Работа, CV-та, HR-и, съвети - 32-ра тема

• 81 589
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
  • КиТ
Да той не фигурира в трудовата книжка на места издават сертификат,че си бил на такъв Стаж,ама следващ работодател до колко ще го вземе в предвид е друг въпрос  Peace

# 691
Да той не фигурира в трудовата книжка на места издават сертификат,че си бил на такъв Стаж,ама следващ работодател до колко ще го вземе в предвид е друг въпрос  Peace

Ами то, като цяло се подценяват стажантите. В смисъл пишеш в CV- то, че си карал стаж, ама работодателя не гледа много сериозно на това. Поне моите наблюдения са такива. Единственият смисъл е да те назначат на работа, там където си бил на стаж, ама...

# 692
  • КиТ
Така е да  Thinking Като цяло май си се гледа само трудовия стаж в трудовата книжка,обаче,ако си току що завършил,нещата са по-сложни  Thinking Не разбирам защо наистина не го възприемат много несериозно,да не ти дават кой знае какви отговорности през този стаж,но за малкото време което си бил,си видял някой неща,как стават и си по-запознат примерно как се работи в банка,от този който който не е заставал от другата страна  Peace

# 693
Така е да  Thinking Като цяло май си се гледа само трудовия стаж в трудовата книжка,обаче,ако си току що завършил,нещата са по-сложни  Thinking Не разбирам защо наистина не го възприемат много несериозно,да не ти дават кой знае какви отговорности през този стаж,но за малкото време което си бил,си видял някой неща,как стават и си по-запознат примерно как се работи в банка,от този който който не е заставал от другата страна  Peace

Защото няма никакви стандарти и оценки за тези стажантски програми и има места, да не кажа, че на повечето, стажантите или се занимават с несвойствена работа като редене на папки и документи или носят кафета на служителите. И повече работодатели го знаят това от собствен опит и си преценят, че карал- не карал стаж, трябва да те учат от начало. Той няма как да знае, ти дали си научил нещо и как си го научил, дори и да си работил на равно със служителите.

# 694
И какъв си като си завършил Публична администрация  newsm78
Това пак си е икономическа специалност  Confused

За работодателите се оказва, че не е. Числят ни към направление - администрация и управление и толкова. Можем да работим в община, областна администрация - да ама не. Който е седнал на тези столове там не става до пенсия, а ставащите се назначават по партийна линия.
Аз реших магистратурата ми да е икономическа и живот и здраве октомври я завършвам да видим пък тогава какви оправдания ще намират, за да ме отхвърлят. Thinking

Това със стажовете е и като стажовете по програмите за младите хора до 29 г. Аз бях по такава и след изтичането на месеците ме освободиха. Аз си го очаквах де, все пак друго е да ти използват труда и да не ти плащат с техни пари и съвсем друго е да те оставят и пари да дават от собствения си джоб. Имат си положителни и отрицателни страни, но са спасителен пояс особено за нас, които нямаме и 1 ден трудов стаж. И все пак аз се възползвах максимално от месеците, създадох си трудови навици, научих интересни и нови неща - е не всичко, но поне това което решиха да ми покажат. Peace
Сега преди да завършва магистратурата не мога да кандидатствам по друга програма, защото имам по бакалавърската натрупан стаж. Търся си междувременно нещо друго, но засега без резултат. А от бюрото по труда ми предложиха единствено озеленител - аз не смятам, че е необходимо висше образование за тази длъжност. Нали всеки родител е отделял средства, за да осигури на детето си  по - добро образование.
Оказва се, че сме инвестиция на родителите си, която е невъзвръщаема за съжаление. ooooh!

# 695
Добре, де колко от вас, които са завършили бакалавър едно и след това магистър друго, примерно техническа специалност- бакалавър, и след това икономическа магистър или обратно, или както случая с ПА, имат успеваемост след това?  newsm78
Защото едно е да си учил четири години една специалност, друго е за една година да я претупаш и то даже не отначало?

# 696
Така е да  Thinking Като цяло май си се гледа само трудовия стаж в трудовата книжка,обаче,ако си току що завършил,нещата са по-сложни  Thinking Не разбирам защо наистина не го възприемат много несериозно,да не ти дават кой знае какви отговорности през този стаж,но за малкото време което си бил,си видял някой неща,как стават и си по-запознат примерно как се работи в банка,от този който който не е заставал от другата страна  Peace

Защото няма никакви стандарти и оценки за тези стажантски програми и има места, да не кажа, че на повечето, стажантите или се занимават с несвойствена работа като редене на папки и документи или носят кафета на служителите. И повече работодатели го знаят това от собствен опит и си преценят, че карал- не карал стаж, трябва да те учат от начало. Той няма как да знае, ти дали си научил нещо и как си го научил, дори и да си работил на равно със служителите.

Мои познати назначени по  програмите за стажове на младите хора до 29г.  още с отиването са им казали по - добре да не идват и да не пречат на процеса на работа, ако дойдат на проверка те ще се обадят предварително и ще ги извикат да са там за присъствие.
Когато няма контрол, а само се усвояват пари по евро програми  се стига до това безумие. Всички го знаят това, но нищо не се прави! Naughty

# 697
  • КиТ
Това сериозно ли  Shocked И кво дават пари за не ходене на работа  Thinking То верно,аз като започнах по програмата само веднъж дойде служител от Бюрото по труда и това беше  Rolling Eyes

# 698
И аз оставам с впечатлението, че тези "мерки срещу младежката безработица", както ги наричат управляващите повече пречат, от колкото помагат. Едно голямо залъгване и баламосване става, та дори в някой форми се покриват дупките с тези стажове, вместо да се обяви свободното място и да се наеме действително човек на работа там, те въртят младежи за без пари, че даже и цоцат такива.

# 699
  • КиТ
Така е за съжаление,ето едно мнение на въпроса,което е доста вярно:
http://www.bgrabotodatel.com/company.php?id_firm=9528

# 700
Red_Hot, аз си признавам че за магистратурата нищо не учим. Само ни взимат умопомрачителните суми за семестрите и за тях това е важно. Изпитите минават ей така... ooooh! Хора, които не си пращат през семестрите изпитните свитъци дори имат 6- ци.
Учебниците, които ни се дават са неактуални. Не може да ме карат да се готвя за изпит по учебник за който се говори за предприсъединителния период на България в ЕС.

# 701
  • КиТ
О да Магистратурата е едно даване на пари и фактически купуване на диплома,нищо не се научава от тази процедура. Особено,ако запише дистанционно,хептен нищо,а това за свитъците си е точно така,първия семестър не спах да уча и накрая хора дето не бяха виждали цвета на учебника,имаха 6тици,та втория семестър не си дадох хич зор и пак имах 6тици  hahaha hahaha hahaha
За учебниците да не говорим,единия ми учебник е от 2003 година Whistling ooooh!

# 702
angel4e_f, тихо, това не го казвай на никой  Laughing

Въпросът ми беше, дори и да си учил както трябва в магистърската, до колко работодателя е благоразположен към един кандидат, който е само с магистърска по дадена специалност в сравнение с този, който си е изкарал цялото образование по нея, та дори и да е останал са бакалавър?

# 703
  • Вече в моята си приказка...
Въртя, въртя, пак за стажовете подхващам, ама са ми болна тема. Захванах се с такъв стаж, с надеждата да ме харесат и да ме вземат след това за постоянно. И не говоря за тези стажове за млади, до определена възраст или студенти /настоящи или току-що завършили!/, не! Аз съм жена с опит, на годинки вече и сферата, в която се обучавам в момента е коренно различна. Най се страхувам от това да не пръскам сега пари за път, а накрая да се окажа пак без работа...
Та, въпросът ми беше - има ли някой, който е започнал за постоянно по такава програма?

# 704
Здравей, аз започнах постоянна работа при същия работодател след програма за старт в кариерата. Може би на различните места е различно, не мога да кажа, че мнението, което е писал човекът в бг работодател е невярно - в неговия случай нещата може да са били точно такива, но аз започнах в самото начало като техническо лице (под известен надзор естествено), кафета не съм носила, папки съм нареждала - моите, за да си създам организация, която на мен да ми е удобна, не че някой ме е карал. Общо взето, от самото начало си беше натоварено, защото не им достигаха хора и още след третия месец на стажа неофициално ми предложиха да остана и след това.

Общи условия

Активация на акаунт