Частни училища-информативна тема

• 70 389
  • 955
  •   1
Отговори
# 240

Лени, аз също не бих харесала плод за закуска, ако това е точно "закуска", а не междинна в 10 часа, което би било ОК.

Аз си мисля, че е би било добре училищата да обмислят добре линията на поведение, ценностите, които изповядват и да ги обявят открито. Така ще е много по-лесно за родителите да се ориентират за духа на училището. Не съм по демокрацията  Mr. Green и не бих била ОК в училището на децата ми мнозинството (или още по-лошото натрапващото се малцинство) да взема решение за политиката. Предпочитам предварителни и ясни правила, които се следват от училищното ръководство.  Peace

По втория пасаж съм категорично съгласна!!!
Наличието на ясни и недвусмислени правила за всички и на предварителни параметри само облекчава общуването и нагласата на родителите и децата.
Така не се налага да се прекрояват тепърва приоритетите според вкусовете на мнозинството, което може да е диаметрално противоположно на очакваното от теб, нито пък се налага да убеждаваш останалите за каквото и да било.

Колкото по първото, коментираше се като закуска в 10 часа. Децата имаха предвидени 3 хранения - сутрешна закуска / всъщност в 10 часа, обяд и следобедна закуска/. За мен идеята беше, че детето сутрин е закусило в къщи стабилно и според предпочитанията си и приетото за нормално хранене в семейството - за едни това са бъркани яйца, за други е баница, за трети мюсли.... от там натътък много по-здравословно и разумно ми се струваше закуската в 10 часа да е плод според сезона, но както казах и там се намери кой да възрази Simple Smile Crazy

# 241

Колкото по първото, коментираше се като закуска в 10 часа. Децата имаха предвидени 3 хранения - сутрешна закуска / всъщност в 10 часа, обяд и следобедна закуска/. За мен идеята беше, че детето сутрин е закусило в къщи стабилно и според предпочитанията си и приетото за нормално хранене в семейството - за едни това са бъркани яйца, за други е баница, за трети мюсли.... от там натътък много по-здравословно и разумно ми се струваше закуската в 10 часа да е плод според сезона, но както казах и там се намери кой да възрази Simple Smile Crazy

На същото мнение съм. Моето дете закусваше вкъщи, а после си пийваше само чая или млякото от закуската, предлагана в училище. Ако е плод, което беше рядко, хапваше част от него. И по-добре, за може после да обядва както трябва. 10 ч. е твърде късно за първа закуска и твърде близко до времето за обяд, за да е хранителна. Така че наистина плод или нещо по-леко би било добре.

# 242
И аз съм от родителите, които предпочитат ясни правила и то от училищното ръководство. Демокрацията е сложно нещо.

Струва ми се, че по-основните ЧУ вече са си с по-ясен профил, философия, ценности. Не съм се вглеждала дали на сайтовете им го има разписано, но добър ориентир за родителите би била и рубриката "новини" - т.е. какви са новините, които споделят. Едни пишат за успехи, други разказват за други интересни неща. Така става ясно какъв тип у-ще са и каква философия, ценности изповядват.

# 243
  • Sofia
БШ има собствена кухня , всяка седмица публикуват менюто и в случай, че детето не харесва определена храна , може да си носи от вкъщи . Това ми каза директорката , на практика не мога да кажа дали е точно така.

# 244
  • София
...За сертификатите питах, защото ме интересува каква е мотивацията да се гони езиков сертификат толкова рано. Лично за мен ученето на чужд език на детска възраст е просто учене на език, като се гони по-скоро научаване на граматика, систаксис, лексика, на добро книжовно и разговорно ниво, а не явяване за сертификат. Може би освен за продължаване на обучение в чужбина от гимназиален курс...
Е как каква е мотивацията?! За да се похвалят в бг мама, как защо. Laughing И аз така, викам си, да пратя детето на изпит за сертификат, че после и аз да се поФаля, хем отлично се справи със седмокласните изпити, хем и сертификат по език взе. Joy Майтапа на страна, нашата идея беше, тъй като от догодина ще е в друго училище и ще учи друг език, да се яви за сертификат по руски език (тя учеше руски), като един завършек на един положен труд. А не се знае един ден дали няма да й потрябва този сертификат. Макар че г-жата имаше известни резерви, каза, че не е много готова за В2, но пък В1 за нищо не върши работа, та решихме все пак да се пробва на В2. А и таксата за изпита е доста по-прилична от тази за изпитите по английски. Скоро излязоха резултатите, всъщност детето много добре се е справило, на някои от тестовете дори отлично, с изключение на частта с писане на съчинение. Спомням си, че детето беше доста притеснено какво е писало, защото темата била нещо за това как вижда издигането си в кариерата.  ooooh!  Имала проблем и с лексиката в другите компоненти на изпита, защото изпитът е направени за големи, не за деца, и някои неща на нея й били напълно непонятни. Shocked На говоренето пък й се паднало нещо за бизнес отношения, ама понеже и този, с когото се паднала да говори бил ученик, макар й дванайсетокласник, изпитващата г-жа се смилила и изтеглила друга тема. Чувала съм, че по английски има сертификати за деца, като лексиката е съобразена с тях, но на сертификата не пише ли, че е "детски"? newsm78 После за какво може да върши работа такъв сертификат освен наистина за учене в чужбина в гимназиален етап. Thinking Ако детето продължава да учи въпросния език, и на мен ми се губи смисъла с явяването за сертификат за ниските нива. С другото дете се отказахме да се яви, макар че в школата, в която учи, ме убеждаваха, че е добре подготвен и трябва да се яви. Нали догодина продължава, ще се яви направо за по-високо ниво. Реших тия пари, дето сега ще ги дам за изпит, по-добре да ги вложа в обучение. Peace Но всеки си знае себе си. Hug

Последна редакция: ср, 24 юли 2013, 17:56 от mamamilk

# 245
Спомням си, че детето беше доста притеснено какво е писало, защото темата била нещо за това как вижда издигането си кариерата.  ooooh!  Имала проблем и с лексиката в другите компоненти на изпита, защото изпитът е направени за големи, не за деца, и някои неща на нея й били напълно непонятни. Shocked На говоренето пък й се паднало нещо за бизнес отношения,

Точно това е много голям проблем за невръстните кандидати за високи сертификати. По английски например не съм чувала да има детски варианти, но нямам прясна информация. В същото време знам, че преподаватели от школите в България бяха изпратили предложение до Кеймбридж да се направи специален изпит за ученици предвид непрекъснато понижаващата се възраст на кандидатите за САЕ и СРЕ. Но дали консервативните англичани са приели не знам.
Това е и добра причина дете да не се явява много рано, защото рискува да го скъсат заради липса на обща и специална култура, а не заради лош език, а скъсването все едно демотивира. Освен това макар сертификатите на Кеймбридж да са безсрочни много университети все пак държат да са "топли и прeсни".
 Но наистина всяко дете е различно и някои са достатъчно зрели и в 6-7 клас, а ако си стигнал нивото за сертификат и можеш да си позволиш цената то защо пък не?

# 246
И аз не знам защо са необходими тези сертификати. Виждам им смисъла само за кандидатстване някъде - в училище, за работа. Но в останалите случаи езикът или се знае, или не. Това се разбира лесно, като се види дали детето чете с лекота и разбира, дали говори свободно, дали гледа филми без превод. Защо е нужен документ  newsm78
Когато записах детето на пиано, питах учителката дали издава някакъв документ за покрити умения, на което тя се засмя и каза, че всеки, който се интересува от свиренето, по-лесно ще го провери на практика, отколкото на хартия. Та и с езиците така - или ги знаеш, или не, и това може да се провери веднага от всеки, който се интересува Simple Smile

# 247
А каква е цената за явяването за сертификат, че толкова я спрягате? Скъпо ли е много? Питам щото нямам и приблизителна представа от какъв порядък е.

# 248
  • София
А каква е цената за явяването за сертификат, че толкова я спрягате? Скъпо ли е много? Питам щото нямам и приблизителна представа от какъв порядък е.

Ето ти цени за някои езици:
английски САЕ - 318 лв за компютърен вариант и 335 лв за хартиен
английски CPE - 345 лв хартиен

немски, тест DAF - 260лв.

Но не гледай цените така сами за себе си, те обикновено са предшествани от  подготвителен курс за САЕ на два етапа, всеки един от двата по близо хилядарка.

# 249
Но не гледай цените така сами за себе си, те обикновено са предшествани от  подготвителен курс за САЕ на два етапа, всеки един от двата по близо хилядарка.

Курсовете всъщност са си учене на езика и тези пари не трябва да ги броим. Те са платени за учене, а на високите нива почти няма как да се учи, ако не е под форма на подготовка за сертификат. Обаче не е задължително да се ходи 2 години. Може и за една да се вземат сертификатите и доста деца в АВО го правят за една година. Имам предвид двата най-високи сертификата.

# 250
Ми например във Веда в 4 клас задължително се явяват на изпитите в Гьоте институт за деца - Fit in Deutsch, не знам какво ниво е всъщност това и колко струва. Но сертификати на тази възраст сигурно просто означават завършен етап на някакво обучение, например в Света София доколкото знам, в шести или седми клас повечето деца вземат В2 по английски, това означава, че училището ги е научило до това доста високо за 13 годишни деца ниво, във Веда и Ерих Кестнер също, доколкото знам, вземат В1 по немски в седми клас.
Сигурно явяването за тези сертификати се прави, за да докаже съответното училище, че наистина е научило децата. Иначе ако родителите не владеят въпросния език, няма как да преценят колко е научило детето.

# 251
  • София
Доколкото знам цените на сертификатите по английски език зависят от нивото.
Movers e малко над 100 лева, ако добре помня.
Предполагам, че Flyers, B1 и B2, които обикновено се покриват в ЧУ, не са по 300 лева.
Ако някой е запознат, моля да каже.
А след 6-ти - 7-ми клас вече децата могат да се готвят и за по-високите нива и към края на 8-ми или 9-ти клас напр. да се явят за C1, а след това ако решат - за още по-високо ниво.
Така и сертификатите, които университетите признават, ще са "топли" и "пресни".
А доколко има смисъл от сертификати за по-ниските нива е въпрос на родителска преценка - дали един такъв сертификат мотивира детето, самото явяване вероятно е добра тренировка за по-високите нива и др. съображения.
Надявам се синът ми да се яви на Flyers, PET и B2 до края на 6-ти клас.
Starters и Movers съзнателно пропуснахме.

# 252
Когато децата се явяват организирано като група, цената е по-ниска отколкото ако си го платиш само ти на твоето си дете индивидуално.
Малкия се яви в Гьоте с група и цената беше нещо около 40-60 л / не помня точно/.

# 253
  • София
Черна станция, и така е, и не съвсем. Peace Човек може  да знае много, да чете оригинална литература с разбиране, да гледа филми без субтитри, да разполага с богат речник..И пак трябва да отиде на курс за САЕ примерно, най-малкото за да се запознае с формата на изпита , с елементите му,  с изискванията... Пример са и езиковите. Махаме НЕГ и 73 СОУ, просто защото те предлагат опцията за сертификатен изпит в самото училище, като подготовката е насочена цели 4 години в тази посока. Но дори и там има ходещи на уроци и курсове преди явяването на DSD.  Но вземи английските гимназии и френската, където подготовката е в посока овладяване на езика, не за явяване за сертификат. Двете неща не са едно и също. Естетствено второто е силно зависимо от първото и все пак... Език се учи в тези ЕГ стабилно, но децата ходят на подготвителен курс за високите сертификатни нива. Едва ли е, защото не знаят езика  на ниво и тепърва ще учат необходимото след 4 години пребиваване в училището... Пак е предимно  по същата причина - свикване с формата, не толкова учене на езика. Thinking На това ниво спокойно можеш да се развиваш иначе и сам, четейки, пишейки, гледайки филми..Но няма да си готов за изпита.

Мецане, Fit1 отговаря на А1, Fit2 съответно на А2. 70 лева е явяването на изпит за всяко от тези две нива.

Последна редакция: ср, 24 юли 2013, 11:41 от пенсионирана русалка

# 254
  • София
Спроред сайта на British Council:

Изпит Такси през 2013г.
Starters 121 лева
Movers 125 лева
Flyers 130 лева
Компютърен вариант на изпита KET - Такса 195 лв.
Хартиен вариант на изпита KET - Такса 205 лв.
Компютърен вариант на изпита FCE - Такса 305 лв.
Хартиен вариант на изпита FCE - Такса 318 лв.

Не открих цените за PET.

Общи условия

Активация на акаунт