Частни училища-информативна тема

• 70 366
  • 955
  •   1
Отговори
# 255
Спроред сайта на British Council:

Не открих цените за PET.

около 140 -150 по спомен от преди година.

# 256
Мецане, Fit1 отговаря на А1, Fit2 съответно на А2. 70 лева е явяването на изпит за всяко от тези две нива.

Много ти благодаря!

# 257
Черна станция, и така е, и не съвсем. Peace Човек може  да знае много, да чете оригинална литература с разбиране, да гледа филми без субтитри, да разполага с богат речник..И пак трябва да отиде на курс за САЕ примерно, най-малкото за да се запознае с формата на изпита , с елементите му,  с изискванията...

Аз не съм и твърдяла друго. Казах, че курсовете за САЕ и СРЕ са И курсове за знания, а не само за сертификат. Казах, че по школите други курсове, освен за подготовка за сертификати, няма и затова който иска да учи дори за самото учене пак се записва на курс за сертификат.

# 258
Виждам, че обсъждате сертификатите, явяването и цените. За мен лично има смисъл - щом детето се е подготвило, защо да не се тества в реална изпитна ситуация. Да, струва пари, но никой никого не задължава. За някой може да е стрес, за моето - не е. И ще ви дам пример с математическите състезания в страната - пак никой никого не задължава да ходи на сила. Който иска - ходи. И тъй като моят син се явява и за сертификати, и на мат. състезания - финансово мога да ви кажа, че явяването на математическо състезание извън София струва на родителите доста повече в сравнение с плащането за явяване на изпит за сертификат. Говоря само за явяването на 1 мат. състезание, а реално интересните мат. съст. са повече и някои са по повече дни. Също може детето да изчака да се появят задачите в нет-а и после да си ги реши, но добрите математици предпочитат да ходят и да се тестват на място в реалната ситуация. Но всеки сам си решава какво да прави и дали да го прави.

# 259
  • София
Виждам, че обсъждате сертификатите, явяването и цените. За мен лично има смисъл - щом детето се е подготвило, защо да не се тества в реална изпитна ситуация. Да, струва пари, но никой никого не задължава. За някой може да е стрес, за моето - не е. И ще ви дам пример с математическите състезания в страната - пак никой никого не задължава да ходи на сила. Който иска - ходи. И тъй като моят син се явява и за сертификати, и на мат. състезания - финансово мога да ви кажа, че явяването на математическо състезание извън София струва на родителите доста повече в сравнение с плащането за явяване на изпит за сертификат. Говоря само за явяването на 1 мат. състезание, а реално интересните мат. съст. са повече и някои са по повече дни. Също може детето да изчака да се появят задачите в нет-а и после да си ги реши, но добрите математици предпочитат да ходят и да се тестват на място в реалната ситуация. Но всеки сам си решава какво да прави и дали да го прави.
Това може да е така в частните училища или по-конкретно в Света София. В СМГ обаче не е така, училището поема изцяло или част от разноските по участие в състезания. За участие в математическо състезание извън София съм плащала между 30 и 80 лв. За участие в национален кръг на олимпиада не сме плащали и стотинка, като изключим джобните на детето. Вече се каза колко струват сертификатите по английски, FCЕ e около 300 лв, по-високите нива повече. Интересно е как стои въпросът в ПЧМГ. Като математическо у-ще би трябвало децата, участващи в състезания, да ползват финансови облекчения. Има няколко състезания в страната, ако за всяко състезание родителите трябва всичко да плащат, сумата ще излезе доста солена. Confused

# 260
Това може да е така в частните училища или по-конкретно в Света София. В СМГ обаче не е така, училището поема изцяло или част от разноските по участие в състезания. За участие в математическо състезание извън София съм плащала между 30 и 80 лв. За участие в национален кръг на олимпиада не сме плащали и стотинка, като изключим джобните на детето. Вече се каза колко струват сертификатите по английски, FCЕ e около 300 лв, по-високите нива повече. Интересно е как стои въпросът в ПЧМГ. Като математическо у-ще би трябвало децата, участващи в състезания, да ползват финансови облекчения. Има няколко състезания в страната, ако за всяко състезание родителите трябва всичко да плащат, сумата ще излезе доста солена. Confused

Тази година участвахме в нац. кръг и добре си спомням, че се извиниха на всички извън СМГ, че трябва да си покрият разходите, защото само за СМГ-ейци е уреден финансовия въпрос. Имаше само 2 деца от ЧУ, а другите си бяха от общински у-ща и гимназии. Сумата не беше голяма и ние си бяхме в готовност, че си поемаме всички разноски, но ми направи впечатление, че ни се извиниха. Вероятно при СМГ стои по друг начин въпроса.  Нямам представа  и не съм се интересувала. Ние винаги си плащаме, когато детето ходи по състезания.
Говорила съм по нац. съст. и с ръководители от мат. гимн. и у-ща в страната и са ми казвали често, че у-щето няма пари и децата си поемат разноските, но гледат максимално да съкратят престоя си.
Предполагам, че и децата от ПЧМГ също си покриват разходите. Като знам колко излиза (често се засичаме по хотелите), не вярвам сумата да е поета от у-щето. А те изпращам и доста големи отбори.

# 261
  • София
По програма "С грижа за всеки ученик", модула за подготовка на деца за участие в олимпиади, финансиране получават включително частните училища, стига да отговарят на условията.

# 262
Мога да споделя за общинска МГ. Единственото математическо състезание, за което училището поема транспорт и една нощувка е ПМС ( съответно ЗМС за по-големите). Тази година по изключение платиха транспорт и нощувка за четири деца в Ямбол, но пък децата си поеха таксата. СМГ е няколко МГ от големите градове са приятно финансово изключение.

# 263
По програма "С грижа за всеки ученик", модула за подготовка на деца за участие в олимпиади, финансиране получават включително частните училища, стига да отговарят на условията.

Благодаря! Много ценна информация!

# 264
  • София
Ако едно дете в 1-ви клас не е подготвено да си седи на дупето и да попива знания, проблемът от недоброто възпитание и разглезването от родители вече е налице.
Напълно приемливо е по-буйните и будни деца да не могат да се владеят на тази възраст. От педагога зависи дали ще подкрепи или ще смачка. А родителят винаги е виновен, знам че има и родители и учители, които лежат на тази кълка Simple Smile

Учудвам се на обрата - в темата за АК изразих възмущението си от потъпкването на индивидуалността, но много от пишещите тук се опитаха да обяснят колко важно нещо е американския калъп.
Имаш ли пример за дете със смачкана индивидуалност? Да, ред има и той се спазва. Не е по-строг от този, при който се завършваше елитно училище преди промените. Имам предвид топ 5-10 за страната в онзи момент Wink, да не се бърка със сегашното разтегливо понятие. Влизаш в противоречие с тезата си за първокласниците, които пък трябва да са стриктни.

За мен е важно децата ми да се чувстват комфортно усвоявайки знания и още повече умения. Идеята да не е "за да влезеш в добър университет" или "за да ти пишат 6ца", а мотивацията да идва от детето.
Абсолютно! Децата трябва да имат мотивация и разбиране защо учат. Искам да отгледам личности с мисъл в главата, а не зрелостници с пълно 6 (двете не се изключват, дано ме разбрахте  Embarassed).
С информационна цел препоръчвам филмчета и статии за семействата с едно дете в Китай, които се посвещават изцяло на отглеждането на детето, което да постигне мечтите на родителите си. Not my cup of tea...

2. Втората категория - родители на момичета. Аз съм момчешка майка и ми се струва, че наистина човек, ако има някакви по-стабилни финансови възможности и има момиче, няма нищо по-прекрасно да й се даде възможност да се занимава повече с балет, танци, изкуство, чужди езици, ако я влече. Няма нужда от строгост, дисциплинираност. Изглежда ми наистина много привлекателно такива момиченца да са обучавани в добродетели, ценности, доброволчески труд. Преди време бях прочела една чудесна статия в британския "Телеграф" от родител-възпитаник на частни у-ща и Оксфорд. Той пишеше нещо, което съм запомнила: "Мъжете имат задължения, жените имат избор".
Дани, не го приемай лично, но дълбоко не съм съгласна с подчертаното като жена, като човек, като професионалист, не като майка на момче и момиче. Във всяко развито и заможно общество жените трябва да са в състояние да се издържат сами. Това, че животът може да ги срещне с отговорен мъж и те да не са принудени да допринасят за семейния бюджет е нещо, което желая на всяко момиче и жена на Земята. Но моето дете няма да лиша от образование и възможност да бъде независима, докато чака принца. Така и само така ще бъде партньор и приятел. Не искам тя да бъде само съпруга и майка. Ще се радвам и ако синът ми срещне такова момиче.
Скрит текст:
Казвам го от позицията на жена, която не работи по принуда, за тези които ще ме разберат еднопластово...

# 265
О, bib.bib, не се притеснявай, аз само правех коментари въз основа на доста прочетено или споделено. Опитвам се да много гл.т.
Аз си имам момчета и пътят е ясен. Засега упорито издържам на омайването на тримата мъже у нас и за момиченце, но просто нямат никакъв шанс. Simple Smile

# 266
  • София
А защо тази дискриминация между момичетата и момчетата? И двата пола могат да се развиват във всяко отношение, стига да имат желание и възможности. Не става въпрос за способност да се издържат сами жените, нито че момчетата трябва да бъдат възпитавани в способност да издържат семейство. И момичетата, и момчетата имат избор. Момчетата като цяло може да са по-активни физически, по-състезателни заради хормоните, а момичетата да са по-внимателни и кооперативни, но в крайна сметка всяко дете заслужава да му се даде възможност да се развива според желанието си. За мен лично деленето на момчета и момичета и съответните прикачени "трябва", е все едно да деля децата си и да предопределям пътя им според наложените стереотипи. То, не че изцяло съм се оттървала от стереотипите, но поне не искам да ги налагам умишлено. Може и лично да е - навремето повече исках да играя на ножка и капачки, скобници и пр. все някакви игри, които изискват точност, но се възприемаха като момчешки, а не на кукли с другите момичета, но все се намираше някой да ми каже "ти си момиче, не може така, ще ставаш домакиня и майка, отивай при момичетата". Сякаш едното пречи на другото и ще взема да си объркам живота и няма да попия необходимите правила, или както се изрази някой назад, добродетели.

# 267
Andariel, ще трябва да се пита британския "Телеграф" по въпрос, защото цитатът е оттам. Аз само го препредадох.
Българското общество, според мен, е доста по-толерантно към равенството между половете и мисля, че жените отдавна сме си извоювали достойно място.

# 268
  • София
Да, зная, че е цитирано от вестник. Не съм мислила, че е твоя идея.
Според мен нашето общество е по някакъв начин, малко насила толерантно, защото по време на соца жените са били обявени за равни на мъжете, поне формално като другар и другарка. Щат-нещат, все повече хора са започнали да го приемат, макар и сега семействата да са патриархални в болшинството си.

# 269
Да, зная, че е цитирано от вестник. Не съм мислила, че е твоя идея.

Забравих само да уточня, че горният ми цитат е част от по-голям абзац, в който се обсъжда идеята за "либералните ЧУ" и кой може да си го позволи.
Реално става въпрос в чужбина за определена прослойка, например, като Кейт Мидълтън, принцеса Даяна (не съм ги проверявала къде са учили, но те са иконите на тази прослойка). Т.е. не е общо правило за всички британки.

Общи условия

Активация на акаунт