Частни училища-информативна тема

• 70 434
  • 955
  •   1
Отговори
# 225
Andariel, съвсем честно си признавам, че не ми е ясно защо участвате в темата. Може би се опитвате да убедите себе си, че сте взели правилното решение за ДУ.
Ако можех да взема решение каквото и разума и сърцето ми казват, би било частно образование. Причините са много и се съдържат в повечето мнения написани по-напред. Само че, не мога да си го позволя финансово. Това обаче не е причина да казвам на черното бяло.

# 226
  • София
уна... (сори, не мога да си спелувам ника ти на български), получава се като с един похват, който в маркетинга се използва доста...
Онна бугейша е никът ми, както се пише така се и чете.
За мен, а и за повечето от пишещите в темата малките паралелки са безспорен плюс. Ти обаче казваш: Защо са такива малки паралелките? Ау, много лошо че са такива малки паралелките. Аз не бих си записала детето в такава малка паралелка (между другото при толкова много познати с деца в частни училища как така не разбра че паралелките са такива?
За мен, а и за повечето от пишещите в темата изучаването на език от самото начало и усилено е плюс. А ти какво казваш? : Е да, ама същото може да се постигне и с ходене на курс. Е да, ама за какво пък са ви тия сертификати от толкова рано?
За мен, а и за повечето от пишещите в темата подбора на децата, изключването за слаби резултати, контролираната среда, дори липсата на лафка са все плюсове. За теб явно са просто пудра.
Какво точно искаш да чуеш/прочетеш в темата?

# 227
  • София
Написах го ясно, какво точно не разбра? Моите са вече в гимназия, така че няма защо тепърва да се убеждавам, че съм взела правилно решение. Вече писах, че за мен частното е средният вариант между доброто държавно и недоброто държавно. Когато трябваше да тръгват в първи клас беше първият момент, в който проучвах частното, после пак хвърлях по едно око като дойде време за прогимназия и се чудехме къде да ги местим, защото не бяхме доволни от някои неща в тогавашното им училище. Разглеждала съм опцията и за частна гимназия, доста се интересувах, знаех на кого кога са му изпитите и дали има изпити, но това беше резервен вариант, ако случайно нещо много се обърка при кандидат-гимназиалните изпити. Все пак са изпити, напълно възможно е детето да блокира, да попълни грешно бланките, да забрави да нанесе отговорите, да му анулират работата или просто да не успее да се яви на някой от изпитите. Не съм идиот, гледам си интереса, и ако нещо се беше издънило, щяхме да предпочетем ЧУ пред това децата ми да попаднат в някое кофти държавно или изобщо да отпаднат от класирането. Ако бях противник на частното образование или имаше в какво да се самоубеждавам или да си валидирам вторично взетите решения, изобщо нямаше да го разглеждам като вариант.

Сега видях и твоя пост. За мен паралелка от 8 деца е нездравословна за отношенията. То е все едно да си все сред роднини, не можеш да мигрираш в приятелствата, и обичайно при 8 деца колективът се цепи на две групички - или трябва да си в едната, или в другата, а ако са по равно момичета и момчета, тогава или трябва да си с момичетата, или с момчетата. Ако са само един клас от випуск, няма и как да си намериш приятели от съседния клас. При по-големите класове, от поне 15 деца има разнообразие. Не исках да го пиша, но някои си преместиха децата именно защото класовете са били ужасно малки, говореха за 4-5- деца, явно това ги потискаше, защото имаха някаква вътрешна бариера за минимална бройка.
За сертификатите питах, защото ме интересува каква е мотивацията да се гони езиков сертификат толкова рано. Лично за мен ученето на чужд език на детска възраст е просто учене на език, като се гони по-скоро научаване на граматика, систаксис, лексика, на добро книжовно и разговорно ниво, а не явяване за сертификат. Може би освен за продължаване на обучение в чужбина от гимназиален курс.
Също така хич не ме кефи идеята да се изключват деца за слаби резултати. Всичко се случва в живота, някои деца имат спадове в мотивацията и резултатите от обучението, а едно изключване за слаби резултати е голям удар по самочувствието и самооценката на детето.

Последна редакция: вт, 23 юли 2013, 10:35 от Andariel

# 228
Andariel, съвсем честно си признавам, че не ми е ясно защо участвате в темата. Може би се опитвате да убедите себе си, че сте взели правилното решение за ДУ.

Какво точно искаш да чуеш/прочетеш в темата?

Не разбирам защо продължавате да предизвиквате Андариел да отговаря на въпросите ви?
Хем Андариел се е "изгубила в тезите си", хем постоянно се обръщате към нея.
И после защо темата тръгнала в друга посока???

# 229
  • sofia
Явно ще се наложи да ги посетя ОТ след около година Simple Smile
В темата за дислексията имаше една майка, която премести там детето си миналата година (9 или 10 клас ще излъжа). Толкова беше щастлива, че девойката започна да ходи с кеф на училище, че чак и с желание учела. Става дума за дете, което получаваше едва ли не нервен срив при мисълта за ходене на училище.

# 230
  • София
И да, идеята на родителя е тази - готов съм да си плащам, но да зная, че детето е по цял ден на училище и не ми се налага да мисля нито за ядене, нито кой ще го води и къде на балет, нито да обяснявам домашни и уроци след часовете, защото там трябва да го научат, нали затова си плащам, няма да плащам два пъти! Знам, знам, тук никой не мисли така! Явно аз все съм попадала на незаинтересовани родители с по-тъпички деца!

Проблемът в постовете на Андариел е, че са безпочвено арогантни и обидни.
Не става ясно защо нарича родители, които искат да са спокойни, че през деня децата са осигурени освен с обучение, с храна, спорт, добра среда, мотивирани учители, чуждоезиково обучение, написани домашни, сигурен транспорт и др. "екстри" "незаинтересовани", а децата им - "по-тъпички".
Подбира изрази "да натоварят", "да доставят" децата, които се използват за превоз на стоки,
"да се закачат за училище", което е някак подценяващо усилията на родителите при избора на училище и т.н.

# 231
Явно ще се наложи да ги посетя ОТ след около година Simple Smile
В темата за дислексията имаше една майка, която премести там детето си миналата година (9 или 10 клас ще излъжа). Толкова беше щастлива, че девойката започна да ходи с кеф на училище, че чак и с желание учела. Става дума за дете, което получаваше едва ли не нервен срив при мисълта за ходене на училище.

Един от ресурсите, с които не разполагат държавните училища.  Peace

Благодаря Веси, ако случайно имаш линк към тази тема или пък знаеш профила на майката, ще съм ти задължена да ми го изпратиш, за да задам няколко въпроса.

# 232
Изтрих последния спам.
Стига толкова!!!

# 233
 Относно храната за мен безспорен плюс на Френския лицей е , че който иска или има алергия може да си носи храна от вкъщи за обяд. В друго частно училище не съм чувала да има такава възможност.

# 234
В Увекинд храната е от кетъринг фирма. Но има възможност детето да си носи храна от вкъщи.
Няма проблем за това. Все пак училището не е ДГ - където е забранено внасянето на храна.

# 235
В Увекинд храната е от кетъринг фирма. Но има възможност детето да си носи храна от вкъщи.
Няма проблем за това. Все пак училището не е ДГ - където е забранено внасянето на храна.

Относно храната за мен безспорен плюс на Френския лицей е , че който иска или има алергия може да си носи храна от вкъщи за обяд. В друго частно училище не съм чувала да има такава възможност.

Интересно, как обаче контролират храната и кой носи отговорност. Доколкото знам е супер трудно да имат собствена кухня / дори когато имат условия и място/ именно заради многото изисквания от ХЕИ и проверките. Затова и в повечето ЧУ се спират на решението кетъринг, защото така не носят отговорност за качеството на храната. Малко е измиване на ръце, но ... ресурсите им надали са достатъчно и за такава екстра или поне на някои.
Предполагам в новите училища / като база/ Българско школо, Дорис Тенеди имат предвидена собствена кухня, но е добре някой родител на дете учещо там да сподели.

# 236

В повечето ЧУ храната е кетъринг, не е лоша но не очаквайте супер здравословна кухня така както я разбирате вие. Винаги има различия и относно разбирането на родителите. На РС в нашето училище се обсъждаше сутрешната закуска да бъде плод -90% от родителите приехме идеята ентусиазирано, но се намериха 1-2 родители да мрънкат, че било по-добре кроасанче, защото до обяд видите ли детето щяло съвсем да прегладнее ..... както се казва не можеш да угодиш на всички.  Peace

Продължавам с апела да коментираме конкретни въпроси и да даваме конкретни отговори, само така ще избегнем безмисленото противопоставяне и опитите да запалим огън под водата  Mr. Green

Нормално е да има различия, но е нормално и 90тте% да имат предимство пред 10тте. А и нали затова се насочваме към тези училища - за да имаме избор и да намерим мястото, което отговаря на очакванията ни  Simple Smile Затова и питам как да се информирам за храната.

Тези ОТ звучат добре, но май са ми далеч на мен.

# 237
  • София
Според мен наличието на собствена кухня не е обвързано с по-добрата храна, а дори с липсата на възможност ако не харесваш кетъринга да го смениш  Laughing

В Увекинд (градината) храната е от кетъринг, но беше ужасно вкусна. Дъщеря ми все още търси като тяхната лазаня. Допълнително беше много добре замислена като разнообразие през седмицата.
Във Френския лицей кетъринга е кофти... за това и толкова деца предпочитат да си носят храна от вкъщи.

Лени, аз също не бих харесала плод за закуска, ако това е точно "закуска", а не междинна в 10 часа, което би било ОК.

Аз си мисля, че е би било добре училищата да обмислят добре линията на поведение, ценностите, които изповядват и да ги обявят открито. Така ще е много по-лесно за родителите да се ориентират за духа на училището. Не съм по демокрацията  Mr. Green и не бих била ОК в училището на децата ми мнозинството (или още по-лошото натрапващото се малцинство) да взема решение за политиката. Предпочитам предварителни и ясни правила, които се следват от училищното ръководство.  Peace

# 238
, Черна станция и други скептици са имали късмета да попаднат на нужната комбинация в нужният момент и поради това не ги съдя за позициите им. Виж защо те съдят моята / и тази на други балъци плащащи за ЧУ/ ще остане загадка, но ... няма лошо Simple Smile

Е де, аз далеч не съм активна в този форум, че да ме цитираш. Писах наскоро само защото ме изумиха очакванията на една мама и до там. И в никакъв случай не осъждам позицията ти.

# 239

Аз си мисля, че е би било добре училищата да обмислят добре линията на поведение, ценностите, които изповядват и да ги обявят открито.

Абсолютно си права! Наистина, като се замисля, ако съм в другия процент - независимо кой - няма да ми е приятно. И ми се иска, наистина, да знам какво мога да очаквам. И точно затова търся информация за частните училище - искам да се опитам да намеря място, което да отговаря на моите ценности и представи...и по други причини, свързани със съмненията ми към близкото до дома ми, смятано за добро, държавно училище, де.
Например, аз хич няма да съм ок с вафлите - иначе - дали е кетъринг не ми е важно.

Общи условия

Активация на акаунт