Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - VІІ

• 35 209
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, скоро не съм се включвала, но иначе ви чета, когато успея да си открадна малко време Simple Smile
При нас последно време захранването нещо не върви. Много малки количества яде, основно хапва праскови, хляб и таратор. Иначе пропи вода, изпива по 200-300 мл. Отдавам липсата на апетит на горещото време, пък и две зъбчета се канят да излизат. А имаме да вдигаме хемоглобин, че беше паднал на 89, как ще стане само с плодове не знам.
Аз миналата година замразих бульон в торбички за лед. Сварих зеленчуци и после ги пасирах и слагах в супите на Йоана, а и в нашите. Бях замразила и пипер и кубчета тиквички.

Като прочетох за хемоглобина, и реших, че вероятно се тревожиш (макар че в чужбина не мерят хемоглобини - явно няма нужда и не е толкова тревожен показател за тази възраст? Питам се...  Или ние в БГ пак знаем всичко най-добре...)

Може да пробваш каша от елдени зърна или просо с нарязана/пасирана праскова - току виж мине. Зърната да са добре киснати, може и леко покълнали преди да се варят. А месо не ядете ли? В кърмата също се съдържа силно усвоимо желязо, знаеш. А, и трябва да има поне половин час интервал между кърмене и другите храни - в една книга на Сиърс пише, че ако това не се спазва, се "нарушава усвояването на безценното желязо от кърмата"...
Успех!

# 631
Момичета, кокосови стърготини от кога? Нали напоследък се интересувам от ВМ-НВД, там много "работят" с тия стърготини. Пък и сигурна съм, че кокосовките ще се одобрят...

# 632
Кокосовите продукти не съм ги мислила. Яде откакто прояви сам желание за твърда храна - към края на 7-ми месец.

# 633
  • София
Фата скоро е писала за хемоглобина, макар и в отговор на друг пост, но е дала полезна информация.

# 634
И нашият хемоглобин е нисък - 97. Ще пробвам да го вдигна с храна, макар да не е много ящна, особено като става дума за храни, богати на желязо. Решила съм и да я заведа на хематолог за всеки случай...

# 635
Аз давам по 2 пъти седмично елда и просо. Хемоглобина на Малчо е 121, което изненада педиатърката (нали не ядем месо...)

Пробвах скоро да прибавя към продуктите за сока му (ябълка, 2-3 моркова) парче цвекло голямо колкото орех - прие се добре, не отрази разликата, но потуших вкуса със прясно изцеден сок от малини. При нас върши работа  Hug

# 636
Шанти Виктория не иска да яде такива неща...Пак ще я пробвам с просото, еладата твърдо я отказа по всякакви параграфи. Ще го мисля... Пустия му хемоглобин  #2gunfire

# 637
  • София
Подсказка за сезонни плодове благотоворни за хемоглобина - тъмното грозде и сините сливи  Simple Smile

Вие сте над годинка, може и мъничко фурми за тази цел (а и за вкус) да даваш

# 638
Не съм се запритеснила чак много за хемоглобина, защото Йоана няма признаци, че нещо не й на ред Simple Smile След като е жизнена не мисля че е голям проблем, а и лекарката не го направи на въпрос. Само изкоментира, че вероятно се дължи на малкото количество твърда храна, която яде и иска да пуснем нови изследвания след два месеца. Опитвам междувременно да предлагам богати на желязо храни, но тя от няколко седмици почти всичко отказва и доста наблегна на кърменето. Иначе елда и просо яде два три пъти седмично, но месо и жълтък почти не хапва. Онзи ден направих сандвич с телешко мляно месо,та се хареса. Тя беше започнала добре да си хапва, но сега явно е в някакъв период на неядене, мисля да пробвам и аз със сокове с ябълка, цвекло и морков.

# 639
  • Варна
Тя беше започнала добре да си хапва, но сега явно е в някакъв период на неядене, мисля да пробвам и аз със сокове с ябълка, цвекло и морков.

Ако искаш добави и малко лимон към фреша, че желязото се усвоява най-добре с витамин Ц.  Peace

# 640
  • София
Като майка на дете с таласемия минор (вид анемия, предава се генетично), видя ли пост за нисък хемоглобин, само тихичко искам да вметна, че при някои състояния въпреки ниския хемоглобин приемът на желязо може да е противопоказен. Страхотно е, че има лекари, които не бързат автоматично да изпишат таблетки!

# 641
Лимона е добра идея, благодаря! Всъщност сега ми идва на ум, че и портокал може да включа, хем не е толкова кисел.
Аз честно казано не вярвах, че няма да ни изпише прием на желязо, но много ме зарадва мнението на лекарката. Така или иначе, ако и на следващите изследвания стойностите са ниски ще поискам да направимпо-обстойни изследвания и евентуално среща със специалист и не мисля да давам каквито и да е препарати  преди това. Не е лошо май и аз да си пусна изследвания, че през бременността и моя хемоглобин не беше много висок.

# 642
Шанти Виктория не иска да яде такива неща...Пак ще я пробвам с просото, еладата твърдо я отказа по всякакви параграфи. Ще го мисля... Пустия му хемоглобин  #2gunfire

Просото не се усеща в плънката на баничка - заедно с яйчице и сиренце. На нашия рожден ден детските банички се почетоха от всички и обраха овациите, но накрая всички се изненадаха, че в тях има просо. Така винаги минава номера - имаме ли баничка, то вкъщи тя е с просо.

Елдата става мн вкусна сготвена като плънка за пълнени чушки - с морковче, чушки, една идея червен пипер, кимион и магданоз. Аз обичам само плънка... и затова вкъщи се готви такъв ориз в тава, без чушките Simple Smile Заместването му с елда е мн лесно и вкусно за всички.

За соковете... Аз винаги добавям витамин Ц, ако сока няма да се пие веднага, а е предвиден за разходка например. Синтетично е - на ампули, но не го приемам за нещо лошо, педиатърката ни, е запален привърженик на алтернативните лечения и казва че до 10 ампули на месец е ок. Мисля да въведа лимон през зимата в сокчето, но до сега не съм давала.

А снощи, след поста правих фрешче с моркови и цвекло за приятели и моят малък герой изпи 40 млл... с дозатор за Панадол... Мн е на почит вкъщи дозатора... С него се приемат всякакви течности освен Панадол /за щастие/. Понеже го вижда мн рядко го приема като игра. Мисля, че е опция за 2-3 пъти седмично даване на цвекло.

Аз не мога да пия желязо на таблети - през пбременноста се опитваха да ми дават, но повръщах и ми ставаше зле. Не бих дала на детето си, но цвеклото и зърнените са чудесен заместител за нас - не само полезни, но и вкусни са Simple Smile))

Ние ядем мн плодове - около 300 грама на ден комбинирано сезонно и мисля, че е фактор.

Ще ви пратя клипче как се яде цяла нектарина и ябълка - най-новата ни занимавка Simple Smile)))) Страхотен е и така им се радва с 4-те си зъбчета Simple Smile

# 643
И от мен една идея за просото - да  се комбинира с намачкан банан. Става много лепкава каша, подходяща за самостоятелно хранене с лъжичка. Моята я хареса, въпреки че не обича просо.

# 644
Много ви благодаря за идеите за просото. Чудесни сте. Аз да попитам, има ли проблем, че се храним по 3 пъти на ден с Викито. Пробвам да дам и следобед нещо за ядене, но тя често отказва и сме минали твърдо  на 3 хранения. Кърмя постоянно, за справка.

Общи условия

Активация на акаунт