Работа, CV-та, HR-и, съвети - 32-ра тема

• 81 591
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
Цитат
Една потребителка тук каза,че чака вече 6 години да си намери работа. Как ще я намери,като я чака? То с чакане нищо не се получава!

Има голяма разлика между чакам и търся, аз търся а не чакам , нея чакам , полагам максимални усилия, подавам СВ-та, имам сертификат за много добро владеене на език имам и магистър и бакалавър като образование , 2 чужд език две нива, и опит в определена област. И въпреки това търсенето и отчаянието продължават  Cry Confused

# 676
Ех, Ред, защо всички не се абстрахират като теб? Не ги разбирам, уж всички работят с хора, а нямат като че ли усещането как да го правят.

Имам питане- някои занимавал ли се е с надомна работа? Обаждах се на две фирми, но ми се сториха несигурни. За едната даже и в интернет намерих отрицателни отзиви.   
Възможност за надомна работа като преводач има в prevodite.bg. Платформата е добра и се развива, надявам се да има още проекти за езиците, които владеем. В този сайт може да се кандидатства по проекти на агенции за преводи и легализация и други поръчители. С регистрация като преводач може също да се абонирате за известия при проекти от говорените от вас езици.

# 677
Още някой да си направи реклама тук?  newsm78

# 678
Ред хот, каквото искаш, това си мисли! Факт е, че след само един личен разговор,без стандартните интервюта, и двете момчета започнаха работа. Желанията им бяха да работят в охранителни фирми, а в края на юни,началото на юли , случайно или не имаше доста такива обяви.Даже CV- та писаха после, докато си подготвяха останалите документи за назначаването.
  И си стоя зад написаното по-рано, защото мнението ми е съставено върху реални наблюдения.

# 679
  • Пловдив
Охранителните фирми, СОТ и прочие назначават младежи и пенсионери без особен оглед на знания и умения, това е  много далеч от квалификации и дипломи.Заплатите са ниски и текучеството е голямо.

# 680
Охранителните фирми, СОТ и прочие назначават младежи и пенсионери без особен оглед на знания и умения, това е  много далеч от квалификации и дипломи.Заплатите са ниски и текучеството е голямо.

Глупости...

# 681
  • Пловдив
В Бургас е точно такова положението, Red Velvet, понеже той е цитиран.Моя грешка е, не уточних.В София може и с 2 висши да ги взимате, не знам.

# 682
Какъв е шансът да се класира човек за някое от местата по програмата Старт на кариерата в случай , че не е по обявената специалност, но близка? Например: да искат право, а да съм завършила публична администрация 

Правото и публичната администрация са доста различни! Казвам го като бакалавър по публична администрация и човек на който ясно от бюрото по труда в подобна ситуация ми казаха, че ако съм завършила право само тогава ще ми приемат документите. Peace Има и други подобни проблеми - хората с публична администрация не са икономисти, а 99% от заявките на работодателите са за икономисти, само че в университета ни третираха като икономисти, но кой ни пита...

# 683
И какъв си като си завършил Публична администрация  newsm78
Това пак си е икономическа специалност  Confused
Едва ли не се подигравате с тези който са завършили това, като мен и едва ли не нямаме никакъв шанс за реализация  Confused
На мен всичко ме звучи обидно.
А така или иначе си говорите за СОТ и охранителни фирми -там винаги имат човек който
да заеме дадена позиция , техни си хора когата има обявена обява за нея.

# 684
Ред хот, каквото искаш, това си мисли! Факт е, че след само един личен разговор,без стандартните интервюта, и двете момчета започнаха работа. Желанията им бяха да работят в охранителни фирми, а в края на юни,началото на юли , случайно или не имаше доста такива обяви.Даже CV- та писаха после, докато си подготвяха останалите документи за назначаването.
  И си стоя зад написаното по-рано, защото мнението ми е съставено върху реални наблюдения.

Да, за СОТ съм съгласна, както и за сервитьорки, бармани и администратори. В летния сезон текучеството е толкова голямо в тоя сектор, че е възможно да те вземат веднага и да те опънат на тръстиката.

# 685
към Дадос: всеки, който реши да продължи да се образова след средно образование, трябва да се насочва и да избере такава специалност, която в един бъдещ период ще бъде основата на трудовата му дейност. Човешкият живот не е толкова дълъг, за да си позволим да губим време. Обикновено семейството,по-късно средата оказват влияние, но когато човек знае какво иска нещата си идват на мястото. Пиша това,защото тази измислица "Публична администрация" подлъга много хора, когато се появи за първи път. Учиш що-годе нормално като всички останали студенти, но шансът за реализация  после е нищожен, ако решиш да заложиш само на гръмкото "магистър по "Публична администрация". Смея да твърдя, че ако отидеш на интервю за икономическа дейност заедно с човек, завършил само Икономически техникум, предпочитанията ще бъдат за него, не за теб. По едно неписано "правило" се приема, че подготовката на средното училище е по- качествена от тази във висшето.
  Освен това, защо сте заложили само на наемния труд? Казвате, че имате добра квалификация, защо не я използвате и си създадете свой бизнес? Каквото и да ми кажете за Ваше оправдание, 6 години са твърде дълъг период, ако истински сериозно си търсите работа. Един човек, без средства за съществуване не би чакал толкова. Това означава, че за Вас,дали и кога ще работите не е от значение, защото имате с какво да живеете.
 Вие с Ред хот се обиждате, а по същия начин говорите за "онези там от СОТ, сервитьорки,бармани и администраторки". Не противопоставяйте различните професии, и не повтаряйте някакви измислени градски легенди за тях.

към Ред хот: да разбирам ли, че всички, които ни обслужват- в кафенето, в МОЛ-а,сладоледа на улицата и т.н., са толкова глупави, че са приели да работят за жълти стотинки едва ли не...
  Ти каква заплата очакваш да ти предложат, като те одобрят/ за счетоводител напр./? Веднага да почнат от 1500лв ,да речем...Ами не става така.

Докато не спре това повърхностно отношение, все ще преливаме от пусто в празно...

# 686
1. Не може всички в тази държава да завършат само това, което е най-високо платено. Все пак в БГ трябват и учители, и мед. сестри, и хора в публичната администрация.
2. Митовете и легендите за частният бизнес отдавна се разбиха. Започването не бизнес не само изисква капитал, но и икономическа среда. Всички сме свиделите на развити частни бизнеси, които фалирах в тази криза. В момента е изключително трудно микро бизнесът в БГ да оцелее. Всеки се е нагледал на хора, които се наиграха със собствен бизнес.
3. Никой тук не подценява труда на сервитьорите, барманите и т.н. Разбира се, че и в тази професионална област има професионалисти, които в някой случаии дори са по-високо платени и от един икономист или друг висшист. Но по-голямата част от тези професии се заема от студенти и ученици, които за летния сезон са се хванали да изкарат някой лев допълнително или от хора, които нямат образование, или по принуда, защото нямат друга алтернатива.
В тази тема мисля, че повече от момичетата си търсят квалифицирана, постоянна работа, дори основният критерий не е отличното заплащане (разбира се дай, Боже да е отлично). И дори не всички пишещи тук са безработни, а се оглеждат за по- добра работа. Но Mystery woman, говорим за различни неща.  Tired

И ако си с 15-20 години стаж в една професионална област е напълно нормално да очакваш прилично заплащане.

Последна редакция: нд, 21 юли 2013, 17:36 от Red_Hot

# 687
  • Вече в моята си приказка...
Аз пак да се върна на темата за летните стажове. Мисля, че някои от вас са били на подобни, май в банки. Чудя се, каква е вероятността /и изобщо има ли такава!/ след това да останеш за постоянно във фирмата, в която си била на стаж /в повечето пъти неплатен!/?

# 688
  • КиТ
Вероятността е 0,01% Whistling Освен,ако не си уцелиш точно момента,когато някоя от служителките излиза в майчинство или някой от служителите си е намерил по-добре платена работа  Thinking

# 689
Не знам в тази тема или в друга, някой писа, че проблемът на безплатните стажове бил, че не ти се отразява като като трудов стаж и следващия работодател не може да го вземе в предвид (разбира се на местата, където където се иска документно доказване, но в банките мисля искат)?

Общи условия

Активация на акаунт