180-та немска тема. Погледни първа страница и после питай!

• 49 006
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Честит празник и от мен, българки!   bouquet
Имам въпрос за домашен любимец и по-точно - котка. Някой да се е местил в Германия заедно с таквоз животно да ми обясни нещата - като се почне от транспорта със самолет (дали за котките е разрешено да пътуват в пътническия салон, или само в багажното, знам, че за най-малките породи кученца правят отстъпка, но дали е така и с котките?! newsm78); документите, които са ми нужни да го вкарам на немска земя; регистрация в община, ако е необходима такава, данъци и т. н. Благодаря предварително! Hug

Аз ще пътувам с коте това лято и в момента също проучвам тези неща. Информацията, която към момента имам е, че котките могат да пътуват в кутия като ръчен багаж, но трябва да им се плати такса. Компанията, с която аз ще летя таксува животните с 40 евро, имай обаче в предвид, че не всички компании приемат животни за превоз. Нужният документ е паспорт, задължително е котето да е чипирано и ваксинирано против бяс. Върви в България при някой ветеринар в по-голяма клиника, те често издават такива паспорти и знаят какво точно се изисква. За регистрация в общината не съм сигурна, мисля, че не необходима, но със сигурност ще направя тук медицинска застраховка на котето защото са много скъпи ветеринарните услуги. Това е май най-общото за транспорта, но при всяко положение се обади и питай в компанията с която ще летиш.

# 166
Ида, благодаря за топлото посрещане Hug Синхронизирахме се,да Heart Eyes Миличкака малко и се стяга душичката в къщи последните дни ама то с това дъждовно време,хич не става за разходки...
Аз родом съм от Варна,и края на юли ще се прибираме за малко,вече нямам търпение,от 1 година не съм се прибирала и много ми липсва...

# 167
  • anywhere
Аз ще пътувам с коте това лято и в момента също проучвам тези неща. Информацията, която към момента имам е, че котките могат да пътуват в кутия като ръчен багаж, но трябва да им се плати такса. Компанията, с която аз ще летя таксува животните с 40 евро, имай обаче в предвид, че не всички компании приемат животни за превоз. Нужният документ е паспорт, задължително е котето да е чипирано и ваксинирано против бяс. Върви в България при някой ветеринар в по-голяма клиника, те често издават такива паспорти и знаят какво точно се изисква. За регистрация в общината не съм сигурна, мисля, че не необходима, но със сигурност ще направя тук медицинска застраховка на котето защото са много скъпи ветеринарните услуги. Това е май най-общото за транспорта, но при всяко положение се обади и питай в компанията с която ще летиш.

Благодаря, полезно инфо, все пак явно си е до самолетна компания. Четох, че някои ветеринари препоръчват да се даде на животното леко приспивателно да не се травмира. Ще говоря с нашия лекар и за това, и за чипа когато му дойде времето, но така или иначе котаракът също е член от семейството и като такъв е важна точка в списъка за предварителна подготовка при едно евентуално преместване в Германия. Гледам да се информирам доколкото мога предварително и за него. Grinning

# 168
Ида,не бъркаш,аз съм.Просто пиша от време на време в теми за асистирана репродукция и не искам евентуални познати,които четат да ме разпознаят(не,че ммого ми пука,ама искам да стане факт и тогава ).

# 169
ЧъкиHug

Флорет, ти за три години тук едни гумени ботушки и едно якенце за дъжд ли не си купи  Laughing
С детето ще си преодолееш фобията към есенно време, особено като почне да дивее  Joy Аз преди можех по два дни вкъщи да си седя, ама сега...
“Няма лошо време, има лоша екипировка“  Mr. Green

Много варненки и русенки в темата! За Варна нямам актуални впечатления, но в Русе бях преди 4 години - много ми хареса.

# 170
Дами имам чуденка - счетоводна  Mr. Green . Ако някой знае да помага. Мъжът ми кара фирмена кола от и до работа (или по време на дежурствата, ако има значение). В декларацията не представяме билети от градски или извънградски транспорт. В месечните му фишове не е регистрирано, че ползва такава. Счетоводителката ни моли да питаме  счетоводството на фирмата защо не е регистрирано това. Попитахме я дали това , че не е упомената служебната кола е в наша полза или не, така и  не ни отговори. Но сега настоява пак за отговор. Не мога да разбера какво общо има служебната кола с личната годишна декларация? Благодаря предварително  на отговорилите.

# 171
Здравейте момичета,

И аз отдавна не съм се разписвала, но си ви чета с удоволствие Simple Smile

Искам да се похваля, че освен, че се запознахме с Мони и много си допаднахме (както и децата ни) направихме една страхотна българска сбирка на връх 24ти май в македонски ресторант, където ядохме мешана скара и си поръчвахме на български Wink

Сега форумският ми план включва да успея да се запозная с Дени и Тоничка и да се видя най-накрая с Ирката. Ирка, направо да вземеш да ни организираш накуп, теб много те бива в това  Wink
За нас какво - минахме окончателната среща с училищната лекарка и тя реши, че на есен с песен - ще си имаме първолак. Вече се радвам(въпреки колебанията си относно готовността му с езика) - виждам, че детето ми расте и има нужда от предизвикателства(детската градина не би му ги предложила в следващата година мисля)

floret234, добре дошла!!!  HugИ аз съм от Варна, и аз ще си пътувам края на юли - усещам, че се заформя една варненско-германска лятна среща  grinning039

Хубава седмица

# 172
Dana само да не се отметнете от срещата  Mr. Green .

# 173
  • Германия
Дами имам чуденка - счетоводна  Mr. Green . Ако някой знае да помага. Мъжът ми кара фирмена кола от и до работа (или по време на дежурствата, ако има значение). В декларацията не представяме билети от градски или извънградски транспорт. В месечните му фишове не е регистрирано, че ползва такава. Счетоводителката ни моли да питаме  счетоводството на фирмата защо не е регистрирано това. Попитахме я дали това , че не е упомената служебната кола е в наша полза или не, така и  не ни отговори. Но сега настоява пак за отговор. Не мога да разбера какво общо има служебната кола с личната годишна декларация? Благодаря предварително  на отговорилите.
Има значение, защото се приспадат данъци. Доколкото знам, когато пътуваш със собствената си кола до работа се приспада от данъка. А счетоводителката защо не се обърне директно към фирмата на мъжа ти  Thinking и да си изясни чуденката.

# 174
pepelyashka благодаря за отговора. Мама Д също ми обясни преди малко. Счетоводителката искаше да им звънне, но мъжът ми реши сам да попита. Защото е частна фирма, чисти немци и малко особени (как го написах чисти, сякаш някога са били мръсни  Mr. Green).

# 175
Не мога да разбера какво общо има служебната кола с личната годишна декларация?
Общото е, че пътните до работа със служебната кола обикновено са за сметка на фирмата, а с личната кола си плащаш сам бензина. Пепеляшка е обяснила. Странното обаче е защо не са го отбелязали в абрехнунга. Или са пропуснали или са имали нещо друго наум...

# 176
  • Германия
pepelyashka благодаря за отговора. Мама Д също ми обясни преди малко. Счетоводителката искаше да им звънне, но мъжът ми реши сам да попита. Защото е частна фирма, чисти немци и малко особени (как го написах чисти, сякаш някога са били мръсни  Mr. Green).
Чисти нечисти, законът е еднакъв за всички. Можеш да оставиш счетоводителката да се разбере с тях и после да ти обясни на теб какво и що, щом онези са особени.

# 177
pepelyashka благодаря за отговора. Мама Д също ми обясни преди малко. Счетоводителката искаше да им звънне, но мъжът ми реши сам да попита. Защото е частна фирма, чисти немци и малко особени (как го написах чисти, сякаш някога са били мръсни  Mr. Green).

martinelaa

Ползуването на служебна кола И за лични цели се разглежда като доход, и в съответствие с километрите, вида кола и прочие се облага с данък.
По принцип трябва да се води Fahrtenbuch, за да могат да  определят (ermitteln) процентното отношение за лични нужди.
Щом имаш Steuerberater - остави той да  свърши това -за това му плащаш, това е негова работа.

Steuerliche Behandlung der Privatnutzung von Dienst-Kfz
http://www.mdf.brandenburg.de/sixcms/detail.php/497599

на горния линк има подробна информация ако ти се чете.
Не знам какъв е случая при вас. Вижте в Arbeitsvertrag-a какво пише зa Dienstwagen etc.

Последна редакция: пн, 27 май 2013, 17:39 от liana_2

# 178
Благодаря Ви. И аз се замислих, особени, особени - ама все пак доста плащаме за счетоводител. Да се оправят сами. Благодаря още веднъж.

Пиша това защото може да е необходимо на някой - ако получавате пратки от България с куриерски фирми (Спиди, Еконт, Интерлогистика и др.). Когато Вашите роднини изпращат пратките , да правят допълнителна застраховка (и да имат под ръка касов бон или фактура за нещата в колета). Ние стигнахме до Комисията на потребителите, от там ни прехвърлиха към Комисията за регулиране на съобщенията. Получихме не удовлетворяващ ни отговор от Спиди, Комисията за рег. на съобщенията каза , че повече не могат да направят нищо- трябва да се обърнем към граждански съд. И тези упражнения за 5 месеца по повод липсващи неща от колет на стойност 350 лв. Направо съм силно разочарована и огорчена от Спиди. Да някой са доволни - ок. Но все пак имайте едно наум.

# 179
Бреййй, почуствах се като в училище от подчертавките в по-горния пост... Simple Smile)))  (Илияна, нищо лично, надявам се не ти звучи обидно. Няма как да е лично, защото не се познаваме)

Мартинела, ич не мога да помогна по тоз въпрос. Знам само, че и при нас питаха за вид на превоз до работа и км в посока, ама тук иде реч за кола за лично ползУване и едва ли е същият случая. Тамън и аз чакам да приберем хилядарките само от пътни.  Mr. Green

Минавам да кажа "Здрасти!"

Дана, много благодаря, че седя в план-програмата Simple Smile))

Ида, пиши ме в твоята статистика със следния план за лятото: България - София - Синеморец - Трявна - София - аут от България.
И тъй като съм купила билети и платила капаро, познайте дали не ми се струват годиииини до момента на изпълнение.

Общи условия

Активация на акаунт