ВМ-НВХ - част 59

• 42 494
  • 735
  •   1
Отговори
# 675
Вит. Д не пречи на усвояването на магнезия, а го използва, за да се трансформира в активната си форма Wink Тоест вит. Д "консумира" магнезия и ако вече е налице лек дефицит (както при повечето хора), той се задълбочава, когато започне и прием на вит. Д. Така че когато се взима вит. Д, е задължително да се взима и магнезий под някаква форма, но можело и да е магнезиево олио/гел - при приемането през кожата се избягват евентуален разхлабващ ефект, какъвто може да има най-масово използваната форма - магнезиев оксид. Магнезиевият цитрат също може да действа разхлабващо, така че трябва да се уцели личната доза. Ориентировъчно казват, че когато се започне магнезият, дозата постепенно се увеличава до момента, в който се получи разстройство - това е признак, че дозата е в повече и трябва малко да се намали. Крайно индивидуално е колко точно е необходимо, трябва да се пробват различни дози. И също трябва да се има предвид, че когато се взима примерно магнезиев цитрат 200 мг, това не са 200 мг магнезий. Съдържанието на чист магнезий е 16%, т.е. това са 32 мг магнезий. А и пак няма гаранция, че ще се усвоят всичките, защото например калцият пречи на усвояването на магнезия и затова трябва да се взима магнезий далеч от прием на калций или консумация на калциеви храни. Embarassed

# 676
привет-мривет

Шоки, бързо оправяне
 Hug
много неприятно така посред лято

Вив, как си вече?

аз вчера си правих изследванията за ШтЖ
всички хормони и антитела са в добри граници
но ТСХ вече е 2.0
преди 3 месеца беше 1.9 (то може и да е лека греша заради пускането в разл. лаборатории)
но преди 4год беше 1.7
което не ми харесва, неШо бавно явно върви нагоре

та като се върнем, Ше търся непременно ендо, който да ме поеме за всеки случай

тук се стопли най-после
хапваме обилно разни зеленчуково-пилешки сачове с винце
тези дни отиваме да вземем колата, да я раздвижим и видим как е преди голямото пътуване

слънчев и спокоен уикенд ви желая
 Hug

# 677
W'A'S'P' ,
TSH е в норма , остава си в референтните стойности . Той е много зависим от състоянието на щитовидната жлеза и в крайна сметка тази ос ( Хипофиза - щитовидна жлеза ) осигурява нужната на тъканите Т4 и Т3 . Така че е естествено да има променливи стойности . В референтните граници . И изводи без изследване и на Т3 и Т4 са непълни .Както и без ехография дори сцинтиграфия на жлезата . Когато на татко ТТХ излезе 0 , 003 първата ми идея беше за тумор на хипофизата .После , при нормални Т3 и Т4 съвсем се обърках . Ехо-то и сцинтиграфията показаха 3 токсични аденома , и за да запази в норма Т3 и Т4 хипофизата буквално беше замразила нормалните дялове ( никаква функция ) заради неуправляемите аденоми . Но в крайна сметка имаше нормални нива на щитовидни хормони . Сега , след доста агресивно лечение всичко е в норма .
Сега , за жалост , на моето татенце му предстои много сериозна операция . Стискайте ни палци...този месец ще е много труден за семейството ми .

# 678
Дано да бъде всичко наред, Тони! Hug

# 679
Toни, стискам палци всичко да мине добре
 Praynig
 Hug

# 680
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Здравейте,  убавици  Simple Smile
W'A'S'P', надявам  се   нещата  при  теб  скоро  да се нормализират.
Тони, стискам   палци  за баща ти!
Вив, я идвай  веднага  да   се отчетеш - по - добре ли си?
Да отчета  супер скромен резултат- от миналата  седмица, когато  се отчетох, сега  съм още  един  килограм  надолу, така  че  за три седмици , от началото, резултатът  ми общо е -4,5 кг.
Доволно. Мерки днес  не  съм взимала,  ще се премеря   следващата събота, но   и  да имам спад  в обиколките  отпреди  седмица,  нещо не мога  да го  усетя.  Но пък в края  на краищата, идеята  не е  да  се  сваля  драстично, а здравословно  и бавно. От два  дни  вдигнах  калориите, като  въглехидратите  ги ограничих  още по- драстично- в момента   приемът ми  не  надхвърля 5 процента. Лошото е, че  пък  делът  на  протеините  се  увеличи newsm78, но това  все пак е по- малкото  зло. Важното е, че мазнините  са  с най- висок дял.
Майка  ми  обаче е   шампион- тя  започна   преди  около две седмици, а е  надолу  с   6  кг, което  за  килограмите, които  има  да сваля, е нищо. Но  пък  за пръв път  от   години  тя  наистина  сваля, а не качва, като  при това  се храни  редовно, не прави  грешката  да   гладува и  е   доволна, щастлива   и  най- вече- обнадеждена Simple Smile И всичкото  това- благодарение  на вас , на вашите знания, споделен  опит и  много  труд   bouquet
Колегата  предаде  фронта- миналия ден и вчера  нагъваше  здраво   тесто и  сладко  и ме гледаше виновно Simple Smile В крайна  сметка, какво ще прави със себе  си,  е негов проблем- аз  каквото  можах, направих- насочих  го. Тялото си е негово, здравето- също.
А иначе- аз се чувствам  вече  съвсем  добре, смея  да твърдя, че от абстиненцията  няма и  следа.
Утре  моето  момиченце има рожден  ден  и  ще  го празнуваме в детски  център- менюто  за   възрастни  е  оскъдно, общо взето. За  масата  на майките  съм поръчала  хапки  сирене, хапки кашкавал  и  пилешки  хапки . Възможно  е   да опитам една - две  хапки , както и  да бодна  от  тортата, не  защото  ми се  яде, а  за да не  правя впечатление, че мразя  да се обяснявам Simple Smile
Да се изфукам- сдобих се с нов цифров фотоапарат  и два  чифта  убийствено  елегантни  сандали  на  висок  ток-едните  са черни , а другите- бежови.Даже  в момента  съм нахлузила  бежовите , за да  видя  дали  някъде няма  да  ми спретнат  някое  мазолище, че много  мразя   да тръгна навън с нови обувки и  след час да куцам Simple Smile Хвърлила  съм мерак  и на една  разкошна рокля, мислех днес  да  отида  да си  я купя, обаче  дребосът  се  разпищя, все  едно  го  коля, когато  казах, че ще излизам; изпадна  в инатеста  истерия и  даже  посмя  да  удари баща си, та  сега  я наказах   да не  излиза. Естествено, по този начин  се  самонаказах и аз Rolling Eyes
Туйто. Пожелавам ви весел  и отпочиващ  уикенд Simple Smile

# 681
 tonyduve Hug Всичко да мине безпроблемно!

Бронте,чудесен резултат.
Да ти е жива и здрава дъщеричката  bouquetВесел празник.

Аз няма с какво да се хваля-храня се ,според режима,понякога с отклонения.Доволна съм ,сита съм,чувството за задържане на вода ,сякаш отмина,като махнах млеката и сметаните. Понякога биричка вечер пийвам,но това е  2-3 пъти седмично.

Желая ви прекрасен укиенд,момичета  bouquet

# 682
  • в дяволитите очички на моето тормозче
Ioanna82, споко Simple Smile Всяко  нещо с времето  си Simple Smile То пък не може  само да се сваля- застоите  са   неизбежното  зло.
Много е възможно  скоро  и  аз   да  се  закотвя- затова  вдигнах  калориите, че  доскоро  едва ги  докарвах  до  1 100  при необходим прием  малко  над 1 800.  Известно време  ще  се помъча  на  1400- 1500, пък да видим. После пак ще ги  сваля.

# 683
W'A'S'P', честит имен ден, ако празнуваш днес! Simple Smile

Бронте, браво на двете ви с майка ти! И весел празник утре на детенцето, да ти е жива и здрава!

Аз съм започнала една кампания за изключване на прясното мляко Embarassed Т.е. пия си кафето с канела, кардамон и ванилия Laughing Че ако сложа и масла, става много вкусно и приятно, но аз си закусвам солидно и без маслото в кафето, та не знам да не вземе пък да ми стане доста по този начин newsm78 Не ми е тежко от маслото в кафето, не е това опасността, но да не стане пък повече храна от необходимото Thinking Или пък може да поекспериментирам известно време.

# 684
Lucrezia_ точно същия въпрос и аз попитах преди около година. Пих си хапчетата (аз лекувах киста по него време) и се бях притеснила да не кача кг-ми. Но не качих нито грам. А след като и другите ти изследвания са наред не виждам място за притеснение. А и нали нашия режим е за сваляне на холестерол  Grinning. Защо са ти по-леки меса? Яж тези които ти харесват, без да се стремиш да подбираш леки.

Вики, а какви ти бяха симптомите? При мен единствено се прояви някакъв тип зацапване непосредствено преди да ми дойде, а не като преди - идва ми изведнъж така да кажа, без да процапва... За пръв път имам промени в цикъла и се притесних, и ето се оказа киста. Да допълня,че миналата година имах някакви вегански суродовоядски залитания, и тогава почти изключих животински храни, както и получих страхотен запек, за пръв път такова нещо ми се беше случило. Дали има връзка? Извинявам се, ако занимавам аудиторията и спамя. Embarassed Embarassed

# 685
W'A'S'P', TSH до 2,5 си е напълно в норма и не подлежи на лечение. Така че не се хвърляй в излишни филми!  Peace Виж, ако решите да бебеправите и не се получава, а причина няма, тогава би могло да се коригира до 1,5.  Wink Щом УЗ и антителата са ок, тсх 2 не е проблем.  Hug
Шоки, аз просто така си го обяснявах, защото като взема 1 капсула витамин Д3 от 5000 единици и започва да ми трепери едното око. След като пия 2-3 дни по 500мг магнезий и това се оправя. За това си мислех, че пречи на усвояването. Освен това моята джи пи винаги ми казва да не ги пия заедно и да има поне 5-6 часа разстояние между двете.  Peace
Lucrezia_ , ОК не пречат на хранителния режим и не се пълнее от тях, ако е предписан правилния тип противозачатъчни след пълен хормонален скрийнинг. Аз пих ок в продължение на почти години и отслабването даже ми вървеше по-добре!  Laughing Какъв тип е кистата? И само една ли е или са няколко по-малки? Изследвала ли си хормони на 4ти ден? newsm78

# 686
Уасп, ТСХ 2 е ок, обаче това че се увеличава всяка година , означава да се наблюдава, даже на 6 месеца. И още нещо ТСХ-то само не е показател, жив си Т3, Т4 и антитела, задължително.
Аз така и не разбирам защо хормона ми не се влияе от храненето.

# 687
...............................Вики, а какви ти бяха симптомите?

Lucrezia_ нямах никакви симптоми. Просто ми я откриха на рутинен гинекологичен преглед от видеозона. Даже доктора ми вика че и така да съм стояла не било проблем  Shocked. То просто женското тяло така щяло да си прави кисти докато вляза в менопауза (що за тъп отговор ми даде и аз не знам, за мен е неприемлив). Но на мен подобни безобидни изръстъци по тялото не ми дават покой. Каквото имам било то зъб, пръст, гъз  Mr. Green знам ли че не е наред гледам да го оправям незабавно. И аз вземах противозачатъчните 3 месеца.

# 688
Jana Ina, много странно ми звучи това, което казваш за треперенето на окото newsm78 На мен ми се случва (то не е точно окото, а кожичката или на клепача, или отдолу), но когато ми се случи, обикновено е след дълъг период на прекаляване със седенето на компютъра или работата Wink А също май има връзка и със стреса Embarassed И е напълно възможно да е признак на недостиг на магнезий.

Аз съм се интересувала за връзката на вит. Д и магнезия и написаното по-горе е това, което намерих като информация. А най-честият признак за недостиг на магнезий при прием на вит. Д е запекът и като се започне с магнезий, положението се подобрява Peace Затова било важно да се взима и магнезий, когато се пие вит. Д. Не знам дали трябва да се взимат заедно или поотделно. Но специално за калция съм чела препоръки да бъде няколко часа преди или след магнезия (вкл. и млечните храни - те са източник на калций), защото се "бият" за усвояване в клетките и калцият пречи на магнезия. А в човешкия организъм по начало имало превес на калций в днешно време, защото консумацията на млечни е много висока. Това не значи, че се усвоява целият калций от храната, но по принцип се усвоявал сравнително лесно и нивата били напълно достатъчни. Проблемите са два:
1. от една страна има дисбаланс с магнезия - прекалено много калций, прекалено малко магнезий. Това също можело да доведе само по себе си до запек, а също и до крампи, мускулни болки, по-силни менструални болки.
2. от друга страна при съвременния човек обикновено има и недостиг на вит. К и по-точно на разновидността К2, а точно К2 "казва" на калция да отива по предназначение в костите, а не да се отлага в меките тъкани. А когато се отлага в меките тъкани, се получавали напр. калцирания в кръвоносните съдове или в гърдите, шипове в ставните хрущяли, освен това съм чела, че и камъните в жлъчката и бъбреците идвали от неправилно усвоен калций заради недостиг и на магнезий, и на К2. Също и зъбният камък - и той бил признак за недостиг на К2, а прекалено много калций. От друга страна остеопорозата е може би най-характерният признак за недостиг и на К2, и на вит. Д. Ние приемаме предостатъчно калций - и от храната, и от добавки. Но той не отива в костите, както би трябвало. За да отива, трябва вит. К2. А ролята на вит. Д е да даде възможност по принцип за извличане на калция от храната. Но след като бъде извлечен, трябва К2, за да отиде в костите, а не в меките тъкани. Така съм чела Embarassed И затова аз от известно време си поръчвам и вит. К2, защото само от масло и сирена не може да се набави достатъчно. И на майка ми взимам, защото се оказа, че има остеопороза.

За който се интересува, ето къде съм чела:
1. за вит. Д и магнезия: http://www.easy-immune-health.com/Vitamin-D-facts.html (тук се избира от менюто - в момента съм избрала вит. Д, но може да се избере и магнезий)
2. д-р Меркола за вит. Д, вит. К2 и калция: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/16/vitamin-k2.aspx
3. Меркола за магнезия: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/17/ma … ium-benefits.aspx
4. Меркола за вит. К: http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&so … bv.48572450,d.Yms
5. пак Меркола за вит. К: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/03/26/th … mins-d-and-k.aspx
6. тази авторка пише за магнезия: http://drcarolyndean.com/magnesium_miracle/
7. Уестън А. Прайс за магнезия: http://www.westonaprice.org/vitamins-and-minerals/magnificent-magnesium
8. Лекция за вит. К2, вит. Д и калций от авторка, която е изследвала точно тази тема: http://www.youtube.com/watch?v=fYMExQNosTQ А тук е синтезирана информацията за К2: http://nourishedkitchen.com/wp-content/uploads/2012/02/K2.pdf

Последна редакция: сб, 29 юни 2013, 20:45 от Cioccolata

# 689
  • SA
Попаднах на един много интересен постин в spidersport на диабетик, преминал през препорьките на сьвременната ендокринология и успял да се справи с проблемите си благодарение на ВМ-НВД. Искаше ми се да го споделя:
Скрит текст:
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?p=138434#138434
Та от заседналата работа, никаква физическа активност, ядене на каквото ми харесва и по колкото ми харесва, станах 120кила. Сигурен съм, че са били повече ама кантара беше до 120 кила. Ходех като матрьошка и се кандилках натам-насам. Чувствах, че ако направя някакво рязко движение и ще ми се сцепи корема. Както и да е. По някое време започнах странно да отслабвам и викам ква е тая диета.. Плющя баница и слабея. Жаждата, уринирането...като по учебник. И се тествах кръвната захар. 14 от лабораторията. 22 от апаратчето на дъртия ендокринолог, който посетих веднага. Предписа ми там 2-3 хапчета, обясни ми какъв хляб и как по-малко банани да ям и по живо по здраво. Като излязох на вънка и се наплющях с някакви сандвичи. Бях много ядосан, че от 2 години бях вегетарианец и какво стана. Диабет. Тъпотия. Нямах апаратче да си меря кръвната захар и карах на сляпо. Една неделя за 2-3 часа прогресивно загубих фокус. Викам си хайде ослепявам. Намерих спешното на Александровска болница и ми измериха някакви идиотски стойности на захарта. 3 часа ми наливаха някакви системи и ма бодяха. Докторката вика и ся какво ще правим, ще оставаш ли или какво..... Аз я гледам като тръба, усещайки на къде отиват работите. След малко пак - ще оставяш ли или какво... Викам къде да оставям бре. - Ми тука. Вика решавай си. Както и да е приеха ме. Системи едно друго. Изследвания. Една седмица и ме изписаха. На изпроводяк ме снабдиха с 2 писалки за инсулин и малко резервен. Тогава така се случи, че бях сам. Приятелката ми беше в чужбина за няколко месеца. Няма да навлизам в подробности как се чувствах.
Трябваше спешно да се регистрирам при някое джи пи, за да почне процедурата по изписването на инсулин. 2-та ендокриноложка, една дебела и арогантна пи-пи, вика оооооо, ти си диабет едно , дъра-бъра. Погреба ме набързо. Повече не отидох там. Намерих си някакво джи-пи в поликлиниката до нас и то ма насочи към тяхната ендокриноложка. 3-тата. Боцках се аз, спазвах стандартните диетичните предписания на 3-тото ендо. Взех си апаратче за мерене на захарта и така. Когато се сблъскаш с такова нещо малко се смахваш. Ставаш малко бавен и малоумен. Доста изчетох за последствията от диабета и бая се бях наплашил. Страшна работа е това. Много хора не усещат влиянието на тая болест и не им пука, ама тя си работи и бавно ти скапва всички системи.
С инсулина дето си го биех кръвната захар много ми играеше. Ту беше висока-ту ниска. Имаше страни пикове. Лягах си с буркан захар и бутилка кола до леглото, страхувайки се от хиопогликемия и с мисълта, че мога и да не събудя. Още си пазя бутилката кола Smile . На работа ходих напълно екипиран с инсулин, 2 писалки, апаратче за мерене на захарта. Пакетчета захар. Имах една торба с хапчета, които до живот ще трябваше да ги пия. 3 за кръвно. 3 за диабет, севастатини за холестерола. Имах едно, което беше супер малко, но съдържаше последните редове от Менделеевата таблица. Май и уран имаше в него. 90% от листовката съдържаше нежелани лекарствени реакции. Така и не го опитах.
Непрестанно се рових из нета и търсих информация. Събирах информация и разсъждавах. Викам си, добре де.. няма как да ми е скапан панкреаса, защото изследването за антитела ми е ок. И си произвеждам инсулин. За какъв дявол да си бия допълнително. Значи няма как да съм диабет 1. Тогава явно е инсулинова резистентност. Значи просто трябва да отслабна. Ходих често пеша и по много. Намалих калориите. Правих упражнения вкъщи. Но много трудно се сваляха килограмите. Винаги съм бил 95кг. Лесно качвам и трудно свалям. Както и да е паднах до 95. Реших да спра инсулина и да продължа с хапчета. Ендото ми предписа някакви за над 100лв. Които в състава си пак бяха метформин (като сиофора), ама на... След като спрях инсулина резултатите много ми се подобриха. Нямаше резки пикове в нивата на кръвната захар. Викам си, ха.. тука става нещо. След една седмица пак отивам и и викам, че и хапчетата искам да спра. Тя като скочи... Тогава за последено се видяхме. Намерих си една приятна ендокриноложка в Александровска болница, червенокоса. Името и беше нещо с цвете. Карамфилова.. нещо такова. Викам така и така, тя... няма проблеми. Прави каквото си искаш само сутрин захарта да не ти е над 6. Евала.. И така. 3 месеца се боцках с инсулин. После за 1 месец от инсулин, през хапчета докато ги спра и изхвърля торбата с лекарствата. Какви са тея доктори?! Доценти-Професори. Здрав прав човек, щяха да ме съсипят. Дават ти инсулин, регистрират те като диабетик и си в системата вече. Колкото изкараш, изкараш. На колко ли хора са съсипали здравето и живота. Лошото е, че хората се доверяват на медицината. Ама няма какво да правиш. Страх ги е да рискуват и да си правят експерименти. За голяма част от диабетиците, връх в живота с диабет е да може да знаеш като ядеш еди си колко сладко, да знаеш колко инсулин да си биеш за да ти се нормализира захарта. Голямо постижение е да имаш контрол на диабета. Да живееш с него, докато изкараш. Диабетиците от 1-ти ти разбирам, ама от 2-ри тип и тези с инсулинова резистентност нямат оправдание за мързела. Както и да е .. много се отнесох.
Значи пак подчертавам дебело. Това не е диета. Това е култура на хранене. Много е важно да се избягват всякакви рафинирани храни. Просто е. Ако една храна я е нямало преди 50години, не я яж. Има сол и захар, но не яж рафинираните им съвременни версии. Сол- хималайска, келтска, морска ако щете. има много видове натурална сол, която е супер полезна и има над 80 минерала. Няма проблеми от време на време да си хапваш нещо вредно. През уикенда. Ако може да е преди обяд. И е добре да не се преяжда след 6. Това го казвам за хората които са дебели и трудно отслабват или имат инсулинова резистентност или диабет или някакво друго заболяване. За храненето е доста сложно първоначално докато се изградят някакви навици. Докато се намерят качествени продукти. Скъпо занимание е това и изисква повече средства. Но винаги съм казвал, че е по-добре да си давам парите за качествена храна от колкото за лекарства.
Времето за справяне на инсулиновата резистентност и диабет, както и други заболявания характерни за високото тегло, е такова че зависи от скоростта с която отслабваш. Критически важно е да отслабнеш бързо. При всеки е различно и индивидуално. При някои става по-лесно при други не. Забелязал съм, че има някакво критично тегло за организма. Ако го надвишиш и захарта ти скача с малко сутрин. Ако си под него си ок. При мен това са 93кг. +- 1 и веднага се отразява. Ако живот и здраве успея да падна на 80, ще съм супер щастлив. Засега нещо не ми се отдава. Признавам си, че съм мързелив и не достатъчно мотивиран. От няколко дена пак започнах да си следя калориите и гледам да съм 1800-2000. с 15% въглехидрати, които идват от ядки. Храната е добре да се планира от днеска за утре. Използвай някой сайт за калориен баланс. Не се притеснявай, ако си мислиш, че цял ден да ядеш варени яйца е нещо лошо. Организма се нагажда към храната която му даваш и към определени вкусове. Компенсирай с мултивитамини, супер храни омеги и разни полезни храни. Просто трябва да си в планираните калории. Не е фатално ако понякога ги надвишиш. Приготвяй си храна за работа. Не разчитай, че ще си намериш нещо от някое павилионче.
Значи от 120-130 сега съм 94 и не мога да падна надолу хич. От има няма 2 години се мъча. За 1-2-3 месеца може да паднеш до теглото, което тялото ти си мисли, че е ок за теб. Това си е някаква защитна функция на организма. То си мисли, че това е ок за теб. И както и да го мъчиш, няма мърдане. Успявал съм да отслабна за малко. Един път с двуседмичен глад, ама за малко. Можеш да вкараш някакви внушения и визуализации. Представяй си как изглеждаш слаба. Мисли си как отслабваш. Представяй си как сланините се топят. Сутрин след ставане и вечер преди лягане. Има някакви техники. Купи си книгата Метода Гейбриъл. Аз нещо много се отнасям...
Когато минах на ниско-въглехидратно хранене, показателите ми бяха чудесни. След нахранване захарта ми се вдига до 8. След няколко часа пада до 5.25. След разходка или по-голяма пауза без храна пада и до 4.25. Няма въглехидрати- няма сълзи. 3 месеца след като спрях инсулина и хапчета, гликирания хемоглобин ми бе: 4.25 или 4.75. не помня вече. Но над 6 има проблеми а над 12 вече си застрашен от инсул. В болницата ме бяха приели с 14 мисля.
Така, че това е начина. И диабет 1 може спокойно да изкара и без допълнително инсулин. Мозъка черпи много глюкоза и мисля, че ще компенсира излишъците от глюкоза. Или поне е сигурно, че ще намалее потребността от външен инсулин драстично. След едно кино на 3Д получих 1-та си хипоглекимия.
Съвета ми е да си вземеш апаратче за мерене на кръвна захар. Има едни евтини и точни. корейски. Глюкомери SD Codefree. Има ги в аптеките на витошка. И тест-лентички. Така ще се ориентираш кои храни как ти се отразяват на захарта. Ако се сетя още нещо ще пиша. Хубаво е да има такава по-събрана тема за проблемите с диабета. Защото вече си придоби размерите на епидемия.

Общи условия

Активация на акаунт