Частни училища-информативна тема

• 70 577
  • 955
  •   1
Отговори
# 795
Лошото е, че липсва и официална класация (рейтинг) на училищата, каквато има в чужбина (макар че е предимно за университетите). Тук дори експертите  от МОН и РИО не са единодушни. Питали сме трима такива за мнението им за 3 софийски училища - всеки посочи различно като най-добро. Е как тогава ние да преценим, след като ни липсва информацията, с която разполагат те?

Последна редакция: пн, 28 окт 2013, 10:09 от Анонимен

# 796
В училището - спортната база се използва от учениците един час на ден и то срещу допълнително заплащане...

Както се казва на чист български НО КОМЕНТ!

както и допълнителните спортове са колкото да отбият номера и реално не са 1ч, а половин.

# 797
Лошото е, че липсва и официална класация (рейтинг) на училищата, каквато има в чужбина

Къде е тази официална класация за чужбински училища? Кой я прави, че се класира за официална?
Всички класации, правени от вестници и организации са с голяма степен на достоверност пристрастни и корумпирани в някаква степен. Тук имаш прекрасен форум с информация от първа ръка, не виждам причини да сме недоволни. Ако в края на годината Капитал или 24 часа например реши да си направи класация на училищата... поне аз не бих й отдал по-голяма тежест от това, което мога да прочета тук.

# 798
Лошото е, че липсва и официална класация (рейтинг) на училищата
Аз смятам за голямо предимство, че няма такъв рейтинг, точно заради различните критерии, заради които много хора могат да останат разочаровани накрая. По-добре всеки да си преценява лично.
А тези, които имат непреодолим вътрешен порив да се похвалят, че децата им учат в училището с рейтинг Х, могат за сега да ползват резултатите от НВО, надявам се да възпроизвежда същия ефект.

# 799
Ами например класацията на Форбс на 20-те най-елитни американски частни училища: http://www.forbes.com/2010/04/29/best-prep-schools-2010-opinions … cation_slide.html

Или пък английски: http://www.privateschools.co/UK-Private-Schools.asphttp://www.best-schools.co.uk/best-schools.aspx

Не съм ровила в подробности, но съм виждала класации.

Последна редакция: пн, 28 окт 2013, 11:17 от Анонимен

# 800
  • София
.... Ако в края на годината Капитал или 24 часа например реши да си направи класация на училищата...

Преди 2-3 години Капитал правеше приложение с ЧУ и ЧДГ, в които се даваха основни характеристики, цени и пр. Според мен беше доста ценно като базова и начална информация.

Що се отнася до храненето в училищата - за мен, въпреки че съм привърженик на здравословното хране, този въпрос е незначителен. Пращам децата си на училище да се образоват, да се социализират и да създават приятелства, а не ... да се хранят. Колкото и здравословна да е храната в училище(само обяд е), дъщеря ми най-редовно ме пита защо детето Х си носи чипс като аз твърдя, че е отрова, а детето У близалки. Също така децата (поне в училищата на моите) си "менкат" части от закуските. Та, както беше посочено по-горе, самоконтролът е много по-важен от контролираната среда.  Peace

# 801

Преди 2-3 години Капитал правеше приложение с ЧУ и ЧДГ, в които се даваха основни характеристики, цени и пр. Според мен беше доста ценно като базова и начална информация.

Що се отнася до храненето в училищата - за мен, въпреки че съм привърженик на здравословното хране, този въпрос е незначителен. Пращам децата си на училище да се образоват, да се социализират и да създават приятелства, а не ... да се хранят. Колкото и здравословна да е храната в училище(само обяд е), дъщеря ми най-редовно ме пита защо детето Х си носи чипс като аз твърдя, че е отрова, а детето У близалки. Също така децата (поне в училищата на моите) си "менкат" части от закуските. Та, както беше посочено по-горе, самоконтролът е много по-важен от контролираната среда.  Peace

Относно първото и на мен би ми било много полезно някъде да има на куп събрано точно това ценно начално инфо за дадено училище - място, цена, основни профили! За другото вече изискванията са индивидуални и определено не бих се доверила на общ рисърч особено у нас, където често поръчващият музиката плаща за вида на класирането.

Колкото до второто - най-накрая някой да каже нещо разумно по въпроса.
Децата придобиват хранителните си навици в семейството! Училището може да е приятно допълнение или контрапункт, когато не става дума за алергия, заболяване или друга важна причина, просто не бих отдала на храненето в училище чак такава тежест.
Синовете ми не хапват МД или КФС, освен в някакви супер изключителни случаи - големият си носи храна от вкъщи /сам си я приготвя/, малкия като уникален мързел яде сандвичи и салати.

# 802
  • Sofia
Значи все пак часовете по спорт са станали платени в БШ. Пролетта, когато ходих на среща с директорката , тя се кълнеше, че няма да го допусне  Mr. Green

# 803
Значи все пак часовете по спорт са станали платени в БШ. Пролетта, когато ходих на среща с директорката , тя се кълнеше, че няма да го допусне  Mr. Green

Това какво ти говори?!
Директорката според мен е просто едно лице там, без грам ръководни функции на практика, отделно и без грам мениджърски умения.
Когато откриха иначе прекрасната си спортна база разумно дадоха част от съоръженията си на външни клубове за ползване под наем, в часовете, в които няма ученици. След което виждайки, че нещата вървят постъпиха типично по нашенски - вдигнаха наема 3 пъти и естествено клубовете избягаха.
На самите клубове това само им помогна, особено на някои, които си направиха собствени бази и то чудесни в района, но за училището това беше пагубно, защото така по трудният начин разбраха, че поддръжката на един такъв спортен комплекс е скъпо удоволствие.
Обаче дори и това не ги накара най-накрая да помислят за един добър мениджмънт, който да управлява спортната база, което би било нормално и тя дори би могла да носи печалба, а не да не може и да се самоиздържа на практика. За жалост, ако тенденцията се запази прогнозирам, че до 2-3 години качествата на целият този комплекс силно ще се влошат, ако останат под управлението на г-жа Елмазова.

# 804
  • София
В училището - спортната база се използва от учениците един час на ден и то срещу допълнително заплащане...

Както се казва на чист български НО КОМЕНТ!

както и допълнителните спортове са колкото да отбият номера и реално не са 1ч, а половин.
Моят малък  син, който е 5 клас в БШ,  е два пъти седмично на баскетбол и два на плуване и са си пълен астрономически час. Излиза каталясал от умора (нищо общо със стандартен час по физическо...). За отделното заплащане: всичко безплатно не се цени, така че е добре всички участници в заниманието да са мотивирани.

# 805
За отделното заплащане: всичко безплатно не се цени, така че е добре всички участници в заниманието да са мотивирани.

А защо безплатно? Нали плащате 7830 лв. годишна такса? http://bgshkolo.com/прием/

# 806
  • София
За отделното заплащане: всичко безплатно не се цени, така че е добре всички участници в заниманието да са мотивирани.

Въпросът е в това, че таксата, която заплащат родителите, би следвало да включва спортни занимания на добро ниво в базата, с която се рекламира училището. Вероятно такова е очакването на повечето родители.

Навремето разговорът ни с директорката на БШ ни отказа от това училище.

# 807

А защо безплатно? Нали плащате 7830 лв. годишна такса? http://bgshkolo.com/прием/

Именно?!
Записвайки детето си в училище с подобна база някак си е логично да очаквам, че то ще я ползва - иначе е все едно да му купиш сладолед в стъклена обвивка и да му го дадеш да си хапне без да махнеш обвивката?!

Супер странно схващане, но щом ви допада  Peace

Навремето разговорът ни с директорката на БШ ни отказа от това училище.

И нас така  Laughing

# 808
о, дори ако залата е дадена под наем за цял ден или цяла седмица - няма физическо (ако времето на вън не позволява) няма и часове за доп. спортове въпреки , че се заплащат в началото на месеца. Часове не се отиграват, пари не се възстановяват.

# 809
о, дори ако залата е дадена под наем за цял ден или цяла седмица - няма физическо (ако времето на вън не позволява) няма и часове за доп. спортове въпреки , че се заплащат в началото на месеца. Часове не се отиграват, пари не се възстановяват.

И всичко това за няма и 8000 лв  ooooh! не е луд, който изяжда баницата казват старите хора, явно подбора на родители е наистина сполучлив от страна на г-жа Елмазова, защото ако и се паднат 2-3 рогати кози, които нон стоп да искат и да напишат по една жалбичка тук и там ...може и да размисли.
Да нямат физическо при такава база?! Омгггг  #Crazy Shocked Crazy
Чак започвам да се замислям, дали не е време да вдигна ЕПСА като № 2 в класацията си отдолу нагоре в ЧУ и да оставя първенството на БШ неоспорвано! Crazy Peace

Общи условия

Активация на акаунт