ВМ-НВХ - част 59

• 42 390
  • 735
  •   1
Отговори
# 45
  • SA
Цитат
Както е грейнало слънце дали мога да стана оранжева  newsm78

Joy
Няма страшно! В пилешкия черен дроб се сьдьржа два пьти по-малко количество вит.А, отколкото в черния дроб на големите животни. Между другото като най-богат източник се посочва черния дроб на риба треска ( cod) . А и от няколко яденета на черен дроб, не може да натрупаш чак толкова вит.А, че да е в токсични стойности. Е, ако всяка седмица ядеш по няколко килограма дроб, тогава може би има опасност.
Иначе за пожьлтяването, аз ведньж така се бях жльтнала, след като известно време пиех по 2 литра сок от моркови дневно.  Joy  Ох, какви ли не щуротии сьм пробвала, като си помисля само  Embarassed .
yulinga, страхотен пост!   bouquet Защо си го поставила в скрит текст?
Аз сьщо мисля, че спорта трябва преди всичко да доставя удоволствие и всеки трябва да намери спортно занимание, което лично на него му харесва. Тогава то не е бреме, а нещо, което едва дочакваш да му дойде времето. На мен абсолютни фаворити в това отношение са ми катеренето по планински пьтеки и склонове и плуването. yulinga така точно е обрисувала радостното усещане от заниманието с нещо любимо!

Последна редакция: чт, 30 май 2013, 21:30 от kameloth

# 46
  • София
Темичката напредва много бързо! Тук е интересно!   Hug

Днес ми доставиха двете масла - какаово и кокосово! Много съм доволна! Ухаят невероятно!

AGLIKKA  
Скрит текст:
Можеш да се мотивираш за спорт, само ако ти е интересно това, което правиш, имаш развитие и бърз напредък. Моите деца ги мъча от много малки да спортуват. На какво ли не съм ги водила/и чакала дълго... Crazy/ - плуване 3 години, тенис на корт 1 година, волейбол 1 година, баскетбол 1 година, карате 1 година, народни танци 1 година, латино танци 2 години, аеробика, ходене във фитнес зала, купихме крос-тренажор, маса за тенис...и т.н. С всяко нещо се захващат с голям ентусиазъм и после бързо им минава мерака. Търсят други приключения... Сега мога да кажа, че най-после си намериха спорт, който няма да им омръзне - езда. Напредъкът им се дължи на голямата любов към животните, преди всичко и добрите треньори, естествено. Аз не бих се качила на кон, защото ме е страх. За себе си съм харесала аква аеробика. Зарежда ме много! Към 5 години ходя и още не ми е омръзнало. Така че ти трябва да се сетиш какво ще ти е най-забавно или пък да пробваш различни неща и постоянството към едно, ще дойде от самосебе си.
yulinga  202uu  Браво!

# 47
Аги, ще споделя за физическата активност при мен.
Скрит текст:
Спортувам редовно (обичайно всеки ден, 5 дни в седмицата, по 15-30 минути). Преди 1 година, не знам как, се зачетох в темата за Тренировки в домашни условия. Започнах с тренировки вечер, по 1-2 пъти в седмицата и много ми хареса. Усетих как постепенно ставам по-силна, по-гъвкава, по-осъзната спрямо тялото си. Усетих, че имам тяло, което ми служи, затова заслужава добра грижа. Никога не съм била мързелива, играла съм 13 години народни танци до влизането си в университета. След 1-вото раждане мъжът ми ми подари крос тренажор, карах го 1 година почти, 2-3 пъти седмично по 20-30 мин, но усещах, че не е това моето движение, беше ми малко досадно, а и нещо не ми се отразяваше добре на ставите и на ходилата.
Та така вече 1 година спортувам редовно и съм радостна, че реших да опитам. Преди смятах, че всички, които стават да спортуват сутрин, явно имат многооо силна воля. Не можех да си представя да ставам в 6 часа за тренировка. Но реших да опитам, понеже все ми беше трудно да нагодя вечерната тренировка към грижата за децата, вечерята и останалите ангажименти.
И видях, че и аз мога, че не е необходима голяма воля, ами просто лягане в добро време, достатъчно сън, и сутрешната тренировка не е изтезание, а напротив - приятно начало на деня.
Обаче:
1. Никога не съм правила тренировки над 40 мин.
2. Никога не съм правила тренировки, които не са ми приятни. За мен движението трябва да носи радост, удоволствие и да дава позитивно преживяване. Всичко останало ми се струва изтезание.
3. Движа се, защото ми харесва, защото ми допада начина, по който вече усещам и използвам мускулите си.
4. Изправи ми се поне малко гърбът, който е доста крив още откакто бях малка.
5. По-силна съм, нося пазарските чанти и си пея (буквално  Mr. Green).
6. Вече не ме боли кръстът. На Коледа ходих с децата на концерт на Графа. Прекарах 1 час в танци с 12-килограмово дете на ръце. Преди изобщо не бих имала сили за такова мероприятие и то със сигурност би довело до зверско схващане в кръста. Сега на другия ден си бях пушка, даже и мускулна треска нямах.
7. Усещам се някак по-стегната, по-съсредоточена в себе си и това ми харесва.
8. Всеки ден намирам по половин час за себе си - моето време за тренировка. Самата мисъл, че всеки ден правя нещо толкова хубаво и добро за себе си, ме радва.
9. Преминах през тежко изпитание сравнително спокойна и трезвомислеща - пак благодарение на тренировките (и вероятно на режима).
10. Целулитът ми много намаля, и то без масажи, без каквито и да е специални грижи.
11. Не си поставям определени цели (да отслабна за месец, да се стегна или да направя мускули). Спортувам, защото се обичам, защото искам да правя нещо хубаво за себе си, защото ми е радостно и приятно. Позитивите идват сами. Нося си потника и се радвам какви красиви рамене съм изваяла.  Wink
12. Стърчащият ми корем (от разделение на коремните мускули) се поприбра - чак не е за вярване, че вече не завива пред мен  Laughing
И сега да не си помисли някой, че съм със супер стройно и атлетично тяло, напротив. Доста би трябвало още да работя, за да получа такова, но това не ми е цел. Ако се получи, по-скоро би било следствие от цялостната ми нагласа и отношение към спорта, нещо като бонус.
13. След тренировката сутрин се чувствам заредена, съсредоточена и радостна да започна новия ден.
14. Заспивам с мисълта, че ме чака страхотно начало на новия ден с приятно раздвижване. Wink
15. Не съм вманиачена - ако пропусна ден без тренировка, не изпадам в паника и не тренирам 2 пъти на следващия ден. Не гледам на тренировките като на начин да изразходвам калории. Ако хапна нережимно или повече, не се наказвам с тренировки, както правят някои познати.
16. Спортувам вкъщи, мога по всяко време, с желаната от мен продължителност, мога да сменя тренировката в движение, ако започнатата не ми допадне, не давам пари за зали, не се чудя кой да ми гледа децата, докато съм на спорт, даже и те се включват понякога. Мисля си колко хубаво и възпитателно им действа това, макар че голямата ми се сърди от време на време, понеже се случва да я събудя с моето скачане.  Mr. Green
Според мен ако смениш нагласата си, ако преминеш от "Не мога, защото..." на "Нищо не пречи да пробвам...", от "Не ми харесва моето тяло, искам да се промени" на "Обичам тялото си, искам да се грижа добре за него, да му помогна да е здраво, силно, атлетично и ОЩЕ по-красиво"; ако експериментираш с различни видове тренировки, програми, треньори (в темата има изобилие, момичетата са много мили и ще те насочат, аз също съм насреща  Hug), ще намериш твоя начин на движение, който да ти носи радост...И като видиш разликата, няма да ти се иска да спираш.  Wink
17. Откакто спортувам и се храня по-осъзнато, чувствам как израснах и духовно, не мога да го обясня...Отдавна един приятел ми беше казал: трябва ти не само здрав дух, но и здраво тяло, и то точно с идеята да ме насочи към спорта...Сега някак усещам какво точно е имал предвид - с променената си нагласа, усещане, отношение към спорт, храненето и всичко останало...Ние сме едно цяло и нещата са много свързани...Не ми идват думи сега да обясня по-добре  Embarassed
Дълго стана... Mr. Green

много, много, много ти благодаря за прекрасните съвети!!!   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Скрит текст:
Ами, какво да кажа. На мене ми е приятно движение, което не усещам като движение: разходка на бърз ход, танци, играене на баскетбол примерно. Такива неща. За жалост не умея да карам колело, нито ролери и ми се иска да се науча. Баща ми има колело и ще ми го даде на заем, но просто трябва да започна.

Иначе за домашните тренировки: не ми е много комфортно вкъщи, някак ми е малко тясно, а и съм пробвала и много бързо ми омръзва. И не мога да устискам примерно да направя пълна тренировка за 45 мин, или пък се натоварвам прекалено леко и някак после оставам с усещането, че съм си изгубила времето. По ми е лесно да ходя на фитнес, обаче последните години и там ми става скучно. Бях тръгнала на силови с тежести, но без треньор и ми беше трудно да правя упражненията. После се контузих нещо в крака и оттогава не съм ходила, но треньорът ми обеща да ми направи програма. Тя контузията си остана, ходих на лекар, не знае какво ми е. Голяма мистерия. Според него нищо ми няма, а аз усещам как кракът ми е дефектен някакси. Не ме боли вече, но... не е същото.

Както и да е. Другата седмица ще отида на салса за начинаещи и много искам да ми хареса, за да се мотивирам да ходя. Бях ходила на зумба преди време, но ми се стори скучно.

Единственото, което мога да правя със сигурност, е да въртя обиколки в парка на много бърз ход, със слушалките в ушите за дължително, иначе не се концентрирам без музика, и това за около 90-120мин. Много приятно натоварване се получава, изпотявам се, но се чувствам свежа. Всичко друго ми е ужасно досадно.

Но все някак не се чувствам достатъчно свежа, за да го правя всеки ден. Доста ми е изморено и не знам защо.  Thinking

# 48
Темичката напредва много бързо! Тук е интересно!   Hug

Днес ми доставиха двете масла - какаово и кокосово! Много съм доволна! Ухаят невероятно!

AGLIKKA  
Скрит текст:
Можеш да се мотивираш за спорт, само ако ти е интересно това, което правиш, имаш развитие и бърз напредък. Моите деца ги мъча от много малки да спортуват. На какво ли не съм ги водила/и чакала дълго... Crazy/ - плуване 3 години, тенис на корт 1 година, волейбол 1 година, баскетбол 1 година, карате 1 година, народни танци 1 година, латино танци 2 години, аеробика, ходене във фитнес зала, купихме крос-тренажор, маса за тенис...и т.н. С всяко нещо се захващат с голям ентусиазъм и после бързо им минава мерака. Търсят други приключения... Сега мога да кажа, че най-после си намериха спорт, който няма да им омръзне - езда. Напредъкът им се дължи на голямата любов към животните, преди всичко и добрите треньори, естествено. Аз не бих се качила на кон, защото ме е страх. За себе си съм харесала аква аеробика. Зарежда ме много! Към 5 години ходя и още не ми е омръзнало. Така че ти трябва да се сетиш какво ще ти е най-забавно или пък да пробваш различни неща и постоянството към едно, ще дойде от самосебе си.
yulinga  202uu  Браво!

Аз съм същата, пробвала съм какво ли не и всичко ми омръзва.  Joy

Благодаря ти, Миленски! И да знаеш, че си абсолютно права за харесването на нещото. Просто човек трябва да си намери своето хоби.  Sunglasses

# 49
yulinga,
браво, много хубаво си го написала....подкрепям всяка твоя дума....

наистина трябва да обичаме телата си и да спортуваме за да им се радваме!
аз съм от 6ти май на режима и се чувствам много добре при близо 20гр. въглехидрати...от 12ти ги намалих...чувствам се пълна със сила, днес играх балет 20 мин. , на обяд ходих 2 часа  бавно, за капак ходих 1 час на тае бо , и сега се чувствам приятно уморена, но някак щастлива, че раздвижих тялото си ...
Нищо не ми е така сладко както здравото ми тяло!
Аги, прави само неща, които са ти приятни, след време ще установиш,че ще ти е приятно да натовариш повече, да го доведеш до приятно леко изтощение....
танци , разходки в гора или планина, гимнастика у дома, йогаа@а обичам...ще правя само най доброто за тялото ми, то ще ми подскаже!
и аз преди време тичах във фитнеса ,стигала съм по 2 часа, 5пъти седмично и така се изтощих, че точно като си купих крос тренажор прегорях и една година си го ползвах за. закачалка...
Сега понякога за кратко по 30 мин. за разнообразие....вчера например и после още толкова йога...без усилие , без наказание...само защото искам да е с добър тонус и да е щастливо тяло ми...
Така приятно съм уморена:-D
лека вечер на всички

# 50
Супер сте момичета   bouquet , благодаря за новата темичка и за полезните постове. Радвам се, че ставаме все повече.

По темата за спорта бих искала да кажа, че наистина всеки трябва да намери своя спорт, но трябват и малко усилия за да се създаде навик да се спортува. При мен поне е така. Когато се напъна малко, с времето ми става все по-хубаво/както много добре го е обяснила yulinga    bouquet /, но когато се оставя на мързела и инерцията, ми е все по-трудно да започна.

След кратка отпуска, в която излязох извън всякакъв режим/отдавна не си бях причинявала такова нещо и силно се надявам да не се повтори скоро /, отново съм на ВМ + интервалното. За два дни само усетих защо го обичам този начин на хранене.

# 51
Браво на спортуващите!   bouquet
Аз определено трябва да се засрамя в това отношение  Embarassed , но както с храненето така и със спорта ще се преборя да ми стане начин на живот! Peace

П.С. Вие ядете ли замразен грах? И позволен ли се води при нашия режим?

# 52
Здравейте,

Все не намирам време да направя гхи, но мисля сега почивните дни да спретна едно. Някой правил ли е такова, че имам една чуденка относно времетраенето на процеса? Срещам противоречива информация, и затова се чудя.
Eто по този линк се водя : http://nomnompaleo.com/post/15235810877/d-i-y-ghee и в коментарите беше писано, че е около 10 минути след завирането на маслото? Пък в едни български сайтове, пишат за някакви часове, което за мен е много. newsm78

# 53
Kam-че   bouquet за темата!

yulinga и на теб   bouquet за хубавия пост (между другот те мяркам в домашните тренировки, ама като чета само не се обаждам).

Съгласна съм и аз с всичко казано за спорта, ама много ме мързи и все насила Embarassed. Сега успях една година (както yulinga казва от темата с домашните тренировки да си разнообразявам), но си знам че ще ми писне един ден. Но докогато толкова  Grinning.

Jana Ina граха е в малко средната зона, но не виждам проблем ако си сготвиш с месо 1-2 пъти в месеца за разнообразие. Аз като чета по пакетите със замразен грах не виждам консерванти или някакви овкусители поне тук в Щатите ако може да им се вярва. Не знам в БГ какво пише по кисиите.

Аз пък реших да си купя брюкселско зеле (Brussels sprout) не знам дали правилно си го превеждам на БГ мисля че е такова. За него пък се чудих дали е режимно. Нещо не ми допадна вкуса му. Едно такова направо на варени картофи ми бие и чак ми накърти Sick. Май няма да повтарям. Уж гледам няма много въглени, но се чувствам сякаш съм яла картофена салата. Нещо много тежко ми стана, а изядох 3-4 само. 

# 54
Брюкселското зеле аз много го уважавам Peace Ако има прясно - чудесно, но по-често просто го взимам замразено. С повечко масълце или пък бекон или кашкавал е супер - тогава му се губи блудкавостта.

По отношение на бобовите най-въглехидратни са старият фасул и лещата. Те са и най-трудно смилаеми за много хора (не заради въглехидратите, а заради фибрите). След това идва грахът/грахта (тук винаги ме е озадачавал този женски род в членуваната форма, но някак ми се струва по-естествен от мъжки). И накрая е зеленият фасул Peace Вярно, че и старият фасул някога е бил млад и зелен Laughing Обаче този зеленият има и шушулки, а и бобчетата са малки и сигурно затова е по-нисковъглехидратен. Не знам, но за мен той е и най-лесно смилаем Peace Аз си хапвам и замразен, и консерви на Бондюел. Не знам защо, ама предпочитам "западния" тип зелен фасул - с кръглите шушулки, а не българския с плоските Embarassed

За тренировките искам да благодаря за вдъхновяващия пост на yulinga!  bouquet AGLIKKA, аз съм до голяма степен като теб Embarassed Трудно се мотивирам за физическа активност, много воля ми трябва и много дисциплина, но от друга страна от години вече, откакто започнах да си променям храненето, ми е и по-лесно (физически се справям по-добре), и по-приятно. Да, определено предпочитам кардиото - като дете карах колело и ми харесваше много, също винаги съм обичала да ходя пеша, и досега това ми е любимият начин за движение. Кростренажорът също си ми харесва, не ми омръзва, не ми е досаден. И танци харесвам много, зареждат ме, макар че от години не смея заради коленете. Наложила съм си една седмична схема на тренировки а ла Марк Сисън, която си спазвам и от която имам съвсем явни резултати (видими мускули на ръцете, краката и по-слабо видими на корема, макар че отгоре също толкова ясно си личи и отпуснатата кожа, но това е от многогодишното разтягане заради килограмите). Но също е факт, че този тип тренировки са ми по-неприятни и по-трудно се настройвам за тях, повече воля и дисциплина ми трябват. Правя ги, защото знам, че има смисъл, но ако избирам, винаги ще предпочета някакво кардио, а най-много ми дай да ходя пеша. Имам си една отрицателна нагласа към движението още от дете заради наднормените килограми, срама от тялото ми, от задъхването и невъзможността да покривам нормативите, а и заради подигравките, на които се е случвало да ставам обект. Часовете по физическо за мен винаги бяха мъчение, с голямо нежелание отивах на училище в тези дни, с нежелание и тревога, дори страх, отивах на час (страх и тревога, защото не знаех какво "мъчение" ще трябва да правим този път Rolling Eyes), дори имам един кратък период, в който бягах от тези часове Embarassed Абе, много лоши спомени имам. Но се радвам, че открих все пак начини да се наслаждавам на движението, а това е най-важното според мен Peace

# 55
  • Бургас
нова тема и вече 4 стр.,благодаря и се връщам назад да чета

# 56
Аги, ти ходи ли на лекар, за да видиш какъв е този проблем с коляното ти? На моя позната и правиха някаква операция на коляното. След спортуване започва да я боли. Извадили са някаква костица, не е рязан кракът. На друг познат са установили, че неизвестно как са му натрошени костиците в коляното и са му сложили пластина, но това е по-сложно. Все пак трябва добър лекар да прецени какво ти е. Не се оставяй така, ако имаш сериозни болки  Hug

# 57
  • Пловдив
Записвам се и аз в новата тема,която както винаги е страхотна и много позитивна!По въпроса за спорта,който бистрите,аз също съм от хората,които трудно се наканват и лесно се отказват.Аз имам в къщи кростренажор,в началото бях много стриктна и го карах всеки ден в продължение на месеци.После обаче правихме ремонт в къщи и нямаше как да го карам и ето мина вече почти година от ремонта,но така и не се върнах към него.Опитвам се обаче когато имам време да ходя на работа пеша,получава се ходене от около 1,5ч.А в миналата тема,някой беше пуснал линкове с тае-бо на Били Бланкс,май беше Вивиан.Пробвах и много ми хареса,този Били е абсолютна машина.Аз още първият ден след 10-минутно скачане имах мускулна треска Laughing.Поне до морето ще съм редовна Laughing,дано и след това!

# 58
joya,
Благодаря за идеите за студения чай, ще се пробва обезателно  Wink

Да ви кажа притеснила съм се, че въобще не ми се ядат зеленчуци и съответно не ям....в последните седмици храната ми е месо и млечни, да не взема да получа някакъв витаминен дефицит?  Tired

Иначе тази седмица попрекалих с количествата, макар и с изцяло режимна храна - бях изтощена от пътуването и явно съм имала нужда от повече енергия.
Да не говорим, че нямах сили и да тренирам и зле ми се отрази на кг-те, качила съм 2-3  Confused  Rolling Eyes 

# 59
Все се каня да го напиша и решавам, че е сълзливо Simple Smile, но въпреки това:
много ми е приятно в тази тема, мисля, че е единствена по рода си. Благодаря на всички, които пишат тук.

Едно предложение и от мен за лятна напитка: джинджър ейл Simple Smile или по-скоро джинджифилова лимонада:
Аз я правя така: джинджифил, канела, кардамон, карамфил или каквито подправки обичате се възвират с вода на котлона, колкото по-малко вода, толкова по-концентрирано ще е. Варите около половин час, после прецеждате и прибирате в хладилника. После се разрежда с вода, газирана вода, газирано вино дори  Wink.
Забравих, може да се сложи малко захар или мед.
В един блог видях и идея само за отвара от джинджифил, после смесен със сок от лаймове.

Все се каня да пробвам и просто да накисна за по-дълго време, ама пусти мързел.

yulinga, много вдъхновяваш постинг. Моята тренировка в момента се изразява единствено в носенето на едно може би вече 12-килорамово човече колкото се може повече в слинг, но става все по-трудно  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт