поддути краката.Имам вече разкритие 1,5 см ама май си е нормално.Абе още малко остана, само да са ни живи и здрави децата

# 214
Здравейте ,момичета!
Нашето момче Самуил се появи на бял свят на 23.04 в 23:15 ч със своите мерки : 3,650 кг и 52 см. Изписаха ни в петък /26.04/ и все още се нагаждаме и правим режим. Добре мина всичко,и двамата се чудесно! Днес ни посети и педиатъра и всичко ни е наред!
Благодаря на всички за комплиментите и подкрепата! Да ви се връщат!

# 215
Борил, да ви е жив и здрав малкият сладур, избрали сте отново страхотно име.А той е с перфектни мерки, надявам се и ти да си добре и бързо бързо да се нагодите двамката и баткото да помага Hug Hug Hug Hug

# 216
  • насън...
бу, огромни благодарности за подробните обяснения, милите и окуражаващи думи... Hug  bouquet Hug  bouquet
стана ми мнг мило, даже се просълзих от отделеното внимание и персонално отношение...нека има повече хора като теб в тази държава и по света, които безрезервно да помагат на другите... Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

наистина процесът на научаване и свикване с кърменето и един с друг не е лесен...за мен всичко е почти ново, въпреки, че съм с второ детенце...с първото направих всички възможни "грешки", но въпреки трудностите и с цената на мнг усилия кърмих (макар и с дохранване) 4 мес. и половина...

та сега за нас с павел...правилно си разбрала притесненията ми...само на кърма сме...храненията са 9 на денонощие, 2 от които са през нощта (около 12 и после към 3-4)..на всяко хранене редувам гърдите...трудно ми е да кажа за цвета на кожата, защото има жълтеница, но според мен изглежда добре, кожата започва да се избистря (имаше лек обрив), устничките са влажни, а нааканите пампита са 3-4 с около чаена лъжичка, напишаните са с добро количество според мен...но все пак не знам какво значи добре напишкани и наакани...теглене след изписването не сме правили...мнг ми се иска, но нашата доки ще бъде на разположение чак на 15-ти...ще видя къде бихме могли да го претеглим преди това...
днес реших да го пробвам няколко пъти пак преди да го махна от гърдата и наистина продължава да суче - определено не е така неспокоен, заспива веднага след или по време на кърмене, даже хълцайки...днес често се дави в началото на храненето...явно притокът на кърма е сериозен...тази статия от поста ти мнг ми хареса (не знам как съм я пропуснала, а уж изчетох всичко за кърменето от кърмаческата библиотека)...та там прочетох, че около 7 ден може да има кърмаческа стачка.. може би е възможно да е било нещо такова при нас...
още веднъж благодаря за помощта... Hug Hug
честити бебчета на борил и силвър муун..да сте живи и здрави, мнг да се слушкате и папкате добре...Simple Smile  Hug  bouquet

Последна редакция: пн, 29 апр 2013, 21:15 от Amen

# 217
Днес в 19:30 ч мама silver_moon е родила бебе Виктор, който тежи 3500 гр и е дълъг 52 см.Малкият е с бяла кожа и гъста черна коса Heart Eyes

# 218
  • Между Пирин, Рила и Родопите
Здравейте!
Честити нови попълнения в майската дружина ма Борил и Сребърна луна - живи и здрави да сте!
Мон, Джос, Амен, Бел, прекрасно ви разбирам в какъв сладък цикъл сте се завъртели  Hug Heart Eyes Успешно кърмене и прекрасни първи споделени моменти с новите членове на семейството!!!   bouquet
Нанинка, и ти удържаш фронта и не се предаваш - Цветница дойде и замина, но идват Великден и Гергьовден, та предчувствието за "празнично" бебе може и да не те излъже. А и на 2 май е Цар Борис  Mr. Green
Аз днес също ходих на ЖК, дадоха ми вече документите, ама според акушерката няма да изчакам края на месеца - корема ми расте ли, расте, а съм свалила 2 кг от преди 10 дни. Това редене и подреждане в къщи ми се отразява.
Хайде лека вечер  Heart Eyes

# 219
  • насън...
момичета, имам един спешен въпрос...сега ни падна пъпчето и забелязахме, че е щръкнало и едно такова отворено и от вътре се подава по-нежна кожа ли, какво ли?!  newsm78 пак да кажа с каката не сме забелязали нещо такова...не знаем како да правим...може и да е нещо нормално...

# 220
бу, огромни благодарности за подробните обяснения, милите и окуражаващи думи... Hug  bouquet Hug  bouquet
стана ми мнг мило, даже се просълзих от отделеното внимание и персонално отношение...нека има повече хора като теб в тази държава и по света, които безрезервно да помагат на другите... Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

наистина процесът на научаване и свикване с кърменето и един с друг не е лесен...за мен всичко е почти ново, въпреки, че съм с второ детенце...с първото направих всички възможни "грешки", но въпреки трудностите и с цената на мнг усилия кърмих (макар и с дохранване) 4 мес. и половина...

та сега за нас с павел...правилно си разбрала притесненията ми...само на кърма сме...храненията са 9 на денонощие, 2 от които са през нощта (около 12 и после към 3-4)..на всяко хранене редувам гърдите...трудно ми е да кажа за цвета на кожата, защото има жълтеница, но според мен изглежда добре, кожата започва да се избистря (имаше лек обрив), устничките са влажни, а нааканите пампита са 3-4 с около чаена лъжичка, напишаните са с добро количество според мен...но все пак не знам какво значи добре напишкани и наакани...теглене след изписването не сме правили...мнг ми се иска, но нашата доки ще бъде на разположение чак на 15-ти...ще видя къде бихме могли да го претеглим преди това...
днес реших да го пробвам няколко пъти пак преди да го махна от гърдата и наистина продължава да суче - определено не е така неспокоен, заспива веднага след или по време на кърмене, даже хълцайки...днес често се дави в началото на храненето...явно притокът на кърма е сериозен...тази статия от поста ти мнг ми хареса (не знам как съм я пропуснала, а уж изчетох всичко за кърменето от кърмаческата библиотека)...та там прочетох, че около 7 ден може да има кърмаческа стачка.. може би е възможно да е било нещо такова при нас...
още веднъж благодаря за помощта... Hug Hug

Здравей Amen,
 Нямам нищо против да ме наричаш Бу, която аз също много харесвам и ценя  Mr. Green
Радвам, се че съм успяла да ти дам полезна за теб информация и благодаря за милите думи!  Hug .Чудесно е, че и ти си се интересувала и чела предварително за кърменето!  Hug
 Бебетата с жълтеница могат да бъдат по-сънливи и затова би било удачно до навършване на около 6 седмична възраст майката да поеме инициативата да буди детето за кърмене, да следи за признаци за активно сукане ( да се чува звук "кех" или да се виждат как се мърдат ушенцата или мускулчетата на личицето му, докато суче) Ако все още се тревожиш дали Павел се храни достатъчно би могла да добавиш още едно или няколко кърмения за денонощие, поне 2-3 от кърменията би било добре да са през нощта, по-специално в периода между 3 през нощта и 8 сутринта, когато нивата на хормона Пролактин, отговорника за лактацията са най-високи.
 Ще се радвам да ни държиш в течение как сте и да питаш за всичко, което те вълнува относно кърменето!  Hug

# 221
  • насън...
*Cveteto* ужасно съжалявам за объркването... ooooh! Blush даже гледах аватара и си викам "кога го смени бу този аватар!?"...ами аз съм се разсеяла  Crazy сега и това с пъпчето...мнг е особено...като извънземно - като се мърда бебокът и тази част от вътре се показва повече...
още веднъж сърдечно ти благодаря за всичко и се извинявам на всички, че окупирах "ефира" тези дни...  bouquet Wink
утре ще ходим при доки за пъпчето и ще се претеглим да видим как наддаваме...преди малко доста мъркаше насън, но се изходи и веднага заспа непробудно...явно не му е лесна тази работа и го мъчи...Simple Smile) а аз пак си помислих, че е гладен и затова е неспокоен... ooooh!

Последна редакция: вт, 30 апр 2013, 00:27 от Amen

# 222
Cigarette, ами може да устискам и до по-късно.Доки нищо не каза да е на път бебка, в смисъл имам си разкритие, но нищо не каза.Ще видим , аз имам усещане за тези праници ама ще видим, само всичко да е наред, това е най-важното.Още ме боли от прегледа за разкритие, много гадно усещане.Цяла нощ лежа само на лявата страна и сега кракт ми е по-малко поддут.Мамите с отоци да пробват, може и на вас да ви олекне.
Смайли, как мина прегледът, нали вчера беше?
Честито бебче на Силвер, да им е жив и здрав и много да ги радва, перфектни мерки Hug Hug Hug Hug Hug

Амен, за пъпчето май е нормално, на лекцията обясниха, че като падне пъпчето отдолу още си е малко или много като раничка, която заздравява.Продължаваш да почистваш както до сега само че 4-5 пъти на ден и то ще си се затвори.Поне така казаха на лекцията, ама ако те притеснява нещо можеш и на лекар да идете. Hug Hug Hug Hug

Мон, вие как сте?

Белле, малката Ида слушка ли?

Ани, как сте вие?

Аня, ти как си, помагат ли лекарствата, кога ще се ражда бебечето

# 223
  • Бургас
Добро утро, момичета! Hug

Честити нови бебчета, живи и здрави  Hug Hug Hug Бързо възстановяване на майчетата  Hug

Аз отивам да ми махат конците, да видим после как ще съм  Mr. Green
Снощи даже успях да поспя около 3-4 часа  Party

Весел и усмихнат ден ви желая  Simple Smile Heart Eyes

# 224
Здравейте и от мен  Hug
Честити бебчета на boril и silver_moon    bouquet Да са им много здрави и щастливи!   bouquet  bouquet

Нанина благодаря, добре съм, но вчера мисля  rainy беше на преглед. Моят ще е другият вторник /07.05/, ако не родя.   Hug Hug Вече нямам търпение, но малката не ще да излиза и това е. Да си се оплача - сдобих се с кафеникави петна по носа и скулите. Знам, че е нормално, но е много грозно.  Sad

Общи условия

Активация на акаунт