Имам нужда от съвет относно изгонено дете!

• 6 177
  • 59
  •   1
Отговори
Здравейте!
Днес майката(самотен родител) на съученичка на моето дете (12 год.) я е изгонила от вкъщи с думите, че не иска да я вижда повече. Чичото е пробвал да я настани при негови познати, не съм сигурна дори дали не и роднини, но от Социални грижи са отказали, под предлог, че семейството не е проучено и са отвели детето в дом за деца лишени от родителска грижа. По лошо стечение на обстоятелствата чичото тази вечер заминава за чужбина и едва ли ще се върне от там по-рано от 6 месеца. Майката е с психични проблеми, макар и да не е официално освидетелствана. Детето е в дом. Не мога да спра да мисля какво може да му се случи там...
Сега, моля някой запознат, който работи в системата, който се е сблъсквал с подобен случай и пр. да ми каже как мога да изведа детето от там по възможно най-бързия начин. Временно попечителство, приемна грижа, каквото и да е, само да мога да помогна на малката.
Моля, нека не обсъждаме постъпката на майката, ясно, че е отвратително, дайте да видим има ли законово разрешение на случая, което да поставя детето в семейна среда, а не в дом.
Благодаря на всички, които ще отделят време!

# 1
Цитат
Временно попечителство, приемна грижа, каквото и да е, само да мога да помогна на малката.

Попечителство се учредява над деца между 14 и 18 години, за деца ненавършили 14 се учредява настойничество.
Попечител или настойник може да стане роднина или близък на детето. Доколкото разбирам вие не сте сред близките на семейството, познавате момичето само като съученичка на дъщеря ви.
За да настанят детето при вас като приемен родител първо трябва да кандидатствате за такъв, да ви одобрят след проучване и тогава да настанят детето.
На детето може да помогне чичото или друг роднина. Вие не можете да направите нищо по извеждането на детето от институцията, но бихте могли да го виждате там и това ще е голяма помощ и подкрепа за него в този труден момент.

# 2
tazi_koiato, помоли админите да ти преместят темата в осиновяване. Не е за тук.
Имаше и там подобна тема скоро, коментари има, ще ти дам линк, но не можеш да направиш много.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=708493.0

Първо си задай въпроса какво точно искаш да направиш за детето? Искаш ли да го вземеш при себе си в семейна среда или си готова само да го посещаваш в дома. Прочети постовете ми в другата тема и ще видиш какво имам пред вид.

Най-доброто на този етап е - отиди в дома, от там ще ти кажат кой е социалният работник, който отговаря за детето и направете среща, за да изясните какво той ще позволи и какво ти си в състояние да направиш за него.
От сега да те предупредя (колкото и гадно и тежко да е) - носенето на лакомства през дълъг период от време и механичната грижа за детето могат само да му навредят. Не го казвам с лошо към теб, оценявам че изобщо си тръгнал/а да правиш нещо. Рядкост е и то голяма  Simple Smile!

ПП Тиги, могат да го изведат. Търси се емоционална връзка само (поне във Варна е така). Друг е въпроса дали изобщо автора иска това - трудно и тежко решение е, а и сериозна грижа. Да не говорим за емоционалната тежест.

# 3
Аз съм писала -роднини или близки. Но дамата познава детето само като съученичка на дъщеря си - нямат емоционална връзка или каквато и да е друга.

# 4
Да, видах какво си написала. Оценката за емоционалната връзка и нейната дълбочина се прави от социалните работинци едва след като лицето прояви интерес да изведе детето от институция.
Така че първата част от уравнението е да се прецени какво може да бъде направено, за да се съдейства на детето. Едва след това социален работник (обикновено в екип с психолог) правят нужните оценки и доклади.

# 5
Аз съм писала -роднини или близки. Но дамата познава детето само като съученичка на дъщеря си - нямат емоционална връзка или каквато и да е друга.
А каква емоционална връзка има при хората, които прибират улични животни? Тази връзка се създава във времето. Важна е загрижеността, сърдечността, милосърдието, които не липсват очевидно. Каква е дефиницията за "емоционална връзка" на чиновниците, които разглеждат такива случаи?

# 6
Цинично е да се сравнява взимането на дете с прибирането на улично животно. Пиша добронамерено, виждам загрижеността на дамата и я оценявам, но не я подвеждам, че има възможности каквито няма. Запозната съм много добре колко трудно е да се изведе дете от институция, веднъж попаднало там. Дори за биологичните родители има не малък срок при които се наблюдава процеса и се пишат доклади от социалните. В този случай детето има чичо, който не е отказал да се грижи за детето, ако се стигне до учредяване на настойничество това ще бъде той.
Точно защото е трудно изграждането на емоционална връзка и отнема време се изисква детето да има такава с хората при които отива.
Емоционалната връзка е нещо реално, не е измислица на чиновници. Не се тревожете психолозите знаят как да подходят при оценка има ли такава или не. Но тук и самата госпожа не твърди, че има такава - тя познава детето, вероятно бегло.

# 7
Благодаря Ви за включването, мили дами Hug
Чак сега успявам да седна на компа, цял ден днес по работа, по институции... Еми, успях - подадох документи, чакам в началото на седмицата да дойдат вкъщи за оценка, имам уверенията на социалните, че ще направят възможното до 5-6 дни да си я вземем хубавицата Heart Eyes
Ще подадем и документи за приемно семейство и ще се опитаме да й осигурим нормална семейна среда. Тя е страхотно дете и го заслужава. Друг е въпросът защо толкова години, виждайки в каква обстановка расте, никой от нас - родители и учители, не направи нищо...
Още ми е напрегнато и притеснено за детето, но предполагам, скоро и ще се изплаша от новите отговорности, които ще ми се струпат Grinning и ще кацна в някоя от темите за приемна грижа.
Пожелайте ни успех Hug

# 8

Успех! Това е голяма добрина.

# 9
  • на изток от рая
Страшна си! Успех!   Hug

# 10

Успех! Това е голяма добрина.
Peace Успех и от мен!  Heart Eyes Praynig

# 11

От все сърце и от мен   bouquet!

# 12
Радва ме,че все още има такива добри и всеодайни хора  Hug
Успех!

# 13
# 14
Възхитена съм че има такива всеотдайни хора. Аз признавам, че бих се грижила за чуждо дете , но от разстояние. Пожелавам ти успех!

Общи условия

Активация на акаунт